Mexikó turisták körében legnépszerűbb úti célja a főváros, Mexikóváros.  Ezt egyaránt köszönheti mély történelmének, lenyűgöző építészetének, élénk kultúrájának és gazdag gasztronómiai örökségének. A város egészen egyedi lüktetéssel és hangulattal rendelkezik, amelyet meg kell tapasztalni!

A következőkben összeszedjük az alapokat, amikre figyelni érdemes mexikóvárosi utazás során, hogy gondtalan és stresszmentes kalandban lehessen részünk. Ha Mexikó karibi partvidéke is érdekel, olvasd el részletes útmutatónkat: Mexikó és Cancún Utazási Útmutató - Árak, látnivalók, autóbérlés

Az utazás időzítése 

mexikóváros felhőkarcolói

Mexikóvárosban a február és május eleje, valamint a szeptember és december között húzódó időszakok a legnyüzsgőbbek, és a legnépszerűbbek a külföldi utazók körében.

A zsúfolt időszakban fontos, hogy a legnépszerűbb éttermek és múzeumok esetén jó előre foglaljunk és a kevésbé menő éttermek esetén is jó előre foglalni, amennyiben családosan vagy csoportosan szeretnénk étkezni. Olyan kiemelkedően népszerű múzeumok esetén, mint például a Frida Kahlo múzeum, érdemes még az országba érkezésünk előtt foglalást tenni, és a foglalásokhoz igazítani napi terveinket.

Mexikóváros felfedezésére legalább 4-5 nap ajánlott, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudna akár dupla ennyi időre is tömérdek élményt nyújtani; egyes helyszínekre és múzeumokra kifejezetten érdemes hosszabb időt is félrerakni. Ilyen például az UNESCO Világörökség részét képező Teotihuacan ősi romvárosa, mely Mexikóváros központjától alig 40 km-re helyezkedik el.

nap piramis tenochtitlan

Bár a távolság nem túl nagy, érdemes fél, vagy akár egy egész napot szánni a piramistemplomok és színes falfestmények titokzatos városának felfedezésére. Hasonlóképpen érdemes egy egész napot szánni Mexikóváros történelmi belvárosára (Centro Histórico). A Tenochtitlan, azaz az ősi Azték Birodalom fővárosának romjaira épült városrészben találhatjuk a város legtöbb történelmi emlékhelyét a kolonializmus korából és az előttről. A Centro Históricó központjában található a Zócalo, mely Latin Amerika legnagyobb tere, és melyet olyan jelentős történelmi épület vesznek körül, mint a Mária Mennybemenetele Székesegyház.

Mindeközben megtapasztalhatjuk Mexikóváros különleges életritmusát: Néha hektikus lehet ugyan, de mindig könnyű találni elég időt, csendet és nyugalmat, hogy egy kávé vagy egy koktél társaságában lazíthassunk. 

Milyen ruhát érdemes pakolni? 

Időjárás szempontjából Mexikóváros meglehetősen kellemes helyzetben van: hőmérséklete egész évben 20-25 fok körül mozog. Nyáron azonban érdemes számolni az esős évszakkal: Június és október között gyakoriak (szinte garantáltak) az erős, de szerencsére rövid (körülbelül 20 perces) zivatarok és az elszórt enyhe záporok, főleg az esti órákban.

Ezekben a hónapokban érdemes egy könnyű őszi kabáttal készülni, de esernyővel nem érdemes vesződni, egyrészt mert a rendszerint gyors lefolyású zivatarok viszonylag könnyen elkerülhetők, másrészt mert a frekventáltabb körzetekben gyakoriak az eldobható esernyőket áruló utcai árusok. Ezek ára átlagosan körülbelül 60 peso, azaz 1000-1500 Ft. 

Hol érdemes megszállni?

Mexikóváros a világ egyik legnagyobb metropolisza, izgalmas és változatos negyedekkel. A turisták számára a Zona Rosa, a Polanco és a Condesa kerületek a legnépszerűbbek, mivel ezek tele vannak éttermekkel, bárokkal és kulturális látnivalókkal.

A Zona Rosa ismert az éjszakai életéről, a Polanco elegáns üzleteiről és éttermeiről, míg a Condesa negyed bohém hangulatú, zöld területekkel és kávézókkal. A Coyoacán kerület, ahol Frida Kahlo háza található, azok számára lesz vonzó, akik csendesebb, művészeti hangulatú környéket keresnek. A belváros, azaz a Centro Histórico, a történelmi látnivalók szerelmeseinek ideális, ahol a Templo Mayor romjai, a Zócalo tér (és a mexikóvárosi képek kötelező sztárja, a Catedral Metropolitana de la Ciudad de México)
 és a Szépművészeti Múzeum is található.

A közelkedéssel ezeken a helyeken biztosan nem lesz probléma, 12 metróvonal és közel 200 állomás hálózza be várost. Tömegközelekdésre jegyet a "taquilla" ablaknál vehetünk, vagy pedig pénzzel előre feltöltött "Integrated Mobility Card" kártya egyenlegünkről költhetünk utanként 5 pesót (kb. 75 forint). 

Mit érdemes megkóstolni?

birria leves mexikó

Kezdjük az ismertebb és kevésbé különleges ételekkel: Az első látogatóknak olyan hagyományos mexikói ételek javaslhatók, mint például a taco, a tamales és a pozole. A taco egy tortilla, amelyet általában marhahússal, csirkével vagy hallal töltenek meg, majd friss zöldségekkel, sajttal és szósszal tálalnak. A tamales kukoricatésztából készül, hússal vagy sajttal töltik, majd kukoricalevélbe csomagolva gőzben főzik meg. A pozole pedig egy húsleves, amelyet általában sertéshúsból, kukoricából és különféle fűszerekből készítenek.

Mélyebbre is áshatunk a gasztronómia nagy üstjében, hiszen Mexikóváros egészen különleges specialitásokkal is szolgál: A huitlacoche a kukoricán növő (nem túl bizalomgerjesztő kinézetű) gomba, és gyakran használják töltelékként quesadillában vagy tamalesben. Másik különlegesség a chapulines, vagyis a sült szöcske, melyet  sóval, chilivel és citrommal ízesítenek. Tortillába csomagolva vagy önálló snackként is találkozhatunk velük. A birria (képen) egy gazdag, birkából vagy kecskéből készülő chilis húsleves. A pulque pedig egy fermentált ital, amelyet az agave növény nedvéből készítenek és tejszerű állaga, savanykás-kovászos íze van, és ízesített verzióban is elérhető.

Végül, de nem utolsósorban fontos fogás a hosszú órákon át készülő mole, egy több mint 20 összetevőből álló csodás szósz, amelyet csirke vagy pulyka tálalásához használnak.

Borravaló 

Mexikóvárosban szokás és szinte elvárás borravalót adni, nem csak éttermekben. Éttermekben, bárokban, kávézókban és különböző szolgáltatásokért 15, vagy akár 20% borravaló a megszokott, és ezeken a helyeken kártyával fizetés előtt a kiszolgáló személyzet fizetés előtt rá is kérdez, hogy szeretnénk-e borravalót adni. Vezetett túrák és helyi idegenvezetők esetén a borravaló készpénzben, főleg pesóban adandó. Uber és taxisofőrök általában nem várnak borravalót. Ha elmegyünk bevásárolni egy szupermarketbe és valaki segít csomagolni, 10-15 peso borravalót szoktak várni. 

Ivóvíz 

Mexikóvárosban a csapból nem ivóvíz folyik, de természetesen fogat mosni azért nyugodtan lehet csapvízzel. A város lakói palackozott vagy utólag szűrt vizet fogyasztanak, és hasznos lehet magunknak is itthonról vitt vízszűrővel készülni. A helyi önkormányzat kötelezi a város éttermeit, hogy kizárólag szűrt vizet használjanak, és hogy felár nélkül szolgáltassanak szűrt vizet vendégei számára. Ennek megfelelően biztosak lehetünk abban, hogy az éttermekben, a bárokban használt jég és a kávézókban felszolgált kávé vagy az utcai árusok által szervírozott gyümölcslé mindig biztonságosan fogyasztható. 

Közbiztonság 

Mexikóváros hírhedt volt rossz közbiztonságáról, de az utóbbi években ez a helyzet tulajdonképpen rendeződött. A hatóságok megnövelték rendőri jelenlétet és a biztonsági őrjáratok számát, és ennek köszönhetően a város mára biztonságossá vált. Mint minden turisztikailag jelentős nagyvárosban, fontos odafigyelni környezetünkre és értéktárgyainkra, főleg nagyobb tömegek esetén.

Lopások a zsúfolt helyek mellett a metrón és buszokon is előfordulnak néha, de kellő odafigyeléssel elkerülhető a baj, míg a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében taxi helyett választhatjuk az Uber-t, mellyel előre látjuk mind a sofőrünket, mind a majdani viteldíjat. A város központja és az idegenforgalom által leglátogatottabb területei, például Roma, Polanco és Condesa közbiztonsága kiemelkedően jónak mondható.