Hova utazhatok?

Anglia - Nagy-Britannia utazás

Az oldal tetején hasznos utazási információkkal szolgálunk, lefelé lapozva érdekességeket talál.

Beutazási feltételek

Vámszabályok

Mint minden országba, így az Egyesült Királyságba is élnek bizonyos vámszabályok, melyeket célszerű betartani. Általában ezek olyan szabályok, melyek minden Európai Uniós országban jelen vannak. Ezek a következők:

anglia utazás mortons travel nagy-britannia egyesült királyság

Miért utazzzunk Angliába?

A brit királyi család, Big Ben, Buckingham Palota, baloldali közlekedés, anglikán egyház, Jamie Oliver, a folyton esős őszi jellegű idő, Manchester United vagy az Arsenal, hangulatos pubok, kedves kis mókusok és a mesebeli zöldellő táj. A felsorolást folytathatnánk akár a végtelenségig is, hiszen mindenki más miatt hallott már erről az előkelő és történelmi jelentőséggel bíró országról. Engedjék meg, hogy egy csodálatos nyugat-európai szigetországba kalauzoljuk Önöket írásunk alapján, mely nem más, mint az Egyesült Királyság.

A Brit szigetek legismertebb, legnagyobb és legnépesebb országa Anglia. Wales-sel, Skóciával és Észak-Írországgal közösen alkotják az Egyesült Királyságot, mely tagja főbb európai szervnek is, többek között az Európai Uniónak és magának a NATO-nak is. Szárazföldi szomszédjai nincsenek, a Norvég-és Északi-tenger választja el Norvégiától, az Északi-tenger Dániától, Hollandiától és Belgiumtól, a La Manche csatorna Franciaországtól (mindössze 34 km ez a távolság a Doveri-szorosnál), és végül az Ír-tenger Írországtól. De mivel Európa fontos részét képezi, ezért egy szárazföldi összeköttetése is van, mely nem más, mint a Csatorna-alagút, a maga 51,5 km hosszával. Ennek közepén található a francia-angol határ. Emellett számos sziget található környezetében, a legnagyobb a Wight-sziget kis halászfalvaival, az Orkney-szigetek (mintegy 70 kis szigetből áll, melyből körülbelül 20 lakott), Shetland (a szigetcsoport mintegy száz szigetéből csak tizenöt lakott), Hebridák a legismertebb skót szigetcsoport, és Man szigete, melynek igazi érdekessége, hogy nem része az Európai Unió területének.

Anglia múlt századi épületei, folyton nyüzsgő hétköznapjai és kereskedelmi jelentősége miatt, több fontosabb címet is visel, többek között egyike a kulturális és gazdasági központoknak a világban. A Világörökségi lista jelentős tagja. Az ipari forradalmak, az első parlamenti demokrácia, a jogrendszer és a felvilágosodás kialakulása mind az országhoz kötődik, hogy csak egy pár dolgot emeljünk ki. Olyan nagy nevek születtek és haltak meg itt, mint például VIII. Henrik, Isaac Newton, Charles Darwin, James Prescott Joul, Stephen King, Shakespeare, vagy a hírhedt Hasfelmetsző Jack.

A vásárlást és a divatot imádók mekkája. A turisták egyik kedvence, 2017-ben az Egyesült Királyság Európa negyedik leglátogatottabb országa volt. Annyi látnivalót, érdekes és látványos programokat kínál (és nem csak a főváros, London) hogy csak győzzük megnézni mindegyiket. A pihenésre vágyók is kikapcsolódhatnak a hatalmas parkokban, csendes halászfalvakban, vagy bárhol ahol szeretnének, hiszen ez az ország ilyen, mindenkinek megadja azt, amire szüksége van. Az éjszakai élet lenyűgöző, rengeteg étterem, pub nyitva tart. A nagyvárosokban napi rendszerességűek az óriási forgalmi dugók, sokan ezért is választják a tömegközlekedést, hiszen metróval, vagy a híres emeletes piros angol buszokkal könnyedén eljuthatunk bárhová.

Az ország egy germán törzsről, az angolokról kapta nevét. Ők körülbelül az 5. században telepedtek le az ország területén. Jelentése mai napig vitatott, de többek között jelenthet szigetlakókat is, jelezvén ezzel, hogy a britek szigetlakók. Az angolok nyelve világnyelv. A világon minden harmadik ember beszél angolul. Ezen kívül, mint hivatalos nyelv is jelen van, például az ENSZ-ben, és az Európai Unióban. Két dialektust emelünk ki, ha erről a nyelvről van szó, az amerikai angolt és a brit angolt. Ezek után nem is csoda, hogy olyan országokban használják ezt a nyelvet, mint Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Írország és természetesen az Egyesült Királyság.

Általános tudnivalók

Terület: 130 395 km2

Főváros: London

Nagyobb városok: Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Bristol, Nottingham, Coventry, Sheffield, Leicester

Híres városok: Oxford, Cambridge, Canterbury, York, Brighton

Hivatalos nyelv: angol

Hivatalos fizetőeszköz: angol font (pound), váltója a penny (többesben pence) (1 pound = 100 pence (penny)

Időeltolódás: Magyarországhoz képest -1 óra. 0 óra eltérés a Greenwich-i középidőtől. 5 óra eltérés a keleti zónaidőtől

Államvallás: anglikán

utazási ajánlatok angliai olcsó utazás egyéni utazás csoportos utak

Anglia történelme

Anglia mai területén az elképzelések szerint már i.e. 700 000 évvel éltek Homo erectusok. Feltehetőleg ekkor még az egész sziget Európa része volt, csak ez után kezdett távolodni a lemeztechtonikai mozgások miatt. A jégkorszak megnehezítette a sziget benépesülését, bár a földművelés és állattenyésztés elterjedése jelentős népesség növekedést eredményezett.

Kisebb törzsek alakultak ki, például a britonok, a goidelek, a geelek. Az i.e. 2. században Britannia kereskedelmi kapcsolatban állt a Római Birodalommal, hiszen a birodalom szinte már a terület szomszédságában volt. Végül a szomszédi viszony megszállássá alakult, Julius Caesar hadjárata sikeresnek bizonyult. Mégis Claudius császár ideje alatt vált igazi római provinciává Britannia déli része. A római uralom fejlődést hozott, utak és városok épültek. Az első főváros Colchester volt. Britannia az i.sz. 400-as években szabadult fel. 1066-ban alakult meg az Angolszász Királyság Normandiai (Hódító) Vilmos irányításával, az ez előtti időkről mondakörök, legendák és csodás mesék mesélnek.

Ilyen például Artúr Király legendája, a lovagok koráról szóló történetek, de a Da Vinci Kód című könyvből és filmből már jól ismert Szent Grál legendája sem lehet ismeretlen. Angliát ezek után háborúk és viszályok jellemezték, például a Százéves Háború, vagy a Rózsák Háborúja. Fontosabb királyok ezen időkből: VIII. Henrik, aki létrehozta az anglikán egyházat, szakítva a katolicizmussal, Erzsébet és Viktória királynő. Anglia a felfedezéseknek és a kemény központi vezetésnek köszönhetően Európa legbefolyásosabb és legfejlettebb országává vált. Központnak számított, mind kereskedelmi, mind szellemi szempontból, gondoljunk csak a felvilágosodásra, vagy éppen az ipari forradalmakra. Gyarmatai révén rengeteg előnyhöz és gyors fejlődéshez jutott. Az I. és II. Világháborúban is a győztes országok közt volt a neve, ezért sem nagyon megdöbbentő, hogy kereskedelmi és kulturális központnak számít Európában, még a XXI. században is.

Domborzat, éghaljat

A szigetország Nyugat-Európában található, területe 130 395 km2. A szigetre jellemzőek a dombságok, felszínek, völgyek, mocsarak és a hegyek (ezek jobbára az északi területen találhatók). Jelentősebb hegye a Pennine-hegység, melynek legmagasabb pontja a 893 méter magas Cross Fell. Ezt a hegységet határolja az Angol-alföld, melyet három egységre szoktak osztani az angolok, van az Északkelet-Angol-alföld (Tees folyótól északra), az Északnyugat-Angol-alföld és a Közép-Angol-alföld.

Az ország leghosszabb folyója a Severn, mely 354km-re során Anglia és Wales területén folyik keresztül. De van még a híres Temze (346 km), a Trent (297 km), Aire (259 km), Great Ouse (230 km), vagy éppen a Wye (215 km).

Ha Angliáról van szó, mindenkiben él egy sztereotípia, folyton szakadó esőről, és a ködről. Sokak szerint ez lehangolóan hat az emberre, mégis aki ellátogat ide, rájön, igazából az időjárás, nem sokat számít az angliai utazás ideje alatt, hiszen számos látnivaló akad, melyek megnézést nem befolyásolja, hogy esik-e, vagy szürke-e az idő.

Anglia a mérsékelt övben fekvő szigetország, ezért ne is csodálkozzunk azon, hogy az éves csapadék mennyisége jelentős. Éghajlata óceáni. Azt szokták mondani viccesen az angolok, hogy három napból mindig egy csapadékos. A napsütéses órák száma a déli partoknál magas, bár évközben, májusban és júniusban máshol is kiugró. A legmelegebb hónap a július. Széllökésekkel a téli hónapokban találkozhatunk, ettől tűnik néha hidegebbnek is, hiszen havazás általában a hegységekben fordul elő nagyobb mennyiségben. Bár mint földrajzi ismeretekből ismert, a sziget hőmérsékletét a tengerek felszínének hőmérséklete igencsak befolyásolja, ezért nem is érdemes átlaghőmérséklet után kutatni, hiszen ez az adat minden évben változik.

Tudta?

Gasztronómia

Az utóbbi időben sokat hallani, hogy bizonyos szakácsok megreformálják az angol étkezést, mert szerintük unalmasak néha az angol receptek. Ki ne hallott volna már az angolok kedvenceiről Nigella Lawsonról, Jamie Oliverről vagy Gordon Ramsay-ről?! De lássuk is, mi az, amin annyira változtatni kellene:

utazási ajánlatok angliai olcsó utazás egyéni utazás csoportos utak

Tudta?

Az angol konyha valóban egyszerű és konzervatív, talán ezért sem hatott rá oly nagy mértékben a francia konyha. Általánosságban elmondható, hogy szeretik a kiadós húsételeket, a finom halakat, zöldségeket és az egyszerű édességeket, mint például a pudingok.

De kezdjük az elején: szinte külön fogalom a reggeli. Kávé, tea, gyümölcslé mellé kerül a zabkása (tejjel vagy tejszínnel), pirítós ham and egg-el (sült sonka tojással) vagy rántotta, a sült hal. De ha édesen szeretnék kezdeni a napot akkor a pirítós mellé vaj, jam vagy méz kerül. A pikáns lekvárokat kedvelik leginkább, ilyen például a narancs-, az eper-, az áfonyajam.

Ebére valami könnyed salátát, vagy szendvicset fogyasztanak. A vacsora régen szertartásszerűen folyt, manapság csak könnyű étkezésnek számít a szigetországban. Leveseikben gazdagon találunk húst és zöldségeket, de nem ritka a gyümölcsleves sem. Az angol gasztronómiában nagy számban szerepelnek hal és rákételek. Ezenkívül fogyasztanak birkát, szárnyasokat, vadakat, de legfőképpen marhahúst. A sertés náluk, mint sonka és angolszalonna formájában van jelen.

Mint már ismeretes, nem mindig sütik át a húst, ezért is kell vigyázni, ha étteremben vacsorázunk, mert ha nem tesszük a rendelt hús mellé, hogy mennyire szeretnénk, hogy átsütve legyen, „angolos húst” fogunk kapni. Kedvelt ízesítőik: só, bors, curry, Worchester szósz, mustár. Köretként párolt vajas zöldségeket fogyasztanak. Desszertjeik között találunk gyümölcstortákat, lepényeket, kekszeket, muffinokat. Italok közül kedvencnek számít a whisky és a gin, de természetesen a borok és sörök (pl.: ale) is jelentős mennyiségben fogynak náluk.

UNSECO világörökségek

Anglia területén szép számmal találhatunk méltán híres és lenyűgöző látványt ígérő világörökségeket. Természeti kategóriában:

Kulturális kategóriában

Kulturális és természeti kategóriában egyaránt szereplő:

St. Kilda szigetcsoport (Hirta, Dun, Soay és Boreray szigetek)

Érdekességek

Városokról

Angliai utazás esetén számtalan izgalmas település felfedezését választhatjuk. Természetesen a fővárosról lehet a legtöbbet hallani, hiszen azt mondják, Londont, a fővárost és az ország legnagyobb városát mindenkinek látnia kell, legalább egyszer.

Mi mégis azt javasoljuk, hogy ismerkedjenek meg a többi híres és történelmi várossal is, hiszen nem csak egy metropolisz jelenthet kellemes időtöltést és színes programokat, a kisebb, csendesebb városok és falvak is számos meglepetést tartogatnak Önöknek. Kellemes olvasgatást kívánunk városleírásainkhoz is!

Ha további kérdése lenne, azt elérhetőségeinken, Messengeren, vagy budapesti és szegedi irodánkban személyesen, szakképzett kollegáinknak tehetik fel. Állunk rendelkezésre bármilyen, utazással kapcsolatos kérdésben!

Angol városokról további információt saját adatlapjukon talál:

London utazás

Bristol utazás

Birmingham utazás

Canterbury utazás

Oxford utazás