A legfrissebb vulkánkitörés Izlandon látványos lávafolyamokat eredményezett és egy új, sokak által “bébivulkánnak” nevezett kráter is kialakult.

Bár a kitörés lakott területet nem fenyeget, helyileg Izland egyik leglakottabb régiójában, Reykjavíktól nem messze található. A megfelelő óvintézkedések mellett a bébivulkán biztonságos távolból való megtekintése nem csak önmagában ígér feledhetetlen élményt, de értékes állomása lehet egy hűs izlandi nyaralásnak is. 

Borítókép: 2 Go Iceland helyi, vulkántúrákkal foglalkozó cég.

FRISSÍTÉS: Öt hónappal később sokkal nagyobb és látványosabb kitörés indult a régióban, egy négy kilométer hosszú repedés mentén tört a felszínre a láva, mely egy 4000 fős település mellett a híres Blue Lagoon (Kék Lagúna) fürdőt is fenyegette. Részletes bejegyzésünk.

Izland “legújabb” vulkánja 

A július 10-i kitörés a Litli-Hrútur (azaz Kis Kos) hegy mellett történt, és nem érkezett váratlanul. A környéken az azt megelőző héten mintegy 12 ezer kisebb-nagyobb földrengést jelentettek. A Litli-Hrútur része a Fagradalsfjall vulkáni területnek, amely 2021 márciusában 800 év szunnyadás után először tört ki, és a szakértők már akkor azt jósolták, hogy az a kitörés lesz a térség újra felébredt vulkáni aktivitásának első eseménye.

vulkáni terület izland reykjanes

A jóslatok beigazolódtak: a 2022 augusztusi kitöréssel együtt az idei immár a harmadik év egyhuzamban, mikor a térség (a képen) vulkáni aktivitást mutat.

Utazási csomagjaink kiemelkedően jó ár-érték aránnyal a világ legjobb trópusi úti céljaira repülővel, szállással, transzferrel ellátással már 408 500 Ft/fő-től: https://mortons.hu/top

Hogy a jelenlegi kitörés meddig tart majd, azt sajnos nehéz megállapítani. A vizsgálatok szerint az idei lávafolyam összetevői alapján mindenképpen “rokona” a hat hónapon át tartó 2021-es, és a három hetes 2022-es kitörésnek, így a kezdeti aktivitás intenzitásának enyhülése után is lehetségesek további aktív időszakok, mielőtt a kitörés ténylegesen véget ér.

Szabadon látogatható, parkoló és túraútvonal készült

A kitörést az izlandi hatóságok szorosan nyomon követik, és napi jelentéseket tesznek közzé honlapjukon. A helyszín jelenleg viszonylag szabadon látogatható, és a hatóságok kifejezetten erre a célra kijelöltek egy parkolót és egy túraútvonalat is.  

A gyalog és biciklivel egyaránt megtehető út 9 km hosszú és többnyire lapos, bár az utolsó kilométer viszonylag rögös. Az útvonal végén egy széles kilátó található, mindössze 1 kilométerre a kitörő krátertől. Már ebből a távolságból is hihetetlen látványt nyújt, főleg sötétedés után, habár Izlandon augusztus közepéig nincs teljes sötétség esténként, és a hatóságok reggel 9 és este 6 közé szorították a túraútvonal nyitvatartását.

A túra oda-vissza körülbelül 6 órát vesz igénybe, ha a megérkezés utáni gyönyörködést nem számoljuk. Éppen ezért, bár a terepviszonyok nem túl nehezek, a túrát csak jó erőnlétben kíséreljük meg, és ügyeljünk rá, hogy megfelelő túracipő és öltözék mellett elégséges mennyiségű ételt és vizet is vigyünk magunkkal. Az útvonal mentén és a helyszínen nincsenek létesítmények, de az izlandi mentőszolgálat munkatársai a helyszínen vannak, és szükség esetén segítséget nyújtanak. 

A vulkáni terület és a minivulkán megközelítése

Bérelt autóval a fővárosból egy óra alatt érhető el a vulkáni terület déli része. Az autóval a főúttól messze be lehet menni, ez némileg megkönnyíti a dolgunkat. A parkoló ide kattintva érhető el (Google Maps). A parkolótól észak-északkelet felé kell haladnunk gyalogosan a gerincen, majd a völgyön átkelve a már említett Litli-Hrútur felé.

Másik megoldás a szervezett túrán való részvétel amelyet itthonról, utazási irodán keresztül intézve, vagy a helyszínen, Reykjavík belvárosában, esetleg a szállodán keresztül tudunk foglalni. 

Vulkántúrák szabályai

A 2021-es kitörés

Fontos, hogy a vulkánok látogatására vonatkozó alapvető szabályokat betartsuk. Vulkáni aktivitást mutató területen egyedül ne induljunk útnak és soha ne térjünk le a kijelölt ösvényekről!

Indulás előtt alapvető fontosságú, hogy kimozdulás előtt tájékozódjunk az úticélunk aznapi viszonyairól, győződjünk meg róla, hogy mobiltelefonunk megfelelő töltöttségi állapotban van, és mindenképpen értesítsük útiterveinkről szálláshelyünket és/vagy a helyi hatóságokat. Az izlandi mentőszolgálat rendelkezik online útiterv-bejelentővel, ami jelentősen megkönnyíti ezt a procedúrát. 

A viszonyok hirtelen gyorsasággal változhatnak, például július 19-én a vulkáni kráter fala összeomlott, és ez egy gyors folyású új lávafolyamot eredményezett. Új hasadékok is megnyílhatnak, a 2021-es kitörés (a képen) után hónapokkal is volt erre példa. Fontos tehát szabályok és a hatóságok utasításainak mindenkori betartásával megadni a kellő tiszteletet a vulkanikus veszélyzónának, hogy a lehető legnagyobb biztonságban élvezhessük a természet vadságát. 

A Reykjanes-félsziget és Reykjavík számtalan élménye és látványossága

A jelenlegi kitörés lávafolyama hamarosan elérheti a 2022-es kitörés helyszínét, ami a mostanihoz hasonlóan nem fenyegetett lakott területeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a régió lakatlan. A Reykjavíktól délre elterülő Reykjanes-félsziget Izland egyik legsűrűbben lakott területe, és természeti szépsége, bájos világítótornyai, geotermikus területei és termálfürdői miatt kiemelkedően népszerű a turisták körében is.  

kék lagúna izland blue lagoon

A kietlen lávamezők mellett a vulkáni aktivitásnak köszönhető a termálvizek gyakorisága is. Itt található például a Blue Lagoon (azaz Kék Lagúna) nevű fürdő, amelynek vize a közeli geotermikus ásványosító és további melegítő hatásának eredményeképpen opálos világoskék színezetű és kellemes 37-39 fokos. A víz kék színét okozó szilícium-dioxid puha, fehér iszapot hoz létre a tó fenekén, amit a fürdőzők előszeretettel dörzsölnek bőrükre. Bár ennek pozitív hatásai vitatottak, annyi biztos, hogy egészségkárosító hatásai egyáltalán nincsenek.

A borsos árú és gyakran zsúfolt Kék Lagúna alternatíváját jelenti a "7 lépéses rituálért" kínáló Sky Lagoon a főváros közvetlen közelében.

A félszigeten található továbbá Izland legfontosabb repülőtere, a Keflavík nemzetközi repülőtér, amely körülbelül 50 kilométerre fekszik a fővárostól. Rekyjavík az ország kulturális és gazdasági központja, ahol a számos múzeum és galéria mellett megmártózhatunk a gyakori élőzenével színesített élénk éjszakai életben is. A város 2011-ben az UNESCO irodalmi fővárosaként szolgált és rendszeresen kerül előkelő helyre az Európa legjobb nagyvárosait rangsoroló listákon. 

Hűsítő nyaralás Izlandon 

Habár nyaralás esetén legtöbben trópusi úti célokra gondolnak, a hűs észak sokaknak megfelelőbb lehet. Izland hőmérséklete a következő napokban, július végén például kellemesen hűvös, 14-18 fok, ami nagyszerű enyhülést jelenthet Magyarország nyári hőségéhez képest. És nem csak a hőmérséklet ideális egy kis lelassulásra: Izland mély, élénk kultúrája, aktívan őrzött hagyományai és természeti csodái számtalan különleges élményt ígérnek.