fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Indus-völgyi kolostoroktól, Kőrösi Csoma Sándor szobájáig

14 nap
idén 1 alkalommal

1 195 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

 • ÚT TÍPUSA
 • Körutazás
 • HOTEL BESOROLÁS
 • Hotel
 • ELLÁTÁS
 • leírás szerint
 • HIVATKOZÁSI SZÁM
 • 623038

Programleírás

1-2. nap: Budapest - Delhi

Elrepülés menetrendtől függően Delhibe, átszállással. Megérkezés az indiai fővárosba másnap.

Reggeli érkezés után buszos városnéző túra az indiai fővárosban. Ó-Delhi: a Vörös-erőd megtekintése kívülről. A főváros mogul erődje az ország összes többi várát maga mögé utasítja méreteivel. Csak az oldalfalai 3 km hosszúak, magasságuk 18-30 méter. (!) A Jama Masjid India egyik legnagyobb mecsete: mintegy húszezren tudnak itt imádkozni imaidőben. 1658-ban fejezték be az építését. Három óriási kapu és négy saroktorony övezi. A két minaret 40 méter magas. Új-Delhi: A Janpath sugárút megtekintése. Elhaladás a Parlament épülete mellett, majd megnézzük a köztársasági elnöki palotát, számos kormányzati épületet. Végül az India kaput és az I. Világháború emlékművet tekintjük meg közelebbről. Délután a szobák elfoglalása. Szállás Delhiben (1 éj).

Szállás: Radisson Blu Dwarka 5*

 

3. nap: Delhi - Srinagar

Reggeli után továbbrepülés Srinagarba. Érkezést követően elfoglaljuk a szállásainkat egy különleges lakóhajókon. A város a Kasmír-völgy központjában, 1.730 m magasságban helyezkedik el, a Jhelum-folyó partján. A lakosság egy része a Dal-tó és a Nagin-tó közepén él, különleges lakóhajókon. Ezt a nem mindennapi életformát egy kicsit mi is kipróbáljuk: Berendezkedés úszó szállodánkban, ahol az utolsó részletig gazdagon faragott bútorok és kasmíri szőnyegek vesznek minket körül. Vacsora és szállás Srinagarban (2 éj).

Szállás: Deluxe lakóhajón.

 

4. nap:  Srinagar

Reggeli után látogatás Shankaracharya templomában. Asóka király fia a Kr.e. III. században építtette ezt a különleges szentélyt. A híres mogul-kertek megtekintése: elsőnek a Források kertjébe igyekszünk. A Dal-tóban partján kialakított kert a mogul parkok káprázatos példája. Minden apró részletnek szimbolikus jelentése van. A pázsit, a rózsakert, a csobogók, a teraszok, a szökőkutak mindannyian különös, misztikus jelentéssel rendelkeznek. Átutazás a Shalimar Bagh kertbe. Ezt a kertet Jahangir építtette szeretett felesége számára. A kert olyan, mint egy mesebeli álom. A teraszokon sétálgatva eljutunk a legfelső szintre, melyet egyszerűen csak a ,,szerelem lakhelyének" neveznek az útikönyvek. Este csónakkirándulás a Dal-tavon.  A kasmíri csónakot itt shikkarának hívják, napernyő védi az utasokat, akik kényelmes párnákon ülnek. A kirándulás közben bejárjuk vízi piacot, valamint a tó lótuszokkal benőtt részét is. Esti visszatérés lakóhajónkra, majd vacsora.

 

5. nap: Utazás a Kasmír-völgy felé

Korai reggeli után indulás Sonamarg bájos hegyi üdülőfalujába. A helyiség nevének jelentése ,,Aranymező", ahol ha nem találkoznánk a sok helyi turistával, valóban olyan érzésünk lehetne, hogy Svájc legszebb hegyeiben járnánk. A 3.800 m magas Zoji-la-hágó átlépésével megérkezés a Kasmír-völgybe. Első közös ,,Nyugat-Tibet akklimatizációnk", rövid pihenővel, tájképfotózással. Továbbutazás Drass faluba, ahol közösen próbáljuk elhinni / megérteni, hogy miért itt mérték a lakott világ második leghidegebb hőmérsékletét. (Az első helyezés a szibériai Ojmjakonvárosnak jár). Továbbutazás az Indus mellékfolyója a Szuru festői völgyébe, Kargil városába. Kargil Ladakh egyetlen muszlim többségű nagyvárosa, ma ,,második" tartományi főváros. Szállásunk elfoglalása és vacsoránk elfogyasztása után fakultatív séta lehetőség a min. 2.700 m magasságban lévő utcákon. Szállás Kargilban (1 éj).

Szállás: The Highland Mountain Resort Hotel

 

6. nap: Ösvények a Himalájában

Reggeli után ,,befordulás" a Szuru-folyó völgyébe, majd utazás délnek, a Magas-Himalája vonulatainak tövéhez. Rövid séták és fotószünetek a legfestőibb útszakaszokon. Közvetlenül az út mellől fotózható két hétezres csúcs is, a Nun (7.135m) és a Kun (7.077m). A két hegy táplálta hatalmas gleccserek megtekintése, megörökítése. Átutazás a Szuru-völgy muszlim lakosságú, eldugott kis falvain, ebéddel útközben. Délutáni érkezés a 4.000 m magasságra települt Rangdumba. Erre a vidékre már csak kevés turista érkezik, többen azok, akik Kőrösi Csoma Sándor útját járják. Rangdum kolostorát Kőrösi ittjártakor alapította Gelek Yeshe Takpa láma. Bár a helyi lakosság egy része muszlim vallású, a Rangdum gompa azt jelzi, hogy megérkeztünk Zanszkárba. A kolostor tetejéről kiváló kilátás nyílik a Szuru-völgyére, távolabb pedig már látszik a Penzi-la hágó behavazott hegyoldala.

Utazásunk során ezen a napon érjük el a legmagasabb pontot, a 4.400 méteres Penzi-la hágót. Pihenő,csoportkép készítés a hágón. A közvetlenül alattunk ,,csikorgó", lenyűgöző Drang Drung gleccser és a környező ,,hatezresek" fotózása. A hágó után leereszkedés a 3.800 m magasságban elterülő síkságra, ahonnan már egyenes út vezet Padumba, Zanszkár adminisztratív központjába. Szállás Padumban (3 éj).

 Szállás: Hotel Potala 

 

7. nap: Kőrösi Csoma nyomán Zanszkárba

Padumtól 38 km-re található Zangla, ahol Kőrösi Csoma Sándor (a helyiek számára Csilengi Dásza ,,az európai tanítvány") megkezdte nyelvtudományi kutatásait, illetve a tibeti-angol szótár összeállítását. A nap folyamán áttekintjük a híres őshaza kutató itt végzett munkásságát, annak eredményeit. Közös séta a királyi várhoz, ahol Csoma két éven át tartózkodott, majd meglátogatjuk a Baktay Ervin által beazonosított Csoma szobát, mely a hagyomány szerint a székely tudós dolgozószobája volt. Rövid látogatás a magyar önkéntesek által megépített Nap iskolában. (Szerencsés esetben talán még magával a zanglai királlyal is találkozhatunk!) A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a XV. századi Tsazar Kolostorban. A koreasti órákban visszaérkezés Padumba.

 

8. nap: Ösvények a Himalájában

Reggeli után látogatás a Karsha gompá-ban. A kolostor fehérre meszelt vályogtéglából épült. Napjainkban mintegy 150 szerzetes lakik falai között. A gompa felső emeletéről lenyűgöző látvány nyílik a Sztod-folyóra, és a Padum környéki síkságra. A komplexum története messze, a XI. századra nyúlik vissza, valaha itt hozták létre Zanszkár legnagyobb könyvtárát. A kolostor-komplexumban ma nyolc templom található és két hatalmas imaterem. Az ősi falakon számtalan felbecsülhetetlen értékű thangka függ. A komplexumtól kissé távolabb található a női szerzetesek kolostora, a Chomo gompa. Esti visszaérkezés a hotelünkbe, majd közös vacsora.

 

9. nap: Nyugat-Tibet földrajza, az égig érő Karakoram

Korai reggeli után visszautazás a már ismert Kargilba. Útközben ismerkedés Nyugat-Tibet, illetve vázlatosan a szomszédos, Kínához tartozó Tibet természeti földrajzával. Néhány szó a ,,ránk néző" fenséges Karakoram-hegység vonulatáról, Földünk egyik legeljegesedettebb,- a Himalája után második legmagasabb hegyvidékének természet viszonyairól, különös tekintettel a K2-re (Godwin-Austen), a Karakoram 8.611 m magas tetejére. Rövid fotószünetek, pihenők a legszebb helyszíneken. A megérkezéstől függően szabadidő, pihenő. Szállás Kargilban (1 éj).

Szállás: The Highland Mountain Resort Hotel

 

10. nap: Lamayuru holdbéli tájain át Uleytokpo-ba

Reggeli után Namika La és a Fotu La Top 4.000 m magas hágóin át Mulbekh felé vesszük utunkat, délelőtti érkezéssel Lamayuruhoz. A Lamayuru gompa Ladakh legrégebbi kolostora. Jóval több mint ezer évvel ezelőtt, a buddhizmus ladakhi megjelenése előtt is ,,bön", azaz vallási központ volt. Lamayurut a környezete is igen különlegessé teszi: geológiai formációi a Holdra emlékeztetnek - így legtöbbször csak Holdbéli tájként emlegetik. A környék geológiai kialakulása még nem tisztázott - ami további titokzatosságot kölcsönöz a helynek. Látogatás a Petroglyph kőmezőn. Ladakh több vidékén is találhatunk sziklafaragványokat, az itt láthatóak egészen rendkívüli szépségűek. Továbbutazás Uleytokpo irányába, aláereszkedés az Indus-völgyébe. Öko-szállásaink elfoglalása, majd feljutás a Rizong kolostorba, Nyugat-Tibet talán legeldugottabb buddhista központjába. Koraesti visszaérkezés szállásunkra. Szállás Uleytokpoban (1 éj).

Szállás: Uley Eco Resort (Cottage)

 

11. nap: Az Indus-völgyében Leh-be

Látogatás az Alchi gompa-ban.Ladakh egyik legrégebbi kolostora, ezer évvel (!) ezelőtt épült, az Indus-folyó déli partjához egészen közel. A többi ladakhi kolostor komplexummal ellentétben ezt az egyetlen gompát rendhagyó módon, nem hegyoromra építették. A falakon található több ezer miniatűr Buddha ábrázolás megtekintése. Továbbutazás Leh-be. A Dalai Láma és udvartartása menekülése- és Indiába költözése igaz meséjének áttekintése a buszon. Bejelentkezés a hotelünkbe, rövid pihenő, majd közös séta Leh, Ladakh fővárosa utcáin. Látogatás a Leh Palotában, majd az őstermelői piacon. Lépcsőzés több száz fokon felfelé a Shanti sztúpá-hoz.  A sztúpa a város legszebb kilátópontján épült. 1985-ben szentelték fel, Őszentsége a Dalai Láma jelenlétében. Az itt átélt napnyugta egészen különleges élmény, hiszen a környező hegyeket szinte bearanyozzák a lenyugvó nap sugarai. Közös vacsora.  Szállás Lehben (2 éj).

Szállás: Hotel Holiday Ladakh

12 nap: A Felső-Indus völgyének buddhista kolostorai

Reggeli után megtekintjük a város fölé magasodó Sztok Palotamúzeumot. Egykor ez a palota volt a ladakhi királyok székhelye. Jelenleg helytörténeti múzeumként működik, tetőiről páratlan kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. Egész napos utazás és látogatás a Felső-Indus-völgyének buddhista kolostoraiban. Utunk során legtávolabb a Lehtől 50 km-re lévő Hemis gompához jutunk el, közben pedig Shey és Thiksey kolostorokat tekintjük meg.  Shey egészen a XVI. századig volt Ladakh fővárosa, a királyi család palotájával. A ma kolostorként szolgáló palota-erőd egy tökéletesen védhető oromra épült. Belül a 12 méter magasságú, aranyozott Sakyamuni Buddha szobor vigyázza az Indus völgyét. Utunk következő állomása a festői Thiksey gompa. A 12 emeletes kolostor lenyűgözően magasodik az Indus jobb partján, ma is működik, falai között mintegy 60 láma él. Továbbutazás a Hemisgompá-hoz. A komplexumot 1630-ban építtették Singge Namgyal, híres ladakhi király uralkodása alatt. A Namgyal dinasztia a tibeti buddhizmus Drukpa szerzetesrendjét kedvelte leginkább, ezért válhatott a kolostor hatalmas ,,spirituális erőddé" az évszázadok során. A fő templom a Tshogkhang a buddhista freskók egyik csodálatos példája. A látogatást az Élet kereke, az imamalmok, az imazászlók, valamint a gompa falai között élő mintegy 400 szerzetes teszi felejthetetlenné. Visszautazás Leh-be, közös vacsora.

 

13. nap: Leh - Delhi

Reggeli elrepülés Delhibe, menetrend szerint.  Érkezés után pihenő majd búcsúvacsora a hotelben. Szállás Delhiben (1 éj).

Szállás: Radisson Blu Dwarka 5*

 

14. nap: Delhi - Budapest

Hajnali transzfer a reptérre. Elrepülés átszállással Budapestre. Hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre kora délután.

 

 

 

 

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

 • Delhi - Vörös erőd

 

 

 

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja! 

Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen

1. Ladakh a Föld egyik legmagasabban fekvő hágókkal elzárt különleges szeglete, amely hosszú évszázadokon keresztül teljesen érintetlen volt és ahol a Himalája 5-6000 méteres hegyei között az indiai folyamóriás, az Indus és a Zanszkár folyó mentén élvezhetjük a holdbéli tájat és a hegy oldalához tapadó buddhista kolostorok látványát.

2. India több részétől kulturálisan is élesen elkülönül a "Kis-Tibetnek" nevezett Ladakh, ahol még viszonylag érintetlenül megmaradt a tibeti buddhizmus és ahol Kőrösi Csoma Sándor nyomába eredve a Zanszkár völgy mélyén eljuthatunk munkásságának egyik fő helyszínére. Kőrösi Csoma Sándor a zanglai kolostorban tanulmányozta a tibeti nyelvet és kultúrát. Magyar önkéntesek újították fel azt a szobát, ahol a kutató végezte a munkáját, és amelyet körutazásunk során meg is tekintünk. 

3. Kasmír, a "Kelet Velencéje" szépsége a kopár  Ladakhal ellentétben dús növényzete és tavai miatt korábban is uralkodók nyaralóhelye volt, a vízre épített házhajók, mogul kertek, szentélyek együttese pedig bőven kínál látnivalót. 

x Indus-völgyi kolostoroktól, Kőrösi Csoma Sándor szobájáig

Az ár nem tartalmazza

 • az indiai e-vízumdíjat
  kb. 25 000 Ft
 • a borravalót és a belépők
  kb. 110 USD/fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  219 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyet illetékkel (melynek értéke: kb. 476 000 Ft)
 • 12 éjszakai szállást jó minőségű, tiszta szállodákban, házakban és lakóhajón
 • a félpanziós ellátást (reggeli és vacsora, italok nélkül) és 7 alkalommal ebédet
 • a megadott programokat
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal és terepjárókkal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

 


IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

14 nap
idén 1 alkalommal

1 195 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok