fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

utazasi-iroda

 

 

Az utazási irodák múltja, jelene és jövője –
kulisszatitkokkal és tippekkel

2020.12.08.


A Covid-19 vírus okozta világjárvány következtében bevezetett (utazási) korlátozások – sok más iparág mellett – rendkívül nehéz helyzetbe hozták az utazási irodákat. 
Cikkünkben összefoglaljuk, hogy a jelenlegi koronavírus-helyzet milyen hatással van az utazási irodák jelenére és jövőjére, de szót ejtünk az utazási irodák régmúltjáról, a közelmúltról (az online repülőjegy- és szállásfoglaló oldalak, ill. az „Utazómajom”, és „Amerika Neked” típusú szolgáltatások megjelenése) és a várható jövőről. Röviden bemutatjuk a legjelentősebb és egyben legjobb utazási irodákat, és lerántjuk a leplet egy meglepő titokról is: egy szervezett utat, bármelyik utazási irodába is térj be, mindenhol ugyanannyiért tudsz megvenni…

Az első utazási iroda

A szervezett idegenforgalom (divatosabb nevén turizmus) alig 180 éves múltra tekint vissza: 1841-ben Thomas Cook egy 10 mérföldes vonatos kirándulást szervezett Angliában. Az utazásnak 570 résztvevője volt, maga Thomas Cook volt az idegenvezető. Az utazás olyannyira sikeres volt, hogy a szervezőt további utak megszervezésére motiválta, majd néhány évvel később, 1845-ben megalapította a Cook utazási irodát. Az iroda évszázadokon átívelő sikertörténetet tudhat maga mögött, egészen 2019-es csődjéig.

Utazási irodák Magyarországon

Az első magyar utazási iroda 1902-ben, Idegenforgalmi és Utazási Vállalat néven alakult. Feladata elsősorban Budapest látogatottságának fejlesztése volt. A vállalatot 1927-ben szervezték újjá, ekkor kapta az Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Részvénytársaság (IBUSZ) nevet. 

Az IBUSZ 30 évig, egészen 1957-ig uralta a magyarországi piacot, a sok utazási korlátozás (a magyarok többnyire csak szocialista országokba utazhattak, oda is csak szigorú megszorításokkal) miatt könnyen el is tudta látni feladatát egyedül.

1957-ben alakult meg az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda, majd 1968-ban létrejött több nagy közlekedési vállalat utazási tevékenységet folytató részlege (Volántourist, Malév Air Tours), de erre az évre datálható az első szövetkezeti utazási iroda (Cooptourist) és a Budapest Tourist megalakulása is.

1976-ig a fenti hat utazási iroda működhetett, majd – a szigorú utazási szabályozások enyhítése következtében – az 1980-as évektől kezdett növekedni, 1988-tól megugrani az utazási irodák száma.

A Morton’s Travel megjelenése a magyar utazási irodák piacán

Irodánk az elsők között, 1991-ben kezdte meg működését szegedi székhellyel, az azóta eltelt közel 30 évben rengeteg tapasztalatra, valamint magas fokú szakmai tudásra tettük szert mind a szabadidős, mind az üzleti utaztatás területén; az Egyesült Államokba történő utazások szervezését illetően pedig piacvezetővé váltunk. 

A Morton’s az első iroda, amelynél repülőjegyet lehetett venni

A Morton’s Travel volt Magyarországon az első utazási iroda a magáncégek közül, amely tagjává vált a légitársaságokat tömörítő IATA-nak (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség).

A Morton’s utazási iroda volt így az első magánkézben lévő cég, amely először állíthatott ki repülőjegyet Magyarországon. Munkatársaink némelyike még emlékszik azokra az időkre, amikor a repülőjegyeket kézzel kellett kiállítani a légitársaságok saját repülőjegy stockjára, amelyért személyesen kellett elmenni. 30 évvel ezelőtt, a ’90-es évek elején minden repülőjegynek rögzített díja volt, bonyolultabb repülőjegyek esetében egy 5 kg-os kézikönyvből kellett kiolvasni az árazást, és akkoriban csak készpénzes forgalom létezett. 

Ma, amikor fizetéssel együtt is akár 5 perc alatt túllehetünk egy repülőjegy-vásárláson, csak mosolygunk ezen, és azt is gondolhatjuk, hogy talán ez a világ legegyszerűbb dolga. A repülőjegy-értékesítéssel foglalkozók ezt egészen biztosan megcáfolnák, nincs könnyű dolguk, hiszen olyan rendszerekben dolgoznak, amely naponta a Google kereséseinek többszörösét futtatja le, és teljes munkaidőben csak ezt látják maguk előtt.

A Morton’s Travel saját repülőjegykeresője ennél sokkal egyszerűbben, de a fenti rendszer hátterével működik, próbáld ki Te is! Olvasd el 12 tippünket a legolcsóbb (vagy legjobb ár-érték arányú) repülőjegyek elcsípéséhez!

A Morton’s Travel, mint az amerikai utak specialistája

Hosszú évek óta, közel 30 éve őrizzük az amerikai csoportos utazások piacvezető címét, alapítónk gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy a Morton’s utazási iroda ezt elérte, és mára az amerikai utazási iroda jelzővel emlegetik.

USA szakértő kollégáink magas fokú szakmai tudással és rengeteg tapasztalattal rendelkeznek az Egyesült Államokat és az oda történő utazások szervezését illetően. Az elmúlt évtizedek során utasaink visszajelzése alapján csiszolgattuk, tökéletesítgettük útjainkat annak érdekében, hogy a velünk utazók maximális elégedettséggel térhessenek haza Amerikából.
 
Segítségünkkel egészen biztos, hogy nem megy el értékes idő az útvonalak, a látnivalók, a szállások felkutatásával, a programok ésszerű sorrendjének megtervezésével vagy épp az étkezési lehetőségek feltérképezésével, a parkolóhelyek helyszíni keresésével, a közlekedési problémák megoldásával. Mindezekről szervező kollégáink és közönségkedvenc idegenvezetőink (Gyémánt Balázs, Méhész Zsuzsa, hogy csak néhányukat említsük) gondoskodnak.
 
Kollégáink nem csupán csoportos körutazás iránt érdeklődők számára tudnak segítséggel lenni, hanem városlátogatások, nyaralóprogramok, egyéb fly & stay és fly & drive útvonalak összeállításában is készséggel állnak az utazni vágyók rendelkezésére – az USA-n kívül is.
Hogy miért érdemes a Morton’s-t választani, ha az USA-ba készülsz, összefoglaltuk Neked itt. Utasaink például imádják a Morton’s saját applikációját, egy olyan különleges, kiegészítő szolgáltatásunkat, mely lehetővé teszi, hogy az utazáshoz kapcsolódó összes dokumentum, útvonal, részlet, ajánló stb., egy mozdulattal elérhető legyen offline is.

A Morton’s, mint üzleti utaztató

10 évvel ezelőtt, 2010-ben, úgy döntöttünk, újraértelmezzük az üzleti utaztatás fogalmát. A gyorsaság és átláthatóság került a középpontba, továbbépítve a korábbi személyes asszisztencia és versenyképes árak előnyét. Corporate részlegünkről, valamint arról, miért éri meg üzleti utaztatóval szerveztetni utazásaid, itt olvashatsz bővebben.

A legjelentősebb magyarországi utazási irodák és tevékenységeik

Magyarországon jelenleg valamivel több mint 1000 utazási iroda működik, tevékenységük azonban eltéréseket mutat. Vannak csak utazásközvetítő irodák, vannak amelyek csak utazásszervezők, és természetesen vannak olyanok is, amelyek mind utazásszervezéssel, mind utazásközvetítéssel egyaránt foglalkoznak.

Az utazási irodák tevékenységei

Az utazási irodák sokkal többet nyújtanak annál, mint ami legtöbbször eszünkbe jut róluk: nemcsak 1 napos túrákat szerveznek adventi vásárokba, vagy buszos utakat kínálnak görög apartmanokba, hanem az alábbi tevékenységeket végzik:

Utazásszervezés

Saját szervezésű csoportos vagy /pl./ charter járatokkal történő olyan egyéni utazásokat szerveznek, amelyek fix, előre meghatározott dátumon történnek, valamint ezeket az utakat közvetlenül vagy közvetítő útján értékesítenek.

Saját szervezésben egyedi megrendelés szerinti (egyéni, teljesen személyre szabott) utakat szerveznek, valamint közvetlenül vagy közvetítő útján értékesítenek.

Utazásszervezésre nem minden magyarországi utazási iroda jogosult, az utazásszervezés nagyon szigorú engedélyekhez és szabályozáshoz kötött tevékenység. Ezenkívül elmondható, hogy csak rendkívül stabil pénzügyi lábon álló, tőkeerős cégek tudnak utazásszervező tevékenységet végezni, ugyanis óriási összeget kell letenniük vagyoni biztosíték gyanánt (vagy széleskörű biztosítást kell kötniük) annak érdekében, hogy egy előre nem látható esemény következtében is biztosítva legyenek utasai.

A legjelentősebb és/vagy legjobb magyar utazásszervezők

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a legjelentősebb és/ vagy legjobb utazási irodákról mit kell tudnia a mai utazóknak. Sajnos cikkünkbe nem tudjuk belefoglalni az összes szervező irodát, ezért azokat jelenítjük meg (ábécé sorrendben), amelyek vagy kihagyhatatlanok, vagy útjaikat a Morton’s Légi Utazási Iroda utasai is nagyon kedvelik.

1000 Út Utazási Iroda

Az 1000 Út Utazási Iroda immáron 21 éves múltra tekint vissza, körútjai 5 kontinens országaiba kalauzolnak el minket. 

AB AGRO Utazási Iroda

Az AB AGRO Utazási Iroda kb. 20 éves múltra tekint vissza, 5 földrész közel 100 országába szervezi útjait. A paletta igen széles, a-tól z-ig, Albániától Zimbabwe-ig választhatunk úti céljaik közül.

Agra Utazás

Az Agra Utazás repülős, különleges, egzotikus utazások szervezője, főként kis csoporttal, és más irodáktól eltérő helyszínekkel (pl.: Etiópia, Pakisztán, Szudán, Venezuela). A programok vezetői nemcsak idegenvezetők, hanem egyéb területeken is képzett szakemberek, van köztük egyiptológus, régész, tanár és történész is.

Anubis Travel

Az Anubis Travel 2002 óta Magyarország egyik legmeghatározóbb, piacvezető utazási irodája, ha nyaralásról van szó. 18 éves szakmai tapasztalattal és saját charter járatokkal biztosítják utasaik számára kiemelkedő szolgáltatásaikat, legyen az úti cél akár a káprázatos Egyiptom, akár a mesés Görögország vagy Törökország.

Bono Utazási Központ

A Bono utazási iroda repülős, főként északi (Észak-Európa) utak szervezőjéből vált mind európai, mind Európán kívüli utak szervezőjévé. A Morton’s Travel utasai körében is rendkívüli népszerűségnek örvendenek izlandi útjai. A legtöbbször a Bono azon útjait közvetítjük utasaink felé, ahol – többek között – megcsodálhatják a sarki fényt. Ha valamelyik irodáról, akkor a Bono-ról bátran kijelenthetjük, hogy a skandináv utak szakértői.

Chemol Travel

A Chemol Travel leginkább hajós útjairól híres utazási iroda, kínálatában megtalálhatók a egyéni és csoportos hajóutak is, legyen szó akár Costa, akár MSC hajózásról.
A Chemol és más irodák hajóútjai megtalálhatók itt.

Fehérvár Travel

A Morton’s Légi Utazási Iroda egyik példaképe, a Fehérvár Travel csoportos körutazások, városlátogatások szervezésére szakosodott utazási iroda. A Fehérvár Travel útjainak kb. egyharmadát repülővel, kb. kétharmadát busszal szervezi, körutazásai mind az öt kontinensen jelen vannak, munkatársai vérbeli és profi szakemberek az idegenforgalomban.

Grandtours

A Grandtours a Morton’s-szal egyidőben, a 90’-es évek elején alakult. Buszos, azon belül is leginkább üdülő programokat szervez Európa-szerte.

Haris Travel

A Haris Travel – akárcsak az AB Agro vagy a Fehérvár Travel – csoportos körutazásokat szervez a világ minden tájára. A Haris utazási iroda különlegessége, hogy minden nagyobb körutazás előtt utastalálkozót szervez, ahol egyrészt az utasok találkozhatnak egymással, másrészt feltehetik kérdéseiket az idegenvezetőnek már az utazásra való készülődés közben.

IBUSZ Utazási Irodák

Cikkünk legelején már említést tettünk róla: az IBUSZ a legrégebben alakult magyarországi utazási iroda. A működésének kezdete óta eltelt több évtized alatt a legkülönbözőbb szolgáltatásokat nyújtja a mai napig: repülőjegy értékesítéssel, belföldi és külföldi utak szervezésével, hajóutakkal egyaránt foglalkozik.

KARTAGO Tours

A KARTAGO Tours – hasonlóan az Anubis Travelhez – főként nyaralóprogramokat szervez, 1996 óta. Legnépszerűbb úti céljai Egyiptom és Tunézia, de görög, török, spanyol üdüléseket is kínál, ha inkább Európában maradnál.

Ha már Egyiptom, akkor feltétlenül meg kell említünk az ETI-t is, az ETI utazás jelenleg 21 szállodával van jelen a magyar piacon.

JTB Hungary 

A JTB Hungary 2004 óta egyike a hazai utazási irodák piacvezetőjének. A Morton’s-hoz hasonlóan tevékenységükben jelentős szerepet kap az üzleti utaztatás, viszont a JTB Hungary nem amerikai, hanem Ázsia, azon belül is japánspecialista.

Makrovilág és Via Sacra

A Makrovilág Utazási és Zarándok Utazási Iroda buszos és repülős, legfőképpen zarándok utakat kínál, ahogyan a Via Sacra zarándok utazási iroda is.

Neckermann Utazás

A Neckermann óriási brand, a magyar utasok körében még mindig etalon a nagy irodahálózattal rendelkező utazási iroda. A Neckermann minden nagyobb városban, plázában megtalálható, kínálata hatalmas: európai charteres üdülőprogramoktól kezdve világkörüli hajóutakat egyaránt kínálnak. A Thomas Cook csődje, annak ellenére, hogy hivatalosan a magyarországi leányvállalatot nem érintette az anyacég tönkremenetele, megtépázta a renoméját, és természetesen a koronavírus tovább nehezítette az új tulajdonosok terveit. Mindannyian bízunk benne, hogy a Neckermann név mindezek ellenére újra a régi fényében tündököl majd.

Orex Travel

Az Orex Travel leginkább törökországi nyaralások szervezésével foglalkozik, legyen akár Alanya, Antalya, Belek vagy Side az úti cél, az Orex Travel kínálatában biztosan megtaláljuk álmaink török üdülését. 

OTP Travel

Az OTP Travel 1984 óta a magyar idegenforgalmi piac egyik vezető utazási irodája. Az iroda csoportos körutazásokat kínál a világ minden tájára, ezenkívül népszerű hajós utakat is szervez, az utasok nagy örömére idegenvezetővel. Az OTP Travel kínálatából utasaink kedvence Izrael, szívből ajánljuk.

Ha Izrael, akkor a BB Tours is megkerülhetetlen a magyar utazási irodák palettáján.

Personal Tours

A Personal Tours 25 éve alakult, a Morton’s Travelhez hasonlóan magyar tulajdonú, tőkeerős családi vállalkozás. Az iroda legfőképpen görögországi és más mediterrán utazások szervezésével foglalkozik, nagy népszerűségnek örvend a Morton’s utasai körében a Personal Tours összes spanyolországi üdülőprogramja.

Premio Travel

A Premio Travel Magyarországon 10 éves múltra tekint vissza, magát a körutak specialistájának nevezi, kínálata igen szerteágazó, utasaink kedvence Kappadókia.

Proko Travel Utazási Iroda

A Proko Travel utazási irodát a Morton's utazási irodához és a Z(s)eppelinhez hasonlóan szegedi székhellyel hozták létre a '90-es évek elejen. Az azóta eltelt több mint negyed évszázad alatt az iroda a körutazások egyik specialistájává nőtte ki magát, belföldi kirándulásat, európai körutakat és tengerentúli utakat egyaránt szerveznek.

Safari Travel

Az 1999-ben alakult Safari Travel iroda viszi a legtöbb utast az afrikai térségbe.

Sun & Fun Holidays, Last Call Travel

A Sun & Fun utazási iroda 2010 tavaszán kezdte meg tevékenységét. A vállalkozás saját charter-járatokat üzemeltetve tengerparti nyaralásokkal foglalkozik, méltán nevezhetjük (az Anubis Travel, az Orex Travel és a Taurus Reisen) mellett Törökország-specialistának, de 3 közkedvelt görög szigetre (Kréta, Rodosz, Zakynthos), ill. Bulgária és Észak-Ciprus parjaira, valamint Egyiptomba is elutazhatunk szervezésükben.

A Last Call Travel online utazási iroda a Sun & Fun Holidays cégcsoportjaként 2014 óta működik, úti céljai megegyeznek a Sun & Fun által nyújtottakéval.

Taurus Reisen

A Taurus Resien üdülőprogramok tekintetében az egyik legmegbízhatóbb utaztató. Kínálatában megtalálható Ciprus (észak és dél is), Görögország, Szlovénia, Törökország és Tunézia is.

TDM TRAVEL

A TDM Travel elsődlegesen autóbuszos és repülős körutazások, valamint olaszországi szállások széles kínálatával várja az utazni vágyókat. Termékpalettáján megtalálható az egynapos buszos utaktól a hosszabb repülős városlátogatások és körutazások mellett számos üdülési lehetőség is. 

Unitravel Utazási Iroda

Az Unitravel – a Persoal Tours-hoz hasonlóan – görög, spanyol és egyéb mediterrán üdülőprogramokat szervez, ezek mellett városlátogatások kínálatában erős (Barcelona, Dubai, London, Madrid, Róma).

ViaSale Travel

A Kanári-szigetek specialistája a Viasale Travel, legyen szó Fuerteventura-ról, Gran Canaria-ról, Lanzarote-ról vagy Tenerife-ről, a Viasale kínálatában biztosan megtaláljuk a kedvünkhöz valót. 

Az internet térhódításával egyre inkább jelentek meg az online repülőjegy- és szállásfoglaló oldalak is, mégsem szűnt meg az utazási irodák elsődleges szerepe, mivel a legtöbb esetben azok a repülőjegy- és szállásfoglalások kapcsán kaptak nagyobb jelentőséget. 

Ezt egyébként a jelenlegi tapasztalatok is igazolják: egyéni, személyre szabott utazásoknál, incentive és üzleti utak összeállításánál, körutaknál, de az úti célok kiválasztásánál is nagyobb hangsúlyt kap a személyes kontaktus, még akkor is, ha ezek a személyes „találkozások” is egyre inkább az online térben történnek.

Mindenesetre kár lenne tagadni: az internet radikálisan átalakította a turizmust, egy utazás megszervezése soha nem volt még annyira egyszerű és gyors, mint napjainkban.

Online foglalás vs. utazási iroda – avagy mikor foglalj Te, és mikor bízd magad inkább utazási irodára

Neked való az online foglalás, ha

… van időd a tervezésre, a szervezésre, az árak összehasonlítására.
Hangsúlyozzuk, az esetek túlnyomó többségében az utazási irodák lényegesen kedvezőbben tudják összeállítani az utakat, mint amennyiért azt Te le tudod foglalni az online repülőjegy- és szállásfoglaló oldalakon, legközelebb tegyél próbára néhány utazási irodát, minket megtalálsz elérhetőségeinken!

...legfeljebb néhányan utaztok egyszerre.
Online foglalás során problémás sok ember számára egyszerre foglalni és fizetni, adatokat beírni és az igényekre figyelni. Hosszú utazás során a teendők és hibalehetőségek száma sokszorozódik. Nagyobb csoport és komplex út esetén érdemes szakemberre bírni a szervezést, pusztán annak időigénye miatt is.

… mindig elolvasod az apróbetűs részt és a szerződési feltételeket.
Lehet, hogy egy repülőjegy olcsónak tűnik egy ismert árösszehasonlító oldalon, de érdemes végigvinni a foglalást egészen a fizetésig, mert sokszor előfordul, hogy nem minden kerül annyiba, amennyinek tűnik, nem beszélve az apróbetűs részről.

… bízol az online oldalak problémakezelésében (törölt repülőjárat esetén nem biztos, hogy a nem lemondható szállásodat visszatérítik!).

…van dombornyomott (hitel)kártyád, és vakon megbízol az online fizetési oldalakban.

…jól beszélsz az adott ország nyelvén és/ vagy angolul.

… töviről hegyire ismered a célország beutazási feltételeit, vámszabályait.

...váratlan helyzetekben is feltalálod magad, és a felmerülő problémák kezeléséhez nincs szükséged segítségre.
Hallottál már a túlfoglalásról, amikor a foglalt szobád ugyan már ki is fizetted, mégis azt mondják Neked a recepción, hogy teltház van? (Ugyanez sokszor előfordul repüléskor is, ami ugye még kellemetlenebb.)

Nem neked való az online foglalás, bízd Magad utazási irodára, ha:

…nem vagy a pénztárcád ellensége.
Rombold le Magadban azt a sztereotípiát, hogy utazási irodával utazni drága! Lehet, hogy évekkel, évtizedekkel ezelőtt ez így volt, de mostanra az utazási irodák is felismerték: ebben az óriási kínálatban akkor tudnak a piacon maradni, ha ugyanazt a szolgáltatást ugyanannyiért (vagy még kedvezőbben) tudják Neked biztosítani, mint amennyiért ahhoz máshol hozzájutsz. Az utazási irodák a működésük alatt fennálló évek, évtizedek alatt szoros partnerkapcsolatokat alakítottak ki a földi és légi szolgáltatásokat nyújtó cégekkel, sokszor tehát emiatt, ill. a nagy tételben való vásárlás okán ezekhez kedvezőbben tudnak hozzájutni, ezáltal pedig Neked is jobb áron tudják adni az utakat.

A Morton’s Travel ebben hisz, tesztelj le minket bármikor! 

… ha nincs időd/ kedved ahhoz, hogy több órát, napot (hetet) eltölts a megfelelő úti cél megtalálásával, a beutazási feltételek kiderítésével, az úti terv összeállításával, a legjobb járat, a legmegfelelőbb hotel, a legbiztonságosabb bérautó/ transzfer, a legklasszabb programok stb. kiválasztásával, a legjobb árak felkutatásával, a foglalások realizásálával; ergo szakértőre bíznád Magad, mert a kazánodat sem a fodrászod szereli.

… nem akarsz több tíz oldalas szerződési feltételeket (sokszor idegen nyelven) átbogarászni annak érdekében, hogy ne érjen meglepetés.

... nem bízol az online oldalak problémakezelésében, és inkább profikra bíznád Magad, mert tudod: a szervező iroda teljes felelősséggel tartozik érted.

… nem bízol az online fizetési oldalakban.

… nem akarsz egy összegben fizetni, vagy több fizetési mód közül választanál.

…nem beszéled jól az úti cél ország nyelvét, ill. angolból is vannak hiányosságaid.
Egy törölt/ lekésett járat ügyében nem biztos, hogy magabiztosan tudnád képviselni Magad a légitársasággal szemben.

…inkább szakértő segítséget veszel igénybe váratlan helyzetekkor (helyi és/ vagy telefonos asszisztencia).

…az adott úti cél csoportosan, tapasztalt vezetővel biztonságosabb/ könnyebben megismerhető.

„Utazómajom”, „Amerika Neked” típusú szolgáltatók megjelenése

Az internet, azon belül is a közösségi média erősödése újabb típusú szolgáltatók megjelenését hozta magával a turisztikai szektorban. A címben említett, és hozzájuk hasonló szerveződések újfajta teret nyitottak az utazást kedvelők számára.

Míg az előbbi egy online közösségbe szervezett, leginkább maguknak foglaló, főként fiatalabb generációt sikerült megszólítson, addig az utóbbi a saját foglalás élményét meghagyva, és a foglalót segítve bizonyos százalékért – ahogyan az Utazómajom sem dolgozik ingyen – azoknak és azokért dolgozik, akik mégsem merik vagy akarják útjukat teljesen egyedül lefoglalni.

Utazómajom

Az Utazómajom weboldalán és közösségi oldalain (Utazómajom, Utazómajom extra, Repülőmajom, Alvómajom) elsősorban olcsó – az oldalra való kikerülés pillanatában olcsó – repülőjegyekre és szállásajánlatokra hívja fel a figyelmet (sem egyéni, sem csoportos utakat az Utazómajom nem szervez). A szóban forgó ajánlatokat lehetőség van lefoglalni, amely foglalás az Utazómajom számára bevételt, jutalékot generál – nem is elvárható, hogy az oldalakba fektetett rengeteg munkát bárki ingyen végezze el.

Amerika Neked

Az Amerika Neked vagy az Ázsia Neked segít megszervezni az USA-ba vagy Ázsiába vágyók utazását, mégsem beszélhetünk esetükben utazásszervezésről. Egyrészt nincsenek is meg hozzá a kellő engedélyeik, másrészt erre nincs is szükségük, munkájuk során elkészítenek egy részletes ajánlatot, amelyet– amennyiben az ügyfél számára az szimpatikus – egy személyes egyeztetés követ. Ezen találkozó során az Amerikai Neked vagy Ázsia Neked tanácsadói az utassal együtt közösen lefoglalják a repülőjegyeket, szállásokat stb., a tanácsadás díjáról pedig számlát állítanak ki – a felelősség teljes kizárásával, mely a cikk írásának napján a foglalás összértékenek 12%-a.

A két szerveződés abban tér el az utazási irodáktól, hogy egy utazási irodára nemcsak az ötletelésben, szervezésben, foglalásban tudsz számítani, hanem ők láthatatlanul ugyan, de végig kísérnek utadon, és ha bármi problémába ütközöl utazásod során, segítő kezet nyújtanak feléd. Ez egyébként törvényben előírt kötelességük is.

Az utazási irodák jelene és várható jövője

A világjárvány hatalmas csapást mért az utazási irodákra. Forgalmuk majdnem teljesen lenullázódott, ezek közül kivételek azok az irodák, amelyek üzleti utaztatással is foglalkoznak, ugyanis az üzleti célú utazás továbbra is szabadon, karantén-kötelezettség nélkül lehetséges.

Azok az utazási irodák, amelyek a jelenlegi helyzetben talpon tudnak maradni – tőkeerősek, stabil lábakon állnak –, a járvány végeztével is a lehető legmagasabb színvonalon fogják tudni korábbi és új utasaikat kiszolgálni

Előzetes prognózisokat figyelembe véve kijelenthető, hogy az utasok nagy része a saját foglalások helyett inkább utazási irodai segítséget vesz majd igénybe, a legnagyobb biztonságban tudva utazásukat (járattörlés, váratlan kényszerű hotelbezárás, előre nem látható kormányzati intézkedések).

Teszik ezt majd azért is, mert egy utazási iroda abban az esetben például, ha Magyarország kormánya az adott úti célt az utazásra nem javasolt térségek közé sorolja (jelenleg a világ összes országa ide tartozik), az utazási iroda nem nyeli el az utasok pénzét.

Az előzetes felmérések azt is előrevetítik, hogy megváltozik – többek között – az utazások foglalásának időpontja: a bizonytalanító tényezők miatt az utasok az utazás dátumához lehető legközelebbi időpontban akarnak foglalni, vagy korábban, de rendkívül rugalmas feltételekkel. A Morton’s Travel-nél akár előleg befizetése nélkül, kockázatmentesen lehet utazást foglalni, legyen szó akár az Amerikai Egyesült Államokról (az USA-n belül New York-ról és Hawaii-ról) vagy akár Zanzibárról, Dominikáról. Utasaink kérésére más akciókkal is hamarosan jövünk, ízelítőül: Bali, Curacao, Fülöp-szigetek, Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld... 0% előleggel, árgaranciával hamarosan előjegyezhető lesz. Figyeld híreinket!

Összefoglalva, hogy miért érdemes utazási irodánál foglalni:

  • OLCSÓBB

  • IDŐTAKARÉKOSABB

  • KÉNYELMESEBB

  • BIZTONSÁGOSABB

  • KOCKÁZATMENTES