fb pix
mortons travel

Florida körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

A csodálatos Örményország és Grúzia

9 nap
idén 2 alkalommal

699 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Körutazás
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Program szerint
  • ELLÁTÁS
  • leírás szerint
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 625740

Leírás:

?  A világ egyik legrégebbi települése, Jereván
?  A Kaukázus gyöngyszeme: Gergeti temploma
?  Örmény és grúz gasztronómiai élmények
?  Rengeteg látnivaló a két egzotikus országban

A Dél-Kaukázus két keresztény országa mindig elbűvöl lenyű­göző kultúrájával, autentikus ételeivel, az ott élők vendégszere­tetével és őszinte nyitottságával.
György Péter - Kaukázus-specialista idegenvezető


Program:

1. NAP: BUDAPEST - KUTAISI - GORI - TBILISZI

Közvetlen járattal repülünk Kutaisibe. Érkezésünk után látoga­tást teszünk Goriban és Uplistikhe-ben. Sztálin szülővárosában, Goriban megtekintjük a hírhedt politikus szülőházát. A múzeum másik érdekessége a híres páncélvagon, amivel Sztálin utazott többek között Teheránba, Jaltába és Potsdamba. Gori látványos­sága a sziklás dombon található erőd is, amin bár a történelem nyomot hagyott, mégis büszkén magasodik a város fölé. Ezután meglátogatjuk Uplistsikhe barlangvárosát (i. e. 1. évezred), ahol a Nagy Selyemút vezetett. Ez egy régi és érdekes komp­lexum, lakóházakkal, borospincékkel, pékségekkel, egy szik­lába vájt háromhajós bazilikával és még egy antik színházzal is. Programunk végén elfoglaljuk a szállodánkat Tbilisziben (3 éj).

2. NAP: TBILISZI - MTSKHETA - TBILISZI

Reggeli után a grúz fővárossal, Tbiliszivel ismerkedünk. A III. szá­zadból való Narikala erőd, a Jumah mecset, ókeresztény temp­lomok, és a futurisztikus küllemű Béke híd, a város építészeti, kulturális és vallási sokszínűségéről tesznek tanúbizonysá­got. Megtekintjük a Kura folyó partján, a szikla tetejére épített gyönyörű keresztkupolás Metekhi templomot. Ennek közelé­ben, az Európa parkból indul az a felvonó, amely a folyó felett átrepülve az erődhöz juttat fel bennünket. Itt megcsodálhat­juk a Grúzia Anyja emlékművet, illetve a város panorámáját. A Szentháromság katedrális a város látképének szintén ikoni­kus része. Tbiliszi másik központi része a Rustaveli Avenue, ami tulajdonképpen a város ,,Andrássy útja". A nap második felében Mtskheta - Grúzia ősi városa -, felé vesszük az irányt. A közel háromezer éves város 1994 óta az UNESCO Világörökség része. Egy hagyományos, helyi műsoros vacsora esttel zárjuk a napot. Szállás, mint előző nap.

3. NAP: ANANURI - GERGETI - TBILISZI

A mai napon mindenki eldöntheti, hogy tart egy pihenőnapot a városban, vagy eljön velünk felderíteni az ország északi részét egy fakultatív kirándulás keretében. Reggel először Ananuriba indulunk, ahol az Aragvi folyó mentén épült XVII. századi erő­döt tekintjük meg. Utunkat a Kaukázus egyik gyöngyszeme, a Gergeti Szentháromság-templom felé, a történelmi grúz hadi­úton folytatjuk. A 2.170 méter magasan épült templom meg­hitt hangulata és a környező természet szépsége ámulatba ejtő. Szállás, mint előző nap. Fakultatív egésznapos kirándu­lás: 32.000,- Ft.

4. NAP: TBILISZI - HAGHPAT - SZEVÁN-TÓ - TSAGHKADZOR

Reggeli után Örményországba utazunk. Elsőként a X-XIII. szá­zad között épült Haghpat kolostort tekintjük meg, mely az UNESCO Világörökség Listáján is szerepel. Következő megál­lónk a Szeván-tó, mely a Balatonnál valamivel nagyobb terü­letű. Az 1.900 méteres tengerszintfeletti magasság miatt a nyári ,,strandszezon" mindössze néhány hétre korlátozódik. Ezután Tsaghkadzorba utazunk, ahol a szállásunk is lesz (1 éj).

5. NAP: TSAGHKADZOR - SHAKI VÍZESÉS-GORIS

Reggeli után a Szelim hágón keresztül Shaki vízeséhez uta­zunk, mely tizennyolc méter magasból hatalmas magmatikus kőzetekről zúdul le. Útközben megállunk egy karavánszerájnál, amit még 1332-ben épített Chesar Arbelian herceg. Ez volt az egyetlen pihenőhely azoknak az utazóknak, akik erre a terü­letre tévedtek. Estefelé érkezünk Gorisba, ahol bejelentkezünk a hotelbe, majd vacsora.

6. NAP: GORIS - TATEV - KARAHUNJ - ARENI - NORAVANK - JEREVÁN

Mai napunk első állomása a Tatev kolostor. Megközelítéséhez igénybe vesszük a ,,szárnyait" is, mely a Guinness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb drótkötélpályás felvonója. A lélegzet­elállító panorámán és a kolostor meghitt szépségén kívül a hely története is figyelemre méltó. A XIV-XV. században, a teológiai vonatkozáson túl az épület oktatási központként is működött. Következő megállónk a Sziszián városa mellett található Karahunj, az ,,örmény Stonehenge", ami a világ feltételezett legősibb csillag­vizsgálója. Megállunk egy borkóstolásra a helyi pincészetnél Areni faluban, amely finom száraz vörösboráról híres. Ezután a XIII. szá­zadi Noravankba látogatunk, mely egy főtemplomból és egy sír­templomból áll. A templomokat körülvevő szokatlanul vöröses színezetű sziklák különleges látványt nyújtanak. Estefelé érkezünk Jerevánba, elfoglaljuk a szállásunkat (3 éj).

7. NAP: KHOR VIRAP- GEGHARD - GARNI - JEREVÁN

Reggeli után a napunkat Khor Virap-ban kezdjük. Jelentése: ,,mély verem". A kolostor nevét a 6 méter mély börtönéről kapta, ahová az akkori uralkodó Világosító Szent Gergelyt záratta be. Következő megállónk az 1.700 méter magasságban épült a Geghard sziklatemplom. A hely varázsát a beáramló természe­tes fények lenyűgöző látványa és a templom belsejében csör­gedező kis patak emeli. A sziklatemplom 2000 ben felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Ezt követően megtekint­hetjük, hogyan készül a tradicionális örmény kenyér, a lavash, illetve kedvünk szerint részt vehetünk az elkészítésében is. A nap utolsó látványossága az ország egyetlen, máig fennma­radt hellenisztikus temploma, Garni. Szállás, mint előző nap.

8. NAP: JEREVÁN - ECHMIADZIN - ZVARTNOTS

Reggeli után Echmiadzinba utazunk. Itt található a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, mely UNESCO világörök­ségi helyszín, csak úgy, mint a Zvartnots katedrális marad­ványai. A gyönyörű állapotban fennmaradt oszlopokon, épületrészeken túl a hely különlegessége, hogy vélhetően egy olyan épület romjaira épült, melynek maradványai még urar­tui időkből származnak. Ezután ellátogatunk a Tsitsernakaberd Emlékkomplexumba, ahol megnézzük a mezőgazdasági terme­lők gyümölcspiacát és a Vernissage bolhapiacot. Zenés vacsora est egy tradicionális étteremben. Szállás, mint előző nap.

9. NAP: JEREVÁN - BÉCS - BUDAPEST

Reggeli után kicsekkolunk a szállodából, majd a napot Jerevánnak szenteljük. A kirándulást a főváros szívével, a Köztársaság térrel kezdjük. Itt található a Történelmi Múzeum, illetve az esti zenés játékairól híres Hraparak szökőkút is. Ellátogatunk a világ egyik leggazdagabb ókori kéziratgyűjteményébe, a Matenadaranba. A tárlat megtekintése után a Cascade parkja felé vesszük az irányt, melynek szépségét gyönyörű virágosker­tek és modern művészeti alkotások emelik. A tetejéről pedig a városra csodás panoráma nyílik. Befejezésül az Ararat Brandy gyárat keressük fel, ahol azontúl, hogy bemutatják nekünk az ital készítésének fázisait, egy kellemes kóstolón is részt veszünk. Korai vacsora, majd indulás a repülőtérre és menetrendszerinti járattal utazás Bécsbe. Érkezés után transzfer Budapestre a késő esti órákban.

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, melynek hazaérkezéstől számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de a helyi borravalókat nem, ez kb. 30 USD/fő! Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn

Ellátás: Félpanzió

Közlekedés: Repülővel

x A csodálatos Örményország és Grúzia

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

9 nap
idén 2 alkalommal

699 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok

Mindenképpen nyersz! Most igazán megéri ajánlatot kérni!
Ha tudunk számodra jobb árat adni, azért, ha nem, akkor pedig azért, mert megküldjük Neked Frei Tamás Bábel című könyvének dedikált példányát.Feltételek
Hova szeretnél utazni? Asszisztensünk segítségével könnyedén kérhetsz ajánlatot!