fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

New York Utazás Útmutató - Árak, tippek, látnivalók a tökéletes városlátogatáshoz 

Utolsó frissítés: 2023.11.24.

new york utazás útmutató

New York City a világ legfontosabb pénzügyi-gazdasági központja, mindannyiunk bakancslistás úti célja, filmekből és sorozatokból ismert számtalan, világhírű látványosság otthona.

New Yorkról mindenkinek él egy kép a fejében, a valóság azonban minden várakozást felülmúl: csodálatos őskáosz fogad minket, mely hangos-színes-szagos, egyszerre nemzetközi és nagyon amerikai, és mely minden utcasarkon valami újjal, izgalmassal kecsegtet.

Bejegyzésünkben részletesen kitérünk minden olyan tudnivalóra és gyakori kérdésre, amellyel egy néhány napos utazás New Yorkba életre szóló kalanddá formálható. A Morton's Travel az amerikai csoportos utazások évtizedes piacvezetője, 30 éves utazásszervezési tapasztalattal. Indulás!

New York repülőjegy ára, a repülés hossza, a foglalás időzítése

kilátás a the edge platformjáról NYC felett

A legolcsóbb New York repülőjegy a bejegyzés írásakor valamivel 150 000 forint felett alakul, kettő-három hónapra előre. A repjegy árak nagyban függnek a dollár árfolyamától, az adott dátumtól, az üzemanyagáraktól és az indulási, átszállási, valamint érkezési repülőtér energetikai és egyéb költségeitől is.

A repülőjegy árát tekintve legfontosabb az időpont megválasztása: az év végi ünnepek környékén, július 4-én, nyáron,  hálaadáskor kiemelkedően drága lehet, így érdemes ezeket elkerülni. Részletes útmutatót készítettünk olcsó repülőjegyek vásárlásához.

Fontos tudni, hogy nem mindig a legkedvezőbb árú repülőjegy megvásárlásával járunk a legjobban. Olcsóbb lehet egy New Yorkból korai hazaindulású járat, azonban egy kicsit magasabb árú esti vagy éjszakai hazaindulással egy extra napot tölthetünk a városban, amivel tulajdonképpen megspórolhatunk egy éj szállás kifizetését.

A Budapest - New York repülőút hossza átszállással 11-13 óra, átszállás nélkül 9 óra. Átszállásra a legnépszerűbbek Amszterdam (KLM), Párizs (Air France), Frankfurt vagy München (Lufthansa), és London (British Airways) repülőterei. 

New York időeltolódás, jet lag tudnivalók

Az időeltolódás 6 óra. Mikor kint dél van, Magyarországon már 18 óra. Ez alól kivételt képez néhány nap a tavaszi és őszi óraállítások idején, amikor az eltolódás 5 órára csökken. 

Személyenként változik, hogy kit mennyire zavar meg az időeltolódás. Időnk optimális eltöltése érdekében érdemes már az utazás előtt készülni:  A szokásosnál később feküdni, maximális sötétítés mellett később kelni, az étkezéseket is egyre inkább a New York-i időhöz igazítani. 

Repülés közben érdemes ébren maradni, ha nagyon nem sikerül, akkor pedig rövid, maximum 30 perces szundikat megejteni. A repülőn az étkezéseket a kinti időhöz is igazítják, így amire nekünk kell figyelni az úton, az a megfelelő folyadékbevitel mellett lehetőleg az alkohol és a kávé mellőzése. 

New York időjárás - Mikor utazzunk?

new york őszi central park utazás látkép

A válasz az, hogy attól függ, mit tervezünk csinálni. A város minden évszakban más arcát mutatja, és minden évszakban lehengerlő, de bizonyos programokra egy-egy évszak vagy hónap megfelelőbb, mint mások.

A tavasz és ősz ideális sok kinti tartózkodással járó programhoz, gyalogos és emeletes buszos városnézéshez, a Central Park felfedezéséhez és hajózáshoz. Őszi programajánlónk a Morton's Magazinban: https://mortons.hu/new-york-osz-programok-fesztivalok

A nyár, július és augusztus ingyenes szabadtéri programokkal és kevésbé zsúfolt éttermekkel vár, cserébe a New York nyaralás magas páratartalommal és az itthonihoz hasonló hőmérséklettel jár.

central park new york jégpálya korcsolya

A tél, január és február lehet az ideális választás a kultúra iránt rajongók számára, ilyenkor több és jobb árú jegy érhető el a Broadway musicalekre, kedvezőbb áron érhetők el szállások és repülőjegyek, de a kedvezmények mellé hideg, hó és metsző szél társulhat. 

Mivel az év minden szakában lenyűgöző a város, sokkal inkább az árak, valamint a szabadidőnk határozzák meg, hogy mikorra érdemes foglalásunkat időzíteni. Hogy mikorra nem érdemes? A rövid válasz: ha nem direkt a csillogó-csilingelő ünnepi New York karácsonyi forgatagára vágyunk, akkor decemberre és szilveszterre ne, igaz, akkor lemaradunk a méltán híres Radio City Music Hall revüjéről. Olvass tovább: Morton's Magazin bejegyzésünk a New York-i szilveszterről

New York szállás árak és információk

new york madártávlatból felhőkarcoló billionaires row

New York City a világ egyik legdrágább városa, mind a lakhatás, mind a szolgáltatások és a termékek tekintetében. A városon belül is jelentős különbségek lehetnek árakban, magasabbak a turisztikai, üzleti és rekreációs szempontból felkapottabb részeken (Financial District, Midtown, Soho), és alacsonyabbak a külsőbb városrészekben (Bronx).

A szállásfoglaló oldalaknál jobb árakért szerveztesd részben vagy egészben velünk utazásod: https://mortons.hu/ajanlatkeres

A városban 120 000 körüli hotelszoba áll rendelkezésre, és ehhez még hozzájön a lakásmegosztó platformok sok ezer szobája. Jelen oldal legutóbbi frissítésekor Manhattanben, központi helyen, középkategóriás szállodában százezer forint körüli éjszakánkénti árral lehetett számolni. A New York utazás költségének magasan legnagyobb részét adja a szállás, ebből faragni két módon lehet, de az idő-és élményveszteség miatt nem biztos, hogy érdemes:

 • Manhattan helyett egy külsőbb kerületben, de a metró közelében megszállni.
 • Január és február során jóval alacsonyabbak lehetnek a szállásárak, ezért a hideg ellenére ekkorra időzíteni New York utazásunkat.

Az elsőre olcsónak tűnő megoldás nem mindig kedvezőbb. Külsőbb kerületekben megszállni napi több óra föld alatti tömegközlekedést jelenthet, amely egy 5 napos kint tartózkodás esetén egy teljes nap elvesztését is jelentheti.

Manhattanben megszállni jelentősen növeli az élményt. Piacvezető amerikai csoportos útjankon ezért foglalunk mindig (és minden nagyvárosban) központi elhelyezkedésű, jó minőségű hoteleket. A lobbyból kisétálva rögtön a "sűrűjében" találjuk magunkat.

Internet, mobilnet, wifi New Yorkban

internet wifi 4g new yorkban bevásárlóközpont

Az EU-s internetezéshez szokott utazóknak érdemes figyelni rá, hogy az adatroaming ki legyen kapcsolva a telefonunkon az USA-ba érve, különben nagyon drága meglepetésre fogunk hazaértni. A legjobb opció már néhány napos tartózkodásra is a helyi, saját internet beszerzése. 

Több opció is rendelkezésre áll: Fizikai SIM kártyát vehetünk AT&T, T-Mobile, Verizon szolgáltatóktól, különböző adatkerettel a sok gigabájtostól a végtelenig. A repülőtéren kívül a 7/11, Best Buy, Walmart üzletekben is megtaláljuk őket. A másik lehetőség az eSIM szolgáltatás (pl. Airalo, Nomad, esimusa.net), melyet a meglévő SIM-ünkkel, internetes aktiválás és fizetés után tudunk használni. Kiadást tekintve minimum tízezer forint kürüli összegre lehet számítani.

Az USA-ban az ingyenes wifi kevésbé gyakori, mint nálunk, ráadásul lassú és adatvédelmi szempontból kevésbé biztonságos lehet. Sokszor még a hotelekben is fizetős a szolgáltatás a vendégek számára.

New York árak - Étterem, szolgáltatások, élelmiszer

little italy pizza étterem street food

New York árai sokkal magasabbak még az infláció által egekbe lökött itthoniaknál is, ez többek között az erős dollárnak és a magyar viszonyokhoz képest magas béreknek köszönhető.

Egy kétfős vacsora egy középkategóriás étteremben 120 dollárba kerül, míg ugyenez egy gyorsétteremben, pizzázóban harmad-negyedennyiből megejthető. 

Az éttermekben és egyéb szolgáltatóknál is elvárt a borravaló (ez jelenti a bérük nagy részét), melyet a számlára kell felírni, vagy képernyőn kell kiválasztani, sokszor 15%-ról indul a javasolt. Nem érdemes ezen felháborodni, a rendszer rossz, de ez a realitás, kötelező érvényűnek tekintik.

Kávé 5 dollártól felfelé, péksütemények és szendvicsek 4-5 dollártól, meleg reggeli 7-8 dollártól kapható Manhattanben. Sör vagy egyéb ital bárban 8-10 dollártól kapható. A boltokban már egy fokkal jobb a helyzet, de az árak mindenképpen jelentősen magasabbak lesznek, mint itthon.

Múzeum és látványosság belépők minimum 20$, de a legjobb New York-i kilátók 34$-nál kezdődnek. A csoportos utak árában a reggeli és a belépők általában már benne vannak, ami egy intenzív néhány nap alatt komoly összeget jelent. 

Deli - A kötelező New York-i gasztró élmény

deli new york reggeli szendvics

A New York-i delik, vagyis a "delicatessen" üzletek sokszínű kulturális élményt nyújtanak. Kevésbé éttermek, mint kisboltok, melyek sok esetben generációkon át családi vállalkozásként működnek, és hagyományosan a zsidó, olasz és más európai bevándorlók gasztronómiájának egyes fogásait kínálják.

Specialitásaik közé tartoznak a kézzel vágott pastrami (pácolt, füstölt marha), a füstölt lazac, a különféle mártásokkal és savanyúságokkal telepakolt szendvicsek, valamint a szintén kötelezően megkóstolandó bagel és krémsajt kombinációk. 

Ezek az üzletek nem csupán gyorsan elfogyasztható és jó ár-érték arányú ételeket, de egy darabka New York-i életérzést is kínálnak.

katz deli new york pastrami szendvics

A legismertebb manhatteni deli-k közül néhány:

 • Kat'z Delicatessen (képen): "Egyszerű, 1888 óta működő csemegebolt, teátrálisan extravagáns kiszolgálással és extramagas szendvicsekkel." Jól hangzik? több mint 35 ezer értékelésből 4.5*-ra értékelt. 0-24 nyitvatartású hely, így biztos nem fogtok vele mellélőni. Itt találjátok: Google Maps
 • 2nd Avenue Deli: Midtown keleti részén, art deco beltérrel kínál zsidó fogásokat, köztük kiváló pastramit, rozskenyeret, maceszgombócot és tócsni jellegű "krumplis palacsintát". Google Maps
 • Carnegie Diner & Café: A Central Park közelében beülős dinerként is, változatosabb felhozatallal. A kötelező szendvicsek és bagelek mellett egytálételek és sütemények is kaphatók. Google Maps

A Szabadság-szobor megközelítése, belépő ára, nyitvatartása

szabadság-szobor alulnézetből liberty island nyc

A Szabadság-szoborhoz és az Ellis Islandre induló hajókirándulások kizárólag a Manhattan déli csúcsán található Battery parkból indulnak. Figyelem! Csak egy szolgáltató, a Statue Citycruises hajói közlekednek a szigetekre. Belépők vásárlása előre szükséges a hivatalos oldalon.

A túra érinti a Szabadság-szobor szigete mellett az Ellis Islandet is, melyen a Bevándorlási Múzeum kapott helyett. 1892 és 1954 között 12 millió bevándorló érkezett a szigeten keresztül a városba a szabadságot, egy jobb életet keresve. Az ő történetük egyben New York története is.

A Szabadság-szobor megtekintése ingyen

staten island ferry komp városnézés ingyen

Remek alternatívát jelent az ingyenes Staten Island Ferry (a képen narancssárgával), melyet választva ugyan nem sétálhatunk a szobor talapzatához, cserébe viszont csodás képek készíthetők a fedélzetről a sziget mellett elhaladva. A komp 0-24 közlekedik a manhattani Whitehall Terminal és Staten Island között. Az út oda-vissza kb. egy órát vesz igénybe, és tulajdonképpen egy ingyenes váronézést jelent felhőkarcolók, a Szabadság-szobor, a Governors Island és az öböl között utazva. 

A Staten Islandre érve le kell szállni a hajóról a visszaindulás előtt. A végállomásnál méretes outlet bevásárlóközpont található Empire Outlets néven.

New York közlekedés

Legfőbb közlekedési eszközünk a lábunk lesz. New York egyike azon kevés amerikai városoknak, ahol lehet autó nélkül létezni, ez pedig különösen jó hír az európai viszonyokhoz szokott utazók számára.

Az öltözködés fejezetben bővebben is kitérünk majd rá, hogy érdemes a sétára legkényelmesebb cipőnket magunkkal hozni az útra, mert az aktív felfedezők számára még úgy is meglesz a napi 15 km séta, hogy az egyes helyszínek között gyakran igénybeveszitek majd a tömegközlekedést.

Tömegközlekedés

nyc subway metro metróállomás

A városban a tömegközlekedés mellett kerékpárral vagy taxival, Uberrel közlekednek az emberek. A legkézenfekvőbb és leggyorsabb a metró, melynek állomásai mindenhol karnyújtásnyira vannak. Egy 7 napos bérlet 33$-ba kerül, a MetroCard kártya az állomásokon található automatákból vásárolható.

Buszok és vonatok is vannak: Mindkettőt inkább elővárosi közlekedésre lenne érdemes használni, de egy városlátogatás során erre nemigen lesz idő. Apropó vonatok: A vasút szerelmesei számára a Grand Central Terminal kihagyhatatlan látnivaló. Ez világ egyik legnagyobb és legforgalmasabb vasútállomása, melyen ingázók milliói haladnak keresztül minden egyes nap.

Taxi

A taxi a belváros forgatagában nem minden esetben gyorsabb a tömegközlekedésnél, de bizonyos helyzetekben, például éjszaka, rossz időben és rövidebb távolságokra érdemes lehet igénybe venni.

Ha egy kicsit is piszkálja a fantáziád a filmekből ismerős klasszikus New York-i taxi leintése, ajánljuk figyelmedbe az alábbi videónkat, amelyből felkészülhetsz a nagy pillanatra: 

Uber

Az itthoni Bolthoz hasonló foglalási és utazási élményt nyújt az Uber, összehasonlítható opciókkal, hagyományos és luxus autókkal, előre foglalással és a kocsink végigkövetkető érkezésével. 

Csúcsidőben kiemelkedően drága lehet, csúcsidőn kívül is általában többe kerül, mint a hagyományos taxi. Érdemes a telefonon az alkalmazás letöltése után megismerkedni a felület használatával és árazásával a meglepetések elkerülése végett. A repülőterekről is be lehet Uberrel jutni a városba, ha megvan rá a keretünk.

Hop-on hop-off busz

new york utcakép times square taxi városnéző busz

Azok számára lehet hasznos, akik néhány óra alatt képet kapnának Manhattan legfontosabb részeiről, meghallgatnák a látványosságokhoz kapcsolódó rövid sztorikat. Akkor igazán élvezhető, ha jó az idő, és van lehetőség a felső szintről bámészkodni.

Legismertebb szolgáltatók a TopView és a Big Bus, ezek közül a TopView jobb értékelésekkel rendelkezik. Emeletes buszaik több körön (pl. Times Squre felől az üzleti negyed vagy a Central Park felé) rengeteg busszal és megállóval operálnak, utóbbiak közül a legnépszerűbbeknél sorbanállás is előfordulhat.

Belépők, jegyek tudnivalók

New York városkártya

Több privát cég kínál városkártyákat, melyekkel sokat lehet spórolni a belépők árán, például a CityPASS, The New York Pass és a New York Explorer Pass. Ha egyénileg utazunk, meg is érheti, mert például emeletes városnéző buszozást is tartalmazhatnak, és összességében jóval kevesebbre jöhet ki a Pass, mint minden belépőt megvásárolni.

Probléma például a sorbanállással lehet, illetve hogy egyáltalán akarunk-e azokra a helyekre menni, ahová a kártyák belépést biztosítanak. Érdemes vásárlás előtt alaposan tájékozódni.

Múzeumok

Manhattan népszerű múzeumai, mint a Metropolitan, a MoMA, a Guggenheim és az American Museum of Natural History nagyon zsúfolt lehet esős vagy hideg napokon, ezért érdemes előre megváltott jeggyel rendelkezni, sőt, elsőbbségi belépésre jogosító “skip-the-line” jegyeket is be tudunk szerezni előre, általában a weboldalaikon vagy irodánk segítségével.

Általában az összes amerikai látványosságra igaz már, hogy még ha lehet is a helyszínen belépőt vásárolni, jobban járunk, ha előre megvesszük őket. Időt, pénzt, bosszankodást spórolhatunk az előre gondolkodással. Szervezett utakon ezekről az idegenvezető gondoskodik.

Népszerű látnivalók belépők

Napjainkban már minden egyes fizetős látnivaló belépőit érdemes (ha lehet egyáltalán másképp) előre lefoglalni, mert biztosan nem sorbanállással akarjuk tölteni a drága New York-i időnket.

Számos ingyenes látnivaló is vár minket: A Central Park, a High Line, számos múzeum (The Bronx Museum of the Arts, Brookyn Museum minden hónap első szombatján, Museum at Edridge Street minden hétfőn), a Times Square, a Staten Island Ferry, a Wall Street ikonikus helyei, a The Vessel a Hudson Yardsban (egy ideje "átmenetileg" zárva) a látványos hidak, az utcák és a parkok.

New York-i színház a világ csúcsán - Broadway és azon túl

new york broadway színház musical

Legegyszerűbb átnézni a Broadway felhozatalát a broadway.com oldalon, ahol egyúttal meg is vehetjük a jegyeinket. Akár hétköznap délután 2-kor is találni előadást híres és régóta futó darabokra: Oroszlánkirály, Harry Potter, Moulin Rouge, Wicked, Chicago és számos egyéb, itthon is ismert történet várja nézőit. Óriási élmény a színházi világ egyik központjában.

Azok, akik a Broadwaynél tovább merészkednének és a színházkedvelő New York-iakat követnék, a következő opciókat érdemes átbogarászni: New World Stages, Roundabout Theatre Company, The Public Theater, The Shed, Perelman Performing Arts Center, New York City Center, Park Avenue Armory és a Delacorte Theater. 

New York legjobb kilátói

one world observatory kilátója

A város tele van óriási felhőkarcolókkal ezért rengeteg kilátó és magasban lévő étterem áll rendelkezésünkre más perspektívából is megismerkedni a világ egyik legnagyobb metropoliszával. Ezek közül az öt legjobb szerintünk az Empire State Building, a The Edge, a SUMMIT, a Top of the Rock és a One World Observatory (a képen kilátás Midtown és mögötte a Central Park irányába). 

A sorrend egyéni preferencia kérdése, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai a többihez képest, de mindegyik közülük lélegzetelállító élményt kínál. Részletes bejegyzést írtunk róluk videókkal, megközelítéssel és árakkal: Az 5 legjobb New York-i kilátóterasz

New York városrészei - Érdemes-e Manhattant magunk mögött hagyni?

new york brooklyn városrész a manhattan híddal

A város Manhattenen kívül még négy városrészből épül fel, melyeket sokadik látogatás vagy hosszabb New York-i tartózkodás esetén érdemes meglátogatni. Első alkalommal nagy valószínűséggel legfeljebb a Brooklyn hídig vagy annak túloldaláig jutunk. Itt érdemes megjegyezni, hogy az ikonikus fotóhelyszín a vöröstéglás házakkal, háttérben a híddal a közhiedelemmel ellentétben nem a Brooklyn hidat ábrázolja, hanem a Manhattan hidat (és az Empire State Buildinget) innen.

Brooklyn

Brooklyn a kreatív és trendi városrész, olyan negyedekkel, mint Williamsburg és DUMBO. A híres Brooklyn és kevésbé híres Manhattan hidak mellett, a Prospect Park, és a pezsgő művészeti szcéna adják a fő látnivalókat. Menő kávézók, menő éttermek, menő emberek. 

Queens

Kulturális sokszínűségéről híres Queens egy igazi olvasztótégely, már ha lehet ilyet mondani az olvasztótégelységéről híres New Yorkban. A városrész sokszínűsége mind az ételekben, mind a fesztiválokban, mind az utcaképben megmutatkozik. Főbb látnivalói a hatalmas Flushing Meadows-Corona Park, a Queens Múzeum és a New York-i Tudományos Múzeum. Éttermekért, kávézókért, galériákért az Astoria és Jackson Heights negyedeket érdemes választani.

Bronx

Itt született a hip-hop, itt játszik a New York Yankees. Itt találjuk a Bronx Állatkertet és a híres New York-i Botanikus Kertet is. 

Staten Island

A gyakran elfelejtett Staten Island kertváros a nagyvárosban. Az ingyenes Staten Island komp lenyűgöző kilátást nyújt a Szabadság-szoborra, Lower Manhattan és az üzleti negyed felhőkarcolóira. Staten Islanden találjuk a Snug Harbor Kulturális Központot és Botanikus Kertet, valamint a történelmi Richmond Town helytörténei múzeumot.

Öltözködés, kiegészítők városlátogatáshoz

öltözködés new york mit pakoljak

Mit pakoljak New York-i utazáshoz? Nagy különbség van az évszakok között a javasolt öltözködés és kiegészítők tekintetében. Van néhány dolog, amelyek állandóak:

 • nagy távolságokra is kényelmes cipő. Télen legyen bélelt és vízálló
 • esernyő helyett apróra vagy magába összehajtható esőkabát
 • hordozható töltő, mivel nagyon sokat fogjuk használni a telefonokat
 • újratölthető vizespalack

Tavasz: Könnyű pehely- vagy széldzseki, réteges öltözködés, sál vagy magas gallérú ruhadarab az érzékeny nyakúak, torkúak számára.

Nyár: Naptej! Napszemüveg, kalap vagy sapka

Ősz: a tavaszhoz hasonlóan réteges öltözködés, az ősz vége felé már szükség lehet vastagabb, vízálló cipőre, sapkára, kesztyűre

Tél: Vastag télikabát, esetleges hótaposásra is alkalmas cipő és a hidegnek megfelelő zokni, technikai aláöltözet sem árt. Bármikor érkezhet egy hóvihar vagy vagy jeges szél. Télre még jobban kell a külső töltő, mert gyakran elővett telefonok a hidegben gyorsabban fognak merülni.

New York City tippek

 • Ha kinéztünk az interneten egy szimpatikus éttermet, ne felejtsünk el előre helyet foglalni
 • A reggeli és délutáni csúcsforgalom időszakában inkább mellőzzük a közlekedést, ilyenkor egy múzeum, kajálás vagy látnivaló időzítése a legjobb választás
 • Ahogy minden nagyvárosban, itt is vannak fura arcok, érdemes ignorálni, kikerülni őket
 • Itt is érdemes a legfőbb látványosságok közvetlen közelében található éttermeket, kávézókat elkerülni, hiszen ezek valószínűleg a turisták kiszolgálasára szakosodtak, és drágábbak, kevésbé jó színvonalúak lehetnek, mint a helyiekért versengő helyek.
 • Nyugodtan metrózzunk, gyors és olcsó módja ez a közlekedésnek
 • Ha tudjuk, hogy sok belépős látnivalót fogunk megnézni, érdemes lehet városkártyát választani. Azért csak "lehet", mert a városkártyát vásárlók döntő többsége nem használja ki azokat és a végén valójában többet fizet, mint egyébként tette volna. Broadway előadás jegyeket például biztosan jobb direktben a hivatalos oldalról vagy utazási irodán keresztül intézni
 • Egy ekkora városban folyamatosan ingyenes programok, fesztiválok, rendezvények zajlanak, amelyekre azért érdemes benézni még akkor is, ha csak néhány napunk van, mert így belülről láthuk a helyiek mindennapjait. Weboldalak kereséshez: TimeOut, Szabadtéri programok

New York városlátogatás menetrend - Látnivalók és programok egy tökéletes hosszú hétvégére

Egy csütörtöki budapesti indulás esetén késő délután, kora este érkezhetünk meg a városba. A szállás átvétele után az első napon még lehet idő egy kis sétára, vacsorára és kultúrsokkra. Ebből a szempontból erős első élményt ad az esti fényekben tündöklő Times Square

Második nap - Üzleti negyed, Szabadság-szobor

Az első teljes napon érdemes letudni Manhattan déli részének látnivalóit, hogy aztán a következő napokon már Midtownra és a Central Park környékére lehessen fókuszálni, melyek jóval közelebb vannak egymáshoz. 

A bankvilág központjának számító Wall Street volt egykor a település széle, nevét az itt húzódó városfalról kapta, melyen túl már a vadon terült el. Napjainkban a világ legfontosabb pénzintézeteinek központja vagy irodaháza található a környéken. Érdemes a napot a szálloda helyett itt, a Wall Street nyüzsgésében indítani, és kávéval, bagellel a kézben figyelni a fontos emberek munkanapjának kezdetét. A híres bika szobra (Charging Bull) New York első közparkja, az 1733-ban kialakított Bowling Green északi oldalán található.  

A néhány háztömbnyire található Brooklyn híd a város legismertebb hídja, gyakori filmes és remek fotós helyszín. Figyeljünk a kerékpársávra a balesetek és az ingázó helyiek haragjának elkerülése érdekében!

A 9/11 emlékhely az egykori World Trade Center helyén található, közvetlenül mellette pedig az új óriás, az 546 méter magas One World Trade Center magasodik. Napjaink amerikai társadalmának talán a legnagyobb közös, traumatikus élménye volt a terrortámadás, ezért a mai USA megértéséhez át kell élni, hogy hogyan birkóznak meg 9/11 emlékével.

Chinatown és a közeli Little Italy azért fontos New York történetében, mert ezek egykor a jobb élet reményében bevándorolt népek városai voltak a városban. A nyelvi és kulturális elkülönülés ma már kevésbé hangsúlyos, de még mindig nagy élmény a kínai feliratok, üzletek és éttermek között sétálni. 

A Battery parkból és a Wall St./Pier 11 mólóról indulnak hajók és kompok a Szabadság-szobornak otthont adó Liberty Island felé. Azok számára, akiket maga a szobor kevésbé érdekel, de a New York-i életérzés annál inkább, azoknak a kompok egyike javasolható, amelyek elhaladnak a sziget közelében Port Liberte vagy Jersey City felé. Bővebb infó a kompokhoz itt és itt. Figyelem! A Szabadság-szoborhoz előzetes foglalás szükséges, akár fél évre előre meg lehet (és érdemes) venni a jegyeket. 

A nap zárásaként útba esik a szálloda felé a Washington Square Park, ahol a városban játszódó filmek kötelező helyszíne a George Washington beiktatásának 100. évfordulójára épült diadalív. A monumentális épület alatt állva remek rálátás nyílik a híres 5th Avenue-ra és az Empire State Buildingre, melyek már a következő nap kalandjait vetítik előre. 

Harmadik nap - A Broadway és a 5th Avenue vonzásában

Kezdjük a napot a csodás Bryant Parkban, felhőkarcolók ölelésében napfürdőzve és kávét kortyolgatva! Innen néhány perc sétával elérhető a Grand Central Terminal, a város legfontosabb tömegközlekedési csomópontja és építészeti remeke. 

A filmekből jól ismert állomáson 44 peron és összesen 67 vágány várja az ingázók millióit szállító vonatokat az északi elővárosokból.

Ha kigyönyörködtük magunkat, irány a Central Park felé a világ egyik legjobb bevásárlóutcáján, az 5. sugárúton! Olyan ikonikus helyszínek közelében haladunk el, mint a Rockefeller Center, a Radio City Music Hall, a St. Patrick’s Cathedral, a Museum of Modern Arts (MoMA), a Trump Tower vagy a The Plaza Hotel. Ezek között pedig divatmárkák üzleteinek végtelen sora csábítja az utazók pénztárcáját. A park sarkához érve az Apple híres üvegkockája és üzlete köszönti a nagyérdeműt, melyet megéri belülről is megnézni. 

Érdemes pihenni egy kicsit a Central Park déli csücskében, vagy elsétálni a Colombus Circle és a Broadway felé a nyugati 57-58. utcák egyikén (W57th St.). Ez a “milliárdosok utcája”, itt találhatók a város legdrágább ingatlanjai, a világ legmagasabb - és legkeskenyebb, szinte szürreális - lakóépületei. A Central Park keleti oldalán, még mindig a 5th Avenue-n található a Metropolitan Museum, a világ egyik legnagyobb művészeti múzeuma, mely pazar tárlatokkal végtelen lehetőséget kínál az idő eltöltésére. 

A nap végére tökéletes program egy musical megtekintése az előadóművészetek Mekkájában, a Broadwayen. Aktuális előadásokról, jegyekről bővebben a hivatalos weboldalon vagy élmények oldalunkon.

Negyedik nap - Central Park, High Line és fotózkodás híres helyeken

Ha vasárnap reggeli New York, akkor irány a Central Park! A város zöld tüdeje sokkal többet kínál fasoroknál és piknikre hívó zöldfelületeknél. A rengeteg látnivaló közül kiemelkedik az Umpire Rock, a Bethesda Terrace a szökőkúttal, a Bow Bridge, valamint a Belvedere Castle. A The Loeb Boathouse-nál csónakot is bérelhetünk egy újabb filmes élmény kipipálásáért.

A park nyugalma után irány vissza a forgatagba! Vár dél felé a 5th Avenue mentén New York két ikonikus épülete, az Empire State és a Flatiron Building, amelyeket minden első bálozónak látnia kell. Nyugat felé haladva a felkapott Chelsea városrészben találjuk magunkat.

A High Line egy régi ipari magasvasút vágányaiból, annak nyomvonalán kialakított közpark, rengeteg növénnyel, pihenővel, kilátóponttal. A 2,3 km hosszú High Line fél óra alatt végigsétálható lenne, de ennél biztosan tovább fog tartani, ha nekiindulunk, annyi a látni- és fényképeznivaló. Kezdőpontjához közel található a látványos építészeti megoldásokat felvonultató Little Island, míg a végpontjánál, a Hudson Yards területén, a futurisztikus Vessel lesz különleges helyszín közös fotók készítésére. 

Szintén a Hudson Yardsnál száz emelet magasságban az Edge, a nyugati félteke legmagasabban lévő kilátója vár minket. A belépőt az életre szóló, már-már giccses élményért naplemente idejére érdemes időzíteni. 

Ötödik és hatodik nap - Bakancslista pótlása és a hazaút

Taxi leintése megvolt? A Flatiron Buildinget láttuk? Estig még van idő egy-két elmaradt dolgot letudni, majd pedig a repülőtér és Budapest felé azon álmodozni, hogy legközelebb mikor jövünk újra. New York City nem enged, különösen egy néhány napos látogatás után nem. 

Különleges, extravagáns programok

Ha valami még extrább élményre vágyunk, a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb városában persze számos opció áll rendelkezésünkre.

 • Helikopteres sétarepülés a város felett - Rövid de intenzív kaland a világ legizgalmasabb városának felhőkarcolói felett.
 • Gyertyafényes vacsora a város felett, egy felharcoló sokadik emeletén. Például: ONE Dine 
 • Naplementés hajózás Manhattan körül - A naplemente és a város felgyulladó fényei együtt csodás színjátékot varázsolnak elénk. Mindezt más prespektívából, egy kellemes vacsora előtt átélni igazán különleges élményt jelent. Csoportos útjaink résztvevői és egyéni szervezésű úton lévők 3=4 fakultatív programcsomagunk keretében tarthatnak velünk többek között erre az élményre is.
 • City Climb a The Edge kilátóteraszon - 185$ áron a legmagasabb kilátóterasz fölé mászhatunk 400m közelébe. Megfelelő biztosítás mellett lépcsőn mászhattok végig, felfelé, az épület peremén. Max. 8 fős csoportok. Foglalás és tovább infó itt.
 • Lovaskocsi a Central Parkban - Nagyon turistás, de aki a filmekben ezerszer látott élményt akarná átélni, az többek között az 5th (Grand Army Plaza) 6th és 7th Avenue (sugárút) park felőli oldalán találkozhat a kocsikkal.
 • Privát tárlatvezetések múzeumokban, galériákban - Keresd irodánkat
 • Shopping élmények személyes shopperrel - Keresd irodánkat

New York City történelme

New York City története a holland gyarmatosítók érkezésével kezdődött a 17. század elején. A hollandok 1624-ben alapították meg Új-Amszterdamot Manhattan szigetén, a Lenape indiánoktól vásárolt területen. Ez a mai New York City magja, az egykori városfalra a mai Wall Street emlékeztet. A város stratégiai helyzete és a szőrmekereskedelem virágzása kedvelt célponttá tette a kalandvágyó, változatos nemzetiségű bevándorlók körében.

1664-ben az angolok elfoglalták a gyarmatot, és York hercege után átnevezték New Yorkra. Az angol uralom alatt a város gazdaságilag és területileg is bővült: Míg az alapítás utáni években néhány száz állandó lakosa volt, a 18. század végén már 60000 lakossal büszkélkedhetett.  A 18. században az angolok elleni Függetlenségi Háború jelentős változásokat hozott, a háború alatt brit megszállás alatt állt. Az amerikai függetlenség kivívása után, 1785-ben New York lett az Egyesült Államok első fővárosa, 1790 óta pedig az ország legnagyobb városa.

A 19. században a város robbanásszerűen növekedett az iparosodás és a bevándorlás következtében: 1900-ra közel 3,5 millióra nőtt lakossága. Az Erie-csatorna 1825-ös átadása Amerika legfontosabb kikötőjévé tette. Ekkor kezdődött az amerikai építészet és infrastruktúra robbanásszerű fejlődése, a városban elkészült a Central Park, a Brooklyn híd és a Szabadság-szobor is.

manhattan látképe 1910-ből

A 20. században New York a világ pénzügyi, kulturális és politikai központjává vált. Ekkor kezdett el kialakulni a város világszerte ismert képe felhőkarcolókkal, vasútállomásokkal. Az évszázad elején kezdtek el épülni és szaporodni az város ikonikus látképét ma is meghatározó Art Deco stílusú felhőkarcolóik (képen, 1910-ből), mint az Empire State Building és Crysler Building. A második világháború után jött a modernizmus és vele az óriási üvegpaloták, mint az egykori World Trade Center ikertornyai, melyek globálisan is hatottak a legnagyobb városok arculatára.

Az utóbbi évtizedekben New York City számos kihívással szembesült, beleértve a 80-as évek lepusztulását, 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat és különböző gazdasági-és bankválságokat. New York, bár már koránt sem a legnagyobb, mégis gazdasági és kulturális hatalmát tekintve a világ legfontosabb városa, melyet meg kell tapasztalni

Milyen New York időjárása?

A kinti négy évszak annyiban tér el a hazai időjárástól, hogy nyáron a betondzsungel forrósága párás, fülledt levegővel párosulhat. A téli fagyos időben pedig meglepő lehet a gyakran előforduló erős szél. A tavasz és az ősz kellemes és színpompás, gyalogos városnézésre tökéletes.

Mikor érdemes New Yorkba utazni?

Attól függ, mit az utazás célja. Városnézésre sok sétával tavasz és ősz az ideális, kulturális élményekre és múzeumokra az év elejét, gasztro felfedezésre pedig a kevésbé pörgős nyarat érdemes választani. A New York-i év végi ünnepi forgatag drágább és zsúfoltabb az átlagosnál, de az egész világon egyedülálló élményt nyújt.

Mennyibe kerül egy New York-i utazás?

A New York-i út döntő többségét a szállás ára adja, amely mely manhattani középkategóriás hotel esetén százezres tételt jelent éjszakánként, szobánként. A szállásárak alakulását nagyban befolyásolják a munkaszüneti napok, ünnepek, tömegrendezvények, és persze a szálláshely elhelyezkedése. A Nagy Alma drága város, ahol az étkezésért, szórakozásért és a szolgáltatásokért is mélyen zsebbe kell nyúlni, a budapesti árakhoz képest sokszoros eltérés is lehetséges. Csoportos városlátogatások repülőjeggyel, központi szállással és profi magyar idegenvezetővel 599 000 Ft-tól érhetők el.

Mennyibe kerül egy New York repülőjegy?

Jelen oldal készítésekor a legolcsóbb, egy átszállásos, retúr repülőjegyek 150 000 forint környékén érhetők el Budapestről. Az árakra számos tényező van hatással, ezek közül legjelentősebbek az üzemanyagárak és a választott dátumok.

New York hotel, szállás árak

New York City a világ egyik legkedveltebb gazdasági központja és idegenforgalmi desztinációja. Változatos árú és színvonalú szálláshelyeket találni a város különböző részein, de a felhőtlen utazási élményért érdemes Manhattanben foglalni, ezzel minimalizálva az ingázással töltött időt. Központi elhelyezkedésű, középkategóriás szállodákban éjszakánként 100e+ forintos szobaárakkal kell számolni, a határ pedig a csillagos ég.

New York idegenvezetővel vagy nélküle?

Az idegenvezető feladata a látványosságok és fontos helyek bemutatásán kívül a napirend megszervezése és betartatása, a belépők és transzferek intézése, valamint a helyiekkel történő kommunikáció. Azonnal fogyasztható csomagot ad, melyet szabadprogramokkal tudunk saját ízlésünkhöz igazítani. Az utazónak annyi dolga marad, hogy élvezze az utazást. Egyéni szervezés és utazás azoknak ajánlható, akik jól kommunikálnak angolul, és van kedvük, idejük repülőjegyet, szállást, programot, biztosítást, közlekedést szervezni, és egy világvárosban is otthonosan mozognak.

New York COVID korátozások, beutazás

Magyar állampolgárok számára az USA területére történő beutazáshoz teljes beoltottság szükséges. Naprakész információk a hivatalos oldalon vagy a Morton’s Travel utazási szakértőinél érhetők el.

Kell-e vízum New Yorkba?

Magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum, azonban ESTA engedéllyel szükséges regisztrálni az utazási szándékot. Az ESTA kizárólag online szerezhető be. Bővebb információ és ügyintézés: https://mortons.hu/hasznos-tanacsok-amerika

Szükséges-e biztosítás New Yorkba?

Városi környezetben kicsi az esélye a sérülésnek, azonban mégis ajánlható a biztosítás, nehogy például egy kiment boka a feje tetejére állítsa az utazást és a családi büdzsét.

Közlekedés New Yorkban

A legtöbben metróval, kerékpárral, és taxival/Uberrel közlekednek. A metró gyors és olcsó alternatívát nyújt, a vonalak és állomások pedig behálózzák a várost. A repülőterekről a taxi vagy Uber helyett a jobb árakért érdemes shuttle szolgáltatást vagy tömegközlekedést igénybe venni.

Szabadság-szobor belépőjegy és megközelítés

A város legismertebb látványossága, az USA szimbóluma, kizárólag hajóval közelíthető meg. Manhattanből a déli Battery Parkból indulnak az egyetlen szolgáltató, a Statue City Cruises hajói. Figyelem! Egyéni szervezésű utazás esetén hónapokra előre meg kell venni a jegyeket a helyeink biztosítása érdekében.

New York programok, belépők tudnivalók

Érdemes minden meglátogatni kívánt helyszínre, programra előre megvásárolni a belépőjegyeket, ezzel időt és bosszúságot spórolhatunk meg. Gyakran lehetőség nyílik skip-the-line opciót vásárolni a gyorsított belépés érdekében. Több privát szolgáltató kínál városkártyákat, melyek a különféle kedvezmények, belépők mellett például emeletes buszos városnézést is tartalmaznak. Ki lehet fogni jó ár-érték arányú csomagokat, ha tényleg ki is használjuk őket. New York-i fakultatív programjaink.