fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

IRÁN - PERZSA EMLÉKEK - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

11 nap
idén 2 alkalommal

949 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Üdülés - nyaralás, Körutazás, Nyaralóprogram
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Egyéb
  • ELLÁTÁS
  • Félpanzió
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 631050

Leírás:

Csoportos körutazás magyar idegenvezetővel

Teherán - Kashan - Abyaneh - Isfahan - Yazd - Perszepolisz - Pasargad - Shiraz - Firuzábád

Idegenvezető: Dr. Sárközy Miklós történész, iranista, a Károli Gáspár Református Egyetem docense

,,Perzsia, mai nevén Irán a világ egyik meghatározó civilizációjának a bölcsője. A több ezer éves iráni világról minden laikusnak vannak ismeretei, hiszen Perszepolisz, Avicenna, az aszaszínok, Stein Aurél vagy Vámbéry Ármin nevét szinte mindenki ismeri. Az iráni civilizáció két nagy és gazdag periódusra osztható. Az iszlám előtti Perzsia nagy iráni dinasztiái, az óperzsák, a párthusok és a szászánidák emlékét őrzik olyan lenyűgöző helyszínek, mint Perszepolisz, Paszargadai és Naqs-e Rosztam. Az iszlámkori Perzsia mesebeli világa, az Ezeregyéjszaka gazdagsága kel életre, ha Iszfahánban sétálunk a hatalmas Imám téren, a világ második legnagyobb zárt terén vagy a Negyvenoszlopos palota freskóiban gyönyörködünk. Yazd oázisvárosa, a klasszikus Selyemút igazi sivatagi gyöngyszeme a Kevír homoksivatag peremén. A nemes Kásán pazar kereskedőpalotáival, a romantikus Shiráz pedig költőivel és fényűző parkjaival bűvöl el.

A modern Teheránban pedig a modern iráni világ legjobb múzeumai és a világhírű Golesztán palota vár ránk."- dr. Sárközy Miklós iranista, történész, tanszékvezető, egyetemi docens, az iráni körutazások idegenvezetője.

1. nap o Budapest - Teherán

Reggel elutazás Budapestről repülőgéppel, átszállással Irán fővárosába, a mintegy 14 millió lakosú Teheránba. Érkezés az esti órákban, két éjszakai szállás reggelivel Teheránban. A kései érkezés miatt nincs vacsora ezen a napon.

2. nap o Teherán

Reggeli után látogatás az ősi Perzsia 2500 éves történelmének emlékeit bemutató Archeológiai Múzeumban, majd az egykori uralkodói rezidencia, a Golesztán palotaegyüttes megtekintése. Később az Iszlám Művészetek Múzeumának felkeresése. Ebéd a program során.

3. nap o Kashan - Abyaneh - Isfahan

Elutazás autóbusszal Isfahanba, útközben Kashan felkeresése, a sivatag szélén fekvő oázisváros, mely tradicionális stílusban épült házairól híres. Borujerdi, a dúsgazdag kereskedő gyönyörű széltornyokkal díszített házának megtekintése, majd pihenő a természetes forrású kútjairól nevezetes Fin kertben. Ezt követően a hegyek között megbúvó, világhírű Abyaneh vörös vályogfalujának megtekintése, majd továbbutazás Isfahanba. Érkezés a késő esti órákban. Két éjszakai szállás Isfahanban, félpanzióval.

4. nap o Isfahan

Egész napos városnézés Isfahanban, Irán talán legtöbb látnivalójával rendelkező városában: séta az Imam téren, látogatás az Ali Qapou palotában, és az iszlám építészet remekműveinek számító Imam és Sheikh Lot Follah mecsetekben. Rövid vásárlási lehetőség a térről nyíló nagybazárban. Délután látogatás az örmény negyedben található Vank katedrálisban, mely Isfahan egyik legnagyobb és legszebb temploma, majd a város egykori, mára már kiszáradt folyóján átívelő hangulatos, régi hidak megtekintése.

5. nap o Isfahan - Yazd

Reggeli után a város világörökségi helyszíneinek felkeresése, a negyvenoszlopos Chehel Sotun palota, majd a Péntek mecset megtekintése. Továbbutazás Irán és a világ egyik legrégebbi óvárosával büszkélkedő Yazdba. Útközben Nain környékén karavánszeráj megtekintése. Yazdban a hangulatos Fahadan negyed felkeresése idő függvényében. Két éjszakai szállás Yazdban, félpanzióval.

6. nap o Yazd

Reggeli után városnézés Yazdban: séta a nyüzsgő sikátorokban, látogatás a Jame mecsethez és az Amir Chakhmaq komplexumhoz. Majd az iszlám előtti, ősi perzsa vallás, a zoroasztrizmus jegyében épült Tűz templomának felkeresése. Nevezetessége az itt őrzött, több mint ezernégyszáz éve lobogó szent tűz. Az iráni körutazás napi programja egy kirándulással zárul a város melletti, sivatagi temetkezési helyhez, a Csend tornyához.

7. nap o Pasargad - Perszepolisz - Shiraz

Kora reggel továbbutazás autóbusszal Shirazba. Útközben megálló Pasargadban, ahol az Akhamenida dinasztia alapítójának, II. (Nagy) Kürosz királynak a sírhelye található. Elutazás a Naqs-e Rostam sziklafalához, ahol több perzsa uralkodó, többek között Dareiosz és Xerxész kőbe vájt sírhelye látható. Továbbutazás Irán egyik legcsodásabb helyére, a Világörökség részét képező Perszepoliszba, melyet mintegy 2500 évvel ezelőtt az említett legendás királyok építettek. Séta az egykori főváros romjai között és a múzeum megtekintése. Megérkezés Shirazba, majd az Imam Zade Aliebne Hamzeh tükörmecset meglátogatása. Három éjszakai szállás Shirazban, félpanzióval.

8. nap o Shiraz

Egész napos városnézés Shirazban, Irán és Perzsia egyik legrégebbi városában, mely gyönyörű kertjeiről is híres: ezek közül a Narenjestan kert, majd a város egyik legszebb mecsetének a Nasir ol Molk megtekintése, melyet Rózsaszín mecsetként is emlegetnek az ablakokon beáramló fény és a lenyűgöző üvegmozaikok fényjátéka miatt. Látogatás a híres perzsa költő Háfiz sírjánál. Délután séta a belvárosban: a Karim Kán erőd (Arg) és a Vakil mecset felkeresése. Idő függvényében a híres iráni költő Saadi sírjának megtekintése kívülről. Este szabadprogram, vásárlási lehetőség.

9. nap o Shiraz - Firuzábád - Shiraz

Kora reggel kirándulás Firuzábádba, átutazás a Qal'eh Dokhtar vadregényes völgykatlanján, ahol egykoron a szászánida dinasztia történelme kezdődött, majd délelőtt Gúr-Firuzábád, I. Ardasír uralkodó III. századi palotájának (Atashkadeh) meglátogatása. Barangolás a 12 km átmérőjű romterületen, mely a korai szászánida kor politikai, történelmi, kulturális és művészeti fejlődését testesíti meg. Shirazba visszatérve a híres Eram kert felkeresése. A szállodai szobákat a késő elutazásig használhatják utasaink.

10. nap o Shiraz - Budapest

A hajnali órákban transzfer a repülőtérre és elutazás repülőjáratokkal, átszállással Budapestre. Megérkezés a kora délutáni órákban.

Minimum létszám 20 fő.

Szállás:

9 éjszakai szállás helyi besorolás szerinti három- és négycsillagos szállodák kétágyas szobáiban

x IRÁN - PERZSA EMLÉKEK - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Az ár tartalmazza:


  • utazás repülőgéppel, átszállással Budapest - Teherán és Shiraz - Budapest útvonalon, turista osztályon, 1 db feladott poggyásszal

  • utazás a körutazás során autóbusszal

  • 9 éjszakai szállás helyi besorolás szerinti három- és négycsillagos szállodák kétágyas szobáiban

  • félpanziós ellátás

  • a leírás szerinti programok a szükséges belépőkkel

  • magyar idegenvezető

Az ár nem tartalmazza:


  • vízumdíj

  • kötelező szervizdíj

  • baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás

  • útlemondási biztosítás


IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

11 nap
idén 2 alkalommal

949 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok