Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Párizs utazás

franciaország utazás párizs szállás repülőjegy wizzair hotel olcsón montpellier nantes bretagne loire völgy körutazás egyéni utazás mortons travel utazási iroda louvre belépő eiffel torony belépő strasbourg lyon bordeaux

A világ egyik legfontosabb kulturális és divatközpontja. Nem egyszerű kiválasztani, hogy hol kezdjük a városnézést. Igyon egy csésze tejeskávét a reggeli croissant mellé, és induljon akár bármelyik irányba Párizs felfedezésére. Érdemes talán a legismertebb épületekkel kezdeni. Keresse meg a Concord (Egyetértés) teret. A 18. század közepén épült tér fontos szerepet játszott a francia forradalom idején. Ezen a téren állt a "híres" guillotine, vagyis nyaktiló. Itt végezte életét például XVI. Lajos, Marie-Antoinette királyné, Danton és Robespierre is.

Merre indulna tovább? Sétálna a romantikával kecsegtető Tuileriák kertjében? Esetleg megnézné a Champs-Elysées végén álló Diadalívet (Arc de Triomphe)? Párizs híres sugárútja már önmagában is felejthetetlen program: álljon meg néhány percre az utcán kiállított festmények és szobrok előtt, vagy hallgasson bele egy-egy utcai hangversenybe.

Ne hagyja ki a 15000 fémdarabból és két és félmillió csavarból álló Eiffel-tornyot! Élvezze a torony tetejéről nyíló kilátást és készítsen fényképeket! Ha ismét talaj van a lába alatt, sétáljon el a gyönyörű Notre Dame katedrálishoz. Az andalító Szajna-parti séta szinte kötelező. A hídra érve akaratlanul is eszünkbe jut Edith Piaf valamelyik sanzonja. Hogy tetszik a francia élet?

L'art pour l'art, vagyis művészet a művészetért. A párizsi múzeumok közül mindenki a Louvre-ba megy először. Készüljön fel arra, hogy legalább egy fél napot el fog tölteni ebben a hatalmas épületben. A földszinten nézze meg Canova szobrát, az Ámor és Pszichét, az első emeleten keresse meg a Mona Lisát és a Milói Vénuszt, a másodikon pedig a Rubens termet. Elfáradt? Üljön be egy étterembe és kóstolja meg a francia konyha valamelyik különlegességét. Ne aggódjon, nem kell csigát (escargot) ennie, ha nem akar. Egyen fromage de tete páté-t (kocsonya sertéshússal), borjú vagy bárány ragut fehér szószban (blanquette de veau d' agneau), esetleg vegyes sajttálat (plateau de fromage). Mindehhez kérjen egyet a híres francia borok közül, de a konyak vagy az armagnac brandy is jó választás lehet. Merész választás a likőrök közül a pastis, mely a rég betiltott abszint 90 fokos, ánizs ízesítésű rokona.

franciaország utazás párizs szállás repülőjegy wizzair hotel olcsón montpellier nantes bretagne loire völgy körutazás egyéni utazás mortons travel utazási iroda louvre belépő eiffel torony belépő strasbourg lyon bordeaux

Lehetetlen mindent felsorolni, annyi a látnivaló Párizsban. Menjen el a pezsgő Latin-negyedbe, nézze meg Montparnasse művésznegyedet, a Sorbonne egyetemet, a Panthéont, a Luxembourg-palotát és a Mezei Szent Germánus templomot (Église Saint-Germain-des-Prés). Ne hagyja el Párizst anélkül, hogy látta volna a Rodin, a Delacroix és a Picasso Múzeumot, valamint az egykori pályaudvar épületében működő d'Orsay Múzeumot.

A hölgyek, ha tehetik, menjenek el vásárolni. Egy eredeti francia darab mindenki ruhatárában elfér. Nyissa ki a Vogue aktuális számát, és nézze ki az Önnek tetsző Chloé, Chanel, Dior vagy Louis Vuitton ruhát. Természetesen a hozzá illő táskát és cipőt is! Milyen franciás, milyen nőies! Öltözzön fel úgy, ahogyan azt Jean-Luc Godard, vagy François Truffaut filmjeiben látta!

A francia fővárosban este sem fog unatkozni. A párizsi éjszakai élet híres a kabarék és revük miatt. A legdivatosabb szórakozóhelyek folyton változnak, de a Bastille környékén, valamint a Marais-ben biztosan találunk kedvünkre valót. Ha szórakozni szeretne, menjen a Champs-Elysés környékére. És igaz, hogy a Moulin Rouge műsoráért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de megéri! A több mint száz éves Vörös Malomban érdemes előre asztalt foglaltatni!