Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Ausztrália utazás

A koalák, kenguruk és a bumerángok országa. Neve egy latin kifejezésből ered (terra australis incognita), melynek jelentése: az ismeretlen déli föld. Földünk legkisebb kontinense, viszont a hatodik legnagyobb országa. Ausztrália pont az Indiai- és a Csendes-óceán határán fekszik. Szomszédai Új-Zéland, Indonézia, Pápua Új-Guinea, Kelet-Timor. A kontinensnyi ország csodálatos élményeket tartogat az utazók számára. Láthatunk védett természeti különlegességeket és belekóstolhatunk a nem mindennapi kultúrába. Az ég csodálatosan kék, a talaj száraz fahéjszínű, állatvilága gazdag és különleges, az itt élő emberek pedig mindig jókedvűek és barátságosak. Ausztrália a meglepetések hatalmas tárháza.

ausztrália utazás olcsón mortons travel utazási iroda ausztrál repülőjegy sydney canberra melbourne brisbane perth utazás új dél wales queensland ausztrál vízum kenguru nagy korallzátony mount kosciuszko

Főbb tudnivalók:

Történelem

ausztrália utazás olcsón mortons travel utazási iroda ausztrál repülőjegy sydney canberra melbourne brisbane perth utazás új dél wales queensland ausztrál vízum kenguru nagy korallzátony mount kosciuszko

Történelmének részletei a felfedezések előttről csak találgatásokon alapulnak. Ausztrália őslakosai az aboriginok voltak. Feltehetően Indonéziából vándoroltak át, még időszámításunk előtt. Ezek után kis közösségekben éltek, míg a XVI. században az európaiak el nem jutottak a kontinensig. A portugál felfedezőket holland és angol kalózok követték. James Cook kapitány körbehajózta a kontinenst, és angol gyarmatnak nyilvánította. Ezt követően „Új Dél-Wales”-be börtönviselt embereket szállítottak Angliából. Az 1850-es aranylázat követően azonban már nem csak a rabok országa volt, bevándorlók seregét vonzotta az új, ismeretlen, felfedezésre váró kontinens. Az őslakosokat elűzték, vagy legyilkolták a földekért, illetve az angol ipari forradalom fűtéséhez szükséges nyersanyagokért, hiszen Ausztrália egyes részei igen gazdag volt mezőgazdasági javakban és ásványkincsekben. Ezek után a világháborúk és a függetlenség kivívása jelentette az ország elszakadását Európai gyökereitől.

Domborzat

A kontinenst 85%-ban az outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, vörös hegyek, okker síkságok, kontrasztja a ragyogó kék éggel gyönyörű látványt nyújtanak. Három nagyobb részre osztható földrajzilag. Első a tengerpart melletti síkság és a Nagy-Vízválasztó hegység. Itt található a Mount Kosciuszko, a maga 2228 méterével. Mély folyók, vulkanikus képződmények, síkságok jellemzik a vidéket. Ez a rész Ausztrália legsűrűbben lakott része. Második a Belső-ausztráliai medence. S végül a Nyugat-ausztrál fennsík, mely a földrész, több mint felét elfoglalja. Itt találhatóak Ausztrália sivatagjai és legrégebbi sziklái. Ezeken kívül szigetek, félszigetek és tengeröblök határolják partjait. Ilyen például a York-félsziget (északon), Spencer-öböl, Tasmani, Kenguru-sziget és a Király-sziget.

Látványosságok

ausztrália utazás olcsón mortons travel utazási iroda ausztrál repülőjegy sydney canberra melbourne brisbane perth utazás új dél wales queensland ausztrál vízum kenguru nagy korallzátony mount kosciuszko

Az UNESCO Világörökségi listáján Ausztrália kiemelkedő helyet kap. Természeti örökségnek nyilvánították a következőket:

Kulturális és természeti védelmet élveznek a következők:

Kulturális világörökség kategóriában pedig a Királyi Kiállítási Épület és a Calton Kertek sorolhatók.

A ligeterdőkben tipikus ausztrál növény-és állatfajokat láthatunk. Az eukaliptusz és a páfrány messze földön ismert, akárcsak a koala, kacsacsőrű emlős és a kenguru. Ayers Rock. Egy óriási sziklatömb, mely Ausztrália vörös központjában található. Ez egy nagyon fontos képződmény az őslakosok számára. Érdemes megtekinteni. Akár csak Tasmania székhelyét, Hobartot, mely egy kicsi, de annál szebb, vízzel övezett városka. Csodálatos öreg épületeket nézhetünk itt meg. A Kakadu Nemzeti Parkban pedig láthatunk krokodilokat, kengurukat és bölényeket is. A híres Nagy Korallzátony egy 2000 km hosszú természeti csoda, mely nagyon megsínylette az utóbbi évtizedek éghajlatváltozását és felelőtlen emberi bánásmódját.

ausztrália utazás olcsón mortons travel utazási iroda ausztrál repülőjegy sydney canberra melbourne brisbane perth utazás új dél wales queensland ausztrál vízum kenguru nagy korallzátony mount kosciuszko

Tudta?

Gasztronómia

Mivel Ausztrália, zömében angol bevándorlók és a közeli országokból áttelepült emberek hazája, így gasztronómiája is igen kevert. A kelet és a nyugat igazi találkozása. Az önálló ausztrál konyha olyan, mintha minden más nemzet konyhájából apró részleteket, ételeket vennénk ki, s azokat főznénk, sütnénk össze. Napjainkban inkább a keleti konyha (maláj, kínai, vietnami) és az olasz konyha sajátosságaival találkozhatunk leginkább, ha beülünk egy ausztrál étterembe. Az ausztrálok szeretik a különleges ételeket, nem meglepő, a kenguru leves, sült emu, krokodil vagy a vadbölény pörkölt.

A régi angol szokások náluk is a bőséges reggeliben mutatkoznak meg. Ebédre könnyed salátákat, és egyszerű szendvicseket fogyasztanak leginkább. A vacsora náluk is a főétkezés, mint a dél-európai népeknél. A steak-et leginkább félnyersen eszik, zöldkörettel. Kedvelik a halakat és tengeri herkentyűket. Melléjük kenyeret, burgonyát és sok zöldségeket esznek. De manapság az sem ritka, hogy valamilyen trópusi gyümölccsel tálalják a sülteket. Szeretik a savanyú, pikáns és csípős ételeket, melyekhez kiváló boraikból fogyasztanak. A tea náluk is fontos ital.

Ínyenc fogásnak számít az oposszum (pézsmapatkány) is, párolva, grillezve és sütve egyaránt fogyasztják.

Beutazási feltételek

Az ország területére tilos bevinni a következő dolgokat: tej és bármilyen tejtermékek, tojástermékek, élő állatok, hús és hústermékek, nyers magvak, friss zöldségek és gyümölcsök, illetve az élő növények. Az ausztrál határőrizeti szervek ezen tilalmak betartását nagyon komolyan veszik, és kemény pénzbírságokat rónak ki azokra a személyekre, akik nem tartják be az előírtakat.

Ausztrál vízum

Az Ausztráliába való beutazás kizárólag érvényes ausztrál vízum birtokában lehetséges. Ausztrál vízumok kiállításával az ausztrál Department of Immigration and Border Protection nevű hatóság foglalkozik. A magyar állampolgárok által leggyakrabban igényelt, turisztikai és látogatási célokat szolgáló ausztrál vízum az ún. eVisitor (651) elektronikusan igényelhető típus.

Ausztrál vízumok igénylésekor Ausztrália bécsi nagykövetsége illetékes. Australian Embassy in Vienna, Mattiellistraße 2-4, 1040 Wien, Austria Tel: +43 1 506740.

A magyar állampolgárokra is vonatkozik a tranzitmentes átutazási lehetőség, ha Ausztráliába repülővel érkezünk, és a belépéstől számított 8 órán belül továbbutazunk, vagy ha a célországba való belépéshez szükséges megfelelő útiokmányokkal és érvényes helyfoglalással rendelkezünk vagy, ha a repülőtéri tranzit-várótermet nem hagyjuk el.

Az ausztrál vízumhoz szükséges papírok, nyomtatványok

A Morton’s Travel Utazási Iroda csapata természetesen örömmel segít Önöknek, hiszen tudjuk, hogy nem könnyű a rohanó hétköznapokban az ilyen jellegű ügyeket egyedül intézni.

Ausztrál érdekességek