Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Szlovákia utazás

szlovákia utazás csoportos utazás tátra tátra túra kassa trencsén eperjes donovaly besztercebánya sízés sielés sípálya síbérlet biztosítás mortons travel utazási iroda

A történelmi városok, a hegyek és a sípályák országa. A közép-európai ország (szlovákul Slovensko) a Kárpát-medence északi részén helyezkedik el Magyarország egyik szomszédjaként. Ezen kívül közös határa van még Ausztriával, Csehországgal, Lengyelországgal, Ukrajnával. Legjelentősebb folyója a Duna, összeköti a fővárost Béccsel és Budapesttel. Az ország északi részén a Kárpátok vonulatának hegyvidékét találjuk. Az ország déli része többnyire sík, de találhatunk itt hosszanti völgyeket és dombokat is.

Szlovákia népszerű úti cél a téli sportok szerelmesei és a kirándulók számára. Népszerűek szlovákiai csoportos utazásaink és az ország területén áthaladó dunai hajóutak is. A Morton’s Travel utazási iroda az amerikai csoportos utazások piacvezetője, 28 éves utazásszervezési tapasztalattal.

Egy kis történelem

Szlovákia a Magyar Királysághoz tartozott a X. századtól egészen 1918-ig. Ezen idő alatt történelme teljesen a magyar történelem része. Az I. világháborús vereség, az egyre erősödő elszakadási törekvések, és a Trianoni békeszerződés a független Csehszlovák állam létrejöttéhez vezettek. Az országban a csehek akarata érvényesült jobban, ezért a szlovákok önállósodási törekvése továbbra is megmaradt.

1938-ban a müncheni-egyezmény és az I. bécsi döntés miatt feldarabolták az országot. A háború befejeződésével és a határok módosulásával újra létrejött Csehszlovákia. Prágai tavasz és a bársonyos forradalom után végül 1993. január 1-jétől független állam. 2004. május 1-je óta az Európai Unió tagja, az eurót 2009-ben vezették be, mely lépést napjainkban gazdasági sikertörténetként emlegetik az országban.

Látnivalók Szlovákiában

szlovákia utazás csoportos utazás tátra tátra túra kassa trencsén eperjes donovaly besztercebánya sízés sielés sípálya síbérlet biztosítás mortons travel utazási iroda

Szlovákia területén rengeteg különleges látnivaló, egyedi történelmi vonatkozású nevezetesség és kulturális program fogad bennünket. Gyönyörű kastélyok, hatalmas várkastélyok és múltidéző várak várják a turistákat. Ezek közül párat szeretnénk megemlíteni:

Dévény vára: az ország csücskében helyezkedik el a Duna és a Morva folyó találkozásánál. Az egyik legrégebbi vár, már 900 körül megemlítik létezését, tehát feltehetőleg kelták, rómaiak építhették fából. A XIII: században építettek helyére egy igazi kővárat. Ezt, 1809-ben francia seregek felrobbantották, azóta, mint Várrom Múzeum működik.

Pozsonyi vár: a Duna bal partján található várat, a XVII. századig építették, csinosították. A török hódoltság idején a magyar királyok koronázási székhelye. 1811-ben a vár leégett, de a precíz felújítási munkálatok miatt úgy néz ki, mint Mária Terézia korában. Állandó történelmi kiállítások fogadják a kedves látogatókat, például a Szlovák Nemzeti Múzum bútorkiállítása, a felvidék régmúltjának kincsei. A Luginsland-bástyában a zene történetét kedvelők nézelődjenek, hiszen itt hangszerkiállítás tekinthető meg.

Trencséni vár: egy római felirat bizonyítja azt, hogy a vár már a római birodalom korában is létezett. Később a történelemkönyvekből is ismert Csák Máté székhelye, erre ma a Máté-torony emlékeztet. A várból a kilátás csodálatos. Itt tekinthető meg a Trencséni Múzeum kiállítása is, mely múlt századi tárgyakkal beszél a vár igazi történetéről korabeli bútorokkal, régi fegyverekkel, gyönyörű festményekkel és szobrokkal. Egyéb megtekinthető tárlatok például Várkút, Lapidárium (kőtár), Várurak és várkapitányok címerei.

Zólyomi várkastély: eredetileg vadászkastélynak építette I. Nagy Lajos királyunk a XIV. század végén. Az eredeti gótikus épületet a XVI. században átépítették, egy szinttel megemelték és reneszánsz stílust kapott. Az ezt követő átépítéskor, barokk stílusúvá vált. Ezeket a stílusváltásokat, a Szlovák Nemzeti Galéria mutatja be kiállított műveinek segítségével. A várkastély a nemzeti kulturális örökség része. Hagyományőrzés gyanánt minden évben rendeznek várjátékokat.

Szepesi vár: Európa egyik legnagyobb vára, mely egy volt kelta erődítményre épült a XII. században. A tatárjárás megvédték védői, és, mivel jó szolgálatot tett, IV.Béla a vár bővítésébe kezdett. De nem csak a vár miatt érdemes ellátogatni ide, hanem csodálatos környéke miatt is, hiszen az ott talált műemlékek a várral együtt (Szepeshely, Szepesváralja, Zsigra és a Dobsinai-jégbarlang) az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek.

Kastélyok: Mosóc, Brogyán, Nagymihályi, vagy a Nagyőr kastély

Természetesen ez csak egy kis ízelítő volt a kastélyokból, várakból, melyeket szerte-szét megtalálhatunk az országban. De, akik természeti csodákat szeretnének látni, azoknak sem lesz egyszerű dolga, hiszen 12 barlangja közül, azért is nehéz választani, mert három típusú barlang (cseppkő-,jég- és aragonitbarlang) is megtalálható az ország területén, melyek szépsége és egyedülállósága bárkit lenyűgöz. Mindemellett számos gyógy-és termálvízforrásnak köszönhetően különböző fürdők, üdülőközpontok várják a látogatókat, pihenés és gyógyulás céljából.

szlovákia utazás csoportos utazás tátra tátra túra kassa trencsén eperjes donovaly besztercebánya sízés sielés sípálya síbérlet biztosítás mortons travel utazási iroda

Szlovákia legnagyobb és legszebb természetvédelmi területe a Tátrai Nemzeti Park (Alacsony-és Magas-Tátrai), de vannak még más parkok is, például a Szlovák Karszt Nemzeti Park, vagy a Murányi-fennsík Nemzeti Park, melyek ámulatba ejtenek bennünket. Akik a népi hagyományok, és a szlovák népművészet iránt érdeklődnek, több régió skanzenjei közül válogathatnak. A legszebbek Jahodníkyben, az Árva-és liptói régióban vannak.

A liptói táj még mind a mai napig megőrizte múlt századi képét, hiszen festői szépségű táj és apró, hagyományos szlovák falvak (pl.: Vlkolínec község) tárulnak a szemünk elé. Nem is csoda, hogy az UNESCO a világörökség kincsei közé sorolta.

Magyar emlékek

szlovákia utazás csoportos utazás tátra tátra túra kassa trencsén eperjes donovaly besztercebánya sízés sielés sípálya síbérlet biztosítás mortons travel utazási iroda

Pozsony és környéke: Pozsony Szlovákia fővárosa, egyben kulturális és kereskedelmi központ is. Látnivalók: Pozsonyi Vár, Szlovák Nemzeti Múzeum, Szent-Miklós Templom, préposti palota, Prímási Palota, vagy a Grassalkovich-palota.

Csallóköz legnépesebb települése Komárom.

Párkány és vidéke: Esztergommal köti össze a várost a Mária-Valéria híd, melyet 1944-ben a németek felrobbantottak, majd később újjáépítették. Itt található Szlovákia legnagyobb termálfürdője, a Vadas Termálfürdő. De említhető a bényi rotunda (körtemplom) is.

Léva: talán a leghíresebb maga a vár, melyet a XII. században építettek, s melyet várkapitánya, Dobó István reneszánsz stílusúvá tett. A várban egy múzeum működik, de ezen kívül megtekinthetünk egy körtemplomot, ágyúkat és 1848-as magyar katonai kellékeket.

Trencsén: a felvidék legnagyobb vára a Trencséni Vár, a piarista templom, a bencés apátság romjai és még számost egyéb látnivaló és program vár bennünket Csák Máté kedvenc jó városában. Jó tudni, hogy 1622-ben egy rövid ideig itt őrizték a Szent Koronát.

Losonc és környéke: Római katolikus templom, Kármán József emlékmű, a Szűz tiszteletére épített Református Templom és Főtér. A környéken pedig megtalálhatjuk a Madách-kastélyt és a Mikszáth Kálmán-emlékházat.

Kassa és környéke: Szlovákia második legnagyobb városa, katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely. Régen szabad királyi városi címet kapott, de a történelem során rengeteg király és történelmünket alakító személy fordult meg itt például Károly Róbert, Nagy Lajos, Bocskai István, I. Rákóczi György. Testvérvárosa Miskolcnak és Budapestnek.

Főbb látnivalói például az Árpádházi, Szent Erzsébet tiszteletére építetett gótikus székesegyház, a Szent Erzsébet-dóm, mely már a XV. század óta Európa egyik legszebb gótikus emlékműve. A dómban nyugszik II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és a Rákóczi-szabadságharc több vezetője. Megtekinthető még a Domonkos templom, Ferences templom, Kelet-szlovákiai Múzeum és állandó kiállító helye a Rodostói-ház (Rákóczi utolsó házának pontos képmása), az Orbán-torony, vagy éppen a Kassafürdő.

A közelben található a romos Torna vár, és a reneszánsz Keglevich-várkastély.

Lőcse: történelmileg szintén jelentős város volt, a nagyságra emlékművei emlékeztetnek. Szent Jakab Templom, mely Magyarország egyik legszebb temploma volt, míg a várost Szlovákiának nem adták. Itt található a világ egyik legszebb és legnagyobb szárnyasoltára és itt nyugszik a Thurzó-család is.

Megnézhetjük még a minorita Szent Lélek templom- és kolostort, a Szűz Mária Templomot, a Mária hegyet. A város környékében találjuk meg a világörökség részeit, Szepesváralját, Szepeshelyet, Zsigrát, ahol a Szepesi vár nyújt majd nekünk érdekes programokat. A város neve több magyar író művében is fellelhető. Ki ne emlékezne Jókai Mór: A lőcsi fehér asszony, vagy Mikszáth Kálmán: A fekete város című regényre.