fb pix
mortons travel

Florida körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

A rettenthetetlenek földjén Skóciában

6 nap
idén 4 alkalommal

639 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Körutazás
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Program szerint
  • ELLÁTÁS
  • leírás szerint
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 622928

Leírás:

?  Vad skót táj, a kilt szoknya és a skót duda
?  Skót whiskylepárló kóstolóval
?  Vajon mi látjuk-e a Loch Ness-i szörnyet?
?  Apátságok, vármaradványok, történelmi városok

Skóciába menet mindig úgy érzem, mintha hazatérnék. A Felföld gyönyörű völgyei, misztikus tavak, és modern városok: minden megtalálható itt, melyekhez hangulatos zenék és ízek kapcsolódnak.
Horváth Zoltán - 29 éve idegenvezető brit területeken

Program:

1. NAP: BUDAPEST - EDINBURGH - FALKIRK KERÉK - STIRLING

Menetrend függvényében repülés Edinburgh-ba. Érkezés után irány a Falkirk kerék, a XXI. sz. kiemelkedő technikai vív­mányának tartott emelőszerkezethez. Ezután Skócia egyik legnagyobb és - úgy építészetileg, mint történelmileg -, leg­fontosabb várához, Stirling-hez látogatunk el. Neve a skót füg­getlenségi harcokhoz kapcsolódik. 1297-ben William Wallace, a Rettenthetetlen aratott itt fényes győzelmet az angolok felett, majd Robert the Bruce király csatolta vissza Skóciához. A Stuartok idején épült újjá és vált királyi rezidenciává. Itt koro­názták meg Stuart Máriát és keresztelték meg fiát, Jakabot. Szállásunk Glasgow-ban lesz.

2. NAP: GLASGOW - LOCH LOMOND - INVERARAY

Délelőtti programunk Glasgow felfedezése lesz. Keleti részén fekszik a Szent Mungo katedrális, amely a legrégibb és leg­nagyobb épségben megmaradt középkori skót templom. Láthatjuk a központban lévő George teret. A nyugati város­részben található a Kelvingrove Galéria, amely a második legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjtemény Nagy- Britanniában. Szemben vele a Glasgow-i Egyetem hatal­mas épülete áll. Innen a ,,skóciai tavak királynőjéhez", a Loch Lomond-hoz utazunk, mely Nagy-Britannia legnagyobb víz­tömegű tava. Ez Skócia első nemzeti parkja, mely már a Felföldhöz tartozik. Hajdanán itt bujkált a híres-hírhedt rab­lóvezér, Rob Roy. Itt hajózási lehetőség, mely során a víz felől is megcsodálhatjuk ezt a gyönyörű környéket. Hajózás után visszaszállunk autóbuszunkba és folytatjuk utunkat. Délután megállunk az impozáns Inveraray kastélynál, mely évszázado­kig az Argyll család székhelye volt. 43 évbe telt mire felépítet­ték, aztán 1877-ben részben leégett, később helyreállították. A kastély szobái a Campbell klán történetét mutatják be, amely egykor az egyik legerősebb volt az országban. Az esti órákban megérkezünk nyugat-skóciai szállásunkra.

3. NAP: GLENCOE - FT. WILLIAM: WHISKYLEPÁRLÓ - EILEAN DONAN

Reggel áthaladunk a komor szépségű Glencoe-szoroson, amely­hez az ország történelmének egyik legvéresebb eseménye fűző­dik (,,glencoe-i mészárlás" 1692-ben). Fort William-nél egy desztilláló üzemben megismerkedhetünk a híres skót whisky gyártási folyamatával és a bemutató végén meg is kóstolhatjuk a hagyományos skót eljárással készült nedűt. Aki akar, vásárol­hat is a termékekből. Folytatva utunkat érintjük a Kaledóniai-csatornát, melyen egy többlépcsős zsiliprendszert is láthatunk. Ezután felkeressük a Hegylakó című filmből is híressé vált Eilean Donan Castle-t, melyet méltón Skócia egyik legszebb váraként tartanak számon. A környékről szép kilátás tárul elénk a Skye-szigetre. A késő délutáni órákban az Inverness környéki szállá­sunkra indulunk.

4. NAP: LOCH NESS - URQUHART - INVERNESS - CAWDOR KASTÉLY - ABERDEEN

Reggel utunkat a Loch Ness felé vesszük. A majd 300 méter mély tó adja a brit édesvízkészlet legnagyobb részét. Itt találhatjuk Skócia talán legromantikusabb várkastélyának, az Urquhartnak romjait, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és a látványos tóra. Talán felbukkan a messze földön híres szörny, Nessie is. A déli órákban átmegyünk Inverness-en, a Felföld fővárosán, majd elhaladunk az utolsó skót felkelést lezáró culloden-i csata mezője mellett. Megtekintjük a Felföld egyik leghangulatosabb középkori kastélyát, a Cawdor Castle-t és annak kertjét is. Innen Aberdeenbe utazunk, mellyel egy rövid buszos városnézés keretében ismerkedünk meg, majd elfoglaljuk a városi szállásunkat.

5. NAP: DUNNOTTAR - GLAMIS - ST. ANDREWS

Reggel a meredek tengerpartra épült Dunnottar vár rom­jaihoz utazunk. Egy kis fotószünet után felkeressük a tün­dér- vagy kísértetkastélynak nevezett Glamis Castle-t is, mely Nagy-Britannia egyik leghíresebb várkastélya. Itt nevelkedett gyermekkorában Elizabeth Bowes-Lyon, II. Erzsébet királynő édesanyja. Évszázadok óta baljós és tragikus események szín­helye volt e kastély. Állítólag sok a visszajáró szellem, ami még különlegesebbé teszi a hely hangulatát. Délután Skócia gyöngy­szemével, St. Andrews-zal ismerkedhetünk meg. Sétánk során láthatjuk a csodálatos tengerpartot, mellette a középkori vár és katedrális romjait és a látványos golfpályákat és egyetemét is, ahova Vilmos herceg és Katalin hercegnő járt. Ezt követően átkelünk a Forth folyó közúti hídján, ahonnan kiváló rálátás nyí­lik a XIX. század technikai bravúrjának tartott vasúti hídra, ame­lyet 2015-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. Szállásunk Skócia legszebb városában, Edinburgh-ban lesz.

6. NAP: ROSSLYN KÁPOLNA - EDINBURGH - BUDAPEST

Reggel a Da Vinci kód című film (könyv) által híressé vált titok­zatos Rosslyn kápolna megtekintése következik. Visszatérve Edinburgh-ba városnézésre indulunk: az óváros az UNESCO világörökség része. Felfedezzük az újvárost is, kívülről láthatjuk a Holyrood palotát, mely az uralkodó hivatalos skóciai rezidenci­ája, elhaladunk a Calton domb mellett. Programunkat a királyi vár meglátogatásával folytatjuk. Itt őrzik többek között a skót koro­názási ékszereket is. Kora délután rövid szabadidő alatt felkeres­hetjük a Royal Mile-t, a Princess Street-et vagy betérhetünk egy pub-ba a Rose Streeten. Hazautazás az edinburghi reptérről a dél­utáni órákban. Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés az esti órákban.

Nagy-Britanniába a jelenlegi rendelkezések szerint csak útlevéllel lehet beutazni. A személyi igazolvány nem elegendő.

Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák

Ellátás: Reggeli + fakultatív vacsora

Közlekedés: Repülővel, Autóbusszal

x A rettenthetetlenek földjén Skóciában

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

6 nap
idén 4 alkalommal

639 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok