hello@mortons.hu +36 1 933 3861

Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

unios-vedettsegi-igazolvany

Július 1-től jön az uniós védettségi igazolvány

2021.06.07.

 

Utolsó frissítés: 2021.06.15.

 

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács közös közleményben bejelentette, hogy az uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat lezárult, a három uniós testület vezetője által hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től életbe lép. A rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvánnyal rendelkezőkkel szemben utazási korlátozásokat vezessenek be.

Az igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, és magában foglalja a gyógyultságra, a tesztelésre vagy az oltásra vonatkozó adatokat.

 

2021.06.07.

 

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megállapodást kötött a közös uniós védettségi igazolvány bevezetéséről. A paktum szerint az igazolvány digitálisan vagy papíralapon lesz elérhető, és közös szabályrendszer teszi lehetővé majd, hogy a tagállamok elfogadják a többi tagállamban kiadott igazolványt, melynek három típusa lesz: tulajdonosa fertőzésből felgyógyult, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, esetleg megkapta az oltást a koronavírus ellen.

A tagállamoknak kötelezően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett (AstraZeneca, Pfizer/ BioNTech, Moderna) oltóanyagokat kell elfogadniuk /karantén- és tesztkötelezettség nélkül/, de szabadon dönthetnek arról, hogy egy másik tagállam saját eljárásában engedélyezett, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján szereplő vakcinákkal oltott uniós állampolgárokat szabadon beengedik-e országukba (ilyen a Magyarországon használt Sinopharm is).

Utazás szempontjából az idei nyár még nem lesz a koronavírus megjelenése előtti időkben megszokott, de a tavalyi évhez képest mindenképpen egyszerűbb dolga lesz azon utazni vágyóknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Hogy hova utazhatsz, folyamatosan frissülő cikkünkben gyűjtöttük össze. Nehéz most eligazodni az állandóan változó szabályok útvesztőjében, bízd Magad szakértőkre, kérj személyre szabott ajánlatot elérhetőségeinken!