fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Morton’s Világjegy app - Virtuális idegenvezető a zsebedben

A Világjegy app egy minden Morton’s ügyfél számára ingyenesen biztosított “virtuális idegenvezető”, mely már az indulás előtt hasznos és fontos információkkal lát el repülőjáratodról, szállásodról és úti célodról. Külföldi utazás esetén jelentős biztonságot nyújt, hogy egy helyen, internet nélkül is, és térképekkel támogatva található meg minden az utazásról.

utazás applikáció

A Morton’s Travel utazási iroda a járvány okozta példátlan visszaesés időszakát termékeinek és szolgáltatásainak fejlesztésére fordította. A hosszú bezártság után a világban erősebb az utazási kedv, mint valaha, mi pedig készen állunk, hogy a legszínvonalasabb, legjobb ár-érték arányú egyéni és csoportos utak iránti keresletet kielégítsük.

Világjegy általános értékajánlat

A Világjegy applikáció az utazás minden szakaszában segítségünkre lesz: foglalás után elkezdhetjük megismerni úti célunkat és akár még itthonról összeállíthatjuk a napi programjainkat.

Közvetlenül az utazás előtt elindíthatjuk az appból az online check-int, és megnézhetjük a repülőjegyünkhöz tartozó csomaginformációkat, repülőtéri tudnivalókat. Desztinációnkra megérkezve az app megmutatja számunkra a közlekedési opciókat egészen a szállásunkig, azt elfoglalva pedig előre letöltött offline térkép segítségével kezdhetünk neki a város vagy tájegység felfedezésének.

Az applikáció nyelve egyelőre angol, így azon utasaink tudják legnagyobb hatékonysággal forgatni, akik beszélik a nyelvet. A rövid feliratokat és jól érthető piktogramokat azonban gyorsan meg lehet tanulni, így a leíró részek kivételével még akkor is hasznos útitársunk lesz az app külföldön, ha nem beszélünk angolul.

Járványhelyzettel és korlátozásokkal kapcsolatos tudnivalók az út minden állomására

A Morton’s Világjegy applikáció egyik nagy előnye, hogy általa a repülőterek térképei és csomaginfók mellett az adott repülőtér és ország COVID szabályairól is tudomást szerezhetünk. Kell még teszt? Kell még maszk? Kell majd papírt kitölteni?

A repülőjegy adatlapján pirossal jelölt “Check out airport COVID-19 measures” feliratra koppintva részletes tájékoztatást kaphatunk, angol nyelven. Kérjük, hogy foglalás előtt minden esetben tájékozódj úti célod aktuális korlátozásairól!

Repülőjegy és repülés információk a Világjegy appban

A legjobb ár-érték arányú repülőjegy foglalása témában részletes bejegyzést írtunk, melyben kitérünk a repülőjegy keresőkre, a vásárlás időzítésére és néhány kevéssé ismert fogást is bemutatunk.

Közvetlenül az app főoldalán találjuk az oda- és visszaúti járataink információit az indulási és érkezési időpontokkal, a légitársaság logójával és az út várható hosszával. Az oda- vagy visszaút adatlapjára kattintva további hasznos infók tárulnak elénk: a terminál és a kapu száma mind az érkezési, mind az indulási repülőtéren. Check-in után az app a légitársaság applikációjából megjeleníti a foglalási számunkat, és az ülésünk számát is.

Lejjebb görgetve a repülőterek térképeit talájuk, melyeken a saját helyzetünk mellett szerepelnek a kapuk is. Nagy segítség azok számára, akik bizonytalanul tájékozódnak repülőtereken, különösen olyan óriási csomópontokban, mint Frankfurt, Dubaj vagy néhány amerikai repülőtér.

Az érkezési repülőtér részen egyéb hasznos infókat találunk: A repülőtéren és az országban érvényben lévő járványügyi intézkedések, helyi időjárás és közlekedési javaslatok (Ground Transportation) mind egy helyről elérhetők. A közlekedéssel kapcsolatban általános tudnivalók mellett minden közlekedési módról, így a tömegközlekedés használatáról (Train, Bus) is fellelhetők gyakorlati tanácsok az appban.

A Világjegy appban egy koppintás után rendelkezésünkre állnak ezek az információk, nem kell az interneten keresgélni utánuk.

Járatunk adatlapjának alján találhatók: a repülőgép bemutatása, a járatszám, valamint a csomagokkal, kézipoggyásszal kapcsolatos részletes tudnivalók (Baggage Policy), közvetlenül a légitársaság vonatkozó oldaláról.

Szálláshely és környékének bemutatása

Az app főoldalának közepén, úti célunk képe alatt találjuk egy vagy több szálláshelyünket, melyben megszállunk az utazás alatt. Egyenként kattinthatók, az adatlapjaik pedig újabb hasznos információkat rejtenek.

A szállás neve és címe mellett offline térképen is megtekinthetjük az épület elhelyezkedését (View of map), kérhetünk útvonaltervet többféle közlekedési eszközzel (köztük Uberrel is), illetve közvetlenül az appból fel is hívhatjuk őket, ha szükséges.

A hotel lapjának alján található Közeli helyek (Nearby places) kereső a környék felfedezéséhez nyújt segítséget. Kategóriákba rendezve látjuk a közeli és népszerű helyeket (látnivalók, éttermek, kávézók, szórakozóhelyek, üzletek, tömegközlekedési megállók), melyek mind saját adatlappal rendelkeznek, és egyetlen koppintással adhatjuk őket a Kedvencek (Favorites) közé vagy a Útitervbe (Itinerary).

Útiterv

A főoldalról elérhető “Visits”, azaz Látogatások (Útiterv) menüben akár már előre összeállíthatjuk utazásunk napi programjait. Felüli látjuk a napokat, alul az aznapi szállásunkat, középen pedig két módon is építhetjük az útitervünket.

A + ikonra kattintva egyesével, kategóriákból és listából választva adhatjuk hozzá a helyeket 5 napszakra bontva. Ebédhez és vacsorához válasszunk az app étterem vagy kávézó-cukrászda listájából, ahol leírást is találunk a helyekhez.

A Trip Genius a Világjegy app egyik legizgalmasabb funkciója, mellyel személyre szabott városnéző úttervet kapunk. Múzeumok, parkok és természet, vallási látnivalók, látványosságok és műemlékek, valamint a tempó preferenciánk állítható be csúszkák segítségével. Ha a legtöbbet néznénk meg a városból, válasszuk a legmagasabb tempó (Pace) beállítást. Ha a múzeumok nem hoznak lázba minket, vegyük ezt a csúszkát a minimumra.

Érdemes eljátszani a funkcióval a Launch gombra kattintva, hiszen csak egy gombnyomásba telik új helyeket hozzáadni, vagy a teljes listát törölni. A lista módosításához a jobb alsó sarokban, a ceruza ikont válasszuk:

Az útitervünk állomásait a jobb felső Térkép ikonra kattintva a legegyszerűbb nyomon követni.

Útikönyv

A főoldalról elérhető “Guide”, azaz Útikönyv menüben számos hasznos és érdekes tartalmat találunk, melyek könnyebbé teszik életünket az utazás alatt. Ha városnézés előtt vagy közben valamilyen információra van szükségünk, érdemes azt először itt keresni.

Haladjunk sorrendben:

Kedvencek

Az alkalmazás használata közben minden helyszínt - látnivalót, éttermet, szórakozási lehetőséget - felvehetünk a Kedvencek közé, az adatlapjukon a “Favorites +♥️” gombra kattintva. Az Útikönyv → Kedvencek menüben ezeket a mentett helyeket találjuk listába rendezve.

Keresők

A keresőben bármilyen, az adott településhez kapcsolódó helyszínt megtalálhatunk a nevének beírásával. Kezdjük el beírni a nevet, a folyamatosan frissülő listából válasszuk ki az általunk keresett helyet, melynek ekkor megjelenik az adatlapja leírással, hasznos információkkal, elérhetőséggel és térképes útvonaltervezés lehetőségével.

Around me - Környező helyeket

A gombra koppintva az alkalmazás az aktuális elhelyezkedésünk szerint kínál fel közeli helyeket - látnivalókat, éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket és vásárlási lehetőségeket. A funkció használatához már a helyszínen kell tartózkodnunk!

AR - Kiterjesztett valóság

Utunk során a Kiterjesztett Valóság funkcióval körbenézhetünk a világban - a telefonunk képernyőjén keresztül -, és megtudhatjuk a körülöttünk lévő híres épületek nevét és funkcióját, valamint útbaigazítást is kaphatunk a közelben található fontos helyek irányába.

Helyek és bemutatásuk

Az Útikönyv menüben azonnal szembetűnnek a kategóriákba sorolt érdekes helyek színes ikonjai. Kategóriákba sorolva találjuk meg úti célunk látnivalóit (Attractions), éttermeit (Restaurants), kávézóit és cukrászdáit (Cafés, desserts, cakes), bárjait (Drinking & Nightlife), szórakozóhelyeit (Entertainment), valamint vásárlási lehetőségeit (Shopping).

Bármelyik kategóriát kiválasztva feltűnnek a hozzá tartozó fontos helyek, melyek száma a fenti szűrővel (FILTER) szűkíthető, illetve a népszerűség (POPULARITY) mellett elhelyezkedésük alapján - például a hozzánk legközelebbiek kerülnek felülre - is módosíthatók a lista elemei.

Általános és praktikus információk

Úti célunkkal kapcsolatos háttérinformációkat és hasznos tudnivalókat tartalmaz a “General Information” menüpont. Találunk adatokat az ország, város vagy tájegység történelméről, kultúrájáról, földrajzáról és építészetéről, ahogy arról is, hogy a helyiek mely részeket kedvelik , és mivel töltik az idejüket a városban.

Ezen információk átbogarászását mindenki számára ajánljuk, hiszen óriási segítséget nyújtanak úti célunk “lelkének” megértésében még akkor is, ha csoportos úton, idegenvezetővel utazunk.

A praktikus információk “Practical Info” részen közlekedésről, közeli ivókutakról, nyilvános mosdókról, pénzváltókról, rendőrségről találsz információt, csupa olyan dolgokról, melyekre egy felfedezéssel töltött nap közben szükség lehet.

Időjárás

Az Útikönyv menüben lefelé lapozva a “Weather” részen találjuk a hétre vonatkozó időjárás előrejelzést. Különösen az Európán kívül utazáskor hasznos funkció.

Valutaváltó

Úticélunk helyi valutája és az applikáció alapértelmezett valutája közötti aktuális átváltást láthatjuk, valamint konkrét összegeket beírva megnézhetjük, hogy a másik valutában ez mennyit. Az alkalmazás alapértelmezett valutáját a Főoldal → jobb felül Setings → Home Currency részen állíthatjuk át forintra vagy másra.

Elektronikai eszközök

Desztinációnkon használt fali aljzat(ok) típusát a menü alsó részén találjuk. Érdemes az utazás előtt képbe kerülni ezzel a résszel, nagyon kellemetlen lehet, ha utazás közben nem tudjuk használni a töltőinket.

Vészhelyzet esetén hívandó számok

A “Phone & Emergencies” részen az országhívókódot, a rendőrség, mentők és tűzoltóság számát találjuk. Indulás előtt ezek mellett érdemes még az utazós appon kívül is érdemes feljegyezni az adott országhoz tartozó magyar külképviselet elérhetőségeit is!

Csapvíz biztonságos-e

A “Drinking water” részen felirattal és színes grafikával jelzi az app, hogy szabad-e a csapvizet fogyasztanunk úti célunkon. Ha nem “Safe”, azaz biztonságos az ivóvíz, ne kockáztassunk, fogyasszunk palackozott vizet!

Offline Térkép

A Morton’s Világjegy app egyik nagy előnye, hogy internet nélkül, offline módban is működik. A kezdőképernyő desztinációs mezőjében található “Map”, azaz térkép részre koppintva a város vagy tájegység offline térképét láthatjuk, rajta a legfontosabb helyeket jelző színes körökkel.

A térkép jobb felső sarkában található “ágy” ikon megnyomásával a nézet az appba felvitt szállásunkra ugrik. A “fogaskerék” ikon lehetőséget nyújt a térképen megjelenített pontok típusának alakítására. A felső “Display only favorites” csúszka elhúzásával az elmentett kedvenceinket mutatja meg a térkép.

Morton’s Világjegy App Felfedező Mód

A felfedező módot csak a helyszínre megérkezve tudjuk használni. Segítségével egy kezdeti benyomást alakíthatunk ki a városról vagy tájegységről, ami után könnyebb lesz befogadni és megérteni azt.

Saját dokumentumok, napló, kiadások vezetése az utazási applikációban

A főoldal tetején az út adatai alatt található menüsorban dokumentumok felvitelére, felfedezésre, napló és kiadások vezetésére is lehetőségünk nyílik.

Személyes dokumentumok feltöltése

Elvesztés esetére érdemes biztonsági másolatot készíteni személyi igazolványunk, útlevelünk, vízumunk, jogosítványunk és egyéb fontos papírunk képeinek feltöltésével a “Documents” kiválasztása után.

Napló képekkel és leírásokkal, akár hangfelvétellel

Személyes naplót vezethetünk a “Journal” funkcióval, melyhez képeket, helyszíneket kapcsolhatunk. Milyen jó lesz az út után visszaolvasni a gondolatainkat!

Kiadások tételes vezetése és e-mailre küldése

Az “Expenses”, azaz kiadások oldalon a “+” gombbal részletes és tételes lista készíthető a kiadásokról valuta, kategória, dátum, helyszín, megjegyzés megadásával. Lehetőség van az egyes számlák kép formátumú csatolására is az egyes tételekhez. A lista a “Send” opciót választva kiküldhető e-mailre.

Kiegészítő funkciók szervezett csoportoknak

A Világjegy alkalmazás kiegészítő funkciókat tartalmaz a szervezett úton résztvevők számára: csoport chat áll rendelkezésre a többiekkel való kommunikációra és szabadprogramok szervezésére, körülményes telefonszámcserék nélkül.

A csoport idegenvezetője közvetlenül is eléri a résztvevőket, így biztosan senki nem veszik el, biztosan senki nem marad le egyetlen fontos találkozóról sem.

Összegzés, linkek

utazás applikáció

A Morton’s Világjegy app tökéletes társ utazáshoz, legyen az néhány napos városlátogatás, tengerparti pihenés vagy hosszabb utazás egy új ország felfedezésére. Ügyfeleink számára ingyenesen letölthető, azonban más irodák utasai vagy egyéni utazók számára is elérhető 8990 Ft-os áron (családonként egy app használata elegendő a szinte teljes funkcionalitás kihasználására).

Repülőjegy és szállás információk, idegenvezetés és offline térkép egyetlen appban, mely ráadásul a legjobb éttermekhez és kávézókhoz is elvezeti használóit. Körutazások során különösen megkönnyíti az elmerülést az új helyek atmoszférájában.

További bejegyzések: 12 tippünk a legjobb árú repülőjegyek megtalálásához
Morton’s utazási útmutatók és hasznos információk a járvány utáni utazáshoz