Sokak szerint az ősz a legjobb időszak New York City meglátogatására. Az esős tavaszhoz, párás-forró nyárhoz és a fagyos télhez képest a város időjárása ősszel kifejezetten kellemes. A hőmérséklet általában nappal 20-25, esténként pedig 10 °C, ritka az eső, így ez az évszak tökéletes a szabadban töltött programokhoz és a fesztiválélményekhez.

Mivel ez az időszak már kívül esik a város turisztikai főszezonján, kisebb zsúfoltságra és jobb árakra is számíthatunk. 

A következőkben ízelítőt adunk New Yorkban őszi élményeiből és programjaiból. Olvasd el részletes New York Utazás Útmutatónkat is, mely segítségedre lesz a tökéletes városlátogatás összeállításában.

New York ősszel a leggyönyörűbb 

central park tó tükröződés

Bár a város és környékének utcái és parkjai egész évben kellemes látványt nyújtanak a szemnek, ősszel kétségkívül színpompásabbak. 

A Central Park minden ősszel arany, bíbor és rozsdabarna ruhát ölt, és a kellemes hőmérséklettel együtt ez tökéletessé teszi merengő, romantikus, avagy családias sétákra és piknikekre. A lombhullás olyannyira különleges eleme a Central Park életének, hogy a park megőrzéséért felelős szervet, a Central Park Conservancy (CPC) ingyenes interaktív térképet hozott létre annak érdekében, hogy az érdeklődők könnyen megtalálhassák a 3,41 négyzetkilométeres park területén a legszebb lombokkal rendelkező facsoportokat.

A messze földön híres park természetesen a lombokon kívül is bővelkedik ikonikus kulturális és természeti látványosságokkal, melyek felfedezésére tökéletes az különlegesen szép őszi időszak. A park látványosságait és a város életében betöltött szerepét idegenvezetéssel mélyebben ismerhetjük meg. Angolul beszélő egyéni utazók számára a CPC Columbus Circle-n található információs kioszkjától induló túra javasolható, míg a csoportos utazást választók a Morton’s New York-i intenzív városlátogatásának vagy a várost érintő csoportos körutazásainak fontos állomásaként fedezhetik fel a park számos csodáját.

central park sárguló levelek tó bow bridge

Természetesen a város a parkon túl is színes köntösbe bújik ősszel, ilyenkor lehet a legjobb képeket készíteni New Yorkban. A legendás őszi naplementék megcsodálására tökéletes a Brooklyn Bridge Park, ahonnan nem csak a filmekből is jól ismert hídra nyílik kilátás, de Manhattan híres sziluettjére is.

Nem érdemes kihagyni a város legjobb kilátóteraszainak egyikét sem. 

Olaszos fieszta és halloweeni hangulat

A természet szépségében való gyönyörködés mellett a sosem alvó város természetesen bőven kínál nyüzsgőbb és élettelibb időtöltéseket is az őszi időszakban.

little italy new york olasz fesztivál

Manhatten déli részén található a Little Italy nevű városrész, mely olyan gengszerfilmekből ismeretes, mint a Keresztapa trilógia és a Léon, a profi. Itt rendezik 1926 óta minden évben szeptember végén a San Gennaro fesztivált, ami az olasz tradíciókat és kultúrát, különösképpen az Amerikában élő olasz bevándorlók hagyatékát ünnepli. 

A Feast of San Gennaro (idén szept. 14 és 24 között) során megtekinthetünk ingyenes koncerteket, színes parádékat és egy cannolo evő versenyt is, és nagyszerű alkalmat nyújthat Manhattan egyik nagyhírű olasz éttermének meglátogatására is.

halloweeni készülődés chinatownban

Október második felében pedig a vidám borzongás lázában ég a város: New York lakosai híresen komolyan veszik a halloweent. A városban sétálva mindenfelé halloweeni dekorációkban gyönyörködhetünk, különösen az Upper West Side és az Upper East Side városrészek sorházainak falán és külső lépcsőin láthatunk színes, “ijesztegetős” dekorációkat.

New York külvárosaiban, a Hudson Valley-ben és Long Island-en szeptember elejétől november közepéig tartják a The Great Jack O’Lantern Blaze nevű töklámpás kiállítást, ahol esténként több ezer faragott, kívülről-belülről fényárban úszó sütőtököt csodálhatunk.

A várva várt nagy napon, október 31-én pedig Manhattan lakóinak jelentős része horror (vagy éppen szexi) jelmezbe öltözik és a Greenwich Village-ben sötétedés után megkezdődik az izgalmas New York’s Village Halloween Felvonulás, melyre sokszor szimplán New York karneváljaként hivatkoznak. Idén október 31-én, este 7-től tartják: https://halloween-nyc.com/

A halloweeni hangulatot fokozhatjuk, ha a város végtelen kávézóinak egyikében megkóstoljuk New York egyik ikonikus italát, a Pumpkin Spice Latte-t, azaz a fűszeres sütőtökös lattét. 

Novemberi fesztiválok: humor és hálaadás

new york comedy festival

Novemberben elseje után jelentősen nyugodtabb és hűvösebb is a város, de a karácsonyi készülődés megkezdése előtt két további jelentős fesztiválra sor kerül. November 3-12. között endezik a New York Comedy fesztivált, ahol amerika legjobb humoristái és stand-up előadói lépnek fel.

A híres Macy's Hálaadásnapi Felvonulás

 Hálaadás napjának reggelén pedig több tízezer érdeklődőt vonz a Central Park és a Herald Square között vonuló híres Macy’s Thanksgiving Day Parade, az Egyesült Államok második legrégebbi hálaadási felvonulása. Idén november 23-án reggel 9 és dél között élvezhető az óriási bábuk és színpompás kocsik látványa.

A parádé színes kavalkádjában minden évben helyet kapnak neves előadók zenei előadásai is, így például 2022-ben a felvonulás keretein belül fellépett többek között Mariah Carey, Paula Abdul, Gloria Estefan, Sean Paul, Ronald McDonald, Miki egér, néhány Disney hercegnő és a Szezám utca bábjai. 

New York ősszel is az élmények végtelen tárháza

Végezetül íme két tipp, amellyel a maximumot hozhatjuk ki őszi New York-i utunkból:

  • Számítsunk a változékony időjárásra, és ennek megfelelően készüljünk öltözékkel. Bár az idő alapvetően jó New Yorkban ősszel, a hőmérséklet este jelentősen hűvösebb, és a sokszor nagyon gyorsan, 1-2 óra alatt lehűl a levegő.
  • Vigyünk magunkkal hordozható töltőt! New Yorkban ősszel minden sarkon találkozhatunk megörökítésre érdemes látvánnyal, lemerülni nem érdemes. Figyelem: A külső akkumulátort vigyük magunkkal utazáskor a repülőre!