Május 21-én, vasárnap kitört az Etna, Európa legaktívabb vulkánja. A kitörés hamuval borította be a közeli szicíliai város, Catania repülőterének kifutóit, számos járatot töröltek, a közlekedés átmenetileg szünetelt.

Hétfő reggelre az illetékesek sikeresen elhárították a zavart, így a repülőtér twitter oldalán olvasható legújabb hírek szerint május 22-én hétfőn, reggel 9 után a légiforgalom újraindult, de késések továbbra is várhatók.

Nézzük, hogy mit érdemes tudni, és mire érdemes figyelni, ha aktív vulkáni zónába utazunk.

Az Etna például évente többször is felébredhet szunnyadásából

Európa legaktívabb vulkánjaként az utóbbi időben az Etna évente többször is kitör, de a legtöbb esetben ezek a kitörések nem túl veszélyesek, és szerencsére 1987 óta nem követeltek emberáldozatot. Hála a vulkáni aktivitást figyelő intézetek szakadatlan munkájának, az Etna a világ legjobban őrzött vulkánja.

A kitörések ennek ellenére rendszeresen borítják hamuval a mediterrán szigetet, és sok esetben látványos lávafolyamok is megfigyelhetők. Ezek a jelenségek egyrészt látványosak, másrészt viszont anyagi kárt okozhatnak a késések, lezárások, felszerelésünk sérülése miatt.

Zavar az erőben

etna éjszakai kitörés

Az Etna kitöréseinek földöntúli, fenséges szépségét talán mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Star Wars III. rész - A sithek bosszúja című film vulkanikus bolygón játszódó jelenetében is lenyűgöző hatással alkalmazták a kitörő Etnán készült felvételeket.

Olaszország egyik legnépszerűbb úti célja

Az Etna nem csak aktív vulkánként ismeretes. Szicília legmagasabb hegye különleges geológiai, tudományos és kulturális jelentősége miatt 2013 óta az UNESCO Világörökség része is.

Olaszország turizmusában kiemelkedő helyet foglal el, a sokszor nem veszélytelen vulkáni aktivitás ellenére megannyi népszerű túraútvonal, a vulkánt körbeutazó kisvasút és még sípályák is találhatók lejtőin. Az egyik menedékháztól (Sapienza Refuge) felvonóval vagy túrával még a kráter is megközelíthető a látogatók számára. Persze csak amikor biztonságos azt megtenni.

A kitörés hatásai a közlekedésre

szicília catania narancsfa

A jelenlegi fokozott vulkáni tevékenység ellenére a hatóságok egyelőre nem rendeltek el kötelező evakuációt a környező területekről. További kitörések okozhatnak enyhe földrengéseket, újabb hamufelhőket és földcsuszamlásokat, és ezek különböző zavarokat okozhatnak a közlekedésben.

Az úti viszonyok gyors ütemben romolhatnak, és a láthatóság jelentősen csökkenhet a hamuhullás hatására, és a hatóságok ilyenkor lezárhatnak utakat, túraútvonalakat, ezeket mindenképp kerüljük el, még akkor is, ha a tényleges kitörés helyétől távolinak tűnnek. Ezeken a helyeken a lávakő mágnesessége zavarhatja a mobiltelefonok jelét, ami megnehezítheti a segítségkérést.

Bár a jelenlegi kitörés viszonylag veszélytelennek tekinthető, érdemes elővigyázatosnak lenni. Soha ne induljunk sétára az Etnán (és más aktív vulkánon sem) egyedül! Síeléskor ne térjünk le a kijelölt sípályákról.

Fokozott aktivitás esetén érdemes helyi idegenvezetőt fogadni, aki ismeretes a környéken, és tudja melyik útvonalakon biztonságos túrázni. Ilyen esetekben érdemes tervezett útvonalunkat a recepcióssal tudatni, hogy tudják merre járunk.

Kontrollált veszély, feledhetetlen élmények

Habár 100%-osan biztonságosnak egy aktív vulkánt nehezen nevezhetünk, a világ legjobban őrzött vulkánjaként, a helyi tudósok és hatóságok szakadatlan munkájának hála, az Etna egyúttal a világ legbiztonságosabb aktív vulkánja is. Ha készek vagyunk megadni neki a kellő tiszteletet a szabályok betartásával, az Etna meglátogatása életre szóló élménnyel kecsegtet.