Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Lengyelország utazás

lengyelország utazás varsó repülőjegy krakkó repjegy mortons travel utazási iroda lengyel csoportos körutazás gdansk tengerpart balti tenger wroclaw wieliczka zakopane

"Lengyel magyar két jó barát együtt harcol, s issza borát" Lengyelországban található különböző természeti szépségek közt húzódó hangulatos városok, régi várak, kastélyok és ízletes ételek teszik igazán érdekessé az itt eltöltött időt. Lengyelország közép-európai állam balti-tengeri tengerparttal. Hét ország veszi körül: nyugaton Németország, délen Csehország, Szlovákia, keleten Ukrajna, Fehéroroszország, Litvánia, északon pedig Oroszország kalinyingrádi exklávéja.

Utasaink körében az utóbbi években egyre népszerűbbek a lengyelországi csoportos körutazások és városlátogatások. A Morton’s Travel utazási iroda az amerikai csoportos utazások piacvezetője, 28 éves utazásszervezési tapasztalattal.

Általános tudnivalók

A lengyel állam több mint 1000 éves, első megalapítása a polánok törzséhez fűződik. A XII – XIII. században a kézműipar fejlődése (textilipar, vaskohászat) igen jelentős változást hozott az országnak. A különböző dinasztiák házassága oda vezettek, hogy I. Nagy Lajos magyar királyt lengyel királlyá választották, ezáltal a két ország perszonálunióba került.

A XVI. században Lengyelország Európa egyik leggazdagabb országa volt, mégis a folyamatos háborúk és viszályok miatt szomszédai (Oroszország, Ausztria, Poroszország), 1795-ben végleg felosztották egymás közt az országot. 1918-ban az I. világháborút követően nyerte vissza államiságát. A II. világháború pusztító évei után a szovjet befolyási övezethez tartozott. 1989-90-es rendszerváltáskor vált újra független köztársasággá. 2004-ben lett az Európai Unió tagja.

Miért érdemes ide látogatni?

lengyelország utazás varsó repülőjegy krakkó repjegy mortons travel utazási iroda lengyel csoportos körutazás gdansk tengerpart balti tenger wroclaw wieliczka zakopane

Lengyelország szinte Európa szíve. Az öreg kontinens földrajzilag mért központjától keletre terül el. A fővárosa Varsó, nincs is túl messze más európai fővárosoktól: Párizs és London is csak két óra repülővel, Bécs és Berlin pedig nem több mint egy óra. De nem csak repülővel lehet ide utazni. Gyorsan ide érhetünk a nemzetközi utakon (autóval, busszal) vagy akár vasúttal is, hiszen az összeköttetés igen jó.

Lengyelország biztonságos és egyben barátságos ország is, a lengyelek igen vendégszeretőek a külföldi turistákkal (főleg a magyarokkal!). Több érdekességbe botlik az ember az országban, mint azt először hinné: érdekes hegyeket, széles strandokat, tiszta vizű tavakat, sűrű erdőket, világhírű történelmi emlékműveket és barátságos embereket.

A lengyel városok 1000 éves történelemmel mutatják be az igazi és egyedülálló lengyel kultúrát az ide látogatóknak. A lengyel falvak, kisebb városok gyakran kedvezőbb lehetőségeket kínálnak azoknak, akik épp próbálják egy időre elfelejteni a nyüzsgő és modern életet. Lengyelország legnagyobb látványossága a természet, tehát nem is meglepő, hogy az ide látogatókat a lélegzetelállító tájkép oly mértékben lenyűgözi, hogy tovább szeretnének majd maradni, mint idejük engedi.

Gasztronómia

A lengyel konyha ízeihez, igaz eltérnek a magyar konyháétól, rövid idő alatt hozzászokik az ember. A közeli Oroszország gasztronómiájának hatása ma is érződik a lengyel konyhán. Ha az országban járunk, természetesen nem kell követni napi négyszeri étkezési szokásukat, de italaikat feltétlen meg kell kóstolnunk, hiszen hozzátartozik egyedi gasztronómiájukhoz.

A lengyelek kedvelik a leveseket, mártásokat. Ismert levesek: chlodnik (hideg uborkaleves), a borscs vagy a barscs (céklalevesek), és a scsi (káposztaleves). Fő ételüknél általában a fűszeres hús dominál zöldségköretben (marha, sertés, vadak, tengeri- édesvízi halak). A húsokat általában töltik, vagy pácolják. Kedvenc fűszerük a majoránna, fokhagyma, melyhez a natúr köret igen jól illik.

Zöldségköretnek általában burgonyát, gombát, káposztát adnak - ez utóbbi jellegzetes az orosz konyhában. Szeretik a főzelékeket, melyet ők vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel készítenek. Egyik jellegzetes főtt ételük a bigos, mely hasonló a magyar székelygulyáshoz.

A főétkezés után szívesen fogyasztanak könnyed salátákat, legyen az citromos, olajos vagy főtt. Desszertjeik is igen finomak, általában vajas, gyümölcsös süteményeket fogyasztanak étkezés után, de kedvelik a nyers gyümölcsöket is. Az italoknál a különféle teák mellett, nagyon kedvelik a vodkát, sört és a borokat.

Aushwitz-Birkenau

lengyelország utazás varsó repülőjegy krakkó repjegy mortons travel utazási iroda lengyel csoportos körutazás gdansk tengerpart balti tenger wroclaw wieliczka zakopane

Érdekességek

Krakkó

lengyelország utazás varsó repülőjegy krakkó repjegy mortons travel utazási iroda lengyel csoportos körutazás gdansk tengerpart balti tenger wroclaw wieliczka zakopane

Az egyik legszebb európai város. Teljes neve: Stoleczne Królewskie Miastro Kraków (magyarul: Krakkó, a királyi főváros). Nevének eredete egy legenda szerint Krak herceg nevéből ered, de nem kizárt, hogy az egykoron itt lakó kelták Carragh nevéből származik. Egy biztos, 966-ban már emlegetik nevét. Lengyelország harmadik legnépesebb városa és kulturális fővárosa.

A város a Visztula partján fekszik. Az UNESCO 1978-ban a világörökségi listára felvette az óvárosát és a Wawel Székesegyházat. Ezért is mondják többek között a városra, hogy hű történelméhez, hiszen megóvta ezt az "erődítményt", templomot.

Az óvárosban találjuk a Planty nevű parkot, a Wawelt – a királyi kastéllyal és a székesegyházzal. A waweli székesegyház királysírjait feltétlen látogassuk meg, hiszen magyar vonatkozásúak. Mindemellett a kastély részében található a világ legnagyobb és legértékesebb reneszánsz kori kollekciója.

Rengeteg színház, múzeum található a városban, például: Ludowx Színház, Slowacki Színház, Nemzeti Múzeum, Manggha-ház (japán gyüjtemény), Régészeti Múzeum vagy a Czartoryski Múzeum. Egyéb látnivaló: a Piactér- a város szívében található, Európa legnagyobb középkori tere, mely mindig is a kultúra, kereskedelem és a hétköznapi élet központja volt Krakkóban. Ez volt az utcai művészek, utazó muzsikusok kedvenc helye. Ma számos kávézó, étterem, bár, galéria és bolt található itt, mint szinte mindegyik európai nagyváros óvárosi részében.

A Szent Mária templom, ahol Európa legnagyobb és egyik legszebb középkori oltárát lehet megtekinteni, a tér mellett található. A Péter-Pál templom, a Szent András templom, a Posztócsarnok, vagy éppen a Jagelló Egyetem- Európa egyik legrégebbi egyeteme. De Krakkóban több olyan hely is található, mely szinte már önálló városnak minősül.

lengyelország utazás varsó repülőjegy krakkó repjegy mortons travel utazási iroda lengyel csoportos körutazás gdansk tengerpart balti tenger wroclaw wieliczka zakopane

Ilyen elbűvölő "város" a Kazimierz, a zsidó negyed, mely a XIV. században épült, mint önálló város. Kazimierzben találhatók a világ második legnagyobb és legértékesebb zsidó történelmi épületegyüttesei. Az itt található zsinagógák többsége a XV. században épült, de megcsodálhatunk történelmi házakat, és még a zsidó temetőt is.

A már említett hangulatos házak, kávéházak és klubok varázsolják a városba a modernitást. Aki a nyár végén utazik, annak ajánlott részt vennie az Öreg Krakkó Zenei Fesztiválon. De ha már a városban vagyunk, ne hagyjuk ki a közelben lévő híres Wieliczkai sóbányát sem, hiszen ez is egy világörökség, és általa csodálatos természet adta földalatti világot ismerhetünk meg.

Tudta?

Báthory Istvánt, halála után a krakkói Wawel Katedrális altemplomában temették el. Báthory 1576-1586 között Lengyelország királya volt.

Varsó

lengyelország utazás varsó repülőjegy krakkó repjegy mortons travel utazási iroda lengyel csoportos körutazás gdansk tengerpart balti tenger wroclaw wieliczka zakopane

Varsó (lengyelül: Warszawa) Lengyelország fővárosa és legnagyobb városa, mindemellett tudományos, gazdasági és politikai központ. A Visztula partján fekszik, nagyjából azonos távolságra a Kárpátoktól és a Balti-tengertől. Természetesen szerepel az UNESCO Kulturális Világörökségi listáján.

Ha ránézünk erre a városra, nehéz elhinni, hogy a II. Világháborúban szinte földig rombolták. Egyesek szerint "észak Párizsát" és a büszke XIII. századi épületeket szünet nélkül bombázták. A kicsi színes házakat körülvették védelmi falakkal, a templomtornyokat és a Királyi Palotát eredményesen rekonstruálták a háború után. Ezért is kerülhetett fel a Világörökségi listára az óvárosi rész. De ha már itt járunk, nézzük meg a Piacteret, az egyszerű házakat, a Barbakán körbástyát, s nézzünk be a Szent János Katedrálisba is. A felhőkarcolók és a "messzi föld" között találjuk a mozgalmas varsói utcákat, amelyeken felkereshetjük a helyreállított palotákat, történelmi házakat.

Érdemes néha az egyedi hangulatot adó utcákat, mint önmagát megnézni, hiszen ezeket is a lengyel tervezők hozták helyre pl:. Krakowskie Przedmiescie, vagy Aleje Ujazdowskie. Nincs hiány romantikus keskeny közökből sem, szinte mindenhol lehet ilyeneket találni. A város büszkeségei a templomokon, kolostorokon felül a gyönyörű parkok. A legpihentetőbb a Lazienki Park, melyet még a XVIII. században építettek egy palotához.

Sokan nézik meg a kommunizmus idejére emlékeztető szocialista építészeti emlékeket is. A leghíresebb a Kultúra és Tudomány Palota, mely az 1950-es években épült és mely igazán jól mutatja milyen is volt a szovjet tervezési stílus. Ez a legmagasabb szovjet építészeti remeket az országban, európai szinte viszont csak a hatodik legmagasabb. Mégis, ha felmegyünk a kilátóteraszára az egész várost és környékét szemügyre tudjuk venni.

Varsóban van a lengyel parlament, a Szejm, az elnök székhelye, valamint itt vannak a központi államigazgatás szervei. Minden év elején itt rendezik meg a Varsói Színházi Találkozót, melyen az ország legkitűnőbb színházai vesznek részt. Mindemellett rendeznek Mozart fesztivált és Filmfesztivált is.