fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

A csodálatos Örményország és Grúzia

10 nap
idén 1 alkalommal

759 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Körutazás
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Program szerint
  • ELLÁTÁS
  • leírás szerint
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 625740

Leírás:

?  A világ egyik legrégebbi települése, Jereván
?  A Kaukázus gyöngyszeme: Gergeti temploma
?  Örmény és grúz gasztronómiai élmények
?  Rengeteg látnivaló a két egzotikus országban

A Dél-Kaukázus két keresztény országa mindig elbűvöl lenyű­göző kultúrájával, autentikus ételeivel, az ott élők vendégszere­tetével és őszinte nyitottságával.
György Péter - Kaukázus-specialista idegenvezető


Program:

1. NAP: BUDAPEST - BÉCS - JEREVÁN

Menetrend függvényében, várhatóan a délutáni órákban indulás Budapestről autóbusszal Bécsbe, ahonnan közvetlen járattal repülünk Jerevánba.

Az őszi csoportok közvetlen járattal repülnek Budapestről Jerevánba.

2. NAP: JEREVÁN - ECHMIADZIN - ZVARTNOTS - JEREVÁN

Érkezésünk után elfoglaljuk a szállodát, majd egy kis pihenés után megreggelizünk és a város felfedezésére indulunk. Első megállónk a világ egyik leggazdagabb ókori kéziratgyűjteménye, a Matenadaran. Ezután ellátogatunk a Tsitsernakaberd Emlékkomplexumba, ahol megnézzük a mezőgazdasági termelők gyümölcspiacát. Következő megállónk Echmiadzin. Itt található a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, mely UNESCO világörökségi helyszín, csak úgy, mint a Zvartnots katedrális maradványai. A gyönyörű állapotban fennmaradt oszlopokon, épületrészeken túl a hely különlegessége, hogy vélhetően egy olyan épület romjaira épült, melynek maradványai még urartui időkből származnak. Programunk végén a Vernissage bolhapiacot látogatjuk meg. Szállás, mint előző nap.

3. NAP: JEREVÁN - GARNI- GEGHARD - JEREVÁN

Reggeli után napunkat az ország egyetlen, máig fennmaradt hellenisztikus templománál, Garninál kezdjük. Ezután a 1.700 méter magasságban épült a Geghard sziklatemplomhoz látogatunk. A hely varázsát a beáramló természetes fények lenyűgöző látványa és a templom belsejében csörgedező kis patak emeli. A sziklatemp­lom 2000-ben felkerült az UNESCO Világörökségek Listájára. Ezt követően megtekinthetjük, hogyan készül a tradicioná­lis örmény kenyér, a lavash, illetve kedvünk szerint részt vehe­tünk az elkészítésében is. Ezután az Ararat Brandy gyárat keressük fel, ahol azontúl, hogy bemutatják nekünk az ital készítésének fázisait, egy kellemes kósto­lón is részt veszünk. Napunk végén Jereván Köztársaság terére megyünk. Itt található a Történelmi Múzeum, illetve az esti zenés játékairól híres Hraparak szökőkút is. A tárlat megtekintése után a Cascade parkja felé vesszük az irányt, melynek szépségét gyönyörű virágoskertek és modern művészeti alkotások emelik. A tetejéről pedig a városra nyílik csodás panoráma. Szállás, mint előző nap.

4. NAP: JEREVÁN - KHOR VIRAP - NORAVANK - ARENI - KARAHUNJ - GORIS

Reggeli után a napunkat Khor Virap-ban kezdjük. Jelentése: ,,mély verem". A kolostor nevét a 6 méter mély börtönéről kapta, ahová az akkori uralkodó Világosító Szent Gergelyt záratta be. Ezután a XIII. századi Noravankba látogatunk, mely egy főtemplomból és egy sírtemplomból áll. A templomokat körül­vevő szokatlanul vöröses színezetű sziklák különleges látványt nyújtanak. Megállunk egy borkóstolásra a helyi pincészetnél Areni faluban, amely finom száraz vörösboráról híres. Napunk utolsó megállója a Sziszián városa mellett talál­ható Karahunj, az ,,örmény Stonehenge", ami a világ feltételezett legősibb csillagvizsgálója. Estefelé érkezünk Gorisba, ahol bejelentkezünk a hotelbe (1 éj), majd vacsora.

5. NAP: GORIS - TATEV - SHAKI VÍZESÉS - TSAGHKADZOR

Mai napunk első állomása a Tatev kolostor. Megközelítéséhez igénybe vesszük a ,,szárnyait" is, mely a Guinness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb drótkötélpályás felvonója. A lélegzetelállító panorámán és a kolostor meg­hitt szépségén kívül a hely története is figyelemre méltó. A XIV-XV. században, a teológiai vonatkozáson túl az épü­let oktatási központként is működött. Ezután a Szelim hágón keresztül Shaki vízeséhez utazunk, mely tizennyolc méter magasból hatalmas magmatikus kőzetekről zúdul le. Útközben megállunk egy karavánszerájnál, amit még 1332-ben épített Chesar Arbelian herceg. Ez volt az egyetlen pihenőhely azoknak az utazóknak, akik erre a területre tévedtek. Ezután Tsaghkadzorba utazunk, ahol a szállásunk is lesz (1 éj).

6. NAP: TSAGHKADZOR- SZEVÁN-TÓ- HAGHPAT -TBILISZI

Reggeli után első megállónk a Szeván-tó, mely a Balatonnál valamivel nagyobb terü­letű. Az 1.900 méteres tengerszintfeletti magasság miatt a nyári ,,strandszezon" mindössze néhány hétre korlátozódik. Ezután a X-XIII. század között épült Haghpat kolostort tekintjük meg, mely az UNESCO Világörökség Listáján is szere­pel. Grúziába utazunk, és elfoglaljuk szállásunkat Tbilisiben, ahol vacsora (3 éj).

7. NAP: TBILISZI - MTSKHETA - TBILISZI

Mai napunkat a grúz fővárosnak, Tbiliszinek szenteljük. A III. századból való Narikala erőd, a Jumah mecset, ókeresztény templomok és a futurisztikus küllemű Béke híd, a város építészeti, kulturális és vallási sokszínűségéről tesznek tanúbizonyságot. Megtekintjük a Kura folyó partján, a szikla tetejére épített gyönyörű keresztku­polás Metekhi templomot. Ennek közelében, az Európa parkból indul az a felvonó, amely a folyó felett átrepülve az erődhöz juttat fel bennünket. Itt megcsodálhatjuk a Grúzia Anyja emlékművet, illetve a város panorámáját. A Szentháromság katedrális a város látképének szintén ikonikus része. Tbiliszi másik központi része a Rustaveli Avenue, ami tulajdonképpen a város ,,Andrássy útja". A nap második felében Mtskheta - Grúzia ősi városa -, felé vesszük az irányt. A közel háromezer éves város 1994 óta az UNESCO Világörökség része. Egy hagyományos, helyi műsoros vacsora esttel zárjuk a napot. Szállás, mint előző nap.

8. NAP: TBILISZI - ANANURI - GERGETI - TBILISZI

A mai napon mindenki eldöntheti, hogy tart egy pihenőnapot a városban, vagy eljön velünk felderíteni az ország északi részét egy fakultatív kirándulás keretében. Reggel először Ananuriba indulunk, ahol az Aragvi folyó mentén épült XVII. századi erő­döt tekintjük meg. Utunkat a Kaukázus egyik gyöngyszeme, a Gergeti Szentháromság-templom felé, a történelmi grúz hadi­úton folytatjuk. A 2.170 méter magasan épült templom meghitt hangulata és a környező természet szépsége ámulatba ejtő. Szállás, mint előző nap. Fakultatív egésznapos kirándulás: 32.000,- Ft.

9.NAP: TBILISZI - GORI - KUTAISI

Reggeli után látogatást teszünk Goriban és Uplistikhe-ben. Sztálin szülő­városában, Goriban megtekintjük a hírhedt politikus szülőházát. A múzeum másik érdekessége a híres páncélva­gon, amivel Sztálin utazott többek között Teheránba, Jaltába és Potsdamba. Gori látványossága a sziklás dombon talál­ható erőd is, amin bár a történelem nyomot hagyott, mégis büsz­kén magasodik a város fölé. Ezután meglátogatjuk Uplistsikhe barlangvárosát (i. e. 1. évezred), ahol a Nagy Selyemút vezetett. Ez egy régi és érdekes komplexum, lakóházakkal, borospincékkel, pékségekkel, egy sziklába vájt háromhajós bazilikával és még egy antik színházzal is. Programunk végén elfoglaljuk a szállodánkat Kutaisiben (1 éj).

10. NAP: KUTAISI - BUDAPEST

Kora hajnali órákban transzfer a repülőtérre és menetrendszerinti járattal utazás Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre érkezés a kora reggeli órákban.

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges, melynek hazaérkezéstől számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de a helyi borravalókat nem, ez kb. 30 USD/fő! Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák

Ellátás: Félpanzió

Közlekedés: Repülővel

x A csodálatos Örményország és Grúzia

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

10 nap
idén 1 alkalommal

759 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok