Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Írország utazás

Tömören jellemezve, meseszép táj, változékony időjárás és hangulatos pubok. Az állandóan zöld sziget a kelták óta őrzi titokzatosságát. Méltán népszerű a turisták körében, hiszen lenyűgöző látnivalóknak és egyedi természeti adottságoknak ad helyet az Ír-sziget. Az írek nagyon kedvesek és mindig vidámak. A hamisítatlan és tökéletes élményért válasszuk az ország nyugati felét, Killarney, Galway és Limerick környékén elképesztő tájakat és partokat találunk, ékszerdoboz településekkel. Utazási információk következnek a “Smaragd Szigetre”.

írország utazás olcsó killarney galway cork cobh limerick cliffs of moher smaragd sziget

Általános tudnivalók

Írország, vagyis az Ír Köztársaság, Európa észak-nyugati részén, az Ír-szigeten fekszik. Európa harmadik legnagyobb szigetének északi része (hat megye) brit fennhatóság alá tartozik, ezt a területet nevezzük Észak-Írországnak, mely az Egyesült Királyság része. A Brit-szigettől az Ír-tenger, Európától a Kelta-tenger választja el.

Írország már a római korban lakott volt. A középkorban Anglia megszerezte a sziget feletti uralmat. A XIX. század folyamán meglehetősen sok katolikus ír hagyta el az országot és vándorolt ki az Amerikai Egyesült Államokba. 1921-ben kikiáltották a Szabad Ír Államot. Írország 1973-tól az Európai Unió tagországa. A schengeni övezet tagja, a belépéshez magyar személyazonosító elegendő.

A koboldok hazája

A kelta papok által hűen őrzött ír mitológiai mesékben találkozhatunk tündérekkel, szellemekkel, koboldokkal. Természetesen ezek a mesék, igazából a gyönyörű kelta tájat próbálják mesébe szőni. Van is miről mesélni, hiszen a smaragzöld dombos táj, a zord hegyek és az igen sötét színű tavak, nagyon jó táptalajai a kelta meséknek. Ezen mesék világa, és a valóság tényleg közel állnak egymáshoz, hiszen a sziget rengeteg misztikus látnivalót kínál az ide érkező turistáknak, szinte már annyit, hogy lehetetlen mindegyiket megtekinteni.

írország utazás olcsó killarney galway cork cobh limerick cliffs of moher smaragd sziget

Javaslatunk:

Érdekességek

Az írek messze földön híresek vidámságukról és hosszú életükről. Mindkettőt a csodás levegőnek, pozitív életfelfogásuknak és a sok pubnak köszönhetik. Nem is csoda, hogy leggyakrabban a "no problem" (magyarul: semmi gond!) kifejezést halljuk tőlük. Ez náluk tényleg, nem amolyan udvarias mondás, ők így is gondolják! Nagyon barátságos és segítőkész emberek. Könnyedén beszélgetésbe elegyednek bárkivel. Ha eltévednénk, vagy épp nem tudnánk milyen fajta sört illene megkóstolnunk, bátran kérjünk tőlük segítséget!

Gasztronómia

írország utazás olcsó killarney galway cork cobh limerick cliffs of moher smaragd sziget

Az ír konyha szinte húst hússal fogyaszt, ami egy idő után még a húsimádó embereknek is unalmassá válhat. Rengeteg módon tudják elkészíteni, ami kicsit változatossá teszi konyhájukat. Reggelire általában angolos reggelit kínálnak, ami tükörtojás virslivel és sonkával. A hagyományos ebéd ízletes házi leves és hús zöldséggel, amihez nagy adag krumpli és szósz is jár, de aki még el van telve a reggelivel, nyugodtan választhat szendvicseik közül is, amelyek szintén igazán laktatóak.

A nagyvárosokban szép számmal találunk olyan kávézókat, ahol levest, szendvicset, süteményt és meleg ebédet is fogyaszthatunk. A vidéki Írországon régebben csak hagyományos ételeket kínálták, mára azonban a tradicionális ételek mellett a nemzetközi fogások is megtalálhatók az egész országban. Kedvelt ír ételek: ír gulyás, guinnessben sült marha, boxty (ír krumplis palacsinta), champ (egy tipikus ír krumplisétel), mulligatawny (hagyományos ír leves), sör és sajtleves, almás pite, ír krémlikőrös csokoládé, ír whiskeytorta.

Pubok

írország utazás olcsó killarney galway cork cobh limerick cliffs of moher smaragd sziget

Pub, magyar nyersfordításban kultúrkocsma, ami a nagyvárosokban található pubok többségére igaz is, ámde vidéken teljesen más a helyzet, hiszen ott sokkal több egyszerű kocsmánál. A pub, minden ír falu, közösségi- és beszélgetési központja, amolyan "mini kulturális központ". Itt mindent lehet, ha enni szeretnél, vagy inni egy jót, esetleg csak társaságra vágysz? Irány egy pub és máris hagyományos ír dallamokra szállnak el a gondok. Természetesen más a vidéki és városi pub, de érdemes mind a kettőbe betérni egy pohár italra, hiszen az egyikben nyüzsgő élet vár bennünket, a másikba viszont a csendesebb hétköznapok fogadnak majd. A pubok hétfőtől szerdáig délelőtt fél 11-től, este fél 11-ig tartanak nyitva, péntektől szombatig pedig 12-től hajnal fél 1-ig. Aki vasárnap szeretné kipróbálni a jellegzetes ír helyek egyikét az egészen délután fél 1-től este 11-ig bármikor megteheti. Ezekben a "kocsmákban" könnyen össze lehet barátkozni a helyiekkel, hiszen az írek közismerten jó kedélyű, barátságos emberek, főleg ha már egy-két pohár "fekete arany" lecsúszott.

Tudta...?