December 18-án késő este újabb erős vulkánkitörés rázta meg Izlandot. Bár jelentősen nagyobb, mint a legutóbbi, de emberéleteket szerencsére nem fenyeget és előreláthatólag a légiközlekedésben sem okoz majd túl nagy zavarokat.  A hatóságok az érintett térség látogatását nem javasolják, helyenként pedig tiltják, de az ország többi része, a fővárossal egyetemben, továbbra is biztonságos.

Érdemes-e Izlandi utazást emiatt lemondani vagy elnapolni? Úgy tűnik, hogy nem.
Az ország egyik legnépszerűbb attrakciója, a Blue Lagoon egyelőre zárva tart, alternatívaként a Sky Lagoon-t ajánljuk.

Reykjavíkból is látni lehet

A nyári, több mint egy hónapon át aktív “bébivulkánhoz” hasonlóan a mostani kitörés is a Fagradalsfjall vulkáni területen történt, a Reykjanes félszigeten. A 2021-ig 800 éven át szunnyadó vulkán az utóbbi két évben negyedszerre tört ki, és ez egyúttal igazán szokatlan és látványos jelenséget produkált. 

A helyszín csupán körülbelül 40 kilométerre található Reykjavíktól, és a kitörés olyannyira nagy erejű volt, hogy a fővárosból is látható volt: a kitörés irányában vöröses színt öltött az ég, és a gomolygó füstfelhő is kivehető volt.

A közelségnek megfelelően a fővárosban légszennyezés figyelmeztetést adtak ki. A kitörést kísérő vulkáni gázok nem károsak ugyan az egészségre, de kifejezetten kellemetlenek lehetnek, főleg a légúti problémákkal küzdők számára. 
A kitörést kísérő látványos lávaoszlop körülbelül 100 méter magasra lövellt ki.  

A bejegyzésben szereplő képek egy része Just Icelandic YouTube csatorna videójából (https://youtu.be/upxdopmXsBE?si=mxv7Fq6xEv7ZAbsY) származik. Érdemes a csatornát követni a vulkánkitöréssel és általában Izlanddal kapcsolatos hírekért és érdekességekért.

A kitörés előzményei

Az elmúlt hetekben számos kisebb-nagyobb földrengést észleltek a területen, aminek hatására elővigyázatosságként november 10-én kiürítették a későbbi kitörés helyétől mindössze 3 kilométerre található Grindavík nevű, 3800 lakosú halászfalut, és bezárták a térségben található, népszerűségű Blue Lagoon termálfürdőt.

Ennek ellenére a kitörés mégis meglepetés volt, a helyiek és a hatóságok számára egyaránt. A Blue Lagoon december 17-én újra megnyitott és a lakosok még abban reménykedtek, hogy engedélyt kaphatnak az otthon karácsonyozásra, már amennyiben házaik nem sérültek meg a földrengésekben.

Bár az azt megelőző napokban a város lakói szigorú keretek között (reggel 7 és este 9 között) már a városban tartózkodhattak, szerencsére a kitörés időpontjában, este 10-kor valószínűleg senki nem tartózkodott Grindavíkban, és a termálfürdőt újra bezárták. 

Az óriási lávafolyam emberéletet nem fenyeget 

A Grindavíktól északra található, 4 km hosszú repedésből a kitörés másnapján még 250 köbméter láva tört a felszínre másodpercenként, amit égbe szökő tűzoszlopok és gigászi füstfelhő kísér. A lávafolyam a legutóbbi jelentések alapján elkerüli a várost.

A kitörés helyszínétől mindössze 20 kilométerre található Keflavík nemzetközi repülőtér nem függesztette fel járatait, bár az eseményt követő órákban kerültek késleltetésre járatok, és ez az elkövetkező időszakban is előfordulhat, a helyzet változásainak függvényében. A reptértől Grindavík és a Blue Lagoon felé tartó autóutak lezárásra kerültek.

Nagy ereje miatt a legújabb kitörés sokakat emlékeztethet arra a 2010-es izlandi vulkánkitörésre, mely gigászi füstfelhőt indított útjára Európában, napokra megbénítva ezzel a légiközlekedést. Ennek szerencsére elenyésző az esélye. A 2010-ben kitört vulkán egy gleccser alatt található, és az óriási füstfelhőt a jég és az olvadt kőzet találkozásának robbanásszerű reakciója okozta. A jelenleg érintett területen nem található gleccser.

A kitörés várható időtartama egyelőre kétséges. Bár a legerősebb vulkáni kitörések általában gyors lefolyásúak, a lávafolyam élettartama akár több hónap is lehet, amennyiben a folyási sebesség kellően lelassul.

A lávafolyam környékének látogatása jelenleg nem javasolt

A helyi hatóságok és szakértők munkájának hála az érintett területek a lehetőségekhez képest viszonylag biztonságosak. Látogatásuk nem tilos, de nem javasolt. A mostani kitörés jóval nagyobb ereje és a helyzet változékonysága miatt a nyári kitöréssel ellentétben a hatóságok egyelőre nem jelöltek ki hivatalos megtekintési pontot vagy útvonalat. 

A térségben újabb kitörések várhatók

A szakértők azonban nem túl bizakodóak. A legújabb kitörést követően 320 további földrengést észleltek, ezért a legfrissebb elemzés alapján újabb kitörések várhatók a térségben.

izland vulkán veszélyzóna 2023 december

Újabb repedések nyílhatnak a jelenlegi helytől északra és délre, és a december 19-28. között érvényes, veszélyt felmérő térkép alapján Grindavík és a Blue Lagoon továbbra is a veszélyzónában található, ezért ezek megközelítését semmiképp sem javasolják. 

Szerencsére a Reykjavík és a Keflavík nemzetközi repülőtér továbbra is biztonságban van, kívül esnek a veszélyzónán, és a hegyvonulat ellenkező oldalán helyezkednek el, így Izland többi része előreláthatólag biztonságosan látogatható marad. 

Vulkántúrák Izlandon

bébivulkán kitörés 2023 nyár

Korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk az izlandi vulkántúrák írott és íratlan szabályairól, de egy rövid összefoglalót itt is közzéteszünk: "Vulkáni aktivitást mutató területen egyedül ne induljunk útnak és soha ne térjünk le a kijelölt ösvényekről!

Indulás előtt alapvető fontosságú, hogy tájékozódjunk úti célunk aznapi viszonyairól. Győződjünk meg róla, hogy mobiltelefonunk megfelelő töltöttségi állapotban van, és mindenképpen értesítsük útiterveinkről szálláshelyünket és/vagy a helyi hatóságokat. Az izlandi mentőszolgálat rendelkezik online útiterv-bejelentővel, ami jelentősen megkönnyíti ezt a procedúrát. 

A viszonyok hirtelen gyorsasággal változhatnak, például nyáron például a bébikráter fala összeomlott, ami egy gyors folyású új lávafolyamot eredményezett. Új hasadékok is megnyílhatnak, a 2021-es kitörés (a képen) után hónapokkal is volt erre példa. Fontos tehát szabályok és a hatóságok utasításainak mindenkori betartásával megadni a kellő tiszteletet a vulkanikus veszélyzónának."