fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Nagy Route 66 Útmutató - A híres 66-os út autóval vagy motorral

2022.04.01.

Az Route 66 neve a világ számos országában a szabadság és az amerikai életérzés szinonimája, mely immár több, mint 90 éve ihlet meg zenészeket, művészeket és kalandvágyó utazókat egyaránt. A 66-os út napjainkban tökéletes autós vagy motoros túra élményt kínál, mely során nyolc államon és három időzónán keresztül haladunk a jobb élet reményében nyugatra vándorlók nyomában, és közben megismerjük, sőt megértjük a valódi Egyesült Államokat.

A túra során az ország legnagyobb városai mellett a legapróbb települések életével is megismerkedünk, autózunk végtelen szántóföldek mellett, elhagyatott szellemvárosok között és elképesztő természeti szépségek felé.

route 66 arizona mortons autós körutazás

Jelen útmutató azért íródott, hogy magyar nyelven, egy helyen gyűjtsünk össze minden olyan információt, mely akár a Route 66, akár bármilyen más amerikai autós vagy motoros túra sikeres és élvezetes leküzdéséhez szükséges. Ha bármilyen kérdésed merül fel az itt leírtakkal vagy általában amerikai utazással kapcsolatban, keresd bizalommal a Morton’s Travel utazási szakértőit elérhetőségeinken vagy Messengerben. A Morton’s az amerikai csoportos utak piacvezetője három évtizedes utazásszervezési tapasztalattal.

Route 66: Gyakran Ismételt Kérdések (FAQ)

✅ Mennyi idő végigmenni a 66-os úton?

Legalább 14 napot érdemes szánni rá, legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy élvezni is lehessen az Észak-Amerikát átszelő kalandot. Annyi a látnivaló és a kitérési lehetőség, hogy akár egy hónapot is eltölthetünk úton az óceán felé.

✅ Mennyibe kerül végigmenni a 66-os úton?

A Route 66 túra ára számtalan tényezőtől függ: a bérelt autó típusa, a résztvevők és tervezett napok száma, szállások, belépők, étkezések és az út során fogyasztott kávék száma. Az üzemanyag ára a túra nagy részén gallononként (3,8 liter) 1,8-2,5 USD között mozog. A 66-os út hossza kitérőkkel körülbelül 4000 kilométer.

Támpontot jelenthet a Morton’s “Route 66 - Végig a legendás úton” utazási csomagja, mely fejenként 473 900 Ft-ért tartalmazza 15 éjszaka középkategóriás szállásait és a bérelt autót 3-4 főre.

✅ Mikor menjünk végig a 66-os úton?

Bármely évszakban a telet leszámítva. Télen kemény mínuszokra, hófúvásra is lehet számítani az út egy részén. Nem érdemes a véletlenre bíznunk magunkat, válasszunk tavaszi, nyári vagy őszi túrát. Nyáron Texas, Új-Mexikó és Arizona államokban 40 fok is előfordul, légkondícionált autónkban azonban sokkal könnyebb dolgunk lesz, mint a 20. század első felében útnak induló szerencsevadászoknak.

✅ Merről merre menjünk a 66-os úton?

Keletről nyugat felé, Chicagóból Los Angelesbe. Ahogy haladunk utunkon, úgy válik egyre látványosabbá a táj, melynek végén magas hegyek várnak. A hegyek túloldalán óriási élmény először megpillantani a túra végét jelző Csendes-óceánt.

✅ Mivel menjünk végig a 66-os úton?

Bérelt Harley, barátok és a végtelen országút. Jól hangzik? A 66-os út motoros túra a legmeghatározóbb élmények egyike lehet az életben. Az út túlnyomó részén van lehetőség elkerülni az autópályákat.

Kerékpárral a nehézségek az út második felében kezdődnek, az átkelés Új-Mexikó és Arizona sivatagos tájain már extrém sport kategóriába esik. Ohlahoma és Kansas egyes szakaszain kiépített kerékpáros útvonal található.

Lakókocsis utazáshoz megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre az út egészén. Különösen Texas állam kedvező ebből a szempontból, hiszen helyenként ingyenes árammal, vízzel és éjszakázási lehetőséggel várják az “RV”-seket.

Tartalomjegyzék

A Route 66 szerepe az amerikai kultúrában

66-os út corvette kabrió utas chicago los angeles amarillo mortons travel

A U.S. Route 66 az első szövetségi autópálya hálózat részeként kezdte meg működését 1926. november 11-én. Amerika főutcája, az Utak anyja eredetileg 3940 kilométer hosszan húzódott nyolc államon keresztül. Fénykorát a 30-as és 60-as évek között élte, ekkor virágzott az út mentén húzódó városok gazdasága, pezsgett az élet az útszéli motelekben, autós mozikban, benzinkutakon és étkezdékben.

A középnyugati államokat az 1930-as években sújtó nagy aszály (Dust Bowl) hatására tömegek indultak meg nyugat felé egy jobb élet reményében. A popkultúrában a 66-os út a szabadság, a kitörni vágyás szinonimájává vált. Az 50-es években egyre gyakrabban használták az óceánhoz igyekvő turisták is.

A forgalom robbanásszerű növekedésének köszönhetően gombamód szaporodtak az útmenti vállalkozások, ekkor születtek meg az első gyorséttermek és autós (Drive-Thru) éttermek is. Napjainkban a Route 66 időutazást, életre szóló kulturális és gasztronómiai élményt kínál a vállalkozó kedvűeknek.

Route 66 térkép

66-os út corvette kabrió utas chicago los angeles amarillo mortons travel

A túra egyik legfontosabb - és garantáltan gyakran visszatérő - kérdése, hogy egyáltalán hol fut a 66-os út. Chicagóból indulva jól látható feliratok hirdetik a “Historic Route 66”-et, később sok helyen az autópálya (pl. I-40) mellett vagy konkrétan alatta fut a régi út. Néhány helyen rossz minőségű, elhagyatott mellékúton haladunk majd, ha túra közben ragaszkodunk a történelmi hűséghez.

Mindenki saját ízlése szerint kell eldöntse, hogy a gyorsabb autópályán, a városok és látványosságaik közbeiktatásával teszi-e meg a nagy utat, vagy halad a régi, lassabb és rosszabb minőségű úton, ahol több idő van bámészkodni, és könnyebb megállni egy-egy érdekesnek tűnő kisváros, elhagyatott benzinkút vagy útszéli művészeti alkotás mellett.

A legjobb minőségű térképet a vonatkozó angol nyelvű Wikipedia szócikkben találjuk. Ez egy online térkép, melynek a linkjét érdemes elmenteni, hogy az út során bármikor meg tudjuk nézni:

route 66 térkép wikipedia útvonal

Rózsaszínnel a korai szakaszokat, köztük néhol rossz minőségű, elhagyatott utakat jelölik. Ezeket a szakaszokat olyan esetben érdemes megfontolni, ha érdekesebb alternatívát jelentenek az autópályával szemben (és nem akarunk autópályázni). Ilyen például az arizonai Kingman és a kalifornai határon található Needles közötti szakasz a hegyeken keresztül, a 10-es úton.

66-os út: A tökéletes amerikai road trip

Mivel szinte az egész országon átkelünk, változatos vidékeken és egymástól jelentősen eltérő államokon keresztül vezet az utunk. Látunk óriási útszéli szobrokat Illinoisban, ehetünk 2 kilós marhasteaket Texasban, ámuldozhatunk a természet nagyságán Arizonában, és autózhatunk sokmillió dolláros villák között Beverly Hillsben.

A Route 66 autós vagy motoros túra során olyan átfogó képet kaphatunk napjaink Amerikájáról, melyre semmilyen más egyéni vagy csoportos út során nem nyílik lehetőségünk. Nézzünk egy kis ízelítőt:

Utunk Chicagóban veszi kezdetét, a Chicago Művészeti intézet főbejáratával szemben. Az Egyesült Államok és talán a világ leghíresebb útja egy lámpaoszlopon található BEGIN ("Itt kezdődik") táblával kezdi meg 3665 kilométeres útját a Csendes-óceán felé.

Tipikus középnyugati utcakép Oklahomából. A túra során rendszeresen csodás art deco építészetbe futunk, régi mozik, motelek és étkezdék várnak minket néhol elhagyatottan, néhol csodásan felújítva.

Karakteres történelmi óvárosokban sem lesz hiány. Tulsa központja Oklahoma állam egyik ékköve.

Autópálya vagy útkeresés? Route 66 vagy I-40 autópálya? Legtöbb esetben a jelzőtáblák segítenek az eligazodásban. Jelen esetben Tulsát elhagyva kell választanunk.

Filmekből ismerős Drive-in étkezde az oklahomai Chandler városába érkezve. Rendelés és fogyasztás parkolás közben.

Változatos útminőség az autópályán kívül (Hinton, OK).

Autópályán kívül, történelmi és építészeti emlékek között.

Néhol váratlan művészeti alkotásokba futunk. Cadillac Ranch, a texasi Amarillo közelében.

Texasban és Új-Mexikóban változik a táj és az építészet.

Kis kitérőkkel elképesztő természeti szépségeket láthatunk: Petrified Forest National Park, Arizona

Végül a hegyeken átkelve megpillantjuk az óriás városszörnyet, Los Angeles-t, mely más városokkal összeépülve minden rendelkezésre álló területet kitölt a hegyek és az óceán között.

Ez az ígéret földje, ide igyekeztek a telepesek, szerencsevadászok és turisták keletről. Utunkat Santa Monica híres mólóján zárjuk.

Autóbérlés az USA-ban, Tankolás, Útminőség, Biztosítás

Autóbérléshez a nemzetközi társaságok szolgáltatását vegyük igénybe.

Utasaink általában érkezéskor, a repülőtéren veszik át járműveiket, azonban néhány napos chicagói tartózkodás esetén ezt akár közvetlenül az indulás előtt, a városban is megtehetjük. Az autót vagy motort hazaindulás előtt a Los Angeles-i repülőtéren fogjuk leadni.

A bérlést több okból is érdemes itthonról intézni, intéztetni: Sokkal kevesebb időt kell a helyszínen adminisztrációval töltenünk. Biztosan azt az autó kategóriát és szolgáltatáscsomagot kapjuk, amit akartunk. Az ügyintézők előszeretettel terelik az ügyfeleket magasabb kategóriájú autó felé, amely nem csak a bérlés díjában, de fogyasztásban is többletköltséget jelenthet.

Az autó átvétele és leadása egyszerű, leadáskor a repülőterekhez közeledve jól látható táblákkal jelölik a leadási (Rental Car Drop-Off) parkoló irányát. 

Útdíjak

Nem egyszerű átlátni az amerikai útdíjfizetés szabályait, hiszen egy sor ügynökség egy sor szolgáltatással és megoldással szedi be a pénzt a használóktól.

Az útdíjas autópályák kapuinál általában lehet bankkártyával fizetni, de a meglepetéseket elkerülendő érdemes tájékozódni a szolgáltatónál a bérelt autó által használt, vagy arra igénybevehető automatikus útdíjfizetési megoldásokról. A használat közben összegyűlt útdíjat és "kényelmi díjat" általában a bérlés végén vagy az után néhány héttel terhelik a bérléshez használt hitel- vagy betéti kártyára.

Automatikus útdíjfizetéskor át kell csak haladni a kapunk, a rendszámmal vagy beépített eszközzel fogja tudni a rendszer, hogy mely szakaszokon haladtunk végig. 

Tankolás az Egyesült Államokban

Az üzemanyagárak egy gallon (kb. 3,8 liter) mennyiségre vonatkoznak, még a magasan legdrágábbnak számító Kaliforniában is olcsóbb a benzin, mint Magyarországon. Tankoláskor gyakran a közvetlenül a kútnál fizetünk bankkártyával, azonban előfordulhat, hogy külföldi kártyát nem fogadnak el. Ebben az esetben a pultnál tudunk fizetni.

A 66-os nyugati szakaszán érdemes minden lehetőséget kihasználni tankolásra, mert a sivatagi szakaszokon ritkák a benzinkutak.

Útminőség, Biztosítás

Az útvonal letudható jó minőségű autópályán is, mely nagyrészt a régi 66-os nyomvonalát követi. Amennyiben az alacsonyabb rendű, máig Route 66-ként jelölt szakaszokat választjuk, néhol rossz minőségű, néhol egyenesen világvégi utakra jutunk, melyek egyes részein figyelmesnek kell lennünk az úthibák elkerüléséhez. Mondanunk sem kell, hogy a második verzió jelenti a nagyobb roadtrip élményt.

A bérelt autóhoz tartozik biztosítás is, és kapunk asszisztencia telefonszámot is. A túra során végig autóközpontú vidékeken haladunk keresztül, minden kisvárosban található autószerelő műhely.

Szállások, nagyobb városok, látnivalók

route 66 sedona motel diner szállás árak ár arizonas

Szállások, szállásfoglalás

A szállásainkat érdemes előre lefoglalni, így nem kell azon aggódnunk, hogy egy-egy nap végén találunk-e nyitva lévő motelt vagy sem. Utunkat is valójában az esti szállásokhoz igazítjuk, ezek határozzák meg a reggeli indulást és azt is, mennyi látnivaló fér egy adott napba. 14-30 nap foglalásai jelentős munkát jelentenek. Bízza a szervezést a Morton’s szakembereire!

Lakókocsival a szállások költsége részben megspórolható, viszont ebben az esetben nagyobb fogyasztással és egyéb költségekkel (víz, elektromos áram, éjszakai parkolás) kell számolnunk.

Az Airbnb felületén számos megfelelő szálláshelyet találunk a teljes útra, azonban érdemes ezt az opciót jól megfontolni, mivel az érkezési időpontok a legtöbb napon bizonytalanok lesznek, a kulcs és a szállás átvétele is ütközhet nehézségekbe. Költségeket tekintve nincsen jelentős különbség a középkategóriás motelek és az Airbnb szállások között.

Route 66 nagyobb városok és látnivalóik

Chicago

route 66 chicago utazás repülőjegy illionois mortons
A szeles város az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legizgalmasabb városa, melyre, ha időnk engedi, érdemes néhány napot szánnunk. Érdemes közvetlenül ide berepülnünk Magyarországról, hiszen utunk innen veszi kezdetét délnyugat felé.

Springfield, Illinois

Springfield az állam fővárosa, a parlamenten kívül érdemes megtekintenünk a házat, melyben a későbbi Abraham Lincoln élt több mint két évtizeden keresztül, mielőtt elnökké választották.

St. Louis, Missouri

A város északi előterében találjuk a híres Chain of Rocks hidat, mely az államok közötti határként is funkciónáló Mississippi-folyón ível át egy mérföld hosszúságban. A híd napjainkban a világ leghosszabb gyaloghídja, csak gyalogosok és kerékpárosok számára járható.

route 66  st louis gateway arch 66 mortons

Az 1764-ben francia kereskedők által alapított St. Louis híres a jazz és blues felemelkedésében betöltött szerepéről, valamint a 192 méter magas Gateway Arch boltívről, melyet érdemes személyesen is megtekinteni.

Helyi specialitás a fagyasztott tejsodó (puding és fagylalt között valahol félúton), melyet több mint 80 éve gyárt a Ted Drewes Frozen Custard (cím: 6726 Chippewa a 66-os mellett)

Baxter Springs, Kansas

Joplin városától nyugati irányba haladva Riverton után érjük el a híres Rainbow Bridge hidat, mely az ország első vasbeton hídjai közé tartozik.

A település főútján (Military Ave) több múzeumot, kávézót, bezárt mozit és tipikus házakat találunk. A Decades of Wheels autómúzeum érdekes kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a sarkon pedig remek kávézót találunk.

Tulsa, Oklahoma

A város art deco építészetéről ismert, a 20 század közepén Tulsát tartották az USA legszebb városának. A 20. század közepén a virágzó helyi olajipar óriási gazdagságot hozott a városba, melynek köszönhetően megépülhetett a látványos városközpont.

Az East Meets West (“Kelet találkozik nyugattal”, Cyrus Avery Centennial Plaza, 760 West 13th Street) látványos szoborcsoport a 20-as, 30-as évek útépítési forradalmát szimbolizálja, főszerepben a lovaskocsi és az automobil.

The Golden Digger - Egy tulsai olajbányász 23 méteres szobra The Blue Whale of Catoosa - Egy furcsa beton bálna útban Tulsa felé.

Oklahoma City

Úton a város felé Davenport-ban látványos falfestést, míg Arcadia településen nagy kerek pajtát találunk. A “The Round Barn in Arcadia” 1898-ban épült, rajta kívül néhány más felújított klasszikus épületet is találunk a városban.

Oklahoma City-ben az állami parlament (Oklahoma State Capitol) mellett a Nemzeti Cowboy Múzeum és a Charles B. Hall Airpark ingyenes repülőgép múzeuma is figyelemre érdemes.

Shamrock, Texas

Texasba érve Shamrockban vár minket a Pioneer West Múzeum, Texas legmagasabb klasszikus víztornya valamint egy apró, felújított Magnolia szerviz állomás.

route 66 shamrock texas conoco u-drop inn 66-os út art deco

Itt található az egész 66-os út egyik leghíresebb épülete, az art deco stílusú U-Drop Inn, melyet évente több tízezer utazó látogat meg.

Úton Amarillo felé McLean-ben egy csodás, apró benzinkutat, valamint szögesdrót múzeumot találunk, míg Groom településen ferde (víz)torony és óriási kereszt várja a kalandorokat.

Amarillo, Texas

A 1900 években épült San Jacinto városrészben (Route 66 Sixth Street Historic District) 13 háztömbnyi kávézó, étterem, szórakozóhely, antik üzlet és butik várja, hogy felfedezzük.

route 66 big texan steak texas amerikai gasztronómia amarillo

A városban található a messze földön híres “The Big Texan” Steakhouse, ahol ingyen ehetünk kettő kilós texasi steaket, ha egy órán belül el tudjuk az egészet fogysztani. Nagyon texasi, nagyon amerikai, ne hagyjuk ki ezt az élményt.

Amarillo városát elhagyva tekintsük meg a feljebb már bemutatott Cadillac Ranch színes művészeti alkotásait, majd kanyarodjunk le az öreg 66-osra Vega és Adrian felé. Adrian a Route 66 középpontja, innen 1139 mérföldre van Los Angeles és Chicago is. Itt található a híres Midpoint Cafe kávézó, étterem és ajándékbolt, ahol megünnepelhetjük, hogy utunk feléhez érkeztünk.

Tucumcari, Új-Mexikó

Texas és Új-Mexikó határán található Glenrio szellemvárosa, ahol elhagyatott motelek, benzinkutak és szerviz állomások egy letűnt kor emlékei .

route 66 tucumcari blue swallow kék fecske motel új-mexikó new mexico

Tucumcari a 66-os út legnyüzsgőbb csomópontjainak egyike ma is, hiszen fontos közlekedési csomópont, valamint a környéken számos kikapcsolódási lehetőség érhető el, így hajózhatunk, horgászhatunk, sőt, télen akár síelhetünk is, hála két közeli állami természetvédelmi övezetnek.

A városban rengeteg motel, kávézó és étterem áll rendelkezésünkre, a leghíresebbek egyike a Kék Fecske Motel (Blue Swallow). Ne hagyjuk ki a Dinoszuarusz Múzeumot és a város neon reklámainak megtekintését sem!

Santa Fe, Új-Mexikó

Úton Santa Fe felé ejtsük útba a régi fa épületeket felvonultató Cuervo szellemvárost, valamint a Blue Hole artézi forrás 24 méter széles medencéjét, mely kristálytiszta, mindig 17 fokos vízzel várja a fürdeni, merülni vágyókat. A forráshoz a barna színű útjelző táblákat kövessük!

route 66 santa fe plaza mexikó új-mexikó utazás roadtrip motoros túra

Santa Fe központja teljes egészében mexikói stílusú a fantasztikus hangulatú utcákkal és épületekkel. A városban rengeteg látnivalót, múzeumot, minőségi ajándékboltot találunk. Itt nehéz lesz tartani az ütemtervet! A város közelében remek sípályákat is találunk.

Rövid kitérővel észak felé elérjük Los Alamos városát, mely az atombomba kifejlesztéséről ismert.

Albuquerque, Új-Mexikó

1937-ben a Santa Fe-i kitérő levágásával 100 mérföldet spóroltak a mérnökök, így ekkortól közvetlenül Albuquerque Central Avenue-jára vezet a 66-os. A város fesztiváljairól és indián kulturális központjairól híres.

A várost elhagyva következő megállónk legyen Grants település vulkáni krátere és 3500 éves barlangi jégtakarója, melyet Bander Volcano & Ice Cave néven találunk meg.

Holbrook, Arizona

Arizona államba érve Holbrook felé tegyünk kitérőt a Petrified Forest Nemzeti Parkba! A Painted Desert Visitor Center (Festett Sivatag Látogatóközpont) minden fontos információt megad a park felfedezéséhez!

route 66 wigwam motel holbrook arizona indián sátor 66-os út

Holbrookban számos historikus motel, köztünk az indián sátras Wigwam Motel várja az utazókat. A közeli Winslow 50 000 éves meteorkráteréről híres.

Flagstaff, Arizona

Érdemes úgy alakítani utunkat, hogy Flagstaff városából észak felé, a Grand Canyonhoz haladjunk tovább. Szavakkal leírhatatlan természeti csodát láthatunk a saját szemünkkel, nem érdemes kihagyni, ha a világ ezen részén járunk.

Kingman, Arizona

Kingman fontos közlekedési csomópont, mely 35 hotel és motel, valamint száznál is több étterem otthona. Népszerűségét annak köszönheti, hogy Las Vegas, a Hoover-gát, a Colorado-folyó, a Havasu és a Mohave tavak mind könnyedén elérhetők innen.

Kingmanből indul a 66-os út historikus szakasza a hegyeken át, mellyen elérhető a festői környezetben található Oatman bányászvárosa.

Oatman, Arizona

route 66 oatman arizona szamár wild burros vadnyugat utazás usa
Közel kétszáz éves aranybányász település, melynek környéket egykor 10 000 ember lakta. Napjainkban régi, fából készült épületeiről, ajándékboltjairól és vad szamarairól híres, melyekkel nem érdemes szelfizni próbálni. Ki ne akarna egy autentikus vadnyugati fogadóba (Saloon) betérni?

Needles és Barstow, Kalifornia

Kalifornia államot a Colorado-folyón átkelve érjük el Needles városában, majd haladunk tovább a Mojave-sivatagon keresztül nyugat felé.

Barstow óriási outlet áruházaival várja a vásárolni vágyókat, a történelem iránt érdeklődők számára a közeli Calico szellemváros szolgálhat érdekességekkel. Innen már kevesebb mint 4 óra alatt utunk végcéljához, a Santa Monica-i mólóhoz érünk.

Chicago - Las Vegas - Santa Monica (Los Angeles) 14 nap alatt

Tekintse meg irodánk “Végig a legendás 66-os úton” egyéni autós túra ajánlatát a vezetési távolságok és szállások elosztásával!

A tökéletes Route 66 túra fontos kiegészítői és tudnivalói

Mobilinternet, WiFi hotspot az USA-ban

A 21. században nem érdemes internet nélkül maradni, főleg nem egy kontinensnyi ország autós bebarangolása közben. A helyi szolgáltatóktól vásárolható mind prepaid (előre fizetett) adatcsomag, mely korlátlan böngészést biztosít, mind wifi hotspot készülék, amellyel oszthatunk magunknak és útitársainknak internetet.

2020-ban a nagy szolgáltatók közül az AT&T rendelkezik a 66-os út mentén szinte 100%-os lefedettséggel, ezért őket javasoljuk. A korlátlan csomag 10 GB-ra limitált, de bővíthető megosztással, és 75$-ba kerül egy hónapra. Mindössze 5 dollárért bérelhető wifi hotspot eszköz is.

Dual SIM telefon

Mobilinternetezéshez és wifi biztosítására a hordozható hot spot eszközön kívül a saját, két SIM kártyát kezelni képes telefonunk is alkalmas, azonban ha ezt az utat választjuk, mindenképp vigyünk magunkkal hordozható külső akkumulátort is.

Route 66 Útikönyv

ez 66 guide route 66 útikönyv usa roadtrip mortons travel utazási iroda

Az interneten fellelhető források egyöntetűen az “EZ 66 Guide of Travellers” útikönyvet ajánlják, mely segítségével egy fokkal könnyebb dolgunk lesz az eredeti 66-os út szakaszainak és fontos helyeinek megtalálásával. Az útikönyvet lapozgatva az aktuális helyzetünk környezetében található apróbb látnivalókról is értesülhetünk, amik fölött internetes keresés során talán átsiklanánk.

A népszerű Lonely Planet sorozat témába vágó könyvét az olvasói értékelések használhatatlannak minősítik, mert főleg az úton található nagyvárosokra fókuszál. Ez a túra pedig a legkevésbé szól csak a nagyvárosokról.

Okostelefon app

A Route66navigation alkalmazás mind az útvonalat, mind a látnivalókat tekintve segítségünkre lehet.

Angoltudás

Ha internetünk van, egy kis leleményességgel és a Google Translate alkalmazással elboldogulunk, ennek ellenére nem kevés fejfájást és bizonytalanságot spórolunk meg magunknak, ha a társaság legalább egy tagja tud társalogni és kérdezni angolul.

Kiegészítő programok, Amerika a 66-os úton kívül

A minimum 14 napos kalandot hosszú hetekkel is kitolhatjuk, ha kiélvezzük az útvonal egyes állomásainak programkínálatát. A Morton’s utazási szakértői örömmel segítenek az egyes állomások fakultatív programjainak kiválasztásában, legyen szó gasztronómiai, kulturális vagy aktív élményekről.

Grand Canyon
A világ egyik legnagyszerűbb természeti csodáját vétek lenne kihagyni, még akkor is, ha korábban megálltunk a hasonlóan földöntúli Petrified Forest Nemzeti Parkban. A 66-osról a kanyon látogatóközpontját Grand Canyon Village-nél az arizonai Flagstaff felől (a városban N Humphreys St, majd 180-as út észak felé) érhetjük el legkönnyebben. A látogatóközponttól gyalogos vagy autós túrára indulhatunk a kanyon peremén. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a legmonumentálisabb dolog, amit egész életünkben látni fogunk.

Las Vegas
A Bűn Városaként emlegetett Las Vegas Kingman felől (W Beale St, majd 93-as út észak felé) érhető el a 66-os útról. Vegas neonfényű nyüzsgését látványos showműsorail és csillogó kaszinói miatt érdemes akár több napra útba ejteni. Merőben más kulturális élményt kínál a város, mint a korábbiak. Látnivalók és programok bővebben itt.

Los Angeles
Túránk Santa Monica híres mólóján zárul, utazásunk azonban folytatódhat az Angyalok Városában. Számtalan jól ismert látnivalójával több napot is eltölthetünk, Hollywood, Beverly Hills és Malibu csillogását látva érthető csak igazán, miért érkeznek már egy évszázada a szerencsevadászok a városba álmaikat kergetve.

Töltsük időnket látványosságoknál vagy az óceánparton pihenve, Los Angeles remek levezetést jelent egy életre szóló kaland végén. Látnivalók és programok bővebben itt.

New York
New York City a magyarok körében legnépszerűbb amerikai úti cél, melyet gyakran kombinálnak a Route 66 végigautózásával. Néhány napos New York-i városlátogatás után belföldi járattal érkeznek Chicagóba, ahol a bérautó felvételét követően kezdetét veszi a nagy kaland. Látnivalók és programok bővebben itt.

Ha bármilyen kérdésed merül fel az itt leírtakkal vagy általában amerikai utazással kapcsolatban, keresd bizalommal a Morton’s Travel utazási szakértőit elérhetőségeinken vagy Messengerben. A Morton’s az amerikai csoportos utak piacvezetője három évtizedes utazásszervezési tapasztalattal.