A Travel + Leisure amerikai utazási magazin minden évben megrendezi a World’s Best Awards nevű felmérését, mely során olvasói különböző szempontok alapján értékelik utazási élményeiket szerte a világból. 

2023-ban csaknem 165 ezer olvasó töltötte ki a felmérést, amely 25 százalékkal több, mint a világjárvány előtti rekordjuk, és összesen 685 ezer szavazatot adtak le olyan változatos kategóriákban, mint például városok, szállodák, óceánjárós körutazások és szafarik. 

Legjobb ár garanciás mexikói utazási ajánlatok 408 500 Ft-tól szállással, repülőjeggyel, transzferekkel. Válaszolj néhány kérdésünkre, és máris küldjük a rád szabott ajánlatot: http://mortons.hu/ajanlatkeres

2023 legjobb mexikói városai

A World’s Best Awards szavazói között Mexikó minden évben előkelő helyen szerepel, és 2022-ben kiérdemelte a világ legjobb úti célja címet is, mély és változatos történelmének, lélegzetelállító természeti csodáinak, élénk kultúrájának és messze földön híres gasztronómiájának köszönhetően. Részletes bejegyzésünk a Yucatán-félszigetről és a népszerű Maja Riviéráról (az alábbi képen Tulum romvárosa) itt érhető el.

tulum yucatán nyaralás

Változás azonban, hogy bár a nagyszerű strandok, bájos falvak és a történelmi emlékművek továbbra is a legfontosabb szempont Mexikó látogatói számára, egyre többen adnak egyre fontosabb helyet útiterveikben az ország különleges városainak, a Mexikóvároshoz hasonló buzgó metropoliszoktól az olyan lenyűgöző kisvárosokig, mint San Miguel de Allende.  
Íme a T+L olvasói által legjobbnak tartott 5 mexikói város: 

5. Guadalajara

guadalaraja belváros mexiko

5 millió feletti lakosságával Guadalajara Mexikó hetedik legnagyobb városa, és az ország egyik legfontosabb kulturális központjának számít. Élénk kulturális élete mellett rendszeresen rendeznek olyan fontos eseményeket, mint a Latin-Amerika egyik legfontosabb filmfesztiváljának számító Guadalajara Nemzetközi Filmfesztivál.

Itt tartják évente a világ második legnagyobb könyvvásárát, az FIL-t, aminek köszönhetően az UNESCO 2022-ben Guadalajarát a világ könyvfővárosának nevezte ki.

A város egyúttal Jalisco állam fővárosa, mely történelmi jelentősége miatt az ország egyik legfontosabb állama gazdaság és történelem szempontjából. Ebből az államból eredeztethető a mexikói kultúra számos alappillére, mint például a tequila, a mariachi zene és a birria nevű tradicionális mexikói pörkölt. 

4. Mérida

chichen itza maja inka yucatán mexiko

Mérida a Yucatán-félsziget fővárosa és kulturális központja. A város történelem, építészet és kultúra szempontjából is érdekes keverék. Utcái színes homlokzatai a spanyol gyarmatosítás korát idézik, de mivel a város és térsége a történelem során viszonylag elszigetelt volt Mexikó más részeitől, sajátos kultúra alakult ki, melyben a maja kultúra nyomai máig fellelhetőek. 

A város különleges mivolta nagyszerűen átélhető a számtalan múzeumon, képgalérián és éttermen keresztül és számos nagyszerű strand is található a városhoz viszonylag közel.

Méridát a maja történelem kapujaként is emlegetik, annak köszönhetően, hogy a városból könnyen megközelíthető több is az ország legismertebb régészeti lelőhelyei közül. Mindössze 120 kilométerre innen található például a Chichén Itzá, a maja birodalom egyik történelmi fővárosának romvárosa. 

3. Mexikóváros

mexikovaros utazás

Mexikó fővárosa talán nem meglepő módon az ország különlegességeit gyűjti egy helyre, magas színvonalon: múzeumai és mind tradicionális, mind fúziós ételeket felszolgáló éttermei messze földön híresek.

Mexikóváros nyüzsgő utcái, piacai és a feltörekvő kortárs divatvilágának színkavalkádja feledhetetlen élményeket ígér. Óriási, lüktető város, így a látni- és tennivalók listája szinte kifogyhatatlan. Mexikó fővárosa akár több látogatást is megér. 

Ajánljuk figyelmedbe részletes bejegyzésünket Mexikóváros Utazás Alapok témában.

2. San Miguel de Allende

Az elbűvölő San Miguel de Allende a listán szereplő többi városhoz képest kifejezetten kicsi, de ez mit sem vesz el értékéből. A bájos kisváros jól megőrzött építészete, gazdag kézműves hagyományai, hívogató, barátságos légköre és élénk kulturális és éjszakai élete különleges módon ötvözi a tradicionálist és a modernt.

san miguel de allende kulturális fesztiválok

A város kávézóiban, bárjaiban és klubjaiban szinte minden este élő zene szól, és a hagyományos mexikói zenétől a jazzen át napjaink elektronikus és rockzenéjéig bárki megtalálhatja köztük a neki tetszőt. A zenén kívül San Miguel de Allende nagymúltú képzőművészeti és irodalmi színtérrel is rendelkezik, és híres vallási és kulturális fesztiváljairól is.

oaxaca fesztivál

Ilyen fesztivál például a több napos La Calaca, melyet október végén, november elején rendeznek és magába foglalja a legendás Día de Muertos-t, azaz a mexikói halottak napját. 

1. Oaxaca de Juaréz

oaxaca romok látnivalók templomok

A Mexikó déli részén található Oaxaca a történelmi emlékművek, lenyűgöző templomok, utcai piacok és hangulatos terek lenyűgöző, street arttal tarkított labirintusa. A bámulatos őslakos kultúra, a kortárs művészeti galériák, a legendás street food és a nemzetközlieg is elismert éttermek forgatagába könnyű belefeledkezni, így nem csoda, hogy a lista élére került. 

A város élénk kulturális életének két fénypontja a Guelaguetza, a júliusban rendezett, gyarmatosítás előtti időkig visszahúzódó egy hónapos fesztivál, melynek során az utcák megtelnek tradicionális zenével és tánccal és a december 23-án megtartott Noche de Rábanos (Retkek éjszakája), melynek fő látványossága retkekből faragott műalkotások versenye, de bemutatnak kukoricacsuhéból és őszirózsából készült alkotásokat is.