fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

mexikó utazás cancun óceánpart nyaralás látvinalók szervezett csoportos egyéni út mortons

Mexikó utazás a járvány után - Minden amit tudnod kell

2020.07.20.

Mexikó 2020 júniusának közepén újranyitotta az ország egyes részeit a turisták előtt, különös tekintettel az átutazó forgalomra és a Yucatán-félsziget népszerű idegenforgalmi desztinációira. A bejegyzésben a járvány utáni mexikói utazás legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttük össze.

A Morton’s utazáskeresőjében a korábbi évekhez képest kiemelkedően jó ár-érték arányú egyéni és idegenvezetős utazások is elérhetők.

Tartalomjegyzék

Mexikói utazás: Helyi intézkedések és szabályok a járvány után

mexiko utazás kaktusz sivatag színes épületek yucatán cancún cancun baja utazási iroda

Mexikó ugyan már júniusban újranyitott az utazók előtt, az amerikai szárazföldi határ legalább augusztus 21-éig zárva tart a nem létfontosságú forgalom előtt. Július közepén a múzeumok még zárva tartanak, az éttermek pedig csak elvitelre főznek. Ha utazás mellett döntünk, a zsúfoltsággal nem lesz problémánk, a nyaralóhelyek tökéletessége ellenére a hangos-ízes-szagos Mexikó-élmény egy ideig nem lesz teljes.

A szórványosan előforduló visszafordítás elkerülése érdekében kérjünk szállásunktól vagy irodánktól meghívólevelet, készüljünk kinyomtatott bankszámlakivonattal, szállásfoglalás visszaigazolásával és hazaúti repjegy foglalásával. Forrás: Konzuli szolgálat

A július 15-én életbe lépő magyar szabályok szerint Mexikó a piros kategóriába került, így a visszavonásig, hazatérés után, két hét házi karanténba kell vonulnunk, és addig ezt nem is lehet elhagyni, míg kettő darab negatív teszt Bővebb információ folyamatosan frissülő bejegyzésünkben.

Szabályok mexikói átszállás esetén

Közép-Amerika és más mexikói desztinációk felé kedvelt átszállóhely Mexikóváros, melynek nemzetközi repülőtere (MEX) az Európában is megkövetelt szabályokkal, mint távolságtartás vagy maszk viselése, üzemel.

2020 júliusában az ország újranyitásával párhuzamosan kezd növekedni a légiforgalom, de még mindig töredéke a korábbinak.

Mexikó utazás árak alakulása a járvány után

Mexikó és Mexikóváros repülőjegy, járatok

A kínálat 2020 júliusában még nem a legjobb, de Mexikóvárosba nyár végére, őszre és télre egy átszállással már 170-180 000 Ft környékén találni repülőjegyet 2020 júliusában, ami a Google historikus repülőjegy adatai szerint kifejezetten kedvezőnek mondható.

A legjobb árú repülőjegyek megtalálásához 12 tippet felvonultató részletes útmutatót készítettünk. Olvasd el itt!

Szálláshelyek

mexikó hotel szállás foglalás biztonság mortons utazási iroda szeged budapest

A három-négy-öt csillagos hotelek, óceánparti apartmanok árai akár 40-60%-kal is alacsonyabbak lehetnek idén őszre, télre mint voltak a járvány előtt. Azok számára, akiknek Mexikó bakancslistás desztináció, a járvány alábbhagyásával érdemes lesz lecsapni a kínálkozó lehetőségre.

Legnépszerűbb látnivalók és programok

mexikó azték maja történelem építészet régészet látnivalók mortons

Cancún és a Maja Riviéra

A Mexikói-öböl partján, a Maja Riviérán (Riviera Maya) találhatók a híres turisztikai övezetek, Cancún, Playa de Carmen és Cozumel szigete. A járvány előtt évi ötmillió látogató érkezett ebbe a yucatán-félszigeti paradicsomba, nem véletlenül.

A közeli Uxmal kihagyhatatlan kulturális látnivaló.

Cenoték, azaz barlangfürdők a Yucatán-félszigeten

mexikó utazás mexico cenote barlang fürdés chichen itza mortons

A maják a beszakadt vagy máig ép mészkő barlangokban található tavakat az alvilág kapiunak tartották. Több látványos és izgalmas cenote található a félszigeten Cancuntól, Tulumtól vagy Playa de Carmentől néhány órányira található, összesen pedig több mint 20 000 darabra teszik számukat az országban.

Óriási élmény fürdőzni bennük még annak ellenére is, hogy egyik-másikban a régi időkben áldozatot mutattak be.

A legnépszerűbbek: A képen is látható Cenote Ik Kil, Zaci, Aktun Chen, Sac Aktun, Dos Ojos, X’keken, Samula

Puerto Vallarta

A Csendes-oceán partján található város a 60-as évektől kezdve az amerikaiak kedvenc nyaralóhelye volt, ma pedig a világ minden részéről érkeznek ide pihenni vágyók a remek strandok és klasszikus pálmafás-koktélos hangulat miatt.

Cabo San Lucas

cabo san lucas mexikó utazás baja mortons

A csodás Baja-félsziget csúcsán 30 kilométernyi fantasztikus strad található, a terület ráadásul a búvárok, horgászok és tengeri sportok kedvelőinek paradicsoma.

Barranca del Cobre, a mexikói Grand Canyon

Túrázva, lóháton vagy kerékpáron is bejárható az ország egyik legnépszerűbb látványossága, a méreteiben a Grand Canyonra hajazó szurdokrendszer, melyet 6 folyó vágott a fennsíkba.

A kényelmesebbek természetesen autóval vagy vonattal is megközelíthetik a nyáron pokolian forró területet.

Mexikóváros és történelmi óvárosa

15 négyzetkilométeren fekszik a világörökség részét képező óváros, ahol 1400 darab 16-19. századi koloniális épületben gyönyörködhetünk, köztük világhírű múzeumokban, óriási katedrálisokban és látványos palotákban.

A látóhatáron magasodnak a Popocatépetl és Iztaccíhuatl csúcsai, melyek 5000 méter feletti magasságuknak köszönhetően egész évben hóföldte csúcsokkal kápráztatják el a látogatókat.

Teotihuacan romváros

Mexikóvárostól 50 kilométerre található Mezoamerika legjelentősebb városa, fantasztikus épületekkel, festményekkel és régészeti leletekkel. A lenyűgöző méretű Nap piramisa 75 méteres magasságával a legnagyobb Mexikó piramisai között.

A romváros látogatásakor ha lehetőségünk van rá, inkább kérjünk saját sofőrt vagy szerveztessünk túrát az utazási irodával, mert a hotelekbek befizethető utak gyakran az idő jelentős részét ajándékboltokban és “tequila főzdékben” töltik.

Guanajuato

A gyalogosan felfezendő város szintén az UNESCO listán található, bájos utcácskákat és sikátorokat találunk itt koloniális stílusban. A város föld alatti része egykor a folyót vezette el alagútjain keresztül, ma autók és gyalogosok használják.

Chichen Itzá, a maja metropolisz

A híres Kukulkán piramisán (El Castillo) kívül is számtalan látnivaló vár minket a remek állapotban megőrzött és helyreállított területen, mely Mexikó egyik legnépszerűbb kulturális látványossága.

Tulum és ősi erődje

tulum erőd mexikó látnivalók

A Yucatán-félsziget egyik legnépszerűbb látnivalója a magas falakkal rendelkező, csodás környezetben található maja erőd.

Mérida

A fehér város, melyet 1542-ben a spanyolok alapítottak négyzetrácsos elrendezésű, számos európai vonással rendelkezik.

Oaxaca, az igazi Mexikó íze

mexikó halottak napja fesztivál karnevál látnivalók kultúra mortons travel utazási iroda

Az őslakos és a spanyol hatások keveréből áll össze a különleges hangulatú város arculata. Fantasztikus épületek, gasztronómia és fesztiválok várják itt a látogatót, így Oaxaca a mexikói utazás egyik csúcspontja lehet.

Közlekedés, autóbérlés, tömegközlekedés

Mexikóváros kaotikus forgatagában nem érdemes autóval bajlódni, válasszuk a taxit és a tömegközlekedést. Érdemes az átverések elkerülése érdekében hivatásos taxit, vagy a szálláshelyünk által rendelt autót választani.

A Yucatán-félszigeten vagy más óceánparti úti célok esetében az akár több órára található látványosságokat is egyszerűbben érjük el bérelt autóval, melyet akár a nagyvárosokban a hotelen keresztül, vagy pedig a rögtön a repülőtéren felvehetünk. Szakértőink örömmel segítének az előzetes választásban és bérlésben.

Vízum, védőoltás és biztosítás

További fél évig érvényes útlevéllel magyar állampolgárok számára vízummentes a belépés, és a maximum 180 napos tartózkodás, de rendelkeznünk kell a visszaútra érvényes repülőjeggyel.

Mexikói utazás előtt mindenképp kössünk biztosítást, mely a szokásos tételeken felül legalább két hetes kórházi ellátást vagy karantént is fedezne. Kötelező védőoltás nincsen. Bővebb információ a Kozuli Szolgálat honlapján érhető el.

Mennyire veszélyes Mexikó? Mire érdemes figyelni?

Az ország gyakran kerül a hírekbe a rivális kartellek harca miatt, mely szórványosan az ország bármely részén előfordulhat, de főleg a Michoacán, Guerrero és Sinaloa szövetségi államokban.

A turisták ennek ellenére a legtöbb szakértő szerint nincsenek veszélyben az országban - különösen az idegenforgalmilag fontos régiókban nem. Érdemes ennek ellenére elővigyázatosnak lenni és a józan ész szabályait betartani: bejelentkezni a nagykövetségen, nem tartani magunknál nagy mennyiségű készpénzt, a hotel vagy szállás által rendelt taxiba szállni, éjszaka lehetőleg nem, vagy csak csoportosan mozogni, és nem kérkedni drága használati tárgyakkal a nagyvárosok mellékutcáiban.

Élelmiszerbiztonság, utcai étkezés Mexikóban?

mexiko utazás a járvány után korlátozások street food mexikóváros mortons

Mexikó óriási ország, a világ egyik legizgalmasabb, legváltozatosabb gasztronómiájával rendelkezik. Nagy hiba lenne kihagynunk az utcai árusok és a helyiek által választott kifőzdék kinálatát. Ennek ellenére hallgassunk az eszünkre, és tartsunk be néhány alapszabályt:

  • Mindig a teljesen megfőzőtt/megsütött étel a legbiztonságosabb, minél több a nyers hozzávaló, annál nagyobb a fertőzés esélye

  • Bízzunk a megérzésünkben, ha valami piszkosnak néz ki, nem érdemes kockáztatni.

  • Kövessük a helyieket kedvenc helyeikre.

  • Azt és akkor együk, amikor ők.

  • A hosszú sor egy utcai árusnál vagy családi étterem előtt jót jelent, főleg ha gyerekek és nők is vannak a sorban (akiknek gyengébb a gyomra).

  • Mexikóban, különösen az utcán vagy a városban járva, ne erőltessük a jég alapú italokat vagy jeget az innivalónkba, a csapvízzel ugyanis gond lehet.

  • Ha gyümölcsöt veszünk, vásároljunk nagyon frisset, vagy hámozható fajtát

  • Közhelyesnek tűnhet, de a kóla és a pálinka segít a háborgó gyomron.

Szervezett vagy egyéni utat érdemes választani?

Mint mindig, most is az a kérdés, hogy az utazóknak mennyire van kedve és ideje a foglalással, szervezéssel, biztosítás intézésével és a korlátozások figyelésével foglalkozni. A csoporttal egyes helyeken helyi kísérő is velünk tart, ez a legbiztonságosabb, de kevésé rugalmas utazási mód.

Az óriási mennyiségű látnivaló miatt az egyéni utazás során könnyű “elúszni”, ráadásul a fontos helyek közötti közlekedés, parkolás is nehézkes lehet bérelt autóval vagy tömegközlekedéssel. Idegenvezetős csoportos utazás során nem csak magyar nyelven hallgathatjuk meg az adott helyek történetét és érdekességeit, de kényelmes és légkondícionált transzfer is rendelkezésünkre áll.

A Morton’s utazáskeresőjében a korábbi évekhez képest kiemelkedően jó ár-érték arányú egyéni, és 5-12 éjszakás idegenvezetős utazások is elérhetők.

Örömmel állunk rendelkezésre a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához, és (reméljük már ősztől) várunk szeretettel közönségkedvenc amerikai körutazásainkon! Kérdéseidre Messengeren kaphatsz leggyorsabban választ szakértőinktől.