A Condé Nast Traveller immár 36. éve szavaztatja meg olvasóit a Readers’ Choice Awards keretében, melynek célkitűzése, hogy a szavazók kedvenc úti élményeit rangsorolja olyan változatos kategóriákban, mint szállodák, országok, szigetek, repülőterek, bérautó szolgáltatók vagy tengerpartok.

A világ legjobb nagyvárosai 2022-ben

A tavalyi szavazásból kitűnt nemcsak az, hogy világjárvány után végre visszatért a turisták körében az utazás iránti lelkesedés (közel negyedmillióan vettek részt a szavazáson), hanem az is, hogy a nagy klasszikusok mellé az utazók egyre inkább új kedvenceket emelnek fel.

A 2023-as szavazás most zajlik, mondd el te is véleményedet!

A következőkben röviden bemutatjuk a szavazók által ez alkalommal a legjobbnak ítélt öt nagyvárost a világ minden tájáról.

5. Québec, Kanada

quebec city kanada

A hasonló nevű kanadai tartomány fővárosa éghajlatában, építészetében és lakosainak vérmérsékletében is sokakat Európára emlékeztet. Ez talán nem is véletlen, hiszen Québec óvárosa az egyik legrégebbi európai település Észak-Amerikában. Az óváros zegzugos, macskakővel borított utcácskái francia kisvároshoz hasonló mennyiségben és minőségben rejtenek pékségeket, kávézókat és bisztrókat. A bájos óvárost az amerikai kontinensre mára már egyáltalán nem jellemző erődített városfal veszi körül, ami az általa körülhatárolt területtel egyetemben 1985-ben történelmi városrészként az UNESCO Világörökség részévé vált.

4. Mérida, Mexikó

merida mexiko

Bár a Yucatán-félszigeten fővárosának számító Mérida utcáinak színes homlokzatai javarészt a spanyol gyarmatosítás korát idézik, a város történelme a maja korszakig nyúlik vissza. Központi elhelyezkedésének köszönhetően könnyen megközelíthető a városból több, az UNESCO Világörökség részék képező helyszín (többek között például Chichen Itza és Uxmal ősi városai) és csodálatos, fürdőzésre és napfürdőzésre is kiváló tengerpart.  

Mérida a Yucatán-félsziget kulturális központja számtalan múzeummal, képgalériával és étteremmel. Mivel a város és térsége történelmileg viszonylag elszigetelt volt Mexikó többi részétől, sajátos kultúra alakult itt ki. A maja kultúra nyomai máig fellelhetők a helyiek beszédében, öltözködésében, életvitelében, és nem tipikusan mexikói ételeiben. Jó példa erre a térség egyik különlegessége, a papadzules, ami egy sütőtök-magból készült szószba mártott, főtt tojással töltött, kukorica tortillából készült és fűszeres paradicsompürével tálalt, első ránézésre hortobágyi húsos palacsintára emlékeztető étel.

Részletes Yucatán utazási útmutatónk Cancún, Playa del Carmen, Tulum és sok más mellett Mérida tudnivalóival.

3. Tokió, Japán

A hasonló listákon rendszeresen előkelő helyen szereplő japán főváros az ellentétek világa: Ultramodern, fényes felhőkarcolók és csendes templomok; nyüzsgő, fiatalos éjszakai élet, a helyiek életét szinte minden szinten meghatározó évszázados tradíciók és etikett. Tokió neonfényes, patyolattiszta, ízléses és ízletes álomvilág, amelybe élvezet belemerülni. 

2. Bangkok, Thaiföld

bangkok thaifold

A világ leglátogatottabb városai közé tartozó Bangkok talán legfontosabb jellemzője a sokszínűség. A tradicionális és modern kultúra, az utcai élet és a luxus csak Bangkokra jellemző speciális elegye garantáltan lenyűgöz majd, akár a világ egyik legnagyobb Chinatownjában “alulról” vagy a közel 80 méter magas Wat Arun templom tetejéről csodálod azt. Étkezéseinket érdemes lehet megtervezni, elvégre a tradícionális thai ételeket helyben készítő utcai ételárusok és a modern, fényűző éttermek forgatagába nagyon könnyű beleveszni.

Bővebben az Ismerkedés Thaifölddel bejegyzésünkben.  

1. Szingapúr

szingapur medence hotel

Szingapúr nem csak a szavazók által legjobbnak tartott nagyváros, de minden bizonnyal a listán szereplők közül sok tekintetben a leggyorsabban fejlődő is. Szinte naponta nyílnak új (luxus)szállodák, a kortárs művészeti színtér évről-évre gyarapszik, és Szingapúrt választja központjának megannyi fiatalos start-up és innovatív projekt.

Világszínvonalú és a mezőnyből magasan kitűnő építészeti és urbanisztikai fejlesztésből sincs hiány a városállamban: Ilyen például a híres Gardens by the Bay vagy a fenti képen is látható, megújult Singapore Changi Airport. A város nemrég bejelentette, hogy 2030-ig kizöldítik az eddig is a világ egyik legzöldebbjének tartott várost. Szingapúr még azok számára is új(abb) arcát mutatja majd, akik jártak már itt. 

Nem lehet velük hibázni

Az öt nagyon különböző, ám vonzóságukban mégis hasonló nagyváros legalább egyike biztosan megfelel még a legválogatósabb utazók elvárásainak is. Vágyjunk kulturális elvarázsolódásra, élénk éjszakai életre, üde kikapcsolódásra vagy gasztronómiai élményekre, a felejthetetlen utazásnak csak a költségvetésünk szabhat határt.