Thaiföld egzotikus királysága, az egykori Sziám, legnépszerűbb utazási célpontok egyike. Makulátlan fehér homokos tengerpartjai mellett maradandó kulturális és gasztronómiai élményekkel, lenyűgöző természeti csodákkal várja az utazókat. A főváros, Bangkok, egy mindig pezsgő, lenyűgöző metropolisz, a modern kor minden vívmányával. Nem véletlenül a világ egyik leglátogatottabb városa. 

A fővároson kívül közkedvelt célpont még Pattaya, Koh Samui, Chiang Mai és Phuket, az ország legnagyobb szigete, is. Felfedezhetjük Thaiföld csodás trópusi élővilágát számos nemzeti parkjában, mint például a Khao Yai, ahol vadon élő elefántokkal is találkozhatunk. Napfürdőzhetünk a csodás tengerpartok valamelyikén, mászhatunk hegyet az északi területeken, vagy elvegyülhetünk a modern nagyvárosok színes forgatagában.

A legnépszerűbb thaiföldi látnivalók és programok

A világ sokak szerint leggyönyörűbb strandjai, fehér homokos tengerpartjai, az elképesztően gazdag Thai kultúra történelmi emlékei és a modern világvárosok kényelme egyaránt osztályrésze lesz a Thaiföldre látogatóknak. A lakosok kedvesek és barátságosak, az ország ételei világhírűek, a közbiztonság pedig kiváló.

A legtöbb kulturális helyszín viszont csak megfelelő takarást biztosító ruhában látogatható, erre érdemes ügyelni. Magyarországi útlevéllel 30 napig tartózkodhatunk az országban, ennél hosszabb időre vízumot kell váltanunk. 

Bangkok

Érdemes eltölteni néhány napot az ország fővárosában, nagy valószínűséggel úgyis ez lesz thaiföldi utazásunk kiindulópontja. A nyüzsgő világváros a modern kor minden vívmányával rendelkezik, a vibráló éjszakai élettől kezdve a legmagasabb luxust képviselő bevásárlóközpontokig megtalálunk itt mindent, mi szem-szájnak ingere.

Történelmi emlékekből sincs hiány: A Királyi Palota és a Wat Arun templom kihagyhatatlan úticél, akik pedig szeretnek piacozni, azok a Chatuchak hétvégi piacra szánjanak időt. A több, mint 8000 bódéból álló szabadtéri vásár sokak szerint a világ legnagyobb piaca. Szinte biztosan eltévedünk majd, de fogjuk fel úgy, hogy ez is az élmény része.

Koh Phi Phi

A Thaiföld déli részén található Krabi tartományhoz tartozó szigetegyüttes lenyűgöző partjairól híres. Phuketből és Krabi városából is eljuthatunk ide.

Legnagyobb tagja a Koh Phi Phi Don, leghíresebb partszakasza pedig egyértelműen A Part (The Beach) című nagysikerű, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film forgatási helyszínéül szolgált Maya Bay, mely rengeteg látogatót vonz a világ minden tájáról. A 2004-es cunami nagyon komoly károkat okozott a térségben, ezeket azóta már sikerült helyreállítani.

Chiang Mai

Ha Bangkoktól eltérő élményekre vágyunk, akkor a Thaiföld északnyugati részén lévő Chiang Mai városát keressük fel, amely nem kevesebb látnivalóval szolgál, mint a főváros, ám sokkal tradicionálisabb jellegű, ráadásul ennyire északon már az időjárás is kellemesebb. A városban száznál is több buddhista templom működik, amelyek közül a leghíresebb a Doi Suthep, a legidősebb pedig a Wat Chiang Mai.

A tartományban található Doi Inthanon Nemzeti Park az ország természeti gazdagságával kápráztat el, és a városon kívül a hegyi törzsek életével is megismerkedhetünk, vezetett körutazás keretében. A hétvégi éjszakai piac szintén egy kihagyhatatlan kulturális élmény a városban.

Sziklamászás Tonsai és Railay mészkőszikláin

Aki azt hitte, hogy az ország partjai csak ejtőzésre és szelfizésre alkalmasak, az bizony tévedett. A sziklamászók imáikba fogják foglalni az azúrkék tengerrel és fehér homokos partszakaszokkal díszített kilátást, amit a közkedvelt sziklamászó útvonalak tetejéről megpillanthatnak.

Számos iskola várja a kezdőktől a tapasztalt mászókig a kihívást keresőket, de ne lepődjünk meg, ha a népszerűbb útvonalak előtt várakoznunk kell. A ránk váró kilátásért cserébe nem túl nagy áldozat.

Damnoen Saduak és Amphawa úszó piacai

Az egykor a mindennapi élet és társadalmi érintkezés legfontosabb színhelyét jelentő piacok manapság már leginkább csak látványosságként funkcionálnak, de van köztük néhány, mely a mai napig betölti eredeti szerepét.

Az ország leghíresebb és egyben legnagyobb úszó piaca a Damnoen Saduak, amely Bangkoktól körülbelül 100 km-re délnyugatra található. A látogatást érdemes a reggeli órákra időzíteni. 

Kisebb, de sokkal autentikusabb Amphawa úszó piaca, ahova szinte kizárólag helyiek járnak. Ha elkerülnénk a tömeget, akkor inkább ide menjünk. Damnoen Saduak délelőtt, Amphawa pedig este van nyitva.

Thaiföldi utazás időzítése

A csúcsidőszak Thaiföldön nagyjából decembertől márciusig tart, ez a legkellemesebb időszak hőmérséklet szempontjából, de az időjárásra egész évben nem lehet panaszunk. A páratartalom és a hőmérséklet folyamatosan magas, az északi részeken pedig még fázhatunk is az esős évszakban.

Akit nem zavarnak a kellemes, langyos zivatarok, választhatja az esős évszakot is, mely ugyan kevésbé népszerű az utazók körében, de cserébe a repülőjegy és hotel árak kedvezőbbek, és nincs is akkora tömeg a népszerű látványosságoknál.

Fontos információ, hogy az esős időszak a déli területek nyugati és keleti partjait máshogy érinti, ez befolyásolhatja az utazás időpontjának kiválasztását.