Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

London utazás

London az Egyesült Királyság, azon belül is Anglia fővárosa. Világváros, politikai-, pénzügyi-, és kulturális központ. Hivatalos nevén City of London, ezzel is utalva történelmi jelentőségére és méretére, hiszen a környező településekkel együtt (több mint 30) egy olyan kozmopolita látványát nyújtja már a repülőről is, hogy a lélegzetünk is eláll. Eredetileg a várost a Temze folyó északi partján alapították a rómaiak, mint Britannia provincia fővárosa, ezért is fejlődhetett sokáig csak az északi oldal (a város fejlődésére nagy hatással volt az a tény, hogy London kikötőváros).

A XVIII. században a hídépítéseket követően a déli folyópart is fejlődésnek indult. Mára már mind a két oldal teljes mértékben egyszerre fejlődik, egyszerre változik, s várja látogatóit. A név is a rómaiak korát idézi, hiszen Londiniumnak nevezték a rómaiak azt a területet, melyet sikerrel meghódítottak.

Angliai utazási információkról bővebben az Anglia utazás oldalon írunk.

london utazás mortons travel utazási ajánlatok angliai olcsó utazás repülőjegy egyéni utazás

Tudta?

Beutazási feltételek

Vámszabályok

városnézés london eye buckingham palota tower bridge london hotel szállásfoglalás

Londoni utazásunk során rengeteg érdekes dologgal találkozhatunk. Számos történelmi és világhírű intézmény, neves cég és park található itt. A turistalátványosságok többsége a város középső részén találhatóak: a Cityben, West Endben, Westminsterben, Kensington és Chelsea kerületekben. De nézzük is őket sorjában!

Tower-híd: a híd 1894-ben épült. Tervezője Sir Horace Jones volt. A hídnak két tornya van, mely szinte a város egyik szimbólumává nőtte ki magát az eleinte gyűlöletet érző lakosok szemében. Londonban a 29 híd közül ez az egyetlen, amely mozgatható. Erre eleinte azért volt szükség, mert a folyami forgalom elég nagy volt a Temze-n, mára viszont éves szinten körülbelül százszor nyitják fel.

Tower: a Temze mellett helyezkedik el. Ez egy több részből álló, még a középkorban épített épületegyüttes. Az évtizedek során volt már, erődítmény, fegyverraktár, királyi palota (I. Jakab király uralkodásáig), börtön (itt végeztette ki VIII. Henrik feleségét Boleyn Annát 1536-ban), míg manapság a koronaékszerek őrzője és egy gazdag fegyvergyűjtemény otthona. Bár erről az épületről nevezték el a hidat, azonban semmi összefüggés nincs a kép építmény között.

Big Ben: a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja. (sokan azt hiszik, hogy maga a torony neve a Big Ben, ami félig igaz is, csak akkor úgy mondjuk, hogy Big Ben-torony) A főváros egyik ismertető jele, turisták ezrei tekintik meg naponta. Egy tűzvészben elpusztult a palota eredeti órája, ezért egy újat kellett építeni a helyére. Tervezője Edmund Beckett Denison volt. Az ingája 4 méter, a harangja 16 tonna. E nem mindennapi óra tervezésénél több dologra is oda kellett figyelnie Denison-nak, de ő mindenre gondolva, a város egyik legszebb építményét állította helyre

Westminster-palota: a főváros parlamentjének épülete. 1864-ben adták át átépítése után, s immáron 1200 terem található benne. Az épület híres részei: Westminster Hall és a Big Ben.

London Eye: más néven a Millenniumi Kerék, a világ egyik legnagyobb óriáskerekének számít. 2000-től csatlakozott a London legnépszerűbb látványosságai körhöz, hiszen a közel 45 perces fordulása alatt pazar kilátás nyílik a városra. Magassága 135 méter.

Westminster-apátság: az angol királyok koronázási és temetkezési helye. 1245-ben, egy lebontatott templom helyére építette a király. Az UNESCO Világörökségi lista tagja. Ezen a helyen koronázták 1066-ban királlyá Hódító Vilmost, s azóta minden királyi ceremóniának az apátság ad helyet. Legutóbb például a mai napig uralkodó II. Erzsébet angol királynőt koronázták meg (1953).

Buckingham-palota: a világ egyik legismertebb épülete, a brit királyi család otthona. Az épület 1703-ban épült, mely előtt mind a mai napig megnézhetjük a helyi őrségváltást, meglátogathatjuk előkelő szobáit és beláthatunk az angol felső tízezer világába

British Múzeum: ez a hatalmas történelmi múzeum, több mint 13 millió kiállítási tárggyal büszkélkedhet. A tárgyak között bolyongva egészen az ókortól kezdve láthatjuk azokat a dolgokat, melyek az emberiség fejlődésénél fontos szerepet kaptak. Láthatunk ősi fegyvereket, kádakat, ékszereket, könyvtárat, tehát a kiállított paletta elég vegyes. A termeket külön korok és földrajzi szempontok szerint osztották fel. Így bejárhatjuk az ókori görögök világát, a mágia és misztikum világát, vagy akár elbarangolhatunk a dél-afrikai gyűjteményekhez is. 1753-ban alapították az épületet, melyet egy nap alatt szinte lehetetlenség bejárni (4 emeleten 94 terem található). Állandó kiállítása mellett, természetesen időszaki kiállításnak is otthont ad.

Szent Pál Székesegyház: London egyik szimbóluma, a turisták által igen kedvelt épület. Hatalmas kupolája a keresztény világ második legnagyobbika. Ha felmegyünk ide, a kilátás egyszerűen lenyűgöz majd bennünket. Három szint van, meg lehet állni mindegyiknél, ha már nem bírjuk a magasságot. Látogatni minden nap szabad, kivéve mikor mise van (16 órától)!

West End: London egyik fontos kulturális szórakoztató és divatőrült negyede. Anglia kormányzati épületei is itt kaptak helyet.

Hyde Park: London központjában található ez a hatalmas királyi park. A parkban tüntetések, koncertek, s egyéb megnyilvánulások helyszíne. 350 hektáros területén mindenki nyugodtan leülhet, kikapcsolódhat, vagy elmélyülhet egy padon a gondolataiban.

Madam Tussauds háza:Madam Tussauds háza: 1835 óta London egyik legnépszerűbb gyűjteményének helye. Az angol örökség részének nyilvánították a panoptikumot. A megdöbbentően élethű viaszbábuk között jellegzetes pózokban találhatunk híres színészeket pl. Orlando Bloom, színésznőket, énekeseket pl. Justin Timberlake, Britney Spears, együtteseket pl. Beatles, párokat mint pl. a Beckham házaspár, tudósokat pl. Einstein, de a történelem nagyjaival is találkozhatunk (királyok, királynők, politikusok), vagy a sport szerelmesei lefotózkodhatnak kedvencükkel. A panoptikum folyton bővülő világát érdemes megtekinteni mindenkinek, hiszen egyaránt érdekes lehet a gyerkőcöknek, s a felnőtteknek is. A viaszmások mellett számos ijesztő, meglepő vagy éppen nevettető műsorral szolgál a panoptikum a látogatóknak.

Egyéb látnivalók: London híd, Millennium híd, Tate Galéria (modern művészeti múzeum), Tudományos Múzeum, Viktória és Albert Múzeum, Nemzeti Galéria (1620-1900 közötti művészet legremekebb alkotásait mutatja be), Globe Színház, Trafalgar Square (London központjában található Napóleon 1805-ös ütközetének emléke. A téren áll még a Brit Nemzeti Galéria is), St. James’s park, The Monument (az emlékmű), Piccadilly Circus, Covent Garden (bevásárlónegyed). Királyi Operaház, Sherlock Holmes pub (akár a nyomozóról elnevezett nedűt is fogyaszthatunk), futball stadionok, London Aquarium, London Zoo. Vinopolis (más néven borváros, London egyik kedvel szórakoztató helye, hiszen megismerkedhetünk a bor történelmével, készítésével, illetve finomabbnál finomabb borokkal ismerkedhetünk meg), Természettudományi Múzeum, Marble Arch (fehérmárvány diadalív), Kensington Palota és a hozzá tartozó kert (a palotában megtekinthetjük Diana hercegnő ruháit).

Természetesen minden látnivalót lehetetlenség lenne leírni, hiszen a városban rengeteg szebbnél, szebb, híresebbnél híresebb és kihagyhatatlan nevezetesség, épület található.

A vásárlók paradicsoma

Londont, mint a divat egyik fővárosát tartják számon, Milano, Párizs, New York mellett. Ez az a város, ahol a divatőrültek igazi élményeket szerezhetnek a vásárlás folytán. Az üzletek mennyisége és mérete mellett, olyan tervezők boltjaival is találkozhatunk, melyek egyedinek számítanak Európában. Érdekes és különleges termékekkel találkozhatunk egy-egy boltba betévedve. Megtalálunk világmárkákat felvonultató és természetesen itthon is ismert üzleteket egyaránt. Fő bevásárló utcák, melyek inkább körutakhoz, sugárutakhoz hasonlítanak méretüket eltekintve: Oxford Street, Regent Street, Knightsbridge.

Néhány nagyobb áruház:

Harrods: a világ egyik leghíresebb áruháza. A hét emeletes pompa, kívülről és belülről egyaránt ámulatba ejti az embert. Hatalmas alapterület, több ezer bolt, világmárkák, a kifutóról frissen érkezett egyedi darabok, és pazar kiszolgálás jellemzi. A pénztárcába viszont mélyen bele kell nyúlnunk, ha itt szeretnénk vásárolni.

Liberty: nagy múltnak örvendő épület. Drága divatcikkek, ajándéktárgyak jellemzik.

Fortnum and Mason Piccadilly: Európa legnagyobb könyvesboltja. A hat emeleten a könyvek mellett találhatunk kávézót és egy bárt is, ahol ha már zsong a fejünk a szép és színes látványoktól kicsit lepihenhetünk.

Hamleys: a gyermekek és a gyereklelkű felnőttek álma. Hét emeletén csak és kizárólag játékokat találunk. Legyen szó babákról, régi medvékről, fiús vagy lányos dolgokról, régi vagy modern játékról.

TopShop: akik ismernek pár tipikusan angol márkát, azoknak nem mondunk újdonságot, hiszen a TopShop Anglia egyik legkedveltebb márkái közé tartozik, így nem is csoda, hogy dukál neki egy hatalmas áruház. Itt mindenki talál magának egy-két igen jó minőségű ruhadarabot, vagy kiegészítőket. Érdemes benézni, hiszen divatos dolgokat találunk alacsony árakon.