fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Yosemite Nemzeti Park

Utazásaink a Yosemite Nemzeti Park környékén

A Sierra Nevada nyugati oldalán terül el ez a csodálatos szépségű, vízesésekkel, patakokkal és óriási fákkal tarkított, hegycsúcsok által körülölelt nemzeti park. Főbejáratához Merced városból jutunk el, itt akár kerékpárt is lehet bérelni az igazi túrázáshoz. Az 1890-ben alapított kaliforniai Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második, ma is óriási népszerűségnek örvendő nemzeti parkja. A Yosemite a helyi őslakosok nyelvén grizzlyt jelent.

yosemite utazás nemzeti park usa half dome kapitány szikla mortons travel utazási iroda nyugati panoráma amerika usa national park

A bejáratnál megtekinthetjük a park történetéről szóló kiállítást, majd utunk a völgy felé vezető szurdokban folytatódik. Yosemite Valley a park központja. A parkban a két legnagyobb folyó, a Merced és a Tuolumne mellet több kisebb patak is kísér utunkon, például a névadó Yosemite Creek. Az útvonal szebbnél szebb tájakon vezet át. A folyók és patakok sok helyen vízesésként buknak alá, ezek közül a leglátványosabbak a Bridal Veil (Menyasszonyi fátyol), a Cascade Falls, és a Ribbon Falls, mely nevét keskeny szalaghoz hasonlító zuhatagáról kapta.

A magasan meredező sziklákat is szemléletes nevekkel illették, mint például a Cathedral Rocks, vagy a Kapitány szikla. A keskeny völgy végének egyik oldalán a Yosemite vízesés zuhan alá három lépcsőben, teljes magassága 728 m. Szemben a félkupola – Half Dome magasodik a völgy fölé. A másik oldalon a Glacier Point meredek falára kapaszkodhatunk fel.

A park déli részének fő látványosságát az egyedül Kaliforniában található óriásfenyők jelentik. A Sequoia gigantea egyik legszebb csoportja a Mariposa Grove körzetében látható, azonban ide saját gépjárművel tilos behajtani, csak kisbuszokkal látogatható.

Fedezze fel az USA egyik legnépszerűbb nemzeti parkját a Morton’s Travel útjain! A 28 éves tapasztattal rendelkező Morton’s az amerikai csoportos utazások piacvezetője. Legnépszerűbb útjaink egyike a nyugati part csodáit bemutató Nyugati Panoráma [link], amelynek keretében a Yosemite Nemzeti Parkot élőben is felfedezzük.

yosemite utazás nemzeti park usa half dome kapitány szikla mortons travel utazási iroda nyugati panoráma amerika usa national park