Javában dúl a nyári turistaszezon Európában, az előrejelzések szerint a kontinens idén visszanyeri a világjárvány előtti turizmusának jelentős részét, mely a pozitív gazdasági hatások mellett egyre nagyobb zsúfoltsággal és emelkedő árakkal is jár majd.   

A frekventált helyeken tapasztalható, mind az élményt, mind a helyiek életet zavaró zsúfoltság visszaszorítására létszámkorlátokat, az állami és helyi bevételek növelése érdekében pedig több helyen adót, belépőt, "regisztrációs díjat" vetnek ki az érkező külföldiekre. A zsúfoltság visszaszorítása érdekében ennél azért többre lesz szükség. 

Országbelépők

london anglia utazás főváros felülnézetből

A teljesség igénye nélkül Japán 7$, a Maldív-szigetek 6$, Brunei pedig egészen sok, 200$ belépőt szed az országba érkező külföldiektől. Thaiföld a közelmúltban vezette be 500-3000 közötti forintnak megfelelő díjat a nemzetközi utazók számára, és az EU is tervezi a saját, 7 EUR összegű, útlevélhez kötött beutazási díját. 

Az Egyesült Királyság ETA néven fogja 2024-ben bevezetni a két évig érvényes, 10 fontos, 4300 forintos belépőjét, melyet hivatalos kormányzati alkalmazásban vagy online felületen lehet majd igényelni.

Az Amerikát megjárt utazók számára mindez nem újdonság, az ESTA rendszerben ugyan vízummentesen utazhatunk be 90 napot nem meghaladó időtartamra, de elektronikus engedély online kitöltésére, 21 dollár befizetésére és pozitív elbírálásra van szükség, hogy beengedjenek a határon. A vízumköteles országokból érkező turisták rosszabbul járnak, ők 140 dolláros vízumot válthatnak.

Olasz strandok - létszámkorláttal és kötelező előzetes helyfoglalással

A túlzsúfoltság, és az azzal együtt járó ökológiai károk megakadályozására Olaszországban több helyen is korlátozásokat vezettek be.

A csodálatos tengerpartjairól és kristálykék vizeiről híres Szardínia és a korábban már említett Szicília szigeteinek egyes strandjai oly mértékben sikeresek a messzi földről érkezők körében, hogy szükségessé vált a strandok védelme. Az itt tapasztalt legfőbb problémák a szemetelés és a homoklopás hatására kialakult parti erózió. 

Ilyen például a Szardínia északi partján található Stintinóhoz közeli La Pelosa. Ez a rózsaszínes korallhomok-part Olaszország legszebb strandjai közé tartozik kék vizével, enyhe hullámaival és egy aprócska szigeten álló ötszáz éves kőtoronnyal. Napi látogatóinak számát a helyi hatóságok 1500-ra korlátozták, miután korábban egy napon 38 ezer fürdőzőt számláltak. Az 1500 látogatónak, a strand fenntartásához való hozzájárulásként 3,5 eurós belépőt kell vásárolnia, de a látogatók kényelme érdekében a foglalásokat és a belépőjegyet előzetesen, online intézhetik.

la pelosa tengerparti tiltó tábla

Továbbá tilos többek között a dohányzás, a kutyák bevitele (reggel és este 8 között) és a homoklopás. Tilos a homokra törölközőt fektetni, mivel hozzájuk tapad a homok, amit hazavisznek az emberek, így egyre fogy és fogy a strand.

Komolyan veszik a szardíniaiak homokuk védelmét: akár 3000 eurós bírságot vagy börtönbüntetést is vonhat maga után már egy befőttesüvegnyi mennyiség elrakása is.

Zsúfolt nyár várható Nyugat- és Dél-Európában  

taormina isola bella

Nagy fellendülést tapasztal idén például Szicília szigete. A délolasz sziget szolgált a nagy sikerű Fehér Lótusz című sorozat második évadának forgatási helyszínéül, és a sziget iránti érdeklődés (az internetes keresések száma alapján) idén megtöbbszöröződött. A CNN Szicília fővárosa, Palermo belvárosának szombat esti utcáit egyenesen szardíniakonzervhez hasonlította. Ez alapján abban legalább biztosak lehetünk, hogy az Etna május végi kitörése nem szabott gátat a sziget nyári szezonjának.  

A “túlturizmus” veszélyei  

A megnövekedő tömegek negatív hatással lehetnek a természeti környezetre és a helyiek életére is, így egyre több Európai ország és város intézkedik a túlzott turizmus visszaszorítása érdekében.

Írtunk már róla a Magazinban, hogy az olasz Dél-Tirol régióban a látogatók túlzott száma már nem csak rendszeres forgalmi dugókat okoz, de a turistáknak szánt szálláshelyek a helyiek lakhatási kilátásait is fenyegetik az albérleti kínálat csökkenése miatt. Itt sok más helyhez hasonlóan olyan új előírásokat vezettek be, ami az “instragram turizmus” csökkentésére irányul. Ennek megfelelően korlátozták bizonyos helyek kocsival való megközelíthetőségét, annak érdekében a tömegközlekedésre és a túrázásra buzdítsák az embereket.

hallstatt see ausztria túlturizmus

Hasonló “instagram turizmus” elleni rendelkezéseket hoztak a Felső-Ausztriában, a festői Hallstatt városkában, mely a természeti környezet szépsége és karakterisztikus alpesi építészete miatt 1997 óta az UNESCO Világörökség része. Hogy elrettentsék azokat a látogatókat, akik csak néhány fotóért érkeznek, a város vezetősége felállított egy ideiglenes falat a legnépszerűbb szelfiponton. Mindezt annak reményében tették, hogy így kevesebb zajosan szelfiző, és talán túlságosan is önfeledt turista zavarja majd a helyiek és a hosszabb távú látogatók nyugalmát.

A fal a felháborodás hatására eltávolításra került, de a város polgármestere azt tervezi, hogy a fal helyére egy (a kilátást nem befolyásoló) tábla kerül, ami arra emlékezteti majd a látogatókat, hogy a közelben lakók szeretnék nyugodtan élni saját életüket.  

A világjárványból való felépülés számokban  

A European Travel Commission jelentése szerint Európa turizmusa 2022 végére elérte a 2019-es szint 75%-át, és az általános jelentős áremelkedés ellenére 2024-re az Európán belülről érkező, majd 2025-re a nemzetközi, utazók száma is eléri majd a világjárvány előtti szintet.

A visszapattanás nem egyforma Európa-szerte, így míg bizonyos országok, például Törökország és Portugália relatív alacsony áraiknak hála gyorsabban fogadtak újra rekord számú utazót, míg a drágább desztinációk, például Finnország, egyelőre lemaradásban vannak.