fb pix
mortons travel

Karácsony Mexikóban / 2023 Előfoglalási akció és kedvezmények

New York utazás

Árak, tippek, látnivalók a tökéletes New York-i városlátogatáshoz 

2022.11.03.

new york utazás

New York City a világ legfontosabb pénzügyi-gazdasági központja, mindannyiunk bakancslistás úti célja, filmekből és sorozatokból ismert számtalan, világhírű látványosság otthona. New Yorkról mindenkinek él egy kép a fejében, a valóság azonban minden várakozást felülmúl: csodálatos őskáosz fogad minket, mely hangos-színes-szagos, egyszerre nemzetközi és nagyon amerikai, és mely minden utcasarkon valami újjal, izgalmassal kecsegtet.

Bejegyzésünkben részletesen kitérünk minden olyan tudnivalóra és gyakori kérdésre, amellyel egy néhány napos utazás New Yorkba életre szóló kalanddá formálható. Indulás!

Ajánlott utazások:

New York repülőjegy ára, a repülés hossza, a foglalás időzítése

A legolcsóbb New York repülőjegy a bejegyzés írásakor 150 000 forint környékén alakul, hónapokra előre. A repjegy árak nagyban függnek a dollár árfolyamától, az adott dátumtól, és az üzemanyagáraktól és az indulási, átszállási, valamint érkezési repülőtér energetikai és egyéb költségeitől is. Az repülőjegy vásárlásának időzítését tekintve a legfontosabb az időpont megválasztása: az év végi ünnepek környékén, július 4-én, nyáron,  hálaadáskor kiemelkedően drága lehet, így érdemes ezeket elkerülni. Bővebb információ olcsó repülőjegyek vásárlásához részletes bejegyzésünkben.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem mindig a legkedvezőbb árú repülőjegy megvásárlásával járunk a legjobban. Olcsóbb lehet egy New Yorkból korai hazaindulású járat, azonban egy kicsit magasabb árú esti vagy éjszakai hazaindulással egy extra napot tölthetünk a városban, amivel tulajdonképpen megspórolhatunk egy éj szállás kifizetését.

A Budapest - New York repülőút hossza átszállással 10-12 óra, átszállás nélkül 9 óra. Átszállásra a legnépszerűbbek Amszterdam (KLM), Párizs (Air France), Frankfurt München (Lufthansa) és London (British Airways) repülőterei. 

Az időeltolódás 6 óra. Mikor kint dél van, Magyarországon már 18 óra. Ez alól kivételt képez néhány nap a tavaszi és őszi óraállítások idején, amikor az eltolódás 5 órára csökken. 

New York időjárása, avagy mikor utazzunk?

A válasz az, hogy attól függ, mit szeretnénk csinálni. A város minden évszakban más arcát mutatja, és minden évszakban lehengerlő, de bizonyos programokra egy-egy évszak vagy hónap megfelelőbb, mint mások.

A tavasz és ősz ideális sok kinti tartózkodással járó programhoz, gyalogos és emeletes buszos városnézéshez, a Central Park felfedezéséhez és hajózáshoz. Július és augusztus ingyenes szabadtéri programokkal és kevésbé zsúfolt éttermekkel vár, cserébe a New York nyaralás magas páratartalommal és az itthonihoz hasonló hőmérséklettel jár. Január és február lehet az ideális választás a kultúra iránt rajongók számára, ilyenkor több és jobb árú jegy érhető el a Broadway musicalekre, de hozzájuk hideg, hó és metsző szél társulhat. 

Mivel az év minden szakában lenyűgöző a város, sokkal inkább az árak, valamint a szabadidőnk határozzák meg, hogy mikorra érdemes foglalásunkat időzíteni. A rövid válasz: ha például nem direkt a csillogó-csilingelő ünnepi New York karácsonyi forgatagára vágyunk, akkor decemberre és szilveszterre ne, igaz, akkor lemaradunk a méltán híres Radio City Music Hall revüjéről.

New York szállás árak 

New York City a világ egyik legdrágább városa, mind a lakhatás, mind a szolgáltatások és a termékek tekintetében. A városon belül is jelentős különbségek lehetnek árakban, magasabbak a turisztikai, üzleti és rekreációs szempontból felkapottabb részeken (Financial District, Midtown, Soho), és alacsonyabbak a külsőbb városrészekben (Bronx).

A városban 120 000 körüli hotelszoba áll rendelkezésre, és ehhez még hozzájön a lakásmegosztó platformok sok ezer szobája. Jelen oldal készítésekor Manhattanben, központi helyen, középkategóriás szállodában százezer forint körüli éjszakánkénti árral lehetett számolni. A New York utazás költségének magasan legnagyobb részét adja a szállás, ebből faragni két módon lehet, de az idő-és élményveszteség miatt nem biztos, hogy érdemes:

  • Manhattan helyett egy külsőbb kerületben, de a metró közelében megszállni.
  • Január és február során jóval alacsonyabbak lehetnek a szállásárak, ezért a hideg ellenére ekkorra időzíteni New York utazásunkat.

Az elsőre olcsónak tűnő megoldás nem mindig kedvezőbb. Külsőbb kerületekben megszállni naponta 2-3, föld alatti tömegközlekedést jelenthet, amely egy 5 napos kint tartózkodás esetén több mint egy teljes nap elvesztését jelentheti. Ráadásul Manhattanben megszállni jelentősen növeli az élményt.

New York árak - Étterem, szolgáltatások, élelmiszer

New York árai sokkal magasabbak az itthon megszokottaknál, ez többek között az erős dollárnak és a magyar viszonyokhoz képest magas béreknek köszönhető. Egy kétfős vacsora egy középkategóriás étteremben száz dollárba is kerülhet, míg ugyenez egy gyorsétteremben harmad-negyedennyiből megejthető. 

Az éttermekben és egyéb szolgáltatóknak is elvárt a borravaló (ez jelenti a bérük nagy részét), melyet a számlára kell felírni, vagy képernyőn kell kiválasztani, sokszor 15%-ról indul a javasolt. Nem érdemes ezen felháborodni, a rendszer rossz, de ez a realitás, kötelező érvényűnek tekintik.

Kávé 5 dollártól felfelé, sör vagy egyéb ital bárban 8 dollártól kapható. A boltokban már egy fokkal jobb a helyzet, de az árak mindenképpen jelentősen magasabbak lesznek, mint otthon.

New York városlátogatás - Látnivalók és programok egy tökéletes városlátogatásra, hosszú hétvégére

Egy csütörtöki budapesti indulás esetén késő délután, kora este érkezhetünk meg a városba. A szállás átvétele után az első napon még lehet idő egy kis sétára, vacsorára és kultúrsokkra. Ebből a szempontból erős első élményt ad az esti fényekben tündöklő Times Square

Második nap - Üzleti negyed, Szabadság-szobor

Az első teljes napon érdemes letudni Manhattan déli részének látnivalóit, hogy aztán a következő napokon már Midtownra és a Central Park környékére lehessen fókuszálni, melyek jóval közelebb vannak egymáshoz. 

A bankvilág központjának számító Wall Street volt egykor a település széle, nevét az itt húzódó városfalról kapta, melyen túl már a vadon terült el. Napjainkban a világ legfontosabb pénzintézeteinek központja vagy irodaháza található a környéken. Érdemes a napot a szálloda helyett itt, a Wall Street nyüzsgésében indítani, és kávéval, bagellel a kézben figyelni a fontos emberek munkanapjának kezdetét. A híres bika szobra (Charging Bull) New York első közparkja, az 1733-ban kialakított Bowling Green északi oldalán található.  

A néhány háztömbnyire található Brooklyn híd a város legismertebb hídja, gyakori filmes és remek fotós helyszín. Figyeljünk a kerékpársávra a balesetek és az ingázó helyiek haragjának elkerülése érdekében!

A 9/11 emlékhely az egykori World Trade Center helyén található, közvetlenül mellette pedig az új óriás, az 546 méter magas One World Trade Center magasodik. Napjaink amerikai társadalmának talán a legnagyobb közös, traumatikus élménye volt a terrortámadás, ezért a mai USA megértéséhez át kell élni, hogy hogyan birkóznak meg 9/11 emlékével.

Chinatown és a közeli Little Italy azért fontos New York történetében, mert egykor a jobb élet reményében bevándorolt népek városai voltak a városban. A nyelvi és kulturális elkülönülés ma már kevésbé hangsúlyos, de még mindig nagy élmény a kínai feliratok, üzletek és éttermek között sétálni. 

A Battery parkból és a Wall St./Pier 11 mólóról indulnak hajók és kompok a Szabadság-szobornak otthont adó Liberty Island felé. Azok számára, akiket maga a szobor kevésbé érdekel, de a New York-i életérzés annál inkább, azoknak a kompok egyike javasolható, amelyek elhaladnak a sziget közelében Port Liberte vagy Jersey City felé. Bővebb infó a kompokhoz itt és itt. Figyelem! A Szabadság-szoborhoz előzetes foglalás szükséges, akár fél évre előre meg lehet (és érdemes) venni a jegyeket. 

A nap zárásaként útba esik a szálloda felé a Washington Square Park, ahol a városban játszódó filmek kötelező helyszíne a George Washington beiktatásának 100. évfordulójára épült diadalív. A monumentális épület alatt állva remek rálátás nyílik a híres 5th Avenue-ra és az Empire State Buildingre, melyek már a következő nap kalandjait vetítik előre. 

Harmadik nap - A Broadway és a 5th Avenue vonzásában

Kezdjük a napot a csodás Bryant Parkban, felhőkarcolók ölelésében napfürdőzve és kávét kortyolgatva! Innen néhány perc sétával elérhető a Grand Central Terminal, a város legfontosabb tömegközlekedési csomópontja és építészeti remeke. 

A filmekből jól ismert állomáson 44 peron és összesen 67 vágány várja az ingázók millióit szállító vonatokat az északi elővárosokból.

Ha kigyönyörködtük magunkat, irány a Central Park felé a világ egyik legjobb bevásárlóutcáján, az 5. sugárúton! Olyan ikonikus helyszínek közelében haladunk el, mint a Rockefeller Center, a Radio City Music Hall, a St. Patrick’s Cathedral, a Museum of Modern Arts (MoMA), a Trump Tower vagy a The Plaza Hotel. Ezek között pedig divatmárkák üzleteinek végtelen sora csábítja az utazók pénztárcáját. A park sarkához érve az Apple híres üvegkockája és üzlete köszönti a nagyérdeműt, melyet megéri belülről is megnézni. 

Érdemes pihenni egy kicsit a Central Park déli csücskében, vagy elsétálni a Colombus Circle és a Broadway felé a nyugati 57-58. utcák egyikén (W57th St.). Ez a “milliárdosok utcája”, itt találhatók a város legdrágább ingatlanjai, a világ legmagasabb - és legkeskenyebb, szinte szürreális - lakóépületei. A Central Park keleti oldalán, még mindig a 5th Avenue-n található a Metropolitan Museum, a világ egyik legnagyobb művészeti múzeuma, mely pazar tárlatokkal végtelen lehetőséget kínál az idő eltöltésére. 

A nap végére tökéletes program egy musical megtekintése az előadóművészetek Mekkájában, a Broadwayen. Aktuális előadásokról, jegyekről bővebben a hivatalos weboldalon vagy élmények oldalunkon.

Negyedik nap - Central Park, High Line és fotózkodás híres helyeken

Ha vasárnap reggeli New York, akkor irány a Central Park! A város zöld tüdeje sokkal többet kínál fasoroknál és piknikre hívó zöldfelületeknél. A rengeteg látnivaló közül kiemelkedik az Umpire Rock, a Bethesda Terrace a szökőkúttal, a Bow Bridge, valamint a Belvedere Castle. A The Loeb Boathouse-nál csónakot is bérelhetünk egy újabb filmes élmény kipipálásáért.

A park nyugalma után irány vissza a forgatagba! Vár dél felé a 5th Avenue mentén New York két ikonikus épülete, az Empire State és a Flatiron Building, amelyeket minden első bálozónak látnia kell. Nyugat felé haladva a felkapott Chelsea városrészben találjuk magunkat.

A High Line egy régi ipari magasvasút vágányaiból, annak nyomvonalán kialakított közpark, rengeteg növénnyel, pihenővel, kilátóponttal. A 2,3 km hosszú High Line fél óra alatt végigsétálható lenne, de ennél biztosan tovább fog tartani, ha nekiindulunk, annyi a látni- és fényképeznivaló. Kezdőpontjához közel található a látványos építészeti megoldásokat felvonultató Little Island, míg a végpontjánál, a Hudson Yards területén, a futurisztikus Vessel lesz különleges helyszín közös fotók készítésére. 

Szintén a Hudson Yardsnál száz emelet magasságban az Edge, a nyugati félteke legmagasabban lévő kilátója vár minket. A belépőt az életre szóló, már-már giccses élményért naplemente idejére érdemes időzíteni. 

Ötödik és hatodik nap - Bakancslista pótlása és a hazaút

Taxi leintése megvolt? Flatiront biztosan láttuk? Estig még van idő egy-két elmaradt dolgot letudni, majd pedig a repülőtér és Budapest felé azon álmodozni, hogy legközelebb mikor jövünk újra. New York City nem enged, különösen egy néhány napos látogatás után nem. 

New York belépők és közlekedés

Múzeumok

Manhattan népszerű múzeumai, mint a Metropolitan, a MoMA, a Guggenheim és az American Museum of Natural History nagyon zsúfolt lehet esős vagy hideg napokon, ezért érdemes előre megváltott jeggyel rendelkezni, sőt, elsőbbségi belépésre jogosító “skip-the-line” jegyeket is be tudunk szerezni előre, általában a weboldalaikon vagy irodánk segítségével.

Általában az összes amerikai látványosságra igaz már, hogy még ha lehet is a helyszínen belépőt vásárolni, jobban járunk, ha előre megvesszük őket. Időt, pénzt, bosszankodást spórolhatunk az előre gondolkodással. Szervezett utakon ezekről az idegenvezető gondoskodik. 

Tömegközlekedés

A városban a tömegközlekedés mellett kerékpárral vagy taxival, Uberrel közlekednek az emberek. A legkézenfekvőbb és leggyorsabb a metró, melynek állomásai mindenhol karnyújtásnyira vannak. Egy 7 napos bérlet 33$-ba kerül, a MetroCard kártya az állomásokon található automatákból vásárolható. 

Városkártya

Több privát cég kínál városkártyákat, melyekkel sokat lehet spórolni a belépők árán, például a The New York Pass és a New York Explorer Pass. Ha egyénileg utazunk, meg is érheti, mert például emeletes városnéző buszozást is tartalmazhatnak, és összességében jóval kevesebbre jöhet ki a Pass, mint minden belépőt megvásárolni. Probléma például a sorbanállással lehet, illetve hogy egyáltalán akarunk-e azokra a helyekre menni, ahová a kártyák belépést biztosítanak. Érdemes vásárlás előtt alaposan tájékozódni.

Hop-on hop-off busz

Azok számára lehet hasznos, akik néhány óra alatt képet kapnának Manhattan legfontosabb részeiről, meghallgatnák a látványosságokhoz kapcsolódó rövid sztorikat. Zsúfoltak lehetnek a buszok, és a népszerűbb megállóknál hosszabb sorbanállásra is lehet számítani. Akkor igazán élvezhető, ha jó az idő, és van lehetőség a felső szintről bámészkodni. 

A Szabadság-szobor megközelítése, belépő ára, nyitvatartása

A Szabadság-szoborhoz és az Ellis Islandre induló hajókirándulások kizárólag a Manhattan déli csúcsán található Battery parkból indulnak. Figyelem! Csak egy szolgáltató, a Statue Citycruises hajói közlekednek a szigetekre. Belépők vásárlása előre szükséges a hivatalos oldalon.

A túra érinti a Szabadság-szobor szigete mellett az Ellis Islandet is, melyen a Bevándorlási Múzeum kapott helyett. 1892 és 1954 között 12 millió bevándorló érkezett a szigeten keresztül a városba a szabadságot, egy jobb életet keresve. Az ő történetük egyben New York története is.

Milyen New York időjárása?

A kinti négy évszak annyiban tér el a hazai időjárástól, hogy nyáron a betondzsungel forrósága párás, fülledt levegővel párosulhat. A téli fagyos időben pedig meglepő lehet a gyakran előforduló erős szél. A tavasz és az ősz kellemes és színpompás, gyalogos városnézésre tökéletes.

Mikor érdemes New Yorkba utazni?

Attól függ, mit az utazás célja. Városnézésre sok sétával tavasz és ősz az ideális, kulturális élményekre és múzeumokra az év elejét, gasztro felfedezésre pedig a kevésbé pörgős nyarat érdemes választani. A New York-i év végi ünnepi forgatag drágább és zsúfoltabb az átlagosnál, de az egész világon egyedülálló élményt nyújt.

Mennyibe kerül egy New York-i utazás?

A New York-i út döntő többségét a szállás ára adja, amely mely manhattani középkategóriás hotel esetén százezres tételt jelent éjszakánként, szobánként. A szállásárak alakulását nagyban befolyásolják a munkaszüneti napok, ünnepek, tömegrendezvények, és persze a szálláshely elhelyezkedése. A Nagy Alma drága város, ahol az étkezésért, szórakozásért és a szolgáltatásokért is mélyen zsebbe kell nyúlni, a budapesti árakhoz képest sokszoros eltérés is lehetséges. Csoportos városlátogatások repülőjeggyel, központi szállással és profi magyar idegenvezetővel 599 000 Ft-tól érhetők el.

Mennyibe kerül egy New York repülőjegy?

Jelen oldal készítésekor a legolcsóbb, egy átszállásos, retúr repülőjegyek 150 000 forint környékén érhetők el Budapestről. Az árakra számos tényező van hatással, ezek közül legjelentősebbek az üzemanyagárak és a választott dátumok.

New York hotel, szállás árak

New York City a világ egyik legkedveltebb gazdasági központja és idegenforgalmi desztinációja. Változatos árú és színvonalú szálláshelyeket találni a város különböző részein, de a felhőtlen utazási élményért érdemes Manhattanben foglalni, ezzel minimalizálva az ingázással töltött időt. Központi elhelyezkedésű, középkategóriás szállodákban éjszakánként 100e+ forintos szobaárakkal kell számolni, a határ pedig a csillagos ég.

New York idegenvezetővel vagy nélküle?

Az idegenvezető feladata a látványosságok és fontos helyek bemutatásán kívül a napirend megszervezése és betartatása, a belépők és transzferek intézése, valamint a helyiekkel történő kommunikáció. Azonnal fogyasztható csomagot ad, melyet szabadprogramokkal tudunk saját ízlésünkhöz igazítani. Az utazónak annyi dolga marad, hogy élvezze az utazást. Egyéni szervezés és utazás azoknak ajánlható, akik jól kommunikálnak angolul, és van kedvük, idejük repülőjegyet, szállást, programot, biztosítást, közlekedést szervezni, és egy világvárosban is otthonosan mozognak.

New York COVID korátozások, beutazás

Magyar állampolgárok számára az USA területére történő beutazáshoz teljes beoltottság szükséges. Naprakész információk a hivatalos oldalon vagy a Morton’s Travel utazási szakértőinél érhetők el.

Kell-e vízum New Yorkba?

Magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum, azonban ESTA engedéllyel szükséges regisztrálni az utazási szándékot. Az ESTA kizárólag online szerezhető be. Bővebb információ és ügyintézés: https://mortons.hu/hasznos-tanacsok-amerika

Szükséges-e biztosítás New Yorkba?

Városi környezetben kicsi az esélye a sérülésnek, azonban mégis ajánlható a biztosítás, nehogy például egy kiment boka a feje tetejére állítsa az utazást és a családi büdzsét.

Közlekedés New Yorkban

A legtöbben metróval, kerékpárral, és taxival/Uberrel közlekednek. A metró gyors és olcsó alternatívát nyújt, a vonalak és állomások pedig behálózzák a várost. A repülőterekről a taxi vagy Uber helyett a jobb árakért érdemes shuttle szolgáltatást vagy tömegközlekedést igénybe venni.

Szabadság-szobor belépőjegy és megközelítés

A város legismertebb látványossága, az USA szimbóluma, kizárólag hajóval közelíthető meg. Manhattanből a déli Battery Parkból indulnak az egyetlen szolgáltató, a Statue City Cruises hajói. Figyelem! Egyéni szervezésű utazás esetén hónapokra előre meg kell venni a jegyeket a helyeink biztosítása érdekében.

New York programok, belépők tudnivalók

Érdemes minden meglátogatni kívánt helyszínre, programra előre megvásárolni a belépőjegyeket, ezzel időt és bosszúságot spórolhatunk meg. Gyakran lehetőség nyílik skip-the-line opciót vásárolni a gyorsított belépés érdekében. Több privát szolgáltató kínál városkártyákat, melyek a különféle kedvezmények, belépők mellett például emeletes buszos városnézést is tartalmaznak. Ki lehet fogni jó ár-érték arányú csomagokat, ha tényleg ki is használjuk őket. New York-i fakultatív programjaink.