fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Minden, amit az EU-s védettségi igazolványról tudnod kell

 

2021.06.07. 

Frissítés2021.06.28.

Július 1-től minden EU-s országnak kötelezően be kellett vezetnie az uniós Covid-igazolványt, így Magyarországnak is. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ki kaphat uniós Covid-igazovány?

Három esetben vagyunk jogosultak az igazolványra: igazoltan felgyógyultunk a koronavírusból, fel tudunk mutatni negatív PCR tesztet, vagy kaptunk védőoltást.

Mely vakcinákkal való oltottságot fogadják el az EU-ban?

Az EU tagállamainak kötelezően azokat az oltottakat kell beengedniük az országukba, akik az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinát kapták meg (Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca és az egy dózisú Janssen). Természetesen minden tagállam további saját hatáskörben dönthet arról, hogy beengedi azokat az oltottakat, akik a WHO által elfogadott Sinopharmmal, vagy az orosz Szputnyik oltással oltakoztak, amely a WHO ajánlása között sem szerepel.

Mindkét oltást meg kell kapnom ahhoz, hogy megkapjam az igazolványt?

Az igazolványt már az első oltás után kiállítják, a tagállamok szintén maguk dönthetnek arról, hogy egy oltást elismernek-e vagy sem.

Jogosult vagyok az EU-s covid-igazolványra. Hogyan juthatok hozzá?

Papíralapon (mely pecsét és aláírás nélkül is érvényes) az EESZT portálján keresztül mindenki kinyomtathatja magának, de megkérhetjük erre a háziorvosunkat vagy bemehetünk érte bármely kormányhivatalba.

Elektronikusan az EESZT appon keresztül érhető el az igazolvány.

EMA által elfogadott vakcinát kaptam. Hova utazhatok?

A Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinákkal oltottak az EU bármely országába, valamint Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba utazhatnak szabadon.

Kínai vakcinát kaptam. Hova utazhatok?

A WHO által jóváhagyott, de az EMA által még nem engedélyezett vakcinával az alábbi országba utazhatunk szabadon:

Albánia, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Koszovó, Lettország, Litvánia, Moldova, Montenegró, Németország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország,  Ukrajna.

Orosz vakcinát kaptam. Hova Utazhatok?

Az orosz oltóanyagot ezidáig sem az EMA, sem a WHO nem hagyta jóvá, azonban az ezen vakcinával oltottatak is számos ország beengedi, ezek a következők:

Albánia, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Koszovó, Litvánia, Moldova, Montenegró, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország,  Ukrajna.

Nehéz most eligazodni az állandóan változó szabályok útvesztőjében, bízd Magad szakértőkre, kérj személyre szabott ajánlatot elérhetőségeinken!

Július 1-től Magyarország is alkalmazza az EU-s védettségi igazolványt

Frissítés2021.06.28.

Július 1-től Magyarországon is hatályba lépb az európai uniós zöld útlevél, melyet papíralapon a kormányablakokban, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül igényelhetünk. A részletek a mai naptó várhatók, amint kiderülnek a további pontosítások, oldalunkon beszámolunk.

Június 24-től megszűnik az okmányellenőrzés schengeni határainkon

Frissítés2021.06.21.

 

Június 24-től Magyarország visszaállítja schengeni határain a korábbiakban megszokott átjárást, amennyiben a járvány nem vesz addig újabb váratlan fordulatot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. Arról ezidáig nem esett szó, hogy a repülőterünkön is visszaáll-e a pandémia előtti rend a schengeni utazások vonatkozásában, ill. arról sincs információ, hogy abban az esetben, ha schengeni zónából térünk haza Magyarországra.

Július 1-től jön az uniós védettségi igazolvány 

Frissítés: 2021.06.15.

 

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács közös közleményben bejelentette, hogy az uniós digitális Covid-igazolványokról szóló jogalkotási folyamat lezárult, a három uniós testület vezetője által hivatalosan is aláírt rendelet július 1-től életbe lép. A rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvánnyal rendelkezőkkel szemben utazási korlátozásokat vezessenek be.

Az igazolvány bárkinek ingyen kiállítható lesz az EU összes nyelvén, és magában foglalja a gyógyultságra, a tesztelésre vagy az oltásra vonatkozó adatokat.

 

2021.06.07.

 

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megállapodást kötött a közös uniós védettségi igazolvány bevezetéséről. A paktum szerint az igazolvány digitálisan vagy papíralapon lesz elérhető, és közös szabályrendszer teszi lehetővé majd, hogy a tagállamok elfogadják a többi tagállamban kiadott igazolványt, melynek három típusa lesz: tulajdonosa fertőzésből felgyógyult, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, esetleg megkapta az oltást a koronavírus ellen.

A tagállamoknak kötelezően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett (AstraZeneca, Pfizer/ BioNTech, Moderna) oltóanyagokat kell elfogadniuk /karantén- és tesztkötelezettség nélkül/, de szabadon dönthetnek arról, hogy egy másik tagállam saját eljárásában engedélyezett, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listáján szereplő vakcinákkal oltott uniós állampolgárokat szabadon beengedik-e országukba (ilyen a Magyarországon használt Sinopharm is).

Utazás szempontjából az idei nyár még nem lesz a koronavírus megjelenése előtti időkben megszokott, de a tavalyi évhez képest mindenképpen egyszerűbb dolga lesz azon utazni vágyóknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Hogy hova utazhatsz, folyamatosan frissülő cikkünkben gyűjtöttük össze. Nehéz most eligazodni az állandóan változó szabályok útvesztőjében, bízd Magad szakértőkre, kérj személyre szabott ajánlatot elérhetőségeinken!