fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Mexikó és Cancún Utazási Útmutató - Árak, látnivalók, autóbérlés

Utolsó frissítés: 2024. 01. 02.

mexikó utazás cancun maja riviéra 2023 repülő iroda all inclusive hotel

Cancún és mexikói Maja Riviéra a 2022-2023-as év egyik globális sláger desztinációja a beutazási szabályok és a látványosságok látogatási korlátozásainak eltörlése miatt. A Yucatán-félsziget a világ legjobb strandjai mellett látványos történelmi emlékeket és színpompás kulturális utazást kínál azon szerencséseknek, akik meglátogathatják. 

Jelen útmutatót azért állítottuk össze, hogy utasaink leggyakoribb kérdéseit részletesen is megválaszoljuk, különös tekintettel a biztonságra, jelentős városokra, természeti és kulturális látnivalókra, és a fontos tudnivalókra. A yucatáni autóbérlés témájával is részletesen foglalkozunk.

Bármilyen további kérdéssel kapcsolatban állunk rendelkezésre a hello@mortons.hu email címen vagy elérhetőségeinken!

Ajánlott utazások:

Mexikó és a Yucatán-félsziget történelme - Kultúrák egyedülálló keveredése

A mai Mexikó területén 10 000 évvel ezelőttről kerültek elő a legkorábbi tárgyi emlékek, ez az emberi civilizációk egyik bölcsője. 7 000 évvel ezelőtt az itt élők kukorica, paradicsom és hüvelyesek termeszétésének köszönhetően tartósan letelepedtek és törzsekbe rendeződtek. A Karib-tenger partvidékén három évezreddel ezelőtt virágzó olmék kultúrát számos másik követte a régióban, köztük a teotihuacani, zapoték, maja, tolték és azték kultúrák.

3 yucatán félsziget maja romok tulum cancún mexikó utazás mortons travel

A Yucatán-félsziget maja városállamai a 3. századtól kezdve fokozatosan épültek ki.  Kereskedtek, szövetkeztek és harcoltak egymással egészen a spanyolok 16. századi érkezéséig. Mivel a félsziget geológiai adottságai miatt nem rendelkezik vízfolyásokkal, a városok minden esetben egy vagy több vízzel telt üreg, kút vagy barlang (“cenote”, ejtsd: szenote) közelébe épültek. 

28 cenote mexiko yucatán utazás mortons

A cenoték kiemelkedően fontos szakrális helyek is voltak a maja kultúrában: számos ilyen helyszínen emberáldozatot és tárgyi áldozatot mutattak be, például az esőisten kiengesztelésére. A Yucatán legfontosabb és legérdekesebb látnivalói közé tartoznak.

1521-ben a spanyol hódítók és őslakos szövetségeseik legyőzték az Azték Birodalmat. Ezután még két évtizedig tartott, míg “Új-Spanyolország” a távoli Yucatánt is az ellenőrzése alá vonta. Története egészen a 20. századig, zivataros maradt. Járványokkal, felkelésekkel és polgárháborúkkal kellett megbírkóznia az itt élőknek, de nyelvüket és szokásaik egy részét a mai napig megőrizték. A 20. század közepén végre megépült a vasút, majd nem sokkal később az autópálya, amely bekötötte a félszigetet a húsz magyarországnyi méretű ország vérkeringésébe. 

A nemzetközi turizmus felfutásával párhuzamosan egyre többen választották Mexikó ezen részét pihenésre és kulturális utazásra. Fantasztikus természeti adottságai és a gazdag történelme miatt a világ egyik legnépszerűbb, legjobb ár-érték arányú desztinációja.

Térkép

A térképen a Cancúnba és a Maja Riviérára érkezők megszokott látnivalói láthatók, köztük a kihagyhatatlan Chichen Itzával, Méridával és Tulummal. A Cancún-Mérida távolság kevesebb mint 4 óra, Cancún -Tulum két óra, jó minőségű autóúton. 

Annyi látnivaló van a félszigeten, hogy bőven jut még a harmadik látogatásra is. Az aktuális program összeválogatásában a következő összeállítással igyekszünk segíteni:

Legfontosabb települések, látnivalók és programok a Yucatán-félszigeten

Cancún és a Maja Riviéra

mexikó utazás cancún all inclusive hotel szállás repülőjegy iroda

A Cancún a félsziget legismertebb és legnyüzsgőbb városa, egy igazi buliváros, amely inkább amerikai, mint mexikói. Gyönyörű, kristálytiszta tenger, fehér korallhomok, amíg a szem ellát, óriási szálloda resortok és amerikai árak. Aki bulizni és szocializálódni szeretne, egyértelműen itt a helye. A várostól néhány óra autózásra UNESCO világörökségi helyszínek várnak, szolgáltatások tekintetében pedig minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere lehet. 

A Cancúntól dél felé Tulumig 130 kilométer hosszan húzódó partvidéket hívjuk Maja Riviérának. A világ legszebbjei közé sorolható strandok, cenoték, történelmi emlékek, remek szállodák és szórakoztató komplexumok váltják egymást elképesztő sűrűségben.

24 cozumel sziget korallzátony

A parttól 30 perces kompútra (20 km) fekszik Cozumel szigete, amely a Palancar zátony és az Arrecifes de Cozumel Nemzeti Park, a világ második legnagyobb korallzátonya, miatt a búvárkodás szerelmeseinek mekkája.

Cancún mellett utasaink körében Playa del Carmen és Tulum számít kedvelt desztinációnak, ezek a bulivárosnál jóval nyugodtabb atmoszférával rendelkeznek, de a szolgáltatások és a tengerpartok minőségében semmivel sem maradnak el tőle. Sőt!

Playa del Carmen

mexikó utazás playa del carmen all inclusive hotel szállás strand programok iroda

A Maja Riviéra kellős közepén terül el Playa del Carmen városa, amelyet általában azok a nyaralók választják, akik a szállodai pihenés és esti korzózás mellett a kulturális látnivalókhoz és a természethez is közelebb szeretnének lenni. Playa del Carmen nem olyan hangos és nem annyira amerikai, mint Cancún, de azért egy jó buliért innen sem kell órákat autózni!

A belvárosban esténként életre kel a Quinta Avenida sétálóutca, szól a zene, koccannak a poharak, a bátrabbak még salsázni is megtanulhatnak (Zenzi Beach bár, a parton). A kompkikötőnél (Parque Los Fundadores) látványos szobrok és rendszeres előadások várnak, rövid kompúttal pedig elérhető Cozumel szigete és korallzátonyai.

27 playa del carmen cozumel komp szobrok látnivalók

A városban nincsen szükség autóra, minden elérhető gyalog vagy taxival (alkudozni érdemes!). A félsziget legfontosabb látnivalói tömegközlekedéssel vagy egynapos szervezett túrákkal is elérhetők, de ha rugalmasabb felfedezésre vágytok, Playa del Carmen autós csillagtúra bázisának is kiváló, központi elhelyezkedése miatt. A legjobb ár-érték arányú hotelek, szervezett túrák és autókölcsönzők megtalálásához örömmel rendelkezésre állnak utazási szakértőink.

A legnépszerűbb látványosságok a környéken Chichen Itza, Coba és Tulum romvárosai, fürdésre és búvárkodásra alkalmas cenoték (Dos Ojos, Azul, Kantun Chi), kalandparkok, és paradicsomi partszakaszok. Playa del Carmen strandjain a víz színe és minősége, különösen erős hullámzás idején, nem mindig olyan hibátlan, mint a Riviéra más részein. Tökéletes sznorkelező környezethez, élővilághoz, teknősökhöz az ilyen napokon érdemes a fél órányira lévő Akumal partjait meglátogatni.

Tulum

7 tulum romok strand hullámok mexikó utazás legjobb helyek látnivalók

Az ősi és a modern világ keveredik ebben a felkelő Napra néző trópusi paradicsomban. Álomba illő tökéletes, fehér strandok, kristálytiszta víz, remek programok, szállodák és szolgáltatások várják az ide érkezőket. Az ökotudatos szállásokon és környezetben testileg és lelkileg is felfrissülhet a mindennapoktól megfáradt utazó. 

Tulum a híresek és gazdagok kedvenc nyaralóhelye a félszigeten, még az amerikai sztárok is itt jógáznak a parton, a pálmafák árnyékában. A luxushotelek a tizenöt kilométeres parti sávon gyönyörűen beleolvadnak a buja növényzetbe, köztük bárok, éttermek, szabadtéri edzőtermek bújnak meg. Korlátozás nélkül végigsétálhatunk a homokon egészen messze, dél felé, és bárhol fürödhetünk egy jót.

4 tulum resort mexikó szálloda árak

A tulumi romváros nagy parkolójánál lévő nyomulást és lehúzási próbálkozásokat elkerülendő meg lehet próbálni a másik irányból, a parti hotel zóna (Zona Hotelera) felől megközelíteni a parkot. 

Tulumban van lehetőség szórakozni is, bár közel sincs olyan őrület, mint Cancúnban. A parti bárok szinte minden este megtelnek, a belvárosban (Tulum Pueblo) remek éttermek és üzletek várják az esti elfoglaltságot keresőket. A legnépszerűbb környékbeli programok Coba romváros meghódítása, a Si’an Kaan természetvédelmi terület és világörökségi helyszín bejárása, megmártózás a közeli cenotékban (Gran, Dos Ojos, Calavera), jógázás vagy más edzés a parton, és a kalandparkok (Xel-Há, Xcaret) meglátogatása.

Valladolid

Élénk. Egyedi. Valladolid az igazi Mexikót nyújtja. Hiába fekszik a Chichen Itzába vezető út mentén, a várost legtöbben időhiány miatt kihagyják, ezzel pedig elszalasztják az autentikus és ma is élő maja kultúra megismerésének lehetőségét. Valladolid remek kiindulási helye csillagtúráknak, hiszen remek ár-érték arányú szállások és rengeteg látnivaló található a környéken, közülük a Yucatán legnagyobb romvárosai és cenotéi. 

Izamal

A bájos Izamal színpompás gyarmati múltjával és maja gyökereivel kápráztatja el a látogatókat. Elmaradhatatlan romok, kompakt belváros, barátságos, kisvárosi hangulat. A “sárga város” megér egy kitérőt és egy sétát. A lakosok jelentős részének a maja az első nyelve.

Mérida

25 merida fehér város mexikó

Merida, a Fehér Város az egyetlen, amelyet kétszer is megválasztottak amerikai kulturális fővárosnak. Hangulatos utcák, látványos koloniális épületek és udvarok, sőt, még a napi kulturális események is nagy vonzerőt jelentenek Yucatán legnagyobb városában. Esti zenélés és korzózás a tereken, vásár vasárnaponként és csodás maja ételek várják azokat, akik néhány óránál többet töltenek el itt.

Romok és romvárosok

Chichen Itza

23 chichen itza piramis kukulkán maja romváros unesco világörökség mortons mexikó

Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Chichen Itza a „világ hét új csodájának” egyike, a Mexikói nyaralás kihagyhatatlan látnivalója. Érdemes a reggel 8-as nyitásra érkezni, hogy még a tömeg előtt fedezhessétek fel a leghíresebb maja romváros látványosságait. 

Chichen Itza központjában az El Castillo piramis, más néven Kukulkan temploma található. A tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején érkezik a legtöbb látogató, mert a Nap ilyenkor azt az illúziót kelti, hogy egy kígyó ereszkedik le a lépcsőfokokon. A piramis lépcsői előtt tapsoló emberek pedig nem őrültek meg. Azért tapsolnak, hogy hallják a visszhangot, amely olyan, mint a quetzal madár hangja!

További kiemelkedő látnivalók közé tartozik a Nagy Labdapálya, az egykori közösségi élet egyik központja, amely egyedülálló építészeti megoldásainak köszönhetően hétszeres visszahanggal büszkélkedhet. Az El Caracol vagy Obszervatórium háromszintes csillagmegfigyelő hely volt, melyről a Holdat, csillagokat, csillagképeket vizsgálták és fejlett naptárukat pontosítottak. A Szent Cenote kizárólag ceremóniális célokat szolgált, többek között emberáldozatokra is sor került benne. Az Esőistent igyekeztek jobb belátásra bírni az áldozatok mélybe vetésével, a leletek alapján pedig jóval a város hanyatlása után is használták zarándokhelyként.

Coba

15 coba megmászható piramis mexikó utazás

Chichen Itzával szemben itt lehetőség van felmászni a nagy piramis tetejére, amely a Yucatán északi részének legmagasabb maja építménye. A remek kilátás és maga a kaland bőven megér 130 lépcsőfokot.

A Tulumtól 45 percre található romváros az első évezred második feléig meghatározó erő volt a félszigeten, amely hatalmát Chichen Itza megerősödése miatt vesztette el. Az akár 50 000-nél is nagyobb népességszámú településről rengeteg kiemelt és fenntartott út, ún. sacbeob indult minden égtáj felé, közülük a leghosszabb egy 100 kilométerre található alárendelt városba vezetett a dzsungelen keresztül.

Coba végül túlélte a hatalmi viszálykodást, és csak a spanyolok érkezése környékén hagyták el, mert a lakosság addigra a parti központokba települt át.

A közelben több cenote hűs vize is várja a fürdőzni vágyókat. Cancúnból két óra autózással érhető el.

Tulum

Tulum romjai közvetlenül a világoskék Karib-tengert szegélyező szirt szélén fekszenek. Ez a Yucatán és Mexikó egyik legismertebb látványossága, ennek megfelelően napközben nagy lehet a tömeg.

A központi piramis Castillót sajnos már nem lehet megmászni, azonban így is nagy élmény a jó állapotú épületek között sétálni. A Freskók templomában 12. századi színes freskók részleteit láthatjuk, a szirten és a parton életünk képeit készíthetjük el, és még a helyi leguánokkal is napfürdőzhetünk!

7 tulum romok strand hullámok mexikó utazás legjobb helyek látnivalók

Ha az időjárás engedi, lépcsőn ereszkedhettek le a Riviera Maya egyik legjobb fürdőhelyére, a Playa Paraisóra. 

Az egykori erőd és a város közelében is több látványos cenote (Tortuga, Santa Cruz, Gran Cenote, Tankah, stb) várja a fürdőzni vágyókat! Cancúnból két óra parti autózással érhető el.

Uxmal

13 uxmal mexikó yucatán mérida

Uxmal (ejtsd: oosh-mahl), jelentése „Háromszor felépített”, egy másik népszerű UNESCO helyszín a Yucatán nyugati oldalán. A Puuc stílusban épült várost nem geometriailag tervezték meg, az épületek helyzetüket és tájolásukat csillagászati megfigyeléseknek köszönhetik.

A lelőhely a faragások, a jó állapotú épületek és a még ebben az egzotikus környezetben is szokatlan építészeti megoldások miatt, az egyik leglátványosabb a Yucatán maja romvárosai közül, és a Méridát autóval meglátogatók számára mindenképp megér egy kitérőt.

Uxmal mellett a "Puuc útvonal" része a közeli Sayil, Kabah, Xlapak és Labná is. Ezek akár egy méridai csillagtúrával egy nap alatt is bejárhatók. A romvárosok közben útba ejthető a kulturális szepontból is fontos Loltún-barlang, cenoték és maja városkák (Ticul, Oxkutzcab).

Ek Balam

16 ek balam maja építészet

Az építészet szerelmesei kedvelni fogják a Valladolid városától északra található Ek Balam bonyolult faragványait. A lefordítva „fekete jaguár” romjai a régió legjobban megőrzött régészeti parkjai közé tartozik. Más maja helyekkel ellentétben, az Ek Balam homlokzata stukkóból és mészkőhabarcsból épült, nem kőből, ezért lehet ennyire részletgazdag és változatos.

Cancúnból két és fél óra autózás után érhető el a helyszín, érdemes akár Chichen Itza felől visszafelé Valladolid majd Ek Balam felfedezését egy napon megejteni. Az izgalmakra vágyóknak ajánljuk a közeli Cenote Maya Parkot!

Calakmul

A Campeche államban található Calakmul a Tierras Bajas erdő mélyén található, mindössze 30 kilométerre a guatemalai határtól. Cobához és Ek Balamhoz hasonlóan a látogatók két meredek piramis tetejére is felmászhatnak. 

A hely vonzereje távolságában is rejlik: a főútról letérve akár ezeréves technikával épült házakból álló falvakon is áthaladhatunk, melyekből persze nem maradhat el a katolikus templom vagy kápolna. Egy másik világ, a dzsungel mélyén, végtelenül kedves helybéliekkel.

A romokon kívül a terület több mint 230 madárfajnak, majmoknak, pulykáknak és még sok más fajnak ad otthont. Egy egész napot érdemes szánni a távoli és védett terület felfedezésére.

És még száz másik rom és romváros

9 maja romok a yucatán félszigeten mortons travel mexikó utazás

A félsziget elképesztően gazdag régészeti lelőhelyekben. A képen csak az északi rész, túlzás nélkül állítható, hogy több száz romvárosa, régészeti parkja és erdő mélyén megbúvó romja látható. Köztük vannak kisebb és nagyobb kiterjedésűek, és olyanok is, amelyek helyreállítás hiányában nem vonzzák a turistákat.

Azok számára, akiket érdekel a régészet és a történelem világa, Mexikó és azon belül a Yucatán egy valóságos álomvilág, ahol egy életet is el lehet tölteni érdekesebbnél érdekesebb helyek felfedezésével.  

Cenoték - Ősi víznyerő- és fürdőhelyek

A cenoték természetes kutak, melyek a karsztos területen a felszín alatti barlangok beszakadásával keletkeztek. A Yucatán minden ősi városa legalább egy cenote közelébe épült, hiszen a karsztos vidéken nincsenek felszíni vízfolyások. Yucatan és Quintana Roo régiókban több mint 6000 cenote található, így nem egyszerű kiválasztani, hogy melyiket érdemes meglátogatni egy rövid vakáció alkalmával. Azért mutatunk néhányat!

Gran Cenote - Tulum sztárja

Az itteni két fürdőhelyet egy barlang köti össze. A látogatók sznorkelezhetnek a földalatti cseppkövek között, szabadon merülhetnek a barlangrendszerben, és megtekinthetik a cenote belsejében felállított kis teknős rezervátumot. Gyönyörű, tiszta, vannak mosdók, a belépő 180 peso. 

Calavera - Barlangba ugrálás mesterfokon

A szintén Tulum mellett található Calavera három bejárattal és egy létrás kijárattal rendelkezik. A merészek be is ugorhatnak az egyik lyukon a gyönyörű mélykék vízbe. Akik próbálták, nem felejtik. A sima úszás és ugrálás 100 pesóba kerül, de lehetőség van felszereléssel búvárkodni is. 

Saytun Cenote - Cancún kötelező insta spotja 

17 suytun cenote instagram cancun látnivaló

A nyári szezonban a kör alakú barlangba eső fénysugár közvetlenül a középső platformot világítja meg. A cenoték közül sok a maja rituálék (és áldozatok) szent helye volt, a Suytun Cenote pedig még ma is ezt a hangulatot árasztja.

A látvány és a víz egészen pazar, azonban mivel a Cancúnból Chichen Itzába vezető út mentén fekszik, ez mind közül a legzsúfoltabb. Gyakran buszokkal és nyitásra érkeznek a turisták, ezért a háborítatlan fotózáshoz akár órákat is érdemes szánni a helyre. Belépő 150 peso.

Ik Kil - Cenote Chichen Itza mellett

Lelógó indák, kék ég, és a hűs vízhez vezető biztonságos lépcső várja a látogatókat az egykori szakrális helyen. Megérdemelt felfrissülés a piramisok forrósága után. Belépő 80 peso.

Yaxbacaltun - Lendülj kötélen a víz fölé

Méridától délkeletre található Yaxbacaltun vizébe kötélről is ugorhattok, kicsik és nagyok egyaránt imádni fogják. A cenoték szerelmeseinek ez egy kiemelkedően jó környék, hiszen a közelben számtalan kisebb-nagyobb barlang és fürdőhely található. Belépő 30 peso.

Élményparkok - A tökéletes Cancún nyaralás gyerekszemmel

Számos élménypark változatos kínálattal várja a szórakozni vágyókat a félszigeten. Bemutatunk kettőt, amelyekről kiemelkedően pozitív a véleménye mind utasainknak, mind az internet közönségének a különöző felületeken. 

Xel-Há - All-Inclusive Vízivilág

18 xel ha xelha élménypark theme park mexiko cancun playa del carmen tulum

A Tulum közelében található Xel-Há, egy természetes vízi park, ahol korlátlanul búvárkodhattok a Karib-tenger egyik látványos öblében. Kerékpározhattok erdei ösvényeken, ugrálhattok a vízbe a Bátorság Kövéről, kötélpályán suhanhattok, és megtapasztalhatjátok a Riviera Maya legmagasabb csúszdájának, a Világítótoronynak izgalmát. Bár sajnos nem természetes közegükben, de a parkban lehetőség nyílik delfinekkel és lamantinokkal úszni.

A Xel-Há egy all inclusive élménypark, így a büfé és a nyitott bár az élmény része. Előre foglalással 90 USD a belépő egy főre, gyerekeknek 12 éves korig féláron, 5 évesig ingyenes. A limitált helyek miatt érdemes az utazás szervezésekor intézni a foglalást. 

Xcaret - Kulturális élményközpont sok fürdéssel, kalanddal, amerikai profizmussal

19 xcaret élménypark mexikó maja riviéra mortons utazási iroda

Töltsetek el egy egész napot a dzsungel, a Karib-tenger, a trópusi vadvilág és földalatti folyók felfedezésével. Több mint 50 attrakció várja a szórakozni és ámulni vágyókat a Playa del Carmen közelében található Xcaret Parkban. A látványos Mexico Espectacular showműsor keretében 300 előadó eleveníti meg a színpadon az ország gazdag történelmét és kulturális örökségét. A parkban akvárium, “jaguár sziget”, madárház és lepkekert is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. 

A jegyár mindkét parkba tartalmazza az ingyenes transzfert Cancúnból, Playa del Carmenből és Tulumból, ha a foglaláskor beállításra kerül az opció. Kérd utazási szakértőink segítségét az élményparkokkal kapcsolatban is!

Búvárkodás, teknősök, cetcápák

A mesébe illő strandokhoz mesébe illő felszín alatti élet tartozik. Bemutatunk néhány strandot, ahol a színpompás korallok és halak mellett teknősökkel, fókákkal és akár cetcápákkal is együtt úszhatsz. A kagylókat hagyd a parton és a vízben, tilos őket kivinni az országból és komoly bírság is járhat értük.

Az óriási cetcápákkal május és szeptember közepe között lehet találkozni, de a “szezon” júliusban és augusztusban van. 

Puerto Morelos - Fókák, delfinek és hajóroncsok a nemzeti parkban

21 puerto morelos búvárkodás hajóroncs mexikó

Az itt úszók és búvárkodók játékos oroszlánfókákkal vagy delfinekkel is találkozhatnak, amelyek gyakran csatlakoznak is az emberhez. A védett terület Cancúntól délre található.

Museo Subacuático De Arte - Isla Mujeres víz alatti kiállítása

A Museo Subacuático de Arte a művészet és a kaland szokatlan ötvözetét kínálja. A víz alatti múzeum 500 életnagyságú szobrot kínál 8-10 méter mélyen, a tenger felszíne alatt. A Museo Subacuático de Arte csak búvárkodással vagy sznorkelezéssel fedezhető fel.

Akumal - Tökéletes part, tökéletes víz

20 playa akumal snorkel búvárkodás

A Yucatán keleti oldalán, Tulum és Playa del Carmen között elhelyezkedő strand az egyik legnépszerűbb az egész országban, ennek megfelelően sokan lehetnek a parton. De így is nagyon megéri.

Holbox és Cancún - Cetcápák és hosszúszárnyú bálnák

22 hoblox cetcápa mexikó cancún

Cancún és Holbox szigete a két ellentétes véglet a nyüzsgés-skálán, de mindkettő remek kiindulási hely szervezett túrákra, ha cetcápákal szeretnénk találkozni. Az akár 12 méteresre és 20 tonnásra is megnövő jámbor planktonevők egészen közel engedik az embert - igazából egyáltalán nem is foglalkoznak velünk. Óriási élmény találkozni a világ legnagyobb halaival, amelyek közül a legnagyobbak csuklós busz méretűre is megnőnek.

Tiszteljük a természetet!

6 cenote fürdés mexikó utazás karszt tó veszély

Az óceán, a cenoték, a karsztos vidéken vagy az esőerdőben vezető túraútvonalak mind valós veszélyt jelenthetnek az óvatlanok számára. Mindig tartsuk be a kihelyezett figyelmeztető táblák utasításait a balesetek elkerülése érdekében! 

Érdemes észben tartani, hogy olyan veszélyek is lehetnek (pl. partközeli áramlatok), amelyek közép-európaiként nem is jutnának az ember eszébe. A part, a víz, a korrallok mind gyönyörűek, de ha piros zászlós tiltás van érvényben, nem érdemes kísérteni a sorsot.

Közbiztonság Cancúnban és a Maya Riviérán

Mexikói utak szervezésekor rendszeresen előkerül a közbiztonság kérdése. A Yucatán-félsziget a világ egyik legnépszerűbb idegenforgalmi desztinációja. Ezt az előkelő címet nem tudná megőrizni, ha bármilyen probléma lenne a biztonsággal.

A félszigeten osztozó négy szövetségi állam jelentősen biztonságosabb a külföldiek (és helyiek) számára, mint Mexikó más részei, a bűnesetek száma néhány százaléka az országos átlagnak, fegyveres rablás, elrablás nem veszélyezteti a külföldi turistákat. 

A zsebtolvajlás, csalások problémát jelenthetnek az olyan turisztikailag kedvelt városokban, mint Cancún és Playa del Carmen. Érdemes figyelni az értékeinkre a tömegben, szórakozóhelyeken, de ez persze a világ szinte minden részére igaz.

Autós utazáskor fegyveres ellenőrzőpontokon haladunk át, a rendőrők és katonák a turistákkal (és bérelt autóikkal) általában nem foglalkoznak. 

Tren Maya - Vonattal a Yucatán legjobb helyeire

Az autóbérlés alternatívája a 2024-ben már teljes gőzzel üzemelő új Tren Maya vasútvonal, mellyel egy 1525 kilométer hosszú körutazás során ismerhetjük meg 5 szövetségi állam látványosságait, kulturális és régészeti emlékeit. Nem muszáj persze az egészen végigutazni, Cancúnból néhány óra alatt elérhetők a félsziget legismertebb látványosságai. 

Részletes bejegyzésünk tudnivalókkal és hasznos linkekkel: https://mortons.hu/tren-maya-mexiko-cancun

Autóbérlés Cancúnban: parkolás, tankolás, útminőség, biztosítás

A bérelt autóval való közlekedés teljesen biztonságos és bevett szokás a Yucatán-félszigeten. Cancún, Tulum, Playa del Carmen és más nagyvárosok mind számos rent-a-car hellyel rendelkeznek, de még így is óriási igény van a bérlésre a rekordszámban érkező amerikaiak miatt. A meglepetések elkerülésére érdemes itthonról intézni vagy intéztetni a bérlést valamelyik globális szolgáltatónál (Hertz, Europcar, stb.), a plusz költségek és szükségtelen plusz szolgáltatások elkerülése érdekében. 

A legtöbb bérautó automata váltós. Nem javasoljuk beach buggy és quad bérlését, mert gyakoriak velük a műszaki problémák.

Utazási szakértőink örömmel segítenek az autóbérlés intézése mellett a legjobb ár-érték arányú szállások, programok és repülőjegyek foglalásában is.

Forgalom és Parkolás

A városokban lehet torlódásokra és dugókra számítani, de városon kívül meglepően szellős, jó minőségű utakkal találkozunk. A táblák természetesen spanyolul vannak. Érdemes a szokásosnál is jobban észnél lenni például forgalmasabb utakra, gyorsforgalmikra való besoroláskor, hiszen nem biztos, hogy lesz sáv a gyorsításra és besorolásra.

Gyorshajtani, telefonozni, máshogy szabálytalankodni nem érdemes, mert a turistákat is előszeretettel megbírságolják, a rendőrségi visszaélések azonban nem jellemzők.

A parkolás az adott helyszín függvényében változó. A legforgalmasabb helyeken, legnépszerűbb strandoknál, romoknál, belvárosokban akár 100-200 peso is lehet egy nap, más helyeken viszont ingyenes. Érdemes figyelni rá, hogy tiltó táblánál, sárgára mázolt padka mellett és kapubejáróba ne parkoljunk, mert bírsággal és veszekedéssel járhat.

A szívroham elkerülése érdekében fontos információ, hogy dollárként is értelmezhető $ jel Mexikóban pesót (kb. 15 Ft) jelent, így az óránként 30 vagy a napi 150$ parkolási díj már sokkal barátságosabb, bár még mindig nem olcsó. 

Tankolás Mexikóban

Az itthon és az USA-ban megszokottaktól eltérően Mexikóban elterjedt, hogy a vásárló az autóban várja meg, míg a benzinkút munkatársai megtankolják az autóját, és a pult vagy a kút helyett a kutasnak fizet. 

Érdemes figyelni rá, hogy nullán álljon a számláló a tankolás megkezdésekor, illetve hogy készpénzes fizetés esetén biztosan a kívánt bankjegyet adjuk a kutas kezébe.

Az üzemanyagárak sokkal kedvezőbbek, mint itthon. Cancún vonzáskörzetében valamivel több, mint 1 USD/liter áron tankolhatunk.

Útminőség és Biztosítás

1 cancun autóbérlés útminőség mortons

Az utak minősége - a mellékutak egy részétől eltekintve - jó, és csak ezért nincs szükség terepjáró vagy SUV bérlésére.

A fizetős útszakaszokat “cuota”, az ingyeneseket “libre” felirattal illetik. A fizetős autóutakon sokkal kevesebben lehetnek és biztosan jó minőségűek. A Google Maps jelzi a fizetős utakat, ahogy itthon is. Az útdíjfizetéshez készpénzre van szükség!

A bérlés árában benne van a felelősségbiztosítás és az autó sérülésére vonatkozó biztosítás. Szolgáltatás és biztosítási szint választásától függően szükség lehet betéti- vagy hitelkártyás lekötésre. Ezzel kapcsolatban érdemes a szolgáltató honlapján vagy az utazásszervezőnél előre érdeklődni.

Autós körutazás a Yucatán-félszigeten

Attól függően, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a félsziget bejérására, több megközelítés ajánlható. 

Autós csillagtúrát azoknak javasoljuk, akik végig egy helyen szeretnének megszállni, és esténként visszaérkeznének a szállodába. Nagy előnye, hogy a mozgalmas napok közé így be lehet iktatni pár strandolással és pihenéssel töltött napot. Ezeken a napokon az autó rendelkezésre áll, és a csoport szét is tud válni a program preferenciáknak megfelelően. Hátránya, hogy az aktív napokon jóval több időt kell az autóban tölteni, mint a körtúrák esetében. 

Utasaink általában nem ez alapján választanak, de a szokásos Cancún, Playa del Carmen, Tulum vagy Méridán kívül Valladolid is remek bázis, néhány napnyi bejárásra.

29 san francisco de campeche mexiko maja unesco

Autós körütazást azoknak javasoljuk, akik több időt töltenek az országban, és távolabbi, rejtettebb látnivalókat is felfedeznének. A szokásos útvonalak általában a teljes Maja Riviérát, Chichen Itzát, Méridát, a Fehér Város környékének látnivalóit, Uxmalt és akár az UNESCO világörökségi helyszín San Francisco de Campeche-t is lefedik. Ezt a megközelítést választó utasaink általában az út során meglátogatott nagyvárosokban töltenek 1-2 éjszakákat. Az út végén pedig nem marad más hátra, mint pihenés a tökéletes Karib-tenger partján, a pálmafák árnyékában. 

Autóbérléshez és komplex autós túrák szervezéséhez kérd tapasztalt utazási szakértőink segítségét elérhetőségeinken

Maja gasztronómia, yucatáni fogások

11 maja ételek alapanyagok yucatán mexikó gasztronómia

A 16. századi spanyol invázió előtt a félsziget konyháját teljes mértékben a hagyományos maja ételek uralták. A sertéshús, a disznózsír, a sevillai narancs, és sok más olyan összetevő, amely fontos szerepet játszik a mai yucatáni gasztronómiában, még nem volt jelen.

A gyarmatosítás előtti idők alapanyagai között a paradicsom, chili, kukorica, sütőtök és a pulyka dominált. A régió spanyol gyarmatosítása után sok más nemzetközi hatás (és élelmiszer) segítette a yucatáni konyha átalakulását: különösen a francia, holland, libanoni, kubai, de még a brit hatás is érzékelhető (a közeli, szintén gyarmatosított Belize miatt).

10 maja ételek csokoládés pulyka chili

A legrégebbi maja szakácskönyvek csak a 19. századra nyúlnak vissza, az eredeti recepteket szinte lehetetlen felismerni. A félszigeten természetesen elérhetők a Mexikó- és világszerte ismert és szeretett “hagyományos” mexikói ételek is.

Mexikóváros nyüzsgése és az ország belseje

Ha központi részei felé indulnánk, fedezzük fel Chiapas természeti szépségeit és romvárosait, Guanajuato és San Miguel de Allende gyarmati városait, vagy Santiago de Querétarót, Mexikóvárostól északnyugatra. Oaxaca a mexikói nyaralás egyik csúcspontja lehet: a város egyedi hangulatát az őslakos és a spanyol hatások keveredése, az izgalmas építészet és gasztronómia adja. A szerencsés utazók színes fesztiválokba csöppenhetnek, amelyek által az igazi Mexikó pezsgését tapasztalhatják meg.

Persze nem érdemes elfeledkezni a fővárosról sem! Csodáljuk meg a végtelen város panorámáját a Chapultepec kastélyból. Oldódjunk fel a helyi kultúrában: válogassunk a tradicionális vagy modern mexikói öltözködés legszebb darabjaiból a színes ékszer-és ruhapiacok egyikén. Érdemes ellátogatni Frida Kahlo egykori otthonába, vagy lépjünk vissza az időben, Teotihuacan lenyűgöző ősi mezoamerikai romvárosában. A 20 millió lakosú Mexikóvárosban lehetetlen kifogyni a programokból.

Részletes Morton's Magazin bejegyzésünk a fővárosról: https://mortons.hu/mexikovaros-utazas-alapok

Fontos tudnivalók - Ezekre figyelj Mexikóban

  • Adapterre van szükség, hogy az itthoni elektronikai cikkek töltőivel az amerikai típusú konnektorokat használni lehessen.
  • Tömegben és szórakozóhelyeken még a kiemelkedően biztonságos Yucatán-félszigeten is lehetnek zsebtolvajok, ezért érdemes figyelni a hátizsákra, telefonra.
  • Taxiban, tankolásnál, útdíjfizetéskor, napernyő bérlésekor és sok más szituációban lehet szükség készpénzre.
  • Készpénz ATM-es felvétele előtt, a letiltás elkerülésére, érdemes előre értesíteni a bankot. Felvételre bank belterében lévő automatát érdemes választani, hogy biztosan ne legyen megbuherálva a gép. Ha sok készpénzt vesztek fel, ne legyen mind egy helyen.
  • Brutálisan le lehet égni! A déli elhelyezkedés, a szél és a fehér homok mind segítenek abban, hogy rövid idő alatt rákvörösre égjen az ember, ha nem figyel. Naptej, kalap és szellős ing sem árt.
  • A 2x2 sávos utakon lehajtó helyett legtöbbször visszafordítók találhatók. Ha tehát bal kéz felé szeretnénk átjutni az úton, akkor először túl kell haladnunk úti célunkon a legközelebbi visszafordítóig.
  • Autózáskor találkozni fogtok rendőrségi vagy katonai ellenőrzőpontokkal a Yucatán-félszigeten is. Turistákkal általában nem foglalkoznak, nem is nagyon állítják meg őket.

Fontos kiegészítők a Mexikói utazáshoz

A Cancún utazás nem lehet teljes az élmények megosztása nélkül!

Internet és WIFI

Oxxo, eleven üzletekben és a szolgáltató saját TELCEL üzleteiben, kioszkjainál kapható pre-paid, előre fizetett SIM kártya, amely 12 GB internetet és végtelen közösségi média (Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp) használatot tartalmaz. Ennek használatához érdemes kártyafüggetlen, vagy pedig két SIM-et (dual sim) befogadni képest telefont vinni, amelyről meg is lehet osztani az internetet. 

Az internetezés miatt aktívabb telefonhasználat mellé szükség lesz hordozható akkumulátorra. Figyelem! A powerbank csak a kézipoggyászban vihető repülőre, a feladott bőröndből ki fogják vetetni. 

Cancún, Yucatán és Mexikó gyakran ismételt utazási kérdései

Milyen Cancún időjárása?

Cancún és a Maja Riviéra időjárása egész évben kellemes, 25-28 fokos hőmérsékletre lehet számítani, kivéve a nyári hónapokat, amikor a 35 fok sem ritka. Január és április között a legszárazabb, míg nyáron, májustól októberig nedvesebb. Augusztus-szeptember a “hurrikán” szezon, ez a legfülledtebb és legesősebb időszak.

Mikor érdemes Cancúnba és a Yucatánra utazni?

Attól függ, hogy milyen programokat terveztek. Aktív programokra április, november, és december eleje az ideális, ekkor kisebb a tömeg, jobbak az árak, és szárazabb az idő. Főleg strandolásra és pihenésre májustól július végéig, ekkor meleg a levegő és meleg a víz, de a viharok még nem érkeznek meg. Búvárkodásra és teknősökkel, cetcápákkal barátkozásra szintén május, június és július a legalkalmasabb. A legnagyobb tömegre december második felében és márciusban, az amerikai tavaszi szünet idején lehet számítani. A főszezon a decemberi ünnepektől március végéig tart.

Milyen beutazási korlátozások vannak Mexikóba?

2022 elején nincsenek érvényben beutazási korlátozások.

Biztonságos-e a Cancún és a Maja Riviéra?

Cancún, a Maja Riviéra és az egész Yucatán-félsziget Mexikó legbiztonságosabb térségének számít, az erőszakos bűncselekmények száma töredéke az országos átlagnak. Jól szervezett és jól felszerelt turisztikai rendőrség teljesít szolgálatot a látogatók védelmére, az országutakon pedig ellenőrzőpontokkal igyekeznek kiszűrni a bűnözőket. Mint minden népszerű idegenforgalmi központban, itt is előfordulnak lopások, csalások, ezért érdemes nyitott szemmel járni, és például a bemondott árakat átszámolni dollárra, forintra.

Mennyi időre érdemes Mexikóba utazni?

Minimum 10 napot ajánlunk, ennyi idő elég lenyugodni, pihenni, megszokni a tökéletes partok látványát, és marad még idő néhány fontos látnivalót is bejárni a félsziget belsejében. 14 nap jobb, mert így a kirándulással töltött napokat meg lehet szakítani édes semmittevéssel és teknősök kergetésével a vízben. A teljes Yuc