Nem gyakran történik meg, hogy új területekkel és látnivalókkal bővül egy világörökségi helyszín. Új, a turisták által is megtekinthető szekcióval bővül a legendás mexikói maja romváros, Chichén Itzá. Chichén Viejo szeptember harmadikán megnyílt, ennek ellenére a közeljövőben érkező látogatók még nem biztos, hogy meg tudják tekinteni.

Évi kétmillió látogatójával Chichén Itzá Mexikó egyik legfőbb látványossága. A titokzatos maja civilizációba enged páratlan bepillantást, ráadásul a Mexikóba érkezők körében kiemelkedően népszerű Yucatán-félsziget mesés tengerpartjainak közelében található. 

Részletes Yucatán-félsziget és Riviera Maya bemutatónk minden fontos utazási tudnivalóval itt olvasható.

Chichén Itzá régi-új szekciója, Chichén Viejo 

chichen itza új látnivalói

A maja óváros központi részétől délre található Chichén Viejo. A romváros ezen területe a régészeti feltárások és átfogó helyreállítás miatt 1998 óta el volt zárva a nagyközönség elől. Idén szeptember 2-án ünnepélyes keretek között megnyitották, a turisták azonban eleinte csak napi 50 főben maximalizált számban, csoportosan léphetnek be.

Ennek két oka van: az egyik, hogy az eredeti tervek szerint az újonnan megnyitott szekció a romváros többi részétől külön jegyet igényel majd, ezzel a rendszerrel azonban még nem készült el az üzemeltető. A másik ok, hogy az óriási területű új rész őrzését még nem oldották meg kielégítően.

Az első probléma kiküszöbölése valószínűleg megoldja majd a másodikat is, így a régi-új szekció teljes értékű megnyitására valószínűleg nem kell majd túl sokat várni. 

Chichén Viejo, azaz magyarul Öreg Chichén, nevét arról kapta, hogy építményei évszázadokkal korábban épültek, mint a romváros központi részének olyan ikonikus épületei, mint az El Castillo és a Labdajáték pálya. Ez a régebbi építésű terület olyan izgalmas elnevezésű és látványos építményeket tartalmaz, mint a Csigák háza, Baglyok temploma, Majmok temploma és a Fallosz-palota. 

A maja-tolték civilizáció hagyatéka, Chichén Itzá 

A legendás romvárost a maják az időszámításunk szerinti 5. században építették, majd a 10. században toltékok foglalták el azt. A két nép hamarosan szövetségre lépett, és vezetőik a Yucatán-félsziget maja-tolték birodalmának fővárosává tették a várost.  

Egy 13. századi polgárháborúig az egyik legnagyobb és legjelentősebb maja várossá fejlődött, ez után azonban hanyatlásnak indult, és a spanyol gyarmatosítás idejére elvesztette központi szerepét. 

A tolték hatásnak köszönhetően honosodott meg a tollas kígyóisten, Kukulkán tisztelete és az emberáldozatok rítusa, melyek nyomait a mai napig felfedezhetjük a romvárosban, így Chichén Itzá a két nép közös kultúrájának és művészetének emlékműve.

tolték kultúra művészet emberáldozat

toltékok istenei meglehetősen vérszomjasok voltak: a Napnak például rendszeres áldozatra volt szüksége, hogy reggelente felkelhessen a halottak föld alatti birodalmából. Az emberáldozatokra való folyamatos igény miatt állandó jelleggel vívtak a fogolyszerzési célú háborúkat, és ez a rettentő hatású tolték művészetre is hatással volt.  

Épületeik díszítésében gyakori motívumok a kígyók, madarak és jaguárok vonásait ötvöző szörnyek, a harci jelenetek és az emberi szívet csipegető sasok. Szerencsére a festékanyagok kopása miatt ezek mára jóval kevésbé ijesztőek, de természetesen a Chichén Itzá turisták számára megnyitott részein láthatunk rekreációkat is.

Chichén Itzá látványosságai

Chichén Itzá napjainkban Mexikó egyik legnépszerűbb műemléke, és 1988 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, 2007-ben pedig a világ hét új csodájának egyikévé választották. A romváros területe legalább 5 négyzetkilométer, ezen belül sűrűek a nagyobb épületek, de kisebb lakóépületek romjai ezen kívül is találhatóak.  

chichen itza látnivalók labdapálya

Az emlékhely számos, különböző mértékben megőrzött kőépületet tartalmaz, amelyek eredetileg vörös, zöld, kék és lila színekben pompáztak. 

Ilyenek például a Harcosok temploma, mely kőbe vésett domborműveivel a birodalom hőseinek állít emléket, és a maja kultúra egyik alapeleméül szolgáló rituális labdajáték Mezo-Amerikában található legnagyobb pályája, melynek falain a játékosokról készült domborművek találhatóak.

Kukulkán szolgálatára épült Chichén Itzá legikonikusabb épülete, a spanyolok által El Castillo-nak, azaz Kastélynak nevezett piramis alakú templom, melynek 24 méter magasan található szentélyéhez mind a négy oldalán 91 lépcsőfok vezet. Amellett, hogy uralkodói, vallási és csillagászati célokat szolgált, a piramistemplom emberáldozatok helyszíne is volt. 

A romváros népszerűségét látványos építészete mellett a Yucatán-félszigeten belüli központi elhelyezkedésének is köszönheti. 120 kilométerre található például a félsziget fővárosától, Méridától, és körülbelül 200 kilométerre a nemzetközi repülőtérrel is rendelkező Cancún városától. Kedvező elhelyezkedésének köszönhetően a romváros meglátogatása különlegesen emlékezetes egynapos kirándulást jelenthet a Yucatán-félsziget bármely pontján töltött nyaralás során. 

A Yucatán-félsziget csodái

tulum tengerpart karib-tenger mexikó

Az itt található strandok rendszeresen szerepelnek a világ legjobbjait felsoroló listák előkelő helyein, és nem véletlenül: a fehér homok és az árnyat adó pálmafák képeslapra illő szépségűek és a tökéletes hőmérsékletű, kristálytiszta víz színes víz alatti élővilágnak is otthont ad. 

A maja történelem emlékeit hordozó Chichen Itza és Tulum mellett a félsziget gyarmati múltjával is megismerkedhetünk olyan látványos építészetű városokban, mint Mérida és Valladolid, és a mexikói jellegű, de mégis különleges yucatán étrend kipróbálása nagyszerű gasztronómiai élményeket jelenthet.

cenote mexiko yucatán félsziget

A cenoték a Yucatán-félsziget egyedülálló, kristálytiszta vízzel teli természetes víznyelői, melyek maja történelem során szakrális jelentőséggel bírtak és a túlélés alapvető követelményének számítottak: Chichén Itzá korai története során például egy évszázadra elhagyásra került a közeli cenote kiszáradása miatt. Manapság ezek népszerű turisztikai látványosságok: alkalmasak fürdőzésre, hűsölésre és búvárkodásra is, és páratlan helyszínei lenyűgöző fotók készítésének.