fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

GYAKORI UTAZÁSI KÉRDÉSEK - USA
(GYUK USA)

2020.03.25.

USA gyakran ismételt kérdések

✅ Milyen iratokkal utazhatok be az Amerikai Egyesült Államokba?

Az USA-ba történő beutazás feltételeiről az alábbi linken keresztül tájékozódhat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika

Jelenleg az alábbi iratokkal lehete belépni az Amerikai Egyesült Államok területére:
  • érvényes útlevél
  • ESTA engedély vagy vízum
Az USA-ba történő belépéshez érvényes útlevelét és ESTA engedélyét vagy vízumát ellenőrizni szíveskedjen, és ne felejtse el nyomtatva magával vinni!

FONTOS: Az ESTA és az útlevél adataiban semmilyen eltérés nem lehet, minden eltérést azonnal jelezni és javítani szükséges, egyéb esetben a beutazás meghiúsulhat, amiért felelősséget irodánk nem tud vállalni.

Csináljon fénymásolatokat iratairól, és utazás közben tárolja őket az eredeti iratoktól elkülönítve, vagy digitális formában egy megbízható internetes honlapon, vagy e-mail fiókban!

✅ Hol tudok ESTA engedélyt igényelni?

Az ESTA engedély kérelem kitöltése online az alábbi, magyarul is elérhető honlapon lehetséges: ESTA engedély igénylés

ESTA engedélyének ügyintézésében irodánk is készséggel áll rendelkezésére, kérjük, keresse irodánkat!

✅ Milyen ellenőrzésekre számíthatok az USA-ba való megérkezéskor?

A kiszállás után közvetlenül dokumentumellenőrzést végeznek, ekkor történik az elektronikus ujjlenyomat vétel és szem scannelés is. Türelemmel hajtsa végre a tisztviselő utasításait!

A beléptetés után lehet felvenni a csomagokat.

✅ Mit kell tudnom az USA-t illető pénz- és vámszabályokról?

A beviteli szabályokról legpontosabb naprakész információt a Konzuli Szolgálat weboldalán talál: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika

NAV Utastájékoztató

✅ Hol találom meg az USA-ra vonatkozó (egyéb) utazási tanácsokat?

Kérjük, a Konzuli Szolgálat oldalán tájékozódjon az USA-t illető utazási tanácsokról, általános információkról.

✅ Utazásom időpontjában milyen időjárásra számíthatok Amerikában?

A várható hőmérsékletekről a https://weather.com weboldalon tájékozódhat.

✅ Milyen időeltolódással kell számolnom, ha Amerikába utazok?

Az időeltolódás Magyarország és az USA keleti partvidéke között 5-6 óra, nyugati part 9-10 óra, Hawaii 11-12 óra eltérés van, a téli vagy nyári óraállítástól függően.
Bővebb információ: https://www.time.gov

✅ Mikor érkezzek meg a repülőtérre?

Javasoljuk, hogy indulás előtt legalább 2 órával érkezzen ki a repülőtérre, és a beszállításhoz azonnal, amint lehet, kezdje meg a bejelentkezést az arra kijelölt check-in pult(ok)nál. Tengeren túli járatok esetében indulás előtt akár már 3 órával bejelentkezhet járatához.

A lehető legjobb tervezés ellenére is előfordulhatnak menetrend- és útvonalváltozások a légiközlekedésben. Kérjük, az ezzel kapcsolatos esetleges kárigényével a probléma felmerülésekor azonnal forduljon a mindenkori légitársaságához!

FONTOS! A légitársasági menetrend szerinti indulási és érkezési idők mindig helyi időt jelölnek. A menetrend minden esetben tájékoztató, a légitársaság a változtatás jogát fenntartja.

✅ Hogyan készüljek a repülésre?

Nagyon kényelmes ruházat és lábbeli javasolt a repülés idejére, mivel korlátozott lesz a mozgás.

✅ Milyen szabályok vonatkoznak a feladott poggyászokra?

A feladott poggyász maximális súlya általában 20 vagy 23 kg a turistaosztályon, ez légitársaságonként változhat. Az erre vonatkozó adatokat utazási referenseink mindig, már az ajánlatadás során megadják, amennyiben mégis kérdése merül fel, kérjük, látogasson el az adott légitársaság weboldalára, vagy keresse irodánkat!

Általánosságban elmondható, hogy minden utas csak egy 1 darab poggyászt adhat fel.

A 2. életévüket be nem töltött gyermekek után az utasok nem jogosultak ingyenes poggyász feladására. Babakocsi, babaágy, gyermekülés szállítása esetén ezeket a poggyászokat be kell csomagolni egy csomagba vagy védőfóliába, ellenkező esetben a fuvarozó nem felelős a keletkezett károkért.

A kísérő kutyák, amennyiben azok vak, siket vagy más fogyatékkal élő személyeket kísérnek, ingyenesen szállíthatók.

Akik túllépik a maximálisan megengedett poggyász súlyhatárát, tehát bőröndjük nehezebb, illetve nagyobb méretű az előírtnál, poggyász túlsúlydíj fizetésével kell számoljanak.

Néhány diszkont légitársaság külön felárat számol a feladott poggyászokra.

A feladott poggyászba ne rakjon értékeket, úgymint videokamera, fényképezőgép, ékszerek, készpénz, utazási dokumentumok stb.!

Kábítószernek látszó fehér por (porcukor, liszt, completta) csomagolása TILOS!

✅ Milyen szabályok vonatkoznak a kézipoggyászra?

A kézipoggyász súlyhatára légitársaságonként változó, az erre vonatkozó adatokat utazási referenseink mindig, már az ajánlatadás során megadják, amennyiben mégis kérdése merül fel, kérjük, látogasson el az adott légitársaság weboldalára, vagy keresse irodánkat!

✅ Mit csomagoljak a kézipoggyászba?

A kézipoggyászba érdemes csomagolni azokat a tárgyakat, amelyekre az utazás közben szüksége lehet. Mindenképpen a kézipoggyászban van a helye az úti okmányoknak, a hivatalos dokumentumoknak, a készpénznek és a bankkártyáknak. Érdemes itt tartani a kisméretű és értékes, valamint törékeny tárgyakat is, mint például az ékszerek vagy a szemüvegek. Semmiképpen nem szabad a kézipoggyászban hagyni a 6 cm-nél nagyobb pengéjű ollókat, késeket és más éles fémtárgyakat, ezeket a feladásra szánt csomagokban kell elhelyezni.

Napi gyógyszereket a kézipoggyászban helyezze el, gyári csomagolásban! Bizonyos betegségek esetén, melyek átlagos mennyiségen felüli gyógyszert/ ampullát, ill. tűt igényelnek, csak angol nyelvű orvosi igazolással vihetők fel a fedélzetre. Igazolás a háziorvostól kérhető, és érdemes annyi fénymásolatot magával vinnie, ahogy szakaszból a repülőútja áll.

Javasoljuk, hogy a kézipoggyászba csomagoljon egy öltözet ruhát arra az esetre, ha késve érkezne meg a bőröndje. A kézipoggyász összeállításakor feltétlenül figyelembe kell venni a folyadékok tárolásáról szóló szabályokat is. A fedélzetre tilos felvinni 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben folyékony/ gél halmazállapotú dolgokat, szúró, vágó, robbanó, gyúlékony anyagokat!

Kábítószernek látszó fehér por (porcukor, liszt, completta) csomagolása TILOS!

Biztonsági okok miatt a kézipoggyászban szállított elektronikus eszközöknek feltöltött állapotban kell lenniük.

Általában a kézipoggyász mellett egy személyes kis táska (laptop táska, kisebb női táska) is felvihető a gépre.

✅ Az USA-ban belső járattal is utazom. Mit kell tudnom a belső járatokra vonatkozó szabályokat illetően?

A belső járatokon a poggyász feladásáért a repülőtéren kell fizetni, bankkártyával. A súlyhatár itt is a szokásos, pontos információkért, kérjük, látogassa meg a légitársaság weboldalát, vagy keresse irodánkat!

Az amerikai belső járatokon nincs fedélzeti ellátás, csak kártyával fizetés ellenében lehet ételhez jutni.

✅ Mi a teendőm, ha a poggyászom megsérül vagy elveszik a repülőút során?

Amennyiben a bőröndje sérülten érkezik meg, vagy elveszett az utazás folyamán, kérjük, azonnal menjen a LOST AND FOUND pulthoz jegyzőkönyvet felvenni. Ez a jegyzőkönyv segít a bőrönd fellelésében. Ennek hiányában a légitársaság nem tud segítséget nyújtani.

✅ Milyen biztosítást kössek utazásomhoz kapcsolódóan?

Mivel Amerikában különösen magasak a kórházi költségek, így irodánk mind az útlemondási, mind a baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás (BBP) megkötését is kiemelten javasolva, már az ajánlatadás során felhívjuk a figyelmet ezek rendkívüli fontosságára. Felhívjuk Utasaink figyelmet, hogy az USA-ban nem elegendő az egyes szolgáltatások térítésére az esetleges bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítás, ha nem várt esemény lépne fel!

  • Lehetőség van külön sztornóbiztosítás (útlemondási biztosítás) és külön baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás megkötésére. Ebben az esetben az útlemondási biztosítás 20% önerős, azaz ha az utasok vagy a közvetlen hozzátartozóik orvosilag igazolt megbetegedése, balesete miatt kénytelen az utat lemondani, a biztosító a részvételi díj 80%-át téríti meg.
    A BBP biztosítások díja az úti cél, az utazás időtartama és a választott módozat függvényében változik, kérjük, pontos információkért keresse irodánkat!
  • Lehetőség van önrész nélküli, kombinált útlemondási és utasbiztosítás együttes megkötésére is. Ebben az esetben, tehát ha az utasok vagy a közvetlen hozzátartozóik orvosilag igazolt megbetegedése miatt kénytelen az utat lemondani, a biztosító a részvételi díj 100%-át megtéríti, ill. ez már tartalmazza a BBP biztosítást is. Ennek díja szintén az úti cél, az utazás időtartama és a választott módozat függvényében változik, kérjük, pontos információkért keresse irodánkat! Útlemondási és utasbiztosítási lehetőségek

✅ Hogyan használhatom az elektromos eszközeimet Amerikában?

A kétágú villásdugóval rendelkező készülékekhez szükség van adapterre vagy feszültség-átalakítóra. Szaküzletekben beszerezhető.

✅ Milyen mértékegységekkel számolnak az USA-ban?

1 gallon = 3,79 liter.
1 mérföld = 1609 méter
100 Fahrenheit = 37,7 Celsius
Több felületen is elérhetőek olyan váltóprogramok, amelyek segítségével könnyebben eligazodhatunk a rendszerben.

✅ Érvényes a magyar jogosítványom az USA területén?

A rövid időre látogatók esetében érvényes.

Egy évnél további kint tartózkodás esetén szükséges a nemzetközi jogosítvány kiállítása.

A közlekedési szabályok államonként eltérőek, érdemes kiutazás előtt tájékozódni.

✅ Milyenek az amerikai szállodák?

Alapesetben 2 fős elhelyezés esetén 1 db franciaágy található a szobákban, míg 3-4 fő két kisebb franciaágyon osztozik. Minden szoba klimatizált, fürdőszobával, WC-vel, telefonnal és TV-vel, néha kávé- és teafőzővel felszerelt. Hajszárító és vasaló minden szobában található.

A szállodákban bejelentkezéskor elkérik a hitelkártyát az egyéb fogyasztás fedezésére. Amennyiben nem rendelkezik hitelkártyával, egyes helyeken elfogadnak készpénz depozitot is, ez esetben az indulást megelőző napon jelezni kell a recepción a másnapi távozást, hogy rendelkezésükre álljon a kellő mennyiségű készpénz a kijelentkezéskor.

A New York-i szállodai szobák a megszokottnál kisebb méretűek, és a szállodák átlagon felüli kihasználtsággal működnek, ami azt jelenti, hogy a berendezésük lehet „elhasználódott”, de minden esetben könnyen megközelíthető, központi helyen van, ahonnan a város nevezetességei könnyen elérhetők.

Az Egyesült Államokban minden szállodai szoba nemdohányzó! A dohányzást súlyosan büntetik, rendkívül szigorúan veszik a betartatását. Amennyiben a szobában a tiltás ellenére dohányoztak, úgy utólag a szálloda irodánk részére 250 USD összegű csekket küld, amit a szobaszám alapján az Utas részére haladéktalanul továbbszámlázunk.

✅ Milyen az amerikai szállodák által nyújtott ellátás?

Az USA-ban a reggeli nem jár együtt automatikusan a szállással. Egyes szállodák ingyenesen biztosítanak reggelit a vendégeknek, de ezek kínálata nem mindig egyezik meg az Európában megszokott reggelivel, általában egy nagy adag kávéból és cukros fánkból, vagy egyéb péksüteményből áll. A szállodák közelében sok az étterem, és viszonylag olcsóak is. Legelterjedtebbek a fast food éttermek (Sbarro, Kentucky Fried Chicken, Dunkin’ Donuts, Pizza Hut, Taco Bell), ahol az ebéd vagy vacsora 20-30 dollár körül van. Minden konyha megtalálható az USA-ban – kínai, francia, olasz, mexikói és így tovább. A borravalót minden esetben elvárják.

✅ Hogyan fizessek borravalót Amerikában?

A szervizdíj / borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban, mint pl. az USA-ban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik Amerikában!

✅ Működnek a magyar telefonszolgáltatók az USA-ban?

Az utazás előtt mindenképp váltson kézi hálózatválasztásra, kapcsolja ki az adatforgalmat az automata átállás elkerülése érdekében.

Telenor: Telekom:
  • roaming díj (USA)

    külföldi tartózkodás esetén mind a hívó, mind a hívott fél is fizet telefonáláskor, de az üzenetek fogadása roaming helyzetben ingyenes

  • mobilnet díj (USA)
Vodafone:

Világjegyet lehet igényelni, amivel hazai tarifákkal van lehetőség mind telefonálásra, mind mobilnetezésre. Díjszabás

További információkat az adott szolgáltató honlapján vagy ügyfélszolgálatán kaphat.

(A szállodák nagy része ingyenes Wifi-t biztosít vendégeik részére, ill. több vendéglátóhelyen (pl. Starbucks kávézók) szintén ingyenes a Wifi – fogyasztás esetén.)

✅ Milyen ruházatot csomagoljak az útra?

Az utazás során egészen biztosan sokat fog sétálni, fontos a kényelmes cipő, eső ellen dzseki vagy esernyő időjárástól függően.

✅ A Morton’s Travel csoportos útján veszek részt, milyen információkkal kell még tisztában lennem a fentieken kívül?

Cégünknek és munkatársainkak szívügye a környezetvédelem, ezért egy új, elektronikus utastájékoztatási rendszert vezettünk be. Legkésőbb az utazást megelőző két héttel megküldjük az applikációhoz való hozzáférést. Az applikáció utasaink számára ingyenes, a letöltés után internetkapcsolat nélkül is használható.

Az utazás előtt pár nappal már minden, az úttal kapcsolatos információ fellelhető lesz benne, amely a teljes körút során segítségére lehet. Megtalálja majd benne – többek között – az utazása legfontosabb elemeit a naponkénti lebontásban történő programleírástól kezdve a foglalási adatokon át a különböző utazási dokumentumokig. Az alkalmazás tartalmaz továbbá úti kalauzt, térképet, hasznos tanácsokat, figyelmeztetéseket, időjárási információkat vagy akár programlehetőségeket is az esetleges szabadidő aktív eltöltésére.

Az adatok, részvételi jegyek, tudnivalók feltöltését munkatársaink folyamatosan végzik. Az utolsó információk az út előtti héten fognak megjelenni, ekkor küldjük meg az idegenvezetőnkkel vagy irodánk munkatársával történő repülőtéri utastalálkozó időpontját is, ezért kérjük, folyamatosan kísérje figyelemmel az alkalmazást. A változásokról e-mail-en keresztül is tájékoztatjuk utasainkat.

Amennyiben nincs technikai lehetősége letölteni az applikációt, természetesen papír alapon/ elektronikusan is biztosítani tudjuk a tájékoztató anyagokat az utazás megkezdése előtt. Amennyiben erre igénye/ igényük van, kérjük, majd keresse irodánkat!

Önnek nem lesz más teendője, mint az utazásához szükséges saját dokumentumokkal kiérkezni a repülőtérre. Minden egyéb nyomtatványt (repülőjegy, szállásvoucherek, belépők) a repülőtéren fog megkapni.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a repülőjáratokon az üléshelyeket a légitársaság osztja be, irodánk a légitársaság technikai és biztonsági intézkedései miatt nem tudja előre beültetni az utasokat.