Új lehetőség nyílt a varázslatos Mexikó felfedezésére. Átadták a Yucatán-félszigeten körbefutó Tren Maya vasútvonal első szakaszát, mely a turisták körében kiemelkedően népszerű Cancúnt köti össze a maja és koloniális emlékművekben bővelkedő Campeche állammal. 

Az összesen 1525 km hosszú új vasútvonal hátralévő szakaszait a tervek szerint 2024 februárjáig fokozatosan adják majd át. A Tren Maya jelentősen megkönnyíti majd a félsziget Cancúnnál jóval autentikusabban mexikói, történelmi városokban, természeti szépségekben, különleges élővilágban és látványos régészeti lelőhelyekben bővelkedő vidékeinek megközelítését. Pont időben készült el, hogy a cancúni karácsonyozás során már használni tudjátok!

A bejegyzésben rövid ízelítőt adunk ezekről a kevésbé ismert, de látogatásra annál érdemesebb városokból és területekből. A részletes Yucatán-félsziget Utazási Útmutatónkban pedig minden szükséges információt megtalálhatsz utazásod tervezéséhez.

A Tren Maya útvonala

A Tren Maya kimondott küldetése, hogy a régió turisták által kevesebbet látogatott úti céljait népszerűsítse, és azok megközelítését megkönnyítse. Rengeteg mindent lesz nézni már az első hónapokban is, ekkor még csak Cancún és San Francisco de Campeche között járnak a vonatok.

elso szakasz tren maya

A délkeleti fekvéső Palenque városa és Cancún között húzódó, nagy részben kör alakú vasútvonal természetesen érinti majd a félsziget turisztikai sztárjait is, mint például a híres Chichén Itzá, Tulum és a Riviera Maya. Külön említést érdemel a Cancún és Tulum között húzódó 120 kilométes szakasz melynek 60%-a viadukt, így nagyszerű kilátásokat ígér a maja Riviérára és a Yucatán-félsziget belseje felé egyaránt.

A vonalat 42 új vonat fogja kiszolgálni, melyeket az Alstom gyárt. Többek között azért rájuk esett a választás, mert a járműveket a mexikói Hidalgóban gyártják és szervizelik majd, ezzel több régió gazdaságának lökést ad a projekt. Részletesen a járművekről és projektről a gyártó oldalán.

Jegyek vásárlása például ezen az oldalon, mely a kormányzati Tren Maya oldalról is elérhető. A kommunikáció egyelőre elég gyenge, angol nyelvű foglaló oldalt még nem találtunk. A látható összegek nem USD-ben vannak, hanem mexikói pesóban ($), 10000 Forint kb. 500 pesót ér.

Nézzük a vonat által érintett területeket:

tren maya latnivalok

Campeche

A félsziget tövében található állam kiterjedt dzsungele maja templomok százait rejti, így bepillantást engednek abba, hogy a népszerűbb társaik milyenek lehettek a régészek és a turisták megérkezése előtt. Ilyen például Edzná, mely sokban hasonlatos a Chichén Itzá-hoz, de jelentősen kevésbé zsúfolt.

Az állam érintetlen dzsungeleivel érdekes kontrasztban áll fővárosa, San Fransisco élénk kultúrájával és színpompás barokk építészetével. A Campeche néven is ismert város a kanadai Québec kivételével az egyetlen olyan település Észak-Amerikában, melynek történelmi városfala épségben megmaradt. 

Yucatán állam

merida központja naplementekor

Yucatán állam fővárosa, Mérida a félszigetre tett látogatás szinte kötelező állomása: a Mexikó legbiztonságosabbjának tartott városa rendszeresen szerepel előkelő helyen az ország legjobb városait számba vevő listákon.

Mérida közelében két város is található, melyek a mexikói kormánytól megkapták a Pueblo Magico (Varázslatos Város) címet történelmi, kulturális és természeti jelentőségük elismeréseként.

Valladolid népszerű bázisa a Chichén Itzá felfedezésének, de már önmagában is érdemes úti cél, köszönhetően olyan gasztronómiai remekeinek, mint a Lomitos de Valladolid névre hallgató, friss paradicsomszósszal szervírozott sertés, és a közelében található látványos cenotéknak (úszható víznyelők).

víznyelő chichen itza kozelében

Izamal városa Közép-Amerika történelmének jelentős részében lakott volt, amely hangulatvilág szempontjából az őslakos maja és a koloniális kultúrák talán legkülönlegesebb keverékét hozta létre: a többségükben sárgára festett épületek fölé mint különálló dombok magasodnak a piramistemplomok romjai.  

Quintana Roo és a Riviera Maya

Mexikó a Yucatán-félszigeten található államai közül a legismertebb turisták körében. Ezt egyaránt köszönheti nyüzsgő üdülővárosainak, például Cancúnnak és Tulumnak, és az ország fürdőzésre legkiválóbb partszakaszának, a Riviera Maya-nak, az új vasútvonal segítségével pedig az állam más részeit is könnyedén felfedezhetjük.

Cancúntól két állomásra nyugatra található a Nuevo Xcan nevű kisváros, mely egy maja piramis mellett otthont ad a Xibalba cenoténak, mely az ősi maják szerint a túlvilág kapuja.

Egy állomásra (de a másik irányban, délre) pedig Puerto Morelos-t látogathatjuk meg, amely Cancúnhoz és Tulumhoz hasonlóan üdülőváros, de hangulatában jóval nyugodtabb, kisvárosiasabb. Puerto Morelos a víz alatti világ szerelmeseinek különösen érdekes lehet: a parttól száz méterre található korallzátony körül elhelyezkedő nemzeti park a könnyűbúvárok népszerű merülőpontja.

Puerto Morelos egyúttal a maja Riviéra legészakibb városa, mely Mexikó harmadik leglátogatottabb régiója a nemzetközi látogatók körében.