fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

trogir horvátország utazás külföldi utazás mikor lehet újra a járvány után határnyitás utazni mortons travel

Mikor utazhatunk újra külföldre? - A legfrissebb korlátozások

2020.07.23.

Az utóbbi hetekben a minket kereső utasok és érdeklődők érthető módon, szinte minden alkalommal ugyanazt kérdezik tőlünk: Mikor lehet újra utazni a világban? Várhatóan mikor oldják fel a fennmaradó korlátozásokat? Biztonságos-e egyáltalán rögtön a feloldások után utazni Európába, Amerikába, a Távol-Keletre?

A bejegyzésben nyomon követjük a világ járvány utáni újranyitásával kapcsolatos híreket.

Legfrissebb információk újranyitás és utazás témában (2020.07.23, csütörtök)

Július 15-én 0:00-tól újra változtak a Magyarországra történő hazatérés szabályai.

A világ országait három kategóriába - zöld, sárga és piros országokba - sorolták. A zöld országokból, mely Európa országainak nagy részét lefedik, köztük Olaszországot, Ausztriát, Horvátországot, Svájcot és Portugáliát is, korlátozások nélkül térhetünk haza. A sárga és piros kategóriába sorolt országokból hazatérőket belépéskor vizsgálatnak vetik alá, és amennyiben a fertőzés gyanúja fennáll, 14 napos kijelölt karanténba, ha pedig a fertőzés gyanúja nem áll fenn, hatósági házi karanténba kell vonulni.

A sárga kategória országai: Bulgária, Románia és Svédország, továbbá az unión kívüli országok közül az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Az ezekből az országból érkező magyarok és külföldiek mentesülnek a karantén alól, ha az érkezés előtti 5 napból, 48 óra különbséggel készített negatív SARS-COVID-2 teszttel rendelkeznek. A két hetes karantént el lehet hagyni az első elvégzett friss negatív teszt után.

A piros kategóriába az európai országok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, továbbá Moldova, Montenegro és a környező országok közül egyedüliként Ukrajna, valamint a fent említett kivételekkel minden ázsiai, afrikai és a dél-amerikai ország tartozik. A két hetes karantént el lehet hagyni a második friss negatív teszt után. Ezekből az országokból külföldi állampolgárok nem léphetnek be Magyarországra.

A friss szabályok felülvizsgálata hetente, szerdánként történik majd.

Utazás Dubajba

Dubaj szigorú szabályok mellett július 7-én nyitja újra az emirátust a turisták és az átutazók előtt. A Budapest-Dubai repülőjárat újraindulása augusztusra várható.

Utazás Ausztria, Szlovákia, Csehország területére Magyarországról

2020. június 5-től a négy ország állampolgárai korlátozás nélkül utazhatnak egymás országaiba. Különösen jó hír az utazást fontolgatók számára, hogy immár nem korlátozott a tartózkodás időtartama, és hazatéréskor sem kell karanténba vonulni. Az utazáshoz és hazautazáshoz nincsen szükség koronavírus tesztre.

Horvátország és Szlovénia is megnyitotta határait a magyar turisták előtt.

A horvát-magyar és szlovén-magyar határon május utolsó napjaiban szűntek meg a beutazási korlátozások. Június eleje óta mindkét országból karantén kötelezettség nélkül térhetünk haza.

A horvátországi utazás az ingatlannal rendelkező magyarok számára korábban is lehetséges volt, később pedig okostelefonos alkalmazással segítik majd a hatóságok a gördülékeny beutazást.

Létfontosságú a horvátok számára, hogy a turizmushoz kötődő bevételeik 90%-át adó külföldiek idén is visszatérjenek az országba. Júniustól az ország hotelei, wellness központjai is nyitottak.

Utazás Németországba

Június 7-én megszűnt a karantén kötelezettség a Németországból érkezők számára, a német állampolgárok pedig szabadon beutazhatnak az országba.

Utazás az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Királyság június 8-án bevezette a kötelező 14 napos karantént, melyet július 10-én számos ország, köztük hazánk polgárai számára eltörölnek, Angliai belépés esetén. Belépéskor nyilatkozatot kell kitölteni arról, hogy nem jártunk erősen fertőzött országban (USA, Brazília, stb), illetve az elérhetőségeinket is meg kell adnunk, hogy a hatóságok elérjenek, ha szükséges. Az országból hazatérő magyar állampolgárnak sem kell karanténba vonulniuk.

A szabályok alól még mindig kivételt képeznek a kamionsofőrök, a mezőgazdasági idénymunkások, az egészségügyi dolgozók, valamint az Írországból, a Man-szigetről és a Csatorna-szigetekről érkezők.

Görögország fokozatosan nyit

A görögöknél is az idegenforgalom az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, a külföldi látogatók visszatérést adókedvezményekkel, árcsökkentésekkel ösztönzik. A repülőjáratok nagy részét július 1-től fogadja az ország, Athénba azonban már június közepétől be lehet repülni.

Olaszország

Az uniós állampolgárok június 3-tól léphetnek be az országba, kötelező lesz azonban a maszk viselése és a megfelelő távolságtartás. A szállodák és vendéglátóhelyek június 1. és 15. között nyitnak.

Románia, Szerbia, Montenegro

Május 21-től a román-magyar határon megszűntek a korlátozások, 22-től pedig Szerbia is újra nyitva áll a magyarok előtt. Montenegróban szintén mától nyitnak a határok és a strandok.

Utazás az Egyesült Államokba

Továbbra is érvényben van a március közepétől érvényes rendelet, mely megtiltja az európaiak beutazását. A feloldásról és külföldiek beutazásáról egyelőre nem érhető el több információ.

Hazatéréssel kapcsolatos információk

A karantén kötelezettség 06.18-án megszűnt az EU tagállamokból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából és Izlandról érkezők számára. Bővebb információ a Konzuli Szolgálat és az EU hivatalos oldalán.

Nyit a budapesti repülőtér

Elindult a lassú és fokozatos újranyitás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a Wizz Air mellett a KLM és a Eurowings is indít járatokat Budapestről európai úti célokra.

Júniusban és júliusban a Qatar, Jet2, Swiss, British Airways, Emirates és Ryanair is újraindítja járatait a magyar fővárosból, ha a hatályos európai szabályok ezt megengedik.

Folytatódik az utazási szolgáltatók és a légitársaságok nehéz helyzete

Itthon bezárt a Robinson Tours, az európai óriás TUI pedig több ezer embert bocsát el. Az Emirates légitársaság harmincezer főt küldhet el, és másfél éves helyreállásra számít a járvány után.

Tartalomjegyzék

Európai országok utazási korlátozásai (2020. június 16-ig)

Horvátország utazási korlátozások, karantén szabályok

Horvátországba korlátozások és karantén nélkül utazhatunk, rendezvényeket megtartanak, a turistákat kiszolgáló infrastruktúra folyamatosan nyit újra. A látnivalók, múzeumok részben nyitottak újra. A strandok, szállodák, kempingek, kávézók és éttermek várják a vendégeket.

Az június második hetétől 0 új esetet regisztráltak az országban, az aktív esetek száma minimális.

Ausztria utazási korlátozások, karantén szabályok

Magyarországon kívül még 6, szomszédos európai ország polgárai számára lehetséges a beutazás korlátozások nélkül, mindenki más számára negatív COVID teszttel lehetséges. Az üzletek, kávézók, éttermek és turisztikai látnivalók nyitva tartanak, július 1-től pedig 250 fő alatti beltéri, és 500 főnél kisebb kültéri rendezvények is tarthatók.

A szálláson kívül kötelező a maszk viselése. Hazatéréskor nem kell karanténba vonulni.

Bulgária utazási korlátozások, karantén szabályok

Szerb és görög állampolgárok számára június 1-től lehetséges a korlátozások nélküli belépés. Egyéb EU országokból érkezők számára kötelező a két hetes karantén, de beléphetnek az országba. EU-n és Szerbián kívülről nem lehet az országba utazni.

A korlátozások fenntartása június végéig valószínű, az üzletek, éttermek, idegenforgalmi szempontból fontos helyek már most is nyitva tartanak.

Görögország utazási korlátozások, karantén szabályok

Június 15-ével tervezi az ország a turizmus újraindítását, a héten pedig megtörtént a hotelek, strandok, golfpályák és szabadtéri mozik/színházak korlátozások alóli feloldása.

Belépéssel és karanténnal kapcsolatos információkkal bővítjük a bejegyzést, amint rendelkezésre állnak.

Olaszország utazási korlátozások, karantén szabályok

Június 3-tól várja az ország az EU-ból érkező látogatókat szigorú távolságtartási és maszk viselési szabályok mellett. Hotelek, üzletek, éttermek nyitva, idegenforgalmi látványosságok újranyitása folyamatban van.

Hazatéréskor egyelőre fennáll a két hetes karantén kötelezettség.

Spanyolország utazási korlátozások, karantén szabályok

Egyelőre csak spanyolok vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az országba. Június 21. után kezdődhet meg a fokozatos feloldás, a turizmus újraindulásáról a következő hetekben várható információ.

Portugália utazási korlátozások, karantén szabályok

Június 15-én szűnnek meg a turizmust érintő korlátozások, további szabályok ez után lesznek elérhetők.

Franciaország utazási korlátozások, karantén szabályok

Magyarok számára lehetséges a belépés, de 14 napos karantén kötelezettség van, majd hazatérés után is karanténba kell vonulnunk. A francia szabályok szerint meg fog szűnni a kötelezettség, mikor a magyar fél eltörli azt.

A vészhelyzeti lezárások augusztus 2-án szűnnek meg. A 10 fő feletti csoportosulás tiltott. A belföldi utazók számára - maszkviselés és távolságtartás mellett - elérhetők az üzletek, látványosságok, kávézók, éttermek.

Szlovénia utazási korlátozások, karantén szabályok

EU állampolgárok korlátozások nélkül utazhatnak be, Magyarországra pedig szintén karantén kötelezettség nélkül jöhetünk haza.

Minimális számú fertőzött van az országban, a boltok, éttermek, kávézók és idegenforgalmi attrakciók nyitva vannak.

200 főig megtarthatók a rendezvények távolságtartással.

Kérdésed van egy-egy országgal kapcsolatban? Nem szerepelt itt az információ amit keresel? Állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken vagy Facebookon!

A világjárvány időrendje: Wuhan - Milánó - New York

A járvány november végén, december elején indulhatott útjára a Kínai Hubej tartomány Wuhan nevű metoropoliszából. A 12 milliós lakosságú város, majd a tartomány hermetikus lezárása január 23-án kezdődött, az USA pedig január utolsó napján kezdte meg a beutazási korlátozásokat a Kínában járt utazókkal szemben. Kínában a következő hetektől kezdve közel 700 millió ember került szigorú kijárási tilalom hatálya alá.

Az olaszországi járvány február 21-én kezdődött, a legfertőzöttebb régió az ipari és idegenforgalmi szempontból is kiemelkedő Lombardia. Olaszországban március elején vezették be a teljes országot érintő kijárási tilalmat, az Egyesült Államok március középen rendelte el 26, majd néhány nappal később még kettő európai ország polgárainak beutazási tilalmát egy hónapra.

 turizmus 2020 koronavirus new york

New York utcái kiürültek. Ugyanez a sarok általában egészen más képet fest.

Az amerikai elnök március 13-án jelentette be a vészhelyzetet, ekkora már jól látható, hogy New York City lesz a vírus első komolyabb amerikai gócpontja. Az EU március 17-én léptette életbe 30 napos korlátozását a nem EU állampolgárok belépésével kapcsolatban az Unió területére, és ugyanezen a napon Magyarország lezárta a határait minden külföldi előtt.

New York - A Város, Ami Soha Nem Alszik - tekintsd meg utazási ajánlataink IDE kattintva.

2020 márciusában az emberiség egyharmada kijárási korlátozás alatt élt. A kiindulási gócpont Wuhan április közepén elkezdte a teljes feloldást. Több európai ország a napokban csökkenő számú napi új megbetegedést regisztrál, illetve a korlátozások feloldásának több lehetséges módját is vizsgálják a szakemberek.

Fény az alagút végén Olaszországban

2020 áprilisának utolsó napjaiban Olaszország elkezdi a lassú lazítást a kijárási korlátozások megtartásával. Május elejétől az emberek elhagyhatják majd lakókörzetüket, és újraindulnak a gyárak. Május 18-tól nyitnak a könyvtárak, múzeumok, majd június elejétől a kávézók, éttermek és egyéb szolgáltatások.

A külföldieket június elejétől várják, a legnépszerűbb helyeken érhető módon egyelőre gyér a forgalom.

Mikor nem lehet még utazni?

Felsorolunk néhány tényezőt, amely még nem teszi egyértelművé, hogy ideje elindulnunk a bakancslistás utazásra:

  • Újra kinyitnak a látványosságok: Gazdasági és politikai megfontolásból akkor is megnyithatják nemzetközileg ismert helyeket, mikor még nem múlt el az adott országban a fenyegetettség.

  • Úti célunk nem jelent napi új vírusfertőzötteket: A nemzetközi utazás során emberek ezreinek útját keresztezzük. Ezért az országok politikusainak javaslatai helyett, akiknek elsődleges célja a gazdaságuk talpraállítása lesz, figyeljük a...

  • ...WHO és a járványügyi szakemberek ajánlásait a nemzetközi utazási korlátozások feloldásával és biztonságossá minősítésével kapcsolatban!

Mikortól lehet újra utazni?

  • Újranyitnak az iskolák és kinyitnak az első kávézók, éttermek. A helyiek újra élnek közösségi életet a megfelelő szabályok betartásával.

  • Amikor újra lehet (lemondási) biztosításokat kötni az utakra. A biztosítók a kockázatok felméréséből élnek.

  • Amikor az utazási irodák újra foglalnak és indítanak utakat. Az irodák számára az első az utasok biztonsága.

  • Mikor az EU és az USA újra engedélyezi a külföldiek beutazását.

Mikor biztonságos számomra az utazás?

A nemzetközi turizmus újbóli megindulása után minden utazó a saját belátása és kockázatvállalási hajlandósága szerint fog útnak indulni.

mikor lehet újra utazni turizmus 2020 coronavirus

Üres a mindig nyüzsgő London is.

A szakemberek számára sem világos, hogy ez milyen változásokat fog hozni a szektorban: egyesek szerint soha nem látott visszapattanás várható, hiszen a bezártság után mindenki új élményekre, szabadságra vágyik majd. Mások szerint pont az óvatosság miatt akár több évig is tarthat, míg a válság előtti szintre jutunk, és először inkább mindenütt a közeli, belföldi élményeket preferálják majd.

Olcsóbb vagy drágább lesz repülni a járvány után? A légitársaságok helyzete

Számos légitársaság, köztük a legnagyobbak között számon tartott Emirates és Turkish márciusban felfüggesztette nemzetközi utasszállítási tevékenységét. Azok a társaságok, melyek nem álltak le teljesen, köztük a magyar Wizz Air, átszervezésekkel és megszorításokkal igyekeznek átszervezni a gyakran 90% fölötti járatcsökkentést. A Wizzair május elejétől 16 budapesti útvonalán tervezi újraindítani gépeit. A Lufthansa csak őszre tervezi az újranyitást, a korábbi forgalom elérésére csak 2023-ban számítanak.

2020 májusának elején a bécsi repülőtéren például koronavírus-tesztet kérhetnek az utasok, amely ha negatív lesz, mentesít a karanténba vonulás alól.

Azt, hogy a járvány után milyen árakkal számolhatunk majd, a kereslet élénkülésének üteme, és az ezt ösztönző kedvezmények mellett a kínálat fogja meghatározni. Ha sok légitársaság megy csődbe, mikor felszáll a füst, még rekord alacsonynak számító üzemanyagárak mellett is drágulhatnak a repülőjegyek.

A legolcsóbb repülőjegyek megtalálásához készítettünk egy segédletet: 12 Tipp olcsó repülőjegyek foglalásához

A hajóutak és hajótársaságok helyzete

A hajótársaságok a légitársásagokhoz hasonlóan szorult helyzetbe kerültek a járványhelyzet miatt. Több társaság kórházhajónak ajánlotta fel a szolgálatból ideiglenesen kivont óriásokat, amerikai nagyvárosok közelében.

A hajóutak a nemzetközi turizmus újraindulásával várhatóan a korábbiaknál jóval kedvezőbb áron lesznek elérhetők, hiszen a cégek számára alapvető fontosságú, hogy újra elnyerjék utasaik bizalmát. Általános és személyi higiéniát célzó fejlesztéseket a lehető leghamarabb éles üzembe fogják állítani, a hajókon megszokott tűzriadós oktatáson kívül várhatóan járványügyi tudnivalókat is ismertetnek majd az utasokkal.

A legnagyobb hajótársaságok csődje az utóbbi napok fejleménye alapján nem tűnik valószínűnek, számos befektetési társaság vásárolt részesedést a cégekben, a részvények nyomott árfolyamát kihasználva. A befektetők szerint tehát továbbra is fényes jövő áll a hajóutak előtt, és ebben nekünk sincs okunk kételkedni.

Szállás árak a járvány után

Az Amerikai Hotel és Szállás Szövetség friss jelentése csak az USA-ban 4-5 millió fős leépítésre számít az ágazatban, és áprilisban elérheti a 80-90%-ot a foglaltságban bekövetkezett csökkenés, amely a kijárási korlátozások fenntartása esetén még tovább is eshet. Európában ennél is rosszabb lehet a helyzet a hatóságilag felügyelt karantén intézkedések miatt.

las vegas koronavirus lezaras
Las Vegas kaszinói március harmadik hetében zártak be.

A légitársaságok helyzetéhez hasonlóan nehéz megjósolni, hogy milyen gyorsan állnak talpra a sokkból a hotelek, szállások, apartmanok üzemeltetői. A szobák természetesen néhány hónap alatt nem tűnnek el, viszont ha időközben az elbocsátott munkavállalók továbbállnak, akkor nehéz lesz a korábbi kínálatot gyorsan újra elérhetővé tenni.

A legnagyobb szereplők már most akciókkal ösztönzik a vendégek visszatérését, a bizonytalanságok miatt azonban érdemes ingyenesen lemondható ajánlatokat választani őszre és télre is.

Utazási irodák itthon

A hazai irodák a magyar és EU-s törvényi szabályozásnak megfelelően átfoglalásokkal és a későbbiekben felhasználható voucherek formájában segítik az utasokat, az óriási visszaesés azonban maradandó változásokat hozhat a hazai utazásszervezők és közvetítők között, a fennálló helyzet tartósságától függően elbocsátásokkal, csődökkel is számolnunk kell.

A Morton’s Travel az amerikai csoportos utak hazai piacvezetője, 1991 óta utasok ezrei választottak már minket, gyakran csoportos útjainkat egyéni tartózkodással kombinálva. Legnépszerűbb útjaink a nyugati partot bemutató Nyugati Panoráma, valamint a teljes, koncentrált Amerika-élményt nyújtó Nagy USA körút.

Amerikai utazás a járvány után

Folyamatosan követjük a hazai és nemzetközi híreket, különös tekintettel az amerikai helyzetre. Az USA beutazási tilalom feloldása az eredetileg ígért 30 naphoz képest tovább csúszhat, amennyiben ez induló amerikai útjainkat érinti, úgy egy későbbi dátumra foglalunk át vagy később felhasználható vouchert adunk.

los angeles napfelkelte amerikai utazás a járvány után griffith observatory

Napfelkelte Los Angelesben

Az Egyesült Államokban komoly belpolitikai kavarodást okoz az államok eltérő hozzáállása a kijárási tilalomhoz illetve a feloldások lazításának menetrendjéhez. Néhány államban május elejével megkezdődik az üzletek, bevásárlóközpontok és szolgáltatók újranyitása, míg másik a májusi hosszabbítás mellett döntöttek. A témában hasznos információkkal szolgálhat a New York Times interaktív térképe.

Az utóbbi napokban leginkább őszi és téli csoportos útjaink iránt érdeklődnek utasaink, köztük a közönségkedvenc Karácsonyi hangulat Frei Tamással New Yorkban és Miamiban utakkal, valamint New York, Las Vegas, Miami és Honolulu (Hawaii) szilveszteri felfedezésével.

Kiemelkedően jó árak az USA-ba

A Morton’s Travel augusztusi amerikai csoportos útjaira kiemelkedően kedvező áron lehet foglalni:

  • Árgaranciával (USD és EUR árfolyama garantáltan nem befolyásolja a későbbi árat)

  • 0 Ft előleg befizetése mellett

  • Közönségkedvenc utak profi idegenvezetőkkel. Ismerkedjen meg velük videóinkon keresztül!

Mire számíthat, aki közvetlenül a feloldások után útnak indulna?

A kínai tapasztalatokból kiindulva számítani lehet rá, hogy még abban az esetben is, ha a tömegek a feloldások után azonnal utazni kezdenek, a bezárni készült szolgáltatóhelyek (éttermek, kávézók, galériák, stb.) számára lassabb lehet az újraindulás.

Fontos ezért felkészülni rá, hogy az első hónapokban ne ugyanarra az élményre számítsunk, mint amilyenben a járvány előtt lett volna részünk. A világ továbbra is fantasztikus élményekkel vár, az utazás azonban, mint ahogy a repülés is megváltozott 2001. szeptember 11. után, már soha nem lesz ugyanaz, mint 2020 tavasza előtt volt.

Örömmel állunk rendelkezésre a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához, és várunk szeretettel közönségkedvenc amerikai körutazásainkon! Kérdéseidre Messengeren kaphatsz leggyorsabban választ szakértőinktől.