fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Puglia és Basilicata különleges világa ★★★★

8 nap
idén 1 alkalommal

618 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

 • ÚT TÍPUSA
 • Körutazás
 • HOTEL BESOROLÁS
 • Hotel ★★★★
 • ELLÁTÁS
 • Reggeli
 • HIVATKOZÁSI SZÁM
 • 616424

Programleírás

1. nap: Budapest - Bari - Ostuni - Lecce

Elutazás Budapestről a Ryanair közvetlen menetrend szerinti járatával Bariba. Barit elhagyva a tengerpart mentén utazunk déli irányban. Elsőnek Ostuni városát fedezzük fel, melyet már a kőkorszakban is laktak. A város jellegzetes látképe egy pestisjárvány következtében alakult ki, amikor is - a festék antibakteriális hatása miatt - minden házat fehérre kellett festeni. Ma ezek a fehérre meszelt épületek és a macskaköves utcácskák romantikus hangulatot varázsolnak, melyek közül egyszercsak előbukkan a 15. századi, homokszínű katedrális.

Este érünk szálláshelyünkre, Leccebe, melyet számos barokk épülete miatt a ,,Dél Firenzéjének" is neveznek. Szállás Lecceben (2 éj). Fakultatív vacsora. 

Szállás: Grand Hotel Lecce 4*, medencés szállás 

2. nap: Lecce - Otranto

Lecce történelme egészen az ókorig nyúlik vissza, de emellett számos középkori és reneszánsz műalkotást is láthatunk. A város a 17. században élte virágkorát. A nagyra becsült "leccei barokk" jelképének tartott Santa Croce-bazilika a város egyik legfontosabb temploma, melynek mozgalmas díszítése - szirénekkel, hárpiákkal, sárkányokkal - a pogány mítoszok feletti keresztény győzelmet szimbolizálja. Felejthetetlen élmény barangolni a városban és beülni egy kávézóba, ahol mindenképp próbáljuk ki a helyi ,,caffe leccese"-t, vagyis jeges kávét mandulatejjel, illetve kóstoljuk meg a ,,pasticiotto"-t (pudinggal töltött olasz péksütemény).

Délután a tenger partján fekvő Otranto az úti célunk. Otranto gazdag történelmében nyomokat hagyott a római, bizánci és arab kultúra. A várost a Katedrális uralja, amely a 12. században épült és lenyűgöző mozaikokkal díszített. A város központjában számos szűk, macskaköves utca és történelmi épület található, amelyek a múltba repítenek vissza. Fakultatív vacsora. 

3. nap: Manduria - Martina Franca 

Manduria híres a kiváló minőségű borairól, különösen a Primitivo di Manduria borairól. A város környékén terül el a Primitivo szőlőültetvények tájéka, ahol a borászat hosszú hagyományokra tekint vissza. Mi is ellátogatunk egy helyi pincészetbe, ahol részt veszünk egy borkóstolón.  

Innen továbbutazva a délutánt Martina Franca-ban töltjük. A városka a barokk építészeti stílus egyik legcsodálatosabb példája. A központban gyönyörű barokk paloták, templomok és terek találhatók. Nem hagyjuk ki a Basilica di San Martino-t, amely gazdagon díszített homlokzata lenyűgöző. Puglia régió híres gasztronómiájáról, és Martina Franca sem kivétel. Szabadidejében próbálja ki a helyi specialitásokat, például a "capocollo" nevű sonkát, a helyi sajtokat és a friss tengeri ételeket. A város számos étterme és pizzériája kínál autentikus olasz ételeket.

Délután elfoglaljuk a szállást Martina Francaban. (5 éj) Fakultatív vacsora. 

Szállás: Park Hotel San Michele 4*, medencés szállás

4. nap: Matera - Altamura

Reggeli után a szomszédos régióban, Basilicataban barangolunk. Először Materaba utazunk. A Sassi di Matera, Olaszország egyik rejtett kincse, sziklába vájt barlanglakásaival, freskókkal díszített épületeivel, így nem csoda, hogy a világörökség része. Megtekintünk több barlanglakást, és egy sziklatemplomot is.

Következő állomásunk Altamura. A város hírnevét világszerte híres kenyere, a Pané di Altamura alapozta meg, amelyet a 16. század óta hagyományos eljárással készítenek és oltalom alatt álló eredet megjelöléssel forgalmaznak. Sétálunk a városfalon belül található girbegurba utcákon, megtekintjük az 1232-ben épült román kori Santa Maria Assunta katedrálist. Végül az egyik pékségben megkóstoljuk a híres kenyeret is.

Fakultatív vacsora. 

5. nap: Strandolás - Monopoli

Pihenés, fürdés a szállodában vagy egész napos strandolás Monopoli városkájában. A város központjában található a középkori erődítmény, a Monopoli Kastély. A városka hosszú és festői tengerparttal büszkélkedhet. Ezek a homokos és kavicsos strandok kiváló lehetőséget nyújtanak a fürdőzésre és a napozásra. 

Fakultatív vacsora. 

6. nap: Alberobello - Polignano a Mare

Délelőtt az olasz ,,Aprajafalvára", vagyis Alberobelloba utazunk. Hírnevét a városképet uraló trulloknak köszönheti, melyek süveges tetejű, hengeres vagy négyszögletes építmények. Kizárólag kőből épültek, mindenféle kötőanyag, habarcs és fa tartószerkezet nélkül.

A nap második felében indulunk Polignano Mareba. A bájos település egy mészkőszikla tetején áll, a házak a meredek partfal szélén egyensúlyoznak, látványát sokan a korzikai Bonifaciohoz hasonlítják. Az óváros az arab, bizánci, spanyol és a normann múlt nyomait tárja fel, illetve az ősi városkát őrző négy őrtorony maradványait. A keskeny utcák között barangolva a város szülötte, Domenico Modugno dalát dúdolhatjuk: ,,Voláre oh, oh, cantare....".

A Polignano környéki csipkézett sziklafalak alatt valójában egy sor felfedezésre váró tengeri barlangot találni, ahol a tenger játszik a napfénnyel, látványos fénytörési jelenségeket produkálva. A kristálytiszta víz és a felénk magasodó sziklafalak a búvárok és az úszók kedvelt helyei, mi csónakokkal fedezzük fel. 

Fakultatív vacsora. 

7. nap: Castel del Monte - Trani

Reggeli után Castel del Monteba látogatunk, ahol megtekintjük az UNESCO világörökségi védelem alatt álló, ,,Apulia kőkoronájának" is nevezett, nyolcszögletű várat, melyet II. Frigyes német-római császár építtetett a 13. században. A mészkőből épült vár ötvözi a nyugati várépítészet, a gótika, illetve az iszlám jegyeit, és híres tökéletesen szimmetrikus alakjáról.

Utunkat tovább folytatva Traniba látogatunk. A város szimbóluma a Katedrális, amely a tengerparton található. Ez a román stílusú épület impozáns homlokzatával és csodálatos belső térrel rendelkezik. A katedrális középkori művészet remeke. Utolsó előtti napunkon élvezzük ki a hamisítatlan dél-olasz dolce vita-t, fagyizzunk, kávézzunk, pastázzunk, pizzázzunk!

Fakultatív vacsora. 

8. nap: Bari - Budapest

Az utolsó napot Bariban, Puglia fővárosában töltjük. Az óvárosban megtekintjük a Szent Miklós bazilikát, a románkori építészet egyik legszebbikét. 1087 óta itt őrzik Szent Miklós ereklyéit. Ezután Castello Svevohoz sétálunk, ahonnan kiváló kilátás nyílik a tengerre és a városra. A kikötőben érdemes egy kávézó vagy étterem teraszán megpihenni és élvezni a kikötőben ringó hajók látványát és a finom olasz ízeket. Transzfer a repülőtérre, hazautazás közvetlen menetrend szerinti járattal Budapestre.

UNESCO Világörökségi helyszínek:

 • Matera óvárosa
 • Castel del Monte
 • Alberobello - ,,trulli" épületek

Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen

A dél-olasz tartományban, Pugliaban jellemzően tisztaság van, mindemellett gyönyörűek a tengerpartok, és kedvesek az emberek, és mivel Olaszország ezen részén nincs akkora tömeg, ezért a vidék igazi arca is tényleg felfedezhető.

Puglia merőben más építészeti értékekkel bír, mint Olaszország ismertebb, turisták által látogatottabb tájai. Nem a színesre festett, keskeny házak jellemzik, mint Cinque Terrét, és nem is terméskőből épült, terrakotta cserepekkel fedett hatalmas középkori házak, mint amiket Toszkánában és Umbriában találunk. Az épületek itt fehérre meszelt, egyszerű, kővel fedett házak és a mesebeli Aprajafalva kunyhóira emlékeztető, csúcsos süvegű trullók.

1. Két felfedezésre váró, különleges régió.

2. 12 város, 3 világörökségi helyszín, számtalan múltat idéző emlék.

3. Átdolgozott program, medencés, 4 csillagos szállások.

x Puglia és Basilicata különleges világa ****

Az ár nem tartalmazza

 • a borravalót
  (helyszínen fizetendő)
  kb. 20 EUR / fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  134 000 Ft
 • Félpanzió igényelhető
  98 000 Ft
 • Feladható poggyász kérhető
  max. 20 kg
  kb. 35 000 Ft / db (változhat)
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel, személyenként 
  1 db kis és 1 db nagy kézipoggyásszal, elsőbbségi beszállással,
  ülőhelyfoglalással (melynek értéke: kb. 86.000 Ft - változhat)
 • 7 éjszakát reggelivel
 • a megadott programokat
 • a kóstolókat (bor, kenyér)
 • az autóbusz közlekedést
 • Castel del Monte belépőjegyet
 • csónakkirándulást Polignanoban
 • a helyi idegenvezetőt
 • a magyar nyelvű idegenvezetőt

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

8 nap
idén 1 alkalommal

618 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok