A világ múzeumainak nem pusztán különböző tárgyak és műtárgyak megóvásában van fontos szerepe, hanem a kulturális turizmus célpontjaiként a helyi és a nemzeti gazdaságok oszlopai, a hagyományok őrzésének és népszerűsítésének fontos központjai. 

Népszerűségüket és fontosságukat jól példázza, hogy az UNESCO szerint számuk 1975 óta 22 ezerről 95 ezerre növekedett, és hogy az UNESCO feladatkörének fontos eleme a múzeumok védelme konfliktusoktól és természeti katasztrófáktól, majd a veszély elmúlta után azok rehabilitálása. Vannak persze múzeumok, melyek különlegességük, látogatottságuk vagy puszta méretük alapján kitűnnek a sorból.

A következőkben bemutatjuk a világ 5 legnagyobb múzeumát. 

Párizs, Louvre 

louvre páris a világ legnagyobb múzeuma

Terület: Közel 73 ezer négyzetméter
Belépő: 17 EUR-tól, előzetes foglalással
https://www.louvre.fr/en

A világ legnagyobbjának számító párizsi Louvre egyúttal talán a világ legismertebb múzeuma is (főleg, ha az itt kiállított Mona Lisára gondolunk), és rendszeresen vívja ki magának egy-egy év leglátogatottabb múzeuma címét is. Legutóbb például 2022-ben vált a világ leglátogatottabb múzeumává, 7,8 millió látogatóval. Mintegy 380 ezer tárgynak, ebből 35 ezer műtárgynak, ad otthont, az őskortól egészen a 21. századig.

A Louvre szobrokat, festményeket, rajzokat és régészeti leleteket állít ki, és a több mint 60 ezer négyzetméteres állandó kiállítási terével már önmagában is a világ legnagyobbjai közé tartozna. Az 1793-ban alapított múzeum a korábbi királyi palotában található, a költői Párizs szívében.

Szentpétervár, Ermitázs

ermitázs szentpétervár hermitage

Terület: 67 ezer négyzetméter
Belépő egy békésebb világban: 500 RUB, kb. 5 EUR-tól, előzetes foglalással
https://www.hermitagemuseum.org

Az Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeuma az ország történelmi fővárosában, Szentpéterváron található. Nagy Katalin orosz cárnő alapította 1764-ben, nevét az első gyűjteménynek helyet adó Remete-lakról kapta, ami franciául Hermitage.

Az évek során a múzeumkomplexum kibővült számos környező épülettel, például a régi cári rezidenciával, a Téli Palotával. Több mint 3 millió tárgynak ad otthont a kőkortól napjainkig, így az Ermitázs egyúttal a világ legnagyobb gyűjteményének otthont adó múzeum is. 

Peking, Kínai Nemzeti Múzeum

kínai nemzeti múzeum peking xian agyagkatonák

Terület: 65 ezer négyzetméter
Belépőt érdemes utazási irodán vagy a szálláshelyen keresztül intézni.
https://en.chnmuseum.cn/

A történelmileg jelentős Tienanmen téren található Kínai Nemzeti Múzeum listánk legfiatalabbika. Mai formáját 2003-ban nyerte el, amikor a két, az épületben helyet kapott és a maga nemében szintén fiatal, 1949-es és 1950-es alapítású múzeum egyesült.

Az óriási múzeum Kína művészetével és történelmével foglalkozik, másfél milliós darabszámú gyűjteménye tartalmaz ősi és modern műtárgyakat, ritka és antik könyveket és szobrokat, festményeket és egyéb műtárgyakat. 

New York, Metropolitan Művészeti Múzeum 

metropolitan múzeum museum of art new york

Terület: 59 ezer négyzetméter
Belépő: 30$-tól
https://www.metmuseum.org/

A New York városában található az Egyesült államok legnagyobb múzeuma Metropolitan Museum of Art. Az amerikaiak gyakran egyszerűen úgy becézik, “a Met”, bár ez a becenév félrevezető lehet, mert a szintén New Yorkban található Metropolitan Operára is gyakran így hivatkoznak.

A Central Park sarkán található komplexum, 1870-ben épített gigászi és ikonikus főépülete mellett, részét képezi egy lényegesen kisebb, The Cloisters nevű múzeum is, melyet 1934-ben építettek késői román kori erőd mintájára. A Met műgyűjteménye körülbelül 2 millió darabot számol és művészetek történetének ötezer évét fedi le, a világ különböző országaiból és vidékeiről.

A múzeum otthont ad például az óegyiptomi denduri templomnak, amit az Egyesült Államok ajándékba kapott Egyiptomtól, az UNESCO Világörökségi helyszín létrejöttéhez is vezető, az Asszuáni-gát megépítését megelőző leletmentési munkálatokban való segítségért. A magazinban már bemutattuk Asszuán rejtélyes befejezetlen obeliszkjét.

A Morton's Travel három évtizede az amerikai csoportos utak piacvezetője, a Met részét képezi több utunk programjának is.

+1 Amerikai Egyesült Államok, Smithsonian Intézet 

smithsonian institute múzeumok usa utazás

Tiszteletbeli említést érdemel, bár tényleges mérete nehezen számosítható, az 1846-ban alapított Smithsonian Intézet, melyhez 19 múzeum, 21 könyvtár, 8 kutatási központ, egy állatkert és számos, főleg a főváros területén található történelmileg vagy építészetileg jelentős épület és park is tartozik. 154 milliós darabszámú eklektikus “gyűjteménye” miatt az intézetet az amerikaiak a “nemzet padlásaként” is emlegetik.

A szövetségi juttatásokból, támogatásokból és privát adományokból üzemeltetett intézetet évente 30 millióan látogatják, nagy részük ingyenesen. Az egyetlen belépődíjat szedő Smithsonian múzeum a Manhattanben található “Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum”, az Egyesült Államok egyetlen, a formatervezés történetével foglalkozó múzeuma.

A Smithsonianhez tartozik például a Washingtonban található National Museum of Natural History, ami a világ második leglátogatottabb természettudományos múzeuma (a képen). További kétszáz, az USA 45 államában, Puerto Ricón és Panamában található intézmény és múzeum kapcsolódik még a Smithsonianhez, Smithsonian Affiliates néven.