fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Trópusokon modern környezetben

Amikor modern környezetről és trópusi utazásról beszélünk sokaknak a jobban kiépített üdülőhelyek, a mexikói utak célpontja Cancun, esetleg egy szingapúri látogatás juthat eszébe. Mutatunk még egy lehetőséget, amit kár lenne kihagyni.

A Mauritius utazás egy kifejezetten kényelmes, pihentető, élményekben mégis bővelkedő modern nyaralás lehet. A beutazáshoz vízum kiváltására nincs szükség, Budapestről általában egy átszállással nagyjából 15 óra alatt elérhető az Afrika partjai mellett fekvő szigetállam. Mauritiust nem a hátizsákos turisták igényeihez illesztették, hanem a tehetősebb, magasabb színvonalú ellátást kereső utazókéhoz. A legtöbb szálloda elegáns, modern és közvetlenül a fehér homokos tengerparton épült.

Mauritius kicsi ország, de nem olyan apró szigetekből áll, mint Seychelles vagy Maldív, a központi sziget hegyes és sűrű növényzet borítja, központ részén egész évben gyülekeznek felhők, amiből csapadék is képződik. Noha a part időjárást ez általában nem érinti, ennek köszönhetően üde, zöld a sziget látképe egész évben. Káprázatos botanikus kertek, egyedi hangulatú vízesések várnak minket, ha elhagynánk a part lagúnák világát.

Mauritius történelme kifejezetten érdekes és sok felkereshető, turisták számára is befogadható nyomot hagyott maga után a szigeten. Gyarmatosítók jöttek és mentek miközben jelentős népességmozgások is lezajlottak. Ennek leglátványosabb emléke az UNESCO világörökség Aapravasi Ghat, ami egykor a rabszolga-kereskedelem helyi központja volt. A lakosságot ma nagyrészt indiaiak leszármazottai adják, vallásukat tekintve valamivel kevesebb, mint felük hindu, harmaduk keresztény, ötödük muszlim.

A népek keveredésének előzőnél felemelőbb megnyilvánulása a helyi bazárok kavalkádja és az a páratlan sokszínűség, ami a mauritiusi konyhát jellemzi. Francia, indiai, kínai és kreol hagyományok, technikák és ízek keverednek benne, amit elsőre még elképzelnünk is nehéz. Egzotikus fűszerek, halak és a tenger gyümölcsei is a tányérra kerülnek a hagyományos curryk, a muszlim biryant vagy a kínai malac mellett.