A télen is páratlan hangulatú New York nem véletlenül szerepel sokak bakancslistáján az Újév ünneplésére is: A programok és látnivalók kavalkádja, a nem túl hideg időjárás és a gyakori hó miatt New York City egyértelműen az amerikai szilveszterezés etalonja.

A bejegyzésben tippeket adunk, hogy hol és milyen keretek között érdemes a neves estén átélni az éjfélt. Tarts velünk magyar idegenvezetős csoportos utunkon, ismerd meg a várost és tapasztald meg az ünnepi NYC varázsát szémélyesen is!

Borítókép: Anthony Quintano, flickr . New Yorkba készülsz? Minden szükséges információt megtalálsz a tökéletes városlátogatáshoz részletes New York Utazás Útmutató oldalunkon.

Szilveszter napja New Yorkban 

Kezdjük rögtön a legfontosabbal: mit lehet, mit érdemes csinálni New Yorkban szilveszter este? Az Újév ünneplésének milyen különleges módjai állnak rendelkezésre a városban, mely sosem alszik?

A szilveszter immár több mint egy évszázada fontos szerepet kap a város életében, és ennek megfelelően tengernyi különböző helyszínen és körítéssel tölthetjük az év utolsó másodperceit.

A legendásan aktív éjszakai életű város december 31-én különösen élénk: Manhattan utcái megtelnek bulizó és buliba igyekvő embrekkel, sokan közülük színes ünnepi kalapot, álarcot vagy jelmezt viselnek. Városszerte szinte minden étterem, kávézó és bár rendez szilveszteri eseményt, melyek közül sokra hónapokra előre le kell foglalni a helyeket. 

Labdaejtés a Times Square-en 

New York ikonikus Szilveszter esti eseménye a Times Square legismertebb épülete tetején található zászlórúdon elhelyezett speciális időzítőlabda leereszkedése. Ilyen volt a legutóbbi:

Ezt az eseményt 1907-ben rendezték meg először, és napjainkra a város egyik legnépszerűbb eseményévé nőtte ki magát, és az utóbbi években (a világjárvány által érintettektől eltekintve) 58 ezer körüli érdeklődő jelent meg rajta, és becslések szerint világszerte egymilliárd körüli ember nézi otthonról.

A nagy népszerűségnek megfelelően a labdaejtést manapság élő show előzi meg, melynek során különleges ünnepi koncertre is sor kerül. A koncertek minden évben John Lennon “Imagine” című dalának élő előadásával zárulnak, majd a visszaszámlálás után óriási mennyiségű konfettit eresztenek a bulizókra a teret körbevevő épületek tetőiről.

Ha szeretnénk elkerülni a Times Square zsúfoltságát, a Brooklyn hídnál egy fokkal nyugodtabb hangulatú újévi ünnepséget találhatunk. 

Tűzijáték a Brooklyn hídról

brooklyn híd szilveszter újév new york utazás

Népszerű éjfélváró hely a híres híd is, remek kilátással folyóra, felhőkarcolókra, Brooklynra és Manhattenre. Ha tűzijátékot is akarunk nézni, érdemes korán érkezni, hogy legyen még helyünk a korlátok mellett.

Népszerű újévi program átsétálni a hídon Manhattanbe és vissza. Kisebb tömegért és még mindig remek kilátásért érdemes a híd alatt és onnan dél felé, vagy a Manhattan híd irányában található parti sétányokat választani. Idén szilveszterkor koncertek és persze buli is lesz a hídnál.

Hajókázás, kilátóteraszok,éjféli futóverseny

NYRR midnight run éjféli szilveszteri futás

A szabadtéri szilveszteri ünnepségeknél különlegesebb élményekre is bőven kínálkozik lehetőség. 
Számos vállalat szervez például újévi hajóutakat a Hudson folyón, melyek amellett, hogy nagyszerű kilátást biztosítanak a tűzijátékokra, étel- és italfogyasztást és táncolási lehetőséget is biztosítanak. Ezekre a jegyek gyakran gyorsan elkelnek, úgyhogy érdemes az ünnepi időszak előtt lefoglalni őket.

Természetesen New York nagyszerű és látványos kilátóteraszai is rendeznek újévi mulatságokat: ezeken nem csak a tűzijátékokra, de Manhattan éjszakai fényeire és buzgó szilveszteri forgatagára is nagyszerű kilátás nyílik. 

A legszokatlanabb mód az Újév ünneplésére New Yorkban minden bizonnyal a Central Parkban adódik. A New York Road Runners’ Mindight Run névre hallgató esemény minden szilveszter éjfélkor, a tűzijátékkal egy időben indul, és a 6,4 kilométer hosszú futás mindenképpen feledhetetlen módját ígéri a Central Park bejárásának. Az ünnepi futóverseny résztvevői ráadásul előszeretettel öltenek bolondosabbnál bolondosabb jelmezeket.

New York télen - időjárás 

havas new york

Fontos tudnivaló, hogy New Yorkban télen tél van. A hőmérséklet átlagosan -3 és +8 °C változik, tehát a hazai télhez hasonlatos, és ezért fontos, hogy ennek megfelelően öltözzünk. Készüljünk rá, hogy szeles is lehet az idő, ezért a sál és a sapka és a kapucnis kabát egyaránt fontos társunk lesz.

A hideg időjárás egyúttal azt is jelenti, hogy az év végi ünnepi időszakon kívül a tél New York legkevésbé zsúfolt időszaka, így amennyiben a szilveszterezéssel együtt egy valamivel hosszabb utazást is tervezünk, egy kicsivel csendesebb New Yorkot is megismerhetünk.

A Nagy Alma téli időjárása különösen megfelelő téli vakációra azért, mert minden évben számíthatunk hóesésre, és az jellemzően nem is olvad el rögtön. A hótakaró borította New York utcáin sétálva, majd kávézóban vagy utcai kioszknál vásárolt forró italt kortyolgatva szinte elkerülhetetlen, hogy teljes mértékben beleéljük magunkat az ünnepi hangulatba. 

New York télen - Programok

new york télen korcsolya szabadtéren

New York természetesen a neves estén kívül is számos nagyszerű időtöltést tartogat. A karácsonyi időszak a városban jellemzően januárig elhúzódik, így karácsonyi hangulatú eseményeken is részt vehetünk, és a város híres óriás karácsonyfái is megtekinthetők. Ezek közül a legnépszerűbb a belvárosban, sok más látványosság közelében található Rockefeller Center karácsonyfája, melyet általában január közepéig megcsodálhatunk.

A város lakói és látogatói körében egyaránt szinte kötelező téli időtöltés a jégkorcsolyázás: az égbe szökő felhőkarcolók közötti korcsolyázás igazán varázslatos élmény.