Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Zanzibár utazás, nyaralás

zanzibár utazás információk és ajánlatok tanzánia strand nyaralás óceán mortons travel

Zanzibár, az Afrika keleti partjainál található szigetcsoportok egyike, mely Tanzániától körülbelül 40 km-re fekszik. 97km hosszú és 32km széles. Valójában két nagyobb sziget –Zanzibár (Unguja), Pemba- és a hozzájuk tartozó kis szigetek alkotják. A múlt századi, színes épületek közti séta, vagy a tengerparti naplemente varázsa, szinte el is feledteti velünk, hogy Afrikában járunk. A sziget világa ötvözi Kairó nyüzsgő mindennapjait, az Indiára emlékeztető különleges fűszerillatokkal. A Zanzibár szó, eredeti jelentése bizonytalan, több elképzelés is van. A nyelvészek többsége szerint a fűszersziget neve, a perzsa eredetű Zangi-bar szóból ered, melynek jelentése: "a feketék partja". Más vélemények szerint, az arab eredetű Zayn Z'al Barr mondatból vezethető le, mely azt jelenti: "szép ez a föld".

Zanzibár első lakói feltehetően Kelet-Afrikából vándoroltak át ide, majd telepedtek le. A XI. századi vízi kereskedelem széleskörű terjedése miatt a bennszülöttek keveredni kezdtek a kereskedőkkel, ami hozzájárult egy lassú, de biztos civilizálódási folyamathoz. A középkorban gazdag szigetnek számított, és igen ismert volt fűszertermeléséről. A folyamatos fejlődéshez, történelme során, hozzájárultak még a nagy földrajzi felfedezések előtt a portugálok, az Omán szultánság, majd később a britek is. 1963 decemberében kapta vissza függetlenségét Nagy-Britanniától és vált alkotmányos monarchiává. 1964-ben egyesült Tanganyikával, s bár igaz, hogy az így létrejött Tanzánia része, mégis kormányzása és jogszabályai önállóak. Vallása többségben muzulmán.

Ezt, a kelet-afrikai partoknál elterülő gyönyörű szigetet, az elsők között említik, klasszikusnak mondható fehér homokos tengerpartjai, mindig buja és zöld ültetvényei, hihetetlen történelme és magával ragadó kultúrája miatt.

Miért pont Zanzibár?

Utazásunk alkalmával nem szabad kihagyni hosszanti tengerpartjait, hiszen tiszta fehér homokja és átlátszó vize rabul ejt bennünket. Nem utolsó sorban említhetőek, az itt található modern szállások, melyek remek lehetőséget kínálnak a pihenésre. Ilyet találunk például Matemwe, Pongwe városokban. De, ha valaki még ennél is több tengerparti élményre vágyik, annak ajánlott Zanzibár helyett, a tőle nem túl távoli Mafia és Pemba szigetekre utazni. Természetesen úgy is mehetünk, hogy a "fő sziget"-en szállunk meg, s egy-egy napokra áthajózunk a másik szigetekre, ezáltal össze is tudjuk hasonlítani a partokat.

Általánosságban jellemző, hogy a szigetek nyugati oldalán találhatók a hatalmas fűszerültetvények, melyek híressé tették ezt a területet. Unguja szigetén jobbára rizst termesztenek, mégis a legjellemzőbb fűszernövények a fekete bors, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, kardamom mag, fahéj és a vanília. A szigeten található erdőségek lassú irtása, oda vezetett, hogy napjainkban már csak egy, de annál híresebb erdője van, a Jozani-erdő. Itt különböző érdekes és veszélyeztetett állatfajok élnek együtt, mint például az őshonos zanzibári vörös kolobusz majom (ez az állatfaj sehol máshol nem él a világon!) a sunnis, ami egy őzféle, de találkozhatunk még kaméleonokkal is, melyek előszeretettel másznak be a városba, jobbára a meleg és fény miatt. Ezért igazából ne is csodálkozzunk, ha az utcákon sétálva egy zanzibári vérgekkot látunk az egyik ház falán üldögélni. (nyugodt állatok, nem kell tőlük félni, de ne érjünk hozzájuk!). A Menai-öbölben két játékos definfajjal is találkozhatunk.

Az elmúlt néhány évben Zanzibár turistaforgalma fellendülni látszik, hiszen a helybéliek barátságosak, vendégszeretőek, s nem utolsó sorban az ország különlegessége miatt látogatnak ide egyre többen.

Érkezés: Zanzibári Nemzetközi Repülőtér

Utak: autóval: Stone Town Zanzibár nyugati felén fekszik, a repülőtértől egyenesen, fő utakon keresztül vezethetünk el a városig.

Vízum: a belépéshez szükség van rá. A vízum díj felét először akkor kell fizetnünk, mikor belépünk az országba, másik felét pedig kiutazáskor. Fontos, hogy az útlevelünk még legalább 6 hónapig érvényes legyen!

Vámszabályok: ha dohányzunk, fontos tudni, hogy 200 db cigaretta (kb. 250 gr dohány) vagy 20 szál szivar; alkohol tartalmú ital pedig maximum 1 liter vihető be az ország területére, problémamentesen. Ezeket tartsuk be!

Kötelező oltások: habár nincs nemzetközileg előírva, hogy kötelező lenne oltásokat kapnunk a beutazás előtt, révén, hogy Afrika, nem árt. Javasolt: hastífusz ellen, hepatitis A és B ellen, malária ellen, sárgaláz ellen beoltatni magunkat.

Magyar külképviselet: a legközelebbi magyar képviseletet Kenyában, Nairobi városában találjuk. Elérhetősége: 254 (20) 4442 612 , 254 (20) 4442 624.Ügyelete: 254 (20) 4442-624

További érdekességek

Ha már Zanzibárban járnak, érdemes hajóval átlátogatni a kisebb szigetekre is, hiszen különböző programok és érdekes látnivalók fogadnak majd bennünket. Híresek például, a kis szigetek (Tumbatu, Popo…stb.) között húzódó végtelennek tűnő színes korallmezők. Itt, 1994-ben létrehoztak egy Tengeri Nemzeti Parkot, mely 16 hektárnyi területet foglal magába, s ahol a bátor látogatók búvárkodva ismerhetik meg a korallzátony csodálatos és egyedülálló élővilágát. Akik nem a víz alatt szeretnének különlegességet látni, azoknak érdemes ellátogatnia Changu szigetére, ahol található egy börtön, innen ered a neve is. Ezt az intézményt 1893-ban építették, s érdekessége az, hogy bár sohasem használták a helybéliek, mégis nagyon büszkék rá. Ezen kívül még azért is érdemes ellátogatni erre a szigetre, mert élővilágában találunk egy olyan állatot, az aldabrai óriásteknőst, melyet a Seychelles-szigetekről telepítettek át sikeresen.

Egy kis gasztronómia…

Minden országnak (és kultúrának) megvan a maga sajátos gasztronómiája, melyet utunk során érdemes megkóstolni. Ha Zanzibárban járnak, feltétlen kóstoljanak meg helyi ételeket is, mint például a Chicken Soup (csirkeleves) mely első hallásra nem tűnik különlegesnek, hiszen ki ne ismerné, mégis náluk ez a leves ötvözi a gyümölcsök és zöldségek frissességét a nem mindennapi fűszerek világával. A Curry of Beef Zanzibar (zanzibári curry-s marha) melyet húslevesben főtt rizzsel és vegyes párolt gyümölcsökkel kínálnak, a marhahús egyedi fűszerezése miatt érdekes. Banana Custard, Zanzibar Style (zanzibári banánsodó) ezt a fahéjas, szerecsendiós édességet pezsgős pohárban kínálják lágy tejszínhabbal. A vacsorához általában ásványvizet vagy gyenge sört ajánlanak. A kiszolgálás gyors és igen jó minőségű.

Egy helyi szokás!

Mikor 5 és 6 óra között vacsorázni mennek, a pincér adni fog egy egész rúd fahéjat Önöknek. Ez náluk egyfajta "meglepetés" a vendég számára, egyben a pincér felé jelzés is, hiszen ha Önök elkezdik rágni a fahéjat, az azt jelenti, hogy már nagyon éhesek.

Tudta…?

… hogy Freddie Mercury a Quenn együttes legendás énekes Zanzibárban született? 1964-ben Farrokh Bulsara néven látott napvilágot a híres zenész, így az ő emlékére és tiszteletére építettek egy Mercurys nevű éttermet a Stone Town tengerpartján, mely a mai napig működik.

Stone Town: a Világörökség része

Stone Town (magyarul: kőváros) az egyik leghíresebb és legnagyobb kulturális központja Zanzibárnak, mely a XVII. század körül épült. A várost érdekes hangulatú és édes illatú bazárok és csodálatos mecsetek tarkítják, melyekhez a keskeny és kanyargós kisutcákon juthatunk el. A városban találhatunk egy nagyobb piacot is, melyet feltétlen meg kell látogatni, még akkor is, ha nem szeretnénk költekezni, hiszen itt megcsodálhatjuk milyen egy igazi ódon piactér, elleshetjük hogyan alkudnak az afrikaiak, vagy éppen csak gyönyörködhetünk a nők pompás öltözékében. A várost előkelő arab házak is díszítik, melyek a XIX. században épültek, mikor még Zanzibár az egyik legfontosabb kereskedelmi központnak számított az Indiai-óceánon. A kőváros főbb látványosságai a következők: az Öreg Éléstár, a Livingston Háza, mely 1860-ban épült, a Peace Memorial Múzeum, ahol színes képet kapunk Zanzibár igazi történelméről, a Palotamúzeum, melyben régen csak a szultánok lakhattak, a Csodák Háza, mely nevét onnan kapta, hogy ez volt az első olyan épület, melyben elektromos világítás volt. De számos üzlet, szabadtéri színház kínál programot és látnivalót számunkra, egyik ilyen például az "ékszerészek utcája", mely hű a nevéhez, hiszen itt rengeteg, aranyból, kézzel készített egyedi ékszert láthatnak, vásárolhatnak.