fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Noé föédje, Örményország ★★★★

7 nap
idén 1 alkalommal

632 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

 • ÚT TÍPUSA
 • Körutazás
 • HOTEL BESOROLÁS
 • Hotel ★★★★
 • ELLÁTÁS
 • Félpanzió
 • HIVATKOZÁSI SZÁM
 • 618410

Programleírás

1. nap: Budapest - Jereván

Indulás Budapestről menetrend szerinti járattal, átszállással. Éjszaka a repülő fedélzetén.

2. nap: Jereván

Érkezés Jerevánba a hajnali órákban. Transzfer a központi fekvésű szállodánkba. Rövid pihenő, majd késői reggeli. 11.00-kor kezdjük a városnézésünket Jerevánban, Örményország fővárosában, a kaukázusi régió egyik legfontosabb ipari és kulturális központjában. A város több mint 2780 éves, így a világ egyik legősibb városa. Városnézésünk során megtekintjük a Cascade-t, a Cafesjian művészeti központot, az Operaházat, a kijevi hidat, a Köztársaság teret, az elnöki palotát, a Tudományos Akadémiát, a parlamentet, Világosító Szt. Gergely székesegyházat, a Győzelem parkot és az ,,Örményország anyja" szobrot.

Az Ararat konyakgyárban megismerkedünk az örmény párlat elkészítésének titkaival és koccintunk is a szerencsés érkezésre. Végül ellátogatunk a "Vernissage" bolhapiacra, ahol ajándékokat, ékszereket és kézműves tárgyakat is vehetünk.

Vacsora egy helyi étteremben. Az örmény menü mindig gazdag, de ügyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak: a húsételek mellé például mindig zöldséges kiegészítőket tálalnak. A levesek, előételek szerepe is fontos, a menü végén pedig csak olyan ételeket esznek, amelyek nem terhelik tovább a gyomrot. Mindig természetes alapanyagokat használnak, jellemző fűszerük a sáfrány, a tárkony és a mazsola. Mi mással is öblíthetnék le ezeket a különleges fogásokat, mint a világhíres örmény brandyvel, az Araráttal. A legenda szerint az emberiség akkor kóstolta meg először a bort, és érezte annak mágikus hatását, amikor Noé kortyolgatni kezdte az Ararát-hegy lábánál. 2500 évvel ezelőtt már javában zajlott a borkészítés az örmény lejtőkön, és a kiváló minőségű borokból pedig borpárlatot kezdtek készíteni a 12. század tájékán. Szállás Jerevánban.

Szállás: Ani Central Inn 4*

3. nap: Khor Virap - Noravank apátság - Areni - Zorats Karer - Goris

Reggeli után kijelentkezünk a szállodából, majd utunk a Khor Virap kolostorhoz vezet. A kolostor híres zarándokhely, ahol Szt. Gergely több mint egy évtizedig raboskodott. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból és két sírtemplomából áll. Az apátság felett magasodik az Ararát hegye, mely csodálatos látványt nyújt. Ezt követően kirándulás a 13. században alapított Noravank apátságba, mely a középkori örmény építészet egyik remekműve.

Útközben megállunk egy családi borászatnál, mely ízletes vörösborairól ismert. Látogatásunk során bejárjuk a szőlőültetvényeket, megismerjük az örmény borászati hagyományokat, beszélgetünk a pincészet tulajdonosaival, és megkóstoljuk a finom boraikat.

Délután tovább utazás Karahunjba, Zorats Karerhez, egy 6000 éves ,,csillagvizsgáló"-hoz, mely az ,,Örmény Stonehenge"-ként ismert.

A nap végén érkezés Gorisba. A város a jellegzetes gyümölcspálinkáiról ismert. Vacsora egy helyi étteremben.  Szállás Gorisban.

Szállás: Goris Mina 4*

4. nap: Goris - Tatev - Selim karavánszeráj - Szeván-tó

Reggelit követően kijelentkezés a szállodából.  A világ leghosszabb pályájú, 5,7 km hosszú, utasokat szállító kabinos libegőjével közelítjünk meg a hihetetlen természeti környezetben lévő Tatev apátságot. A kolostor az ország egyik legfontosabb szellemi központja, egy szikla szélére épült, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környék hegyláncolataira.Tovább utazunk a Szeván-tó felé, átkelünk a Selim-hágón. Megállunk a 2.410 m magasan fekvő Selim karavánszerájnál, amely 1332-ben épült.

Folytatva utunkat meglátogatjuk a Mikayelyan családi farmot. Arman Mikayelyan gazda már évek óta kézműves sajtokkal látja el az örmény főváros borozóit és pincéit. A farm ,,szíve" a pince, ahol a sajtok a végső formájukat nyerik el. A látogatás során 8 féle kézműves sajtot kóstolunk meg, és ott is vacsorázunk. Szállás a Szeván-tó környékén.

Szállás: Sevan Best Western Bohemian 3* (júniusban, szeptemberben), Tsaghkadzor Mariott 4* (júliusban) 

5. nap: Sevanakvank kolostor - Geghard apátság - Garni - Bazaltorgona - Jereván 

Reggeli után kijelentkezés a szállodából. Jereván felé tartó utunk során elsőként a 9. századi Sevanakvank kolostort látogatjuk meg, amely a Szeván-tó észak-nyugati részén található. Következő állomásunk a Geghard apátság, ami egy egyedülálló építészeti műalkotás, és amit a 4. században részben a környező hegyekből faragtak. Majd Garni következik, ahol Örményország egyetlen hellén-pogány temploma található (1. sz.). A monumentális építmény festőien szemlélteti az ókori örmény építészetet.

Később egy falusi vendégházban lehetőségünk nyílik megismerni a tradicionális örmény lepény-kenyér, a "lavash" készítésének rejtelmeit, mely egyébként az UNESCO Világörökség szellemi-kulturális öröksége. A kenyérnek olyan fontos szerepe van, hogy gyakran a reggelizek, ebédelek vagy vacsorázok kifejezéseket is úgy mondják: kenyeret eszem. A lavash élesztővel készülő kelesztett kenyérféle, víz, liszt és só hozzáadásával készül. Ez a hosszúkás, három-négy milliméter vastagságú, magas kalória tartalmú, könnyen emészthető lepény, amelyet azonos technikával készítenek az asszonyok már évezredek óta, sajttal, friss fűszernövényekkel, petrezselyemmel, hagymával és bazsalikommal ízesítve minden étkezés alapja.

4 kerék meghajtású dzsipekkel elmegyünk a Garni-szurdokba. A szurdok oldalai mentén a Goght folyó által kivájt, jól megőrzött bazaltorgonát a "Kövek szimfóniájaként" emlegetik. 

Visszatérés Jerevánba. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Jerevánban. 

Szállás: Ani Central Inn 4*

6. nap: Jereván - Echmiadzin - Zvartnots 

Reggeli után utazás Echmiadzinbe, mely az Örmény Apostoli Egyház központja, és ahol megtekintjük a 3. századból származó főszékesegyházat, amelyet Szt. Gergely építtetett és a Világörökség része. Az egyházi múzeumban találhaó a z a lándzsa, mellyel a hagyomány szerint Jézus Krisztust átszúrták a kereszten.

Úton Jereván felé megállunk a 7. századi Zvartnots templomromnál, melyet 930-ban egy földrengés pusztított el, és egészen a 20. századi felfedezéséig elveszett a történelem rengetegében. 

A Matenadaran múzeum az ókori kéziratok és könyvek egyik leggazdagabb értéktára. A gyűjtemény több mint 100.000 kéziratból és dokumentumból áll, amelyek abból a korból származnak, amikor Szent Mesrop Mashtots megalkotta az örmény ABC-t. Végül megállunk a "Shouka"-nál, mely egy közkedvelt helyi gyümölcspiac, ahol különleges friss és szárított gyümölcsöket vehetünk a családunk számára. Vacsora egy étteremben. Visszatérés a szállásra. 

7. nap: Jereván - Budapest 

Hidegcsomagos reggelink átvétele után kijelentkezés a szállodából. Transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre, menetrend szerinti járattal, átszállással.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

 • Echmiadzin katedrálisa és templomai
 • Zvartnots régészeti lelőhelye
 • Geghard apátság

Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen

1. Ezen programunk a leghosszabb örmény körutazásunk, ez nyújtja a legteljesebb képet az országról. Egy örményországi körutazás egyben utazás a múltba. UNESCO világörökségi látnivalóit a 3-4. században alapították, látványuk és az épületeket körülölelő táj egy letűnt kor világába repítenek minket.

2. Az utazás gasztronómiai élményeket is kínál, az örmény ételek, borok és az Ararát konyak világszerte ismertek és kedveltek.

3. Jereván egy hatalmas völgyben és az azt körülölelő hegyek oldalain terül el, a belvárosban sétálva szemtanúi lehetünk a múlt és a jelen különös keveredésének.

4. A körutazás UNESCO világörökségi helyszíneket is felkeres, emellett a természeti látnivalók sem elhanyagolhatók, a világ egyik legnagyobb magashegyi tava, a Szeván-tó vagy a Selim-hágó minden évszakban elragadók. Nem csak bámulatos városokat járunk be, hanem a Kaukázus hegyei között is barangolunk. A Khor Virap kolostornál megcsodálhatjuk a távolban magasodó, híres Ararát hegyet.

5. A Tatev apátságot a világ leghosszabb pályájú kabinos libegőjével közelítjük meg.

x Noé föédje, Örményország ****

Az ár nem tartalmazza

 • az ajánlott borravalót a helyi
  idegenvezetőnek és sofőrnek
  kb. 35 EUR
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár 
  76 000 Ft 
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel 
  személyenként
  1 db max. 8 kg-os
  kézipoggyásszal,
  és 1 db max. 23 kg-os
  feladandó bőrönddel
  (melynek értéke:
  kb. 210 000 Ft)
 • a szállást 3-4*-s szállodákban
 • félpanziós ellátást
 • a bor-, konyak- és sajtkóstolókat
 • az autóbuszos utazást a program során
 • a dzsiptúrát
 • a belépőjegyeket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

7 nap
idén 1 alkalommal

632 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok