fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

repülés a járvány után repülés repülőtér információk árak szabályok hova repülhetünk mortons utazási iroda budapest szeged

Repülés a járvány után - Mikortól és mennyiért utazhatunk újra repülővel?

2020.07.06.

2020 júniusában, az országhatárok újranyitásával párhuzamosan, elkezdődött az európai légiközlekedés fokozatos újraindulása is. A járvány előtti repülőjegy árakat mindössze néhány desztináció esetében találjuk meg, több átszállást igénylő úti célok esetében pedig egyelőre sokszorosa is lehet a jegyár a korábban megszokottnak. A frissülő bejegyzésben a legfontosabb, repüléssel, repülőterekkel és árakkal kapcsolatos információkat gyűjtjük össze.

Az egész világot tekintve június-július során a napi járatszám már folyamatosan nő, de még mindig 30-35%-kal alacsonyabb, mint 2020 első hónapjaiban.

Tartalomjegyzék

Budapesti repülőtér és járatok

budapesti repülőtér liszt ferenc hírek újranyitás járatok mortons travel

Az utasszám 98%-os csökkenése után júniusban kezd visszatérni az élet a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A leállást kihasználta a reptér üzemeltetője, fontos karbantartási és fejlesztési munkák készültek el, többek között hamarosan átadásra kerül a színvonalas fapados szárny is. Óriási előrelépés a (jogosan) sok kritikát kapott “karámhoz” képest.

Repülőjáratok Budapestről

  • A budapestről induló járatok legfrissebb listáját a repülőtér hivatalos oldalán találod: https://www.bud.hu/

  • Látható, hogy a járatok döntő többségét a járvány során megerősődő Wizz Air és a júliusban újrainduló Ryanair adják. A légitársaságok nagy része főleg európai desztinációkra közlekedik, kivételt egyelőre mindössze Kairó, Doha, Abu-Dzabi jelent.

  • Az Emirates dubaji járatainak újraindulása augusztus elsejével várható.

Országok újranyitása

 országok újranyitása utazás hírek mortons travel

Az országhatárok járvány utáni nyitásával kapcsolatban részletes és frissülő információt gyűjtöttünk össze “Mikor utazhatunk külföldre” bejegyzésünkben.

Június 18-tól minden EU-s országból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából és Izlandról is karantén kötelezettség nélkül térhetünk haza. A látogatási feltételek változatlanul az országokon múlnak. Bővebb információ országonkénti bontásban itt.

A beutazó magyarok számára Anglia 14 napos kötelező karanténja július 10-én megszűnik, hazaérkezéskor sem kell két hét kényszerpihenőre mennünk.

Repülés Európába, repülőjegy árak

barcelona utazás repülőjegy repülés európa mortons

Repülőjegy keresőnk adatai alapján, a fapados árakat kivéve, idén nyárra jelentős áremelkedés figyelhető meg 2019-hez képest. Április elején publikált utazási kérdőívünk kitöltői is inkább drágulásra számítanak a járvány után. Az egy perces kérdőív kitöltését 10 000 forintos utazási kedvezménnyel köszönjük meg!

A Budapestről repülő Wizz Air és RyanAir légitársaságok esetében azonban már júniusban is néhány tízezer forint környékén repülhetünk Európa legnépszerűbb városaiba, csomagok nélkül.

A júniusi-júliusi repülőjegy árak még nem tükrözik pontosan azt az állapotot, amit a teljes európai nyitás után fogunk tapasztalni. Az is kérdéses, hogy a kereslet milyen vehemenciával tér vissza a következő hetekben. A kínai tapasztalatok alapján a kereslet már néhány hónap elérheti a korábbi kétharmadát-háromnegyedét.

Jelen bejegyzést rendszeresen frissítjük a nyár folyamán.

Repülés Amerikába, repülőjegy árak

Los angeles beverly hills usa utazás repülővel a járvány után mortons travel utazási iroda

Az Európai Unióból március közepe óta nem lehetséges a beutazás az Egyesület Államok területére.

Az USA-ban az új napi fertőzések száma július elején újra emelkedik, a halálozások száma továbbra is meredeken csökkenő tendenciát mutat. Az európai országok június elejére megkezdték a határaik feloldását egymás állampolgárai számára, július 3-án azonban megtiltották az amerikaiak beutazását az EU területére.

Augusztusi London-New York járatokra keresve azt látjuk, hogy egyelőre a járvány előtti áraknál akár 60-70%-kal is drágábbak a repülőjegyek. Ha Amerikába terveztél utazni az idén, van megoldásunk számodra, még sokkal kedvezőbb, fix árakon! Olvasd el kapcsolódó bejegyzésünket itt.

Légitársaság hírek

wizzair árak a járvány után bővítés budapest fapados repülőjegy mortons travel

Wizz Air járatinformációk és hírek

A magyar légitársaság május eleje óta folyamatosan indítja újra a járatait, és az elbocsátások ellenére egyelőre úgy néz ki, hogy megerősödött pozícióval folytatja tevékenységét a járvány után. A gépeken új higiéniai szabályok betartása szükséges, így például maszkban kell lennünk az egész utazás ideje alatt.

A társaság új bécsi és londoni járatokat jelentett be, új bázisokat nyit Tiranában, Milanóban és Lárnakában. A nyári szezonra új útvonalakkal is készülnek, július közepétől érhető el a Szantrini és Menorca járat.

A megszokott fapados árak a járvány után is megmaradnak, annyi különbséggel, hogy a fedélzetre vihető, és a fej fölötti tárolóba rakható kézipoggyász díját már nem tartalmazza a repülőjegyek ára.

RyanAir járatinformációk és hírek

A légitársaság jelenleg egy járatot üzemeltet Budapestről, a londoni Lutonra. Július elsejétől azonban újra teljes gázon terveznek üzemelni, többek között hét olasz város is elérhető lesz itthonról gépeikkel.

A RyanAir arra számít, hogy két évbe is telhet, míg a repülni vágyók száma újra eléri a 2019-es szintet. A friss brit döntést a beutazók két hetes karanténjáról más utazási szolgáltatókkal együtt bíróságon támadnák meg.

Lufthansa járatinformációk és hírek

A német légitársaság június elejétől kezdte meg járatainak fokozatos újraindítását, július elejétől a teljes flotta ötödével repülnek majd.

Az egyik legnagyobb piaci szereplőként óriási veszteséget könyveltek el az utóbbi hónapokban, az akár 9 milliárd eurót is elérő pénzügyi mentőcsomag részleteiről a mai napig nem tudtak megállapodni a német állammal.

A Lufthansa-csoport várakozásai szerint akár 3 évig is kisebb lehet a forgalom, mint a válság előtt volt.

Air France - KLM járatinformációk és hírek

A csoport májusban az idei nyárra 20%-os kapacitással tervezett.