Hova utazhatok?

Dublin utazás

dublin utazás olcsón guinness gyár jameson gyár trinity college docklands temple bar pub dublin kocsmatúra wizzair

Írország legnagyobb városa és egyben fővárosa Dublin. Az Ír-sziget keleti partján, az Ír-tengerbe torkolló Liffey folyó két partján található. Még a vikingek alapították, és a középkor óta Írország fővárosa. A város neve a Dubh Linn kifejezésből ered, mely magyarra fordítva sötét vízmosást jelent. A színes és izgalmas város számtalan érdekes látnivalóval vonzza a turistákat. Egyik ilyen, a Dublin belvárosában található Trinity College, melyet még I. Erzsébet királynő építtetett, s melynek könyvtárában megtekinthető a híres Kellsi kódex. Ez a felbecsülhetetlen értékű, kézzel írott remekmű még a VIII. században készült. Az egyetemi könyvtár mellett találjuk a Grafton Streetet, mely éles váltás a múltbéli épület után. Ez egy igazán modern és csillogó utca, melyen akár a U2 frontemberével, Bonóval is összefuthatunk.

Írországi utazási információkkal és ajánlatokkal bővebben az Írország utazás lapon várjuk.

dublin utazás olcsón guinness gyár jameson gyár trinity college docklands temple bar pub dublin kocsmatúra wizzair

De ilyen elegáns és szép utcákkal, terekkel találkozhatunk még, hiszen a városban minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere. A város képére jellemző, hogy a régmúlt épületei keverednek a XXI. század modernitásával. A legtöbb dublini történeti emlékmű és a legelegánsabb bevásárlóközpontok a folyó déli részén találhatóak, de az északi rész élettelibb utcáit sem szabad kihagynunk. Ezen kívül látogassunk el valamelyik híres italuk történetét bemutató házba is. Északon, a Bow Street-en találhatjuk meg a híres Irish whiskey Cornert, ahol egy látogatás alkalmával rájövünk mi is az ír és a skót whiskey közti különbség (itt öt különböző faját is megkóstoltatnak velünk). Az Old Jameson Distillery-t a márka szerelmeseinek ajánljuk. Az igazi ír sörgyártás történetét a látványos Guinness gyárban ismerhetjük meg, amely kötelező program, ha fél napnál hosszabb időt töltünk a városban. A látogatás végén a Guinness saját kilátójából gyönyörködhetünk a városi panorámában egy pint sör mellett.

Ajánlott látnivalók még: Szent Patrik Katedrális (Szent Patrik Írország védőszentje, a mondák szerint egy lóherével tanította meg hívei számára, mi is az a szentháromság), a Vár, Nemzeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Oscar Wilde háza, ma múzeumként működik (Merrior tér 1.), Dublini Állatkert, Botanikus Kert. Ne hagyjuk ki az utóbbi évtizedben felkapottá vált, rehabilitált és őrült ütemben épülő Docklands negyedet sem, ahol a világ legfontosabb technológiai cégeinek (Google, Facebook) európai központjait találjuk.