Az Olaszország északi részén található Dél-Tirol autonóm régió a 2019-es szintre korlátozta a vendégéjszakák maximális számát, és nem engedélyezi új szálláshelyek létesítését.

Az évi 34 millió éjszakás limitbe persze be fogunk férni, ha akarunk. Érdemes azonban felkészülni rá, hogy gépjárművel egyre kevésbé lesznek elérhetők a népszerű és tényleg lenyűgöző természeti látványosságok, hiszen a forgalmi dugók és a zsúfoltság elkerülése érdekében a tömegközlekedés, túrázás irányába terelik a látogatókat a hatóságok.

Túl népszerű

A régió az utóbbi években annyira népszerűvé vált a látogatók körében, hogy az mostanra társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontból is fenntarthatatlanná vált. 

A nyári hónapokban az utak, az utcák és a parkolóhelyek is megtelnek, a kirándulók gyakran dugóban ülnek és parkolóra várnak a táj és a helyi értékek élvezete helyett.

Az érkezők elszállásolására ráadásul a régió AirBnb szálláshelyeinek száma is óriási mértékben, 5-szörösére nőtt az utóbbi hat évben, ez pedig már a helyiek lakhatási kilátásait is csökkenti az albérleti kínálat csökkenésével, és ennek megfelelően az árak jelentős növekedésével. Ez hosszú távon a Velencéhez hasonló elnéptelenedéshez vezethetett volna, ezért mindenképp drasztikus lépésekre volt szükség.

A jövőben új szálláshely csak akkor létesíthető, ha egy másik korábban bezárt. A helyi önkormányzatoknál lehet jelentkezni a várólistára, felszabaduló helyek esetén pedig a kisebb, családi panziókat előnyben részesítve adják meg az engedélyeket.

A legnépszerűbb látnivalók korlátozásai

A hatóságok célja a rövid időre, “instagram turizmus” céljából, rövid időre érkezők számának visszaszorítása. Az egyik legismertebb és legfényképezettebb alpesi tó, a fenti borítóképen is látható Braies-tó, július 10. és szeptember 10. között csak gyalog, kerékpárral vagy busszal érhető el, az autóval vagy motorral érkezőknek távolabb (és persze nem ingyen) le kell parkolnia. Az önkormányzat számításai szerint a tilalom napi 5500 főre korlátozza a Braies-völgy látogatóinak számát.

Európa legmagasabb alpesi fennsíkja, az Alpe di Siusi (Seiseralm) gépjárművel csak reggel 9 és délután 5 után közelíthető meg, napközben pedig felvonót vagy buszt választhatunk Siusi, Ortisei vagy Castelrotto településekről.