Bejegyzésünkben trópusi szigeteken és jeges északi tengereken küzdünk az elemekkel, hogy megismerhessünk egy rejtőzködő, mégis erőteljes természeti csodát.

Az indiai-óceáni gyöngyszem, Mauritius víz alatti vízesése 

Madagaszkártól körülbelül 1100 kilométerre keletre található az aprócska szigetország, Mauritius. A mindössze 2040 négyzetkilométeres sziget bővelkedik természeti csodákban. Számtalan lagúna és zöldellő hegycsúcs szigete ez, mely számos őshonos állatfaj, és a sajnálatos módon kihalásig vadászott dodó emléke mellett megannyi vízeséséről is híres. Kiemelkedő szépsége miatt rendszeresen választják Mauritiust a világ legjobb szigetei közé.

Természeti szépségei közül minden bizonnyal a legkülönlegesebb a Le Morne Brabant nevű, lagúnák által övezett félsziget mellett található látványos víz alatti vízesés. A félsziget és környéke 2008 óta az UNESCO világörökség része. Bár mauritiusi víz alatti vízesést szemmel láthatósága egyedülállóvá teszi, ez valójában csak egy lenyűgöző optikai illúzió. Mauritius és a környező szigetek egykor víz alatti vulkánok hatására emelkedtek ki az óceánból, évmilliókkal ezelőtt.

A vulkáni láva réteges lerakódásának hatására részben víz alatti fennsíkok alakultak ki, köztük pedig árkok, szakadékok, kanyonok találhatók, melyek több ezer méter mélyek is lehetnek. Amit szemünkkel vízesésként értelmezünk, az a mély szakadék, a parti erózió és óceáni áramlatok hatására kialakuló optikai illúzió.

Ahogy az óceán áramlásai mozgatják a sziget parti homokját, a szakadék szélére érve a homok és az iszap süllyedni kezd, ez pedig látványos formákat rajzol a lejtőkre és a tengerfenékre.

Le Morne Brabant – a mauritiusi utazás kihagyhatatlan állomása

mauritius flic-en-flac part strand

Természetesen az, hogy itt nem zuhan hideg, sűrű víz a mélybe, mit sem vesz el a “vízesés” gyönyörűségéből. Az öböl kristálytiszta, kék vize kiválóan alkalmas fürdőzésre és szörfözésre, habár maga a vízesés a partról vagy hajóból nehezen látható.

Madártávlatból azonban megnyílik előttünk a szépsége, és nagy szerencsénkre indulnak is helyi hidroplános vagy helikopteres túrák a megtekintésére. Az túrák általában szállodai transzferrel kezdődnek, és a néhány órás program alatt a sziget zöld tájaira, hegycsúcsaira és lagúnáira is gyönyörű kilátás nyílik. A Le Morne Brabant kötelező állomása egy mauritiusi útnak, ami mind parton csobbanva, mind az égből csodálva felejthetetlen élményt ígér.

A világ legnagyobb vízesése szabad szemmel láthatatlan

Irány a Grönlandot és Izlandot elválasztó Dánia-szoros! Itt található a világ legnagyobb vízesése - mélyen a vízfelszín alatt. A víz hőmérséklet alapján, a sűrűségének megfelelően rétegződik, a legmelegebb rétegek általában a felszínnél találhatók. Illusztráció: NOAA

noaa dánia-szoros vízesés

A szorosban található különleges domborzati viszonyok úgy alakulnak, hogy az lassan dél felé haladó sűrű, hideg víz átcsordul egy, a felszín alatt 700 méteres mélységig emelkedő gerincen, a túloldalon pedig az ott található, kisebb sűrűségű víztömeg alá áramlik, és meg sem áll a 3500 méter mélyen lévő tengerfenékig.

Ezzel a Dánia-szoros kataraktája (görög szó a vízesésre) a világ legmagasabbjának számít, három és félszer magasabb, mint a szárazföldi első helyezett 979 méteres, venezuelai Angel-vízesés. vízhozama ráadásul döbbenetes 5 millió köbméter másodpercenként, amely 350-szerese az egykori rekorder, ma már nem létező Guaíra-vízesésének.

Mélysége és a színek (kék, kék és kék) hasonlósága miatt gyönyörködni sajnos nem tudunk benne, ámuldozni rajta viszont annál inkább.