A jól ismert Észak-amerikai ország, Mexikó nyaralások nagyszerűbbnél nagyszerűbb úti céljaiban. A nagy választék megnehezítheti ugyan a választást, de a sokszínű országban mindenki megtalálhatja számítását: a lenyűgöző strandok, élénk hangulat, ősi civilizációk, koloniális építészet és a különleges gasztronómia iránt érdeklődők egyaránt.

A következőkben, a választást megkönnyítendő, röviden bemutatjuk a 2019-ben készült, legfrissebb átfogó elemzés alapján Mexikó nemzetközi látogatói körében legnépszerűbb négy régióját.

4. Guadalajara

guadalajara mexikói utazás

Guadalajara az ország nyugati részén található nagyváros, Jalisco állam fővárosa. A "Nyugat gyöngyének” becézett városba 2019-ben több mint 4 millió látogató érkezett.

Mexikó egyik legősibb városaként bővelkedik gyarmatosítás korabeli terekben és parkokban, és olyan látványos épületekben is, mint a katedrális aranyozott tornyaival és a neoklasszikus stílusban épült Teatro Degollado színház, mely a város élénk kulturális életének egyik központja.

Guadalajara a szülővárosa az ország nemzeti táncának, a jarabe tapatíónak (más néven mexikói kalapos tánc), és ezen kívül ismert még a tequiláról és a mariachi zenéről, mely mindkettő Jalisco államból eredeztethető.

Ezek alapján elmondható, hogy Guadalajara a “legmexikóibb Mexikó” megismerésének egyik legjobb úti célja, de egyúttal modern nagyváros is, és az ország egyik legjelentősebb üzleti, művészeti, kulturális, technológiai és turisztikai központjának számít.

Egy korábbi bejegyzésünkben bemutattuk Mexikó legjobb városait egy 2023-as közönségszavazás alapján: https://mortons.hu/mexiko-legjobb-varosai

3. Riviera Maya

maja riviéra tulum

2019-ben összesen csaknem ötmillióan látogatták meg az ország karibi partvidékén, a Yucatán-félszigeten elhelyezkedő Maja Riviérát, mely kétségkívül a legkiválóbb úti cél Mexikóban a tengerparti nyaralásokra. Részletes bejegyzésünk a Yucatán-félszigetről (az fenti képen Tulum romvárosa látható) itt érhető el.

Ezt köszönheti nem csak lélegzetelállító szépségű fehér homokos strandjainak és az azokat védő színes víz alatti világú korallzátonyoknak, de egész évben nagyszerű időjárásának és a tengerparti üdülőhelyekről is könnyen megközelíthető maja emlékeknek is.

Tulum romvárosa közvetlenül a parton található, míg a legendás, nemrég kibővült Chichén Itzá a szárazföldön, kicsit messzebb helyezkedik el. Az úszás, tengeri sportok és napozás fáradalmait kipihenendő szinte kötelező program ezek valamelyikének meglátogatása.

A térségben található két ökopark, az Xcaret és a Xel-Ha (bár a tematikus park talán pontosabb megnevezés). Ezekben a parkokban a Riviera Maya élményeit kisebb területen, önfeledtebben átélhetjük: kisebb maja romok ezekben is találhatók, a strandok nagyszerűek, és olyan programokon is könnyedén részt vehetünk, mint delfinekkel való úszás.

A Riviera Mayát jelenleg a listánk második helyén helyet kapott közeli nagyváros, Cancún nemzetközi repülőterén keresztül közelíthető meg. A Yucatán-félszigeten való közlekedés és a térség megközelítése hamarosan jelentősen könnyebbé válik a hamarosan átadásra kerülő Tulum nemzetközi repülőtér és a félszigetet körbeutazó vasútvonalnak köszönhetően.

2. Cancún

cancun tengerpart karib tenger utazás

Szintén a Karib-tenger partján található a Yucatán legjelentősebb városa, Cancún, ahova 2019-ben 8 és fél millió turista érkezett.

A város népszerűségét elsősorban nagyszerű strandjainak, pompás resortjainak és élénk éjszakai életének köszönheti.

A város két hangulatában is különböző körzetre osztható: a Zona Hotelera nevű tengerparti sétányra, melyen a hosszú, fehér homokos strand mellett sokemeletes szállodák, boltok, éttermek és éjszakai szórakozóhelyek tömkelege található, és az El Centro nevű, tradicionálisabb jellegű belvárosra.

A város kiemelkedően népszerű az USA egyetemeinek tavaszi szünete, a Spring Break során buli úti célként. 

Mit szólnál egy fehér (fehér homokok) karácsonyhoz Cancúnban? Tekintsd meg csomagajánlatunkat: https://mortons.hu/utazas/mexiko/cancun/karacsonyi-vakacio-mexikoban-cancun-telbol-a-nyarba-487906#img-9

1. Mexikóváros 

mexikóváros tudnivalók utazáshoz opera épülete

Az Észak-Amerika legnépesebb városának számító mexikói főváros kiemelkedően népszerű a turisták körében: 2023-ban Párizs után a világ leglátogatottabb úti célja, és a hasonló listákon minden évben előkelő helyen szerepel. 2019-ben például több mint 11 millió turistával büszkélkedhetett.

A koloniális építészet mellett felhőkarcolókban és parkokban is bővelkedő buzgó nagyvárosban a modern mexikói kultúra színe-javát megtapasztalhatjuk.

Az ország művészeti és kulturális fővárosaként Mexikóváros bővelkedik múzeumokban, képgalériákban és látványos modern és klasszikus emlékművekben, épületekben.

Itt található például Mexikó legnagyobb és leglátogatottabb múzeuma, a Museo Nacional de Antropología (Nemzeti Embertani Múzeum), ahol a térség gyarmatosítás kora előtti történetébe nyerhetünk bepillantást és a Frida Kahlo múzeum, mely a legendás művész otthonául és műterméül szolgáló épületben kapott helyet.

A városban természetesen Mexikó valamennyi térségének gasztronómiájába belekóstolhatunk, de a helyi utcai árusok tacosát sem érdemes kihagyni.

Mexikóváros látogatóinak ráadásul az ősi romvárosokat sem kell nélkülözniük. A várostól csupán 40 km-re található Teotihuacán, ahol egy titokzatos, máig többnyire ismeretlen multietnikus társadalom élt, és mely fénykorában (feltehetőleg valamikor az első évezred első felében) az Amerika legnagyobb városa volt. A romváros területén számos, Chichén Itzához hasonló lépcsőzetes piramis található, és híres még a két kilométer hosszú, “Holtak útja” névre keresztelt főutcájáról és jól megőrzött színes falfestményeiről.