Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Brazília utazás

brazília utazás olcsó repülőjegy körutazás csoportos utazás rio de janeiro sao paulo copacabana ipanema cukorsüveg hegy megváltó krisztus szobra biztonság brazil vízum közbiztonság amazonas brazíliaváros

"Aki Brazíliát valóban az emlékei közt tudja, az elég szépet látott egy fél életre." - írta Stefan Zweig osztrák költő.

A trópusi ország eredeti neve Terra de Vera Cruz. Mai nevét a Pau Brasil-ról, a brazilfáról kapta, melynek kérgéből piros festéket készítettek az őslakosok, s mely az első exportcikknek számított Európa felé. Történelme során, az urak és a behurcolt (indiánok, afrikaiak, európaiak) rabszolgák országává vált, majd a függetlenedés után a XX. században gyors fejlődésnek indult, napjainkban a világ 9. Legnagyobb gazdasága.

Brazília egy népszerű dal szerint „a legszebb terület, melyet a természet valaha alkotott”. A legnagyobb Latin-Amerikai ország, a dél-amerikai kontinens 47%-át foglalja el. A világ ötödik legnagyobb országa. Az országba látogató utazók több ezer kilométernyi egzotikus strandon szerezhetnek felejthetetlen, jellegzetesen brazil élményeket. Szomszédjai Francia Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Kolumbia, Peru, Bolívia, Paraguay, Argentína és Uruguay.

Az országgal kapcsolatos közbiztonsági aggályok ellenére a magyar utazók körében továbbra is népszerűek a brazil körutazások és a hosszabb, dél-amerikai csoportos túrák is. A Morton’s Travel az amerikai csoportos utazások piacvezetője, 28 év utazásszervezési tapasztalattal.

Főbb tudnivalók

Közbiztonság

Rio de Janeiróban véget ért a csaknem egy éve tartó, a közbiztonság javítását célzó katonai akció. Tekintettel arra, hogy a közbiztonság jelentős javulása ennek ellenére nem következett be, és az utcai bűnözés nem szorult vissza, a városban továbbra is csak rendkívüli körültekintéssel és fokozott elővigyázatossággal szabad mozogni. Ehhez nyújthat segítséget egy helyi, portugál nyelvű honlap, mely telefonra letölthető applikációt is tartalmaz az éppen aktuális vészhelyzetek (pl. lövöldözések) helyszíneinek az elkerüléséhez: http://ondetemtiroteio.com.br

Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro különböző szegénynegyedeiben (az ún. favelákban) gyakran zajlanak nagyszabású rendőri akciók, így nem tanácsos ezen városrészek – vagy környékük – felkeresése, tekintettel arra, hogy több ilyen szegénynegyed a turisták által látogatott helyszínek közvetlen közelében található. Ugyancsak felhívjuk a Ceará államba beutazni szándékozók figyelmét, hogy 2019. január 5-től – a jelentősen megromlott általános közbiztonsági helyzet miatt – a szövetségi kormányzat speciális erők küldésével igyekszik a rendet helyreállítani. Az átfogó, a tagállam egész területére kiterjedő, tehát nemcsak Fortaleza városát érintő nagyszabású katonai-rendőri akciók miatt az odautazóktól fokozott elővigyázatosságot kérünk. (forrás: Konzuli Szolgálat)

brazília utazás olcsó repülőjegy körutazás csoportos utazás rio de janeiro sao paulo copacabana ipanema cukorsüveg hegy megváltó krisztus szobra biztonság brazil vízum közbiztonság amazonas brazíliaváros

Domborzat

Két főbb tájegysége van: az Amazonas-medence és a Brazil-felföld.

Az Amazonas-medencében található a névadó Amazonas folyó, mely 6440 km hosszú szakaszán, hol szélesebb, hol pedig szűkebb folyammal találkozhatunk. Ez a föld legkiterjedtebb, legszélesebb folyóvize. A medence maga, a Guyanai-hegyvidék és a Brazil-felföld közötti 3500 km hosszú és 200 km széles síkság, mely az ország területének közel felét uralja. Sűrű, titokzatos és mindig zöld növényzete miatt kapta a „zöld pokol” nevet. A Brazil-felföld közel 2000 méter magas hegyek és fennsíkok helye, ahol a Pico da Bandeira 2884 méterével a legmagasabb csúcs.

Nincsenek vulkánok, hurrikánok, se földrengések. Viszont akadnak gyönyörű partok, dombok és hegyek, völgyek, erdők és folyamok, egyszóval minden, ami egy békés és nyugodt természethez kell. Mindemellett találhatunk még a part mentén torkolatokat, a szárazföld belsejében pedig káprázatos vízeséseket (leghíresebb a az Argentína-Paraguay-Brazília hármashatáron található, lélegzetelállító Iguassu-vízesés). A táj igen változatos képet mutat, akár csak a növény-és állatvilága.

Történelem

1500-ban Pedro Alvarez Cabral portugál hajós fedezte fel egy Indiába tartó út során. Első útja alkalmával a mai Bahia államba érkezett. El is nevezték Szent Kereszt Szigetnek. 1530-tól gyarmati sorba süllyedt, hiszen Portugália uralkodója meglátta a kontinensnyi méretű területben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. Az őslakos indiánok mellé a portugálok rengeteg nyugat-afrikai fekete rabszolgát hoztak, s őket dolgoztatták a cukornád-és gyapotültetvényeken. Az évek során, nem csak a cukornád termesztése ígért nagy üzletet, hanem az éghajlatnak köszönhetően a kávé termesztése is. Emellett Mato Grosso hegységben megindult az arany-és gyémántbányászat is. 1822-ben vált a brazil gyarmat független állammá. 1889-ben kiáltották ki a köztársaságot, pont egy évvel a rabszolgaság eltörlése után. Kialakult az elnöki rendszer, mely mai napig a brazil politikai rendszer alapja. A forradalmak és erélyes politikai fellépések, s végül Juscelino Kubitschek kormánya elindított egy dinamikus fejlődést és iparosodást az országban. A főváros Rio de Janeiro helyett, az újonnan épített Brasilia, azaz Brazíliaváros lett 1960-ban.

Gasztronómia

Talán illik azzal a figyelmeztetéssel indítani, hogy Brazíliában az ételek zöme fűszeres és nehéz. Nem kell megijedni ettől, hiszen a szállodákban ugyanolyan kontinentális étkezést kínálnak, mint minden európai országban. Egységes brazil konyháról nem igazán beszélhetünk, mivel a gyarmatosítást és a rabszolga-kereskedelmet követően, az emberek hozták magukkal a szokásokat, kultúrákat, ezáltal az étkezési szokásokat is. Tehát nem meglepő, ha gasztronómiájában portugál, spanyol, indián, afrikai, és japán elemeket is találunk.

Szeretnek reggelizni. Ajánlott nekünk is követni szokásukat, melynek egyik alapja nem más, mint a frissen facsart vegyes trópusi gyümölcslé. Feltétlen kóstoljuk meg. A főétkezés náluk leves helyett valamilyen salátával indul, melyet egy igen jellegzetes brazil főfogás követ. Nemzeti ételük a feijoada, mely egy rizses egytálétel, többféle húsból és babból. Ezen kívül még nem ritka a marha steak sem. Ha Brazíliába utazunk, biztosak lehetünk abban, hogy valamelyik éttermet meglátogatva találkozunk a parillada-val, mely hosszú kardra feltűzdelt húsdarabokból áll. Köretként rizst, zöldségeket, burgonyát kínálnak mellé. A tenger közelsége miatt halakat és más tengeri állatokat is szívesen fogyasztanak. Megkóstolhatjuk a Pao de Queijót (sajtkenyér), Coxinha-t, vagy a jellegzetes desszertjüket a Cuscuz branco-t is. Természetesen az étkezés elmaradhatatlan eleme egy finom ital.

Brazíliában elég nehéz dönteni, melyik italra is mondhatjuk eme jelzőt. Mindegyikre! A koktélok isteniek, leghíresebb a Caipirinha, melyet nemzeti italukból, a cachacaból (cukornádpálinka), limeból és cukorból kevernek. Alkohol nélküli frissítőként frissen facsart gyümölcslevek szolgálnak, melyeket a turisták általában pillanatok alatt megszeretnek. Gyümölcshöz és édességeikhez szinte kötelező jelleggel fogyasztanak édes, sűrített tejet.

Kultúra

brazília utazás olcsó repülőjegy körutazás csoportos utazás rio de janeiro sao paulo copacabana ipanema cukorsüveg hegy megváltó krisztus szobra biztonság brazil vízum közbiztonság amazonas brazíliaváros

A sok éves portugál gyarmati sors azt eredményezte, hogy a latin-amerikai állam átvett bizonyos európai szokásokat. Pontosabban keveredni kezdett a portugál-európai hagyomány, a helyi őslakos indiánok és az áthurcolt afrikaiak szokásaival, tapasztalataival, életével. Ez egyaránt megmutatkozott az építészetben, művészetben, zenében, nyelvben, és szinte az élet minden területén változást hozott. A végére ez a keveredés létrehozott egy olyan erős kultúrát, melyet ma már igen gazdagnak tartanak lüktető energiája és egyedisége miatt. Talán nem is kell bemutatni a brazil táncot: a szambát, vagy a híres riói karnevált. Ki ne ismerné a világhírű brazil futballt. Nem is csoda, hiszen ez a dél-amerikai virtus mutatja meg az európaiaknak, sőt a világnak, hogy igazán hogyan is kellene élni. A brazilok barátságos, életvidám emberek. Többek között ezért is olyan népszerű az ország az utazók körében.

Beutazási feltételek

Ha az országba utazunk, feltétlenül ügyeljünk az alábbiakra:

Vámszabályok

Egészségügyi tanácsok

Érdekességek

brazília utazás olcsó repülőjegy körutazás csoportos utazás rio de janeiro sao paulo copacabana ipanema cukorsüveg hegy megváltó krisztus szobra biztonság brazil vízum közbiztonság amazonas brazíliaváros

Brasilia

brazília utazás olcsó repülőjegy körutazás csoportos utazás rio de janeiro sao paulo copacabana ipanema cukorsüveg hegy megváltó krisztus szobra biztonság brazil vízum közbiztonság amazonas brazíliaváros

Magyarul Brazíliaváros, a dél-amerikai ország Brazília fővárosa 1960 óta. Az egzotikus ország közepén helyezkedik el a Planalto Central fennsíkon. Ez a város mesterien ötvözi az építészek által tervezett és emelt épületeket, a város környékén található hatalmas területű nemzeti parkok nyújtotta kikapcsolódással és nyugalommal. Nem is csoda, hogy az UNESCO Világörökségi listáján is találkozhatunk a város nevével. Nyílt titok, hogy a várost szigorú tudományos tervek alapján építették fel. A várost Lucio Costa tervezte és a főépítésze a híres Oscar Niemeyer volt, akinek a nevét, ma már eggyé vált Brazíliával. Az urbanisztikai koncepció és a lenyűgöző köz-és lakóépület együttesek, az építész egyik legjobban sikerült műve. Mindennek megvan a maga pontos helye és mérete. Ez az ország legfőbb hivatali központja. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a különböző építészeti csodákat, és nem riadnak vissza a hosszas sétálástól sem. A város alaprajza állítólag egy repülő madarat mintáz, de többek vallják azt a nézetet, hogy inkább egy repülőt vagy pillangót. Főbb látnivalók: Tv torony, a Parlament, Nemzeti Könyvtár és Múzeum, Kubitschek-emlékmű, Katedrális, Diplomatanegyed, Kongresszusi Palota, Minisztériumok, Csillagvizsgáló, Botanikus kert, Állatkert. A minisztériumok utcája, az „Esplanada dos Ministérios“, a katedrális mögött kezdődik. Érdemes megtekinteni az Elnöki Palotát, a Legfelsőbb Bíróság épületét, vagy a Tancredo Neves emlékére emelt Pantheont. A városban természetesen szállodák és hatalmas bevásárlóközpontok várják mindazokat, akik a városi séta után még több „kikapcsolódásra” vágynak.

Érdekesség:
A főépítész Oscar Niemeyer 2007. december 15-én ünnepelte századik születésnapját. Legújabb épületeit, a brazíliai Nemzeti Könyvtár és Múzeum (Biblioteca Nacional de Brasília, Museu Nacional da República) együttesét, éppen egy évvel ezelőtt 2006. december 15-én, az építész 99. születésnapján avatták fel

Rio de Janeiro

brazília utazás olcsó repülőjegy körutazás csoportos utazás rio de janeiro sao paulo copacabana ipanema cukorsüveg hegy megváltó krisztus szobra biztonság brazil vízum közbiztonság amazonas brazíliaváros

Szamba, Copacabana, Karnevál és Cukorsüveg. Az ország és talán nem túlzás azt állítani, hogy a világ egyik legszebb fekvésű városa, egyben Brazília legismertebb városa is. A város egyik felét meredek hegyoldalban találjuk, míg a másik felén található a fehér homokkal borított óceánpart, ahol egész nap a zene és a tánc adja a hangulatot egy csipetnyi brazil erotikával fűszerezve. Az egykori portugál gyarmat fővárosa, Rio de Janeiro az egész portugál világbirodalom székhelyéül szolgált (1765-1960). A függetlenség utáni évek alatt szépen fejlődött, mégis a brazil kormány úgy döntött, hogy Rio sűrű népessége miatt felépítenek egy központi elhelyezkedésű, új fővárost. Természetesen ez mit sem befolyásolt a rióiak életvidámságán és vendégszeretetén. A város mindenkit elkápráztat szépségével és lendületével. Tengerpartjai, hegyei és épületei felejthetetlen látványt ígérnek. Nem hiába tartják a mondást a brazilok: „Isten hat nap alatt teremtette a világot, s a hetedik nap lészen Rio”.

A turisták által igen kedvelt Rio de Janeiro ad helyet Brazília egyik jelképének is számító, 1931-ben felavatott Cristo Redentor-nak, vagyis a széttárt karú Megváltót ábrázoló híres szobornak. Ez egy körülbelül 30 méter maga szobor, mely egy 8 méteres alapzaton áll, több mint 1000 tonnájával. Kezei miatt messziről olyan, mint egy nagy kereszt. A jelkép a Corcovado-hegyen áll, a Tijuca Nemzeti Park területén. A Nemzeti Parkban találjuk még a Jardim Botanico-t, mely a világ egyik legszebb trópusi botanikus kertje. Évente több millióan látogatnak el ide. Szintén a városban található az egy lakott területen belüli legnagyobb erdő, a Tijuca-erdő. Rio egyik jelképe a Cukorsüveg-hegy (Pao de Acucar), melyhez a brazil szegénynegyeden (favelák) keresztül vezet az út. Itt láthatjuk igazán mekkora az eltérés a gazdagok és a szegények életvitele között. Ha ide utazunk, feltétlen menjünk el és nézzük meg Rio óvárosi részét, Santa Terezát. Sétálóutcája az Avenida Rio Branco, olyan házakat, és mellékutcákat őriz, melyeknél megállt az idő. Hangulatos kis éttermek és boltok csábítanak bennünket. Nézzük meg a Sao Bento templomot is. Híres strandjai: Copacabana, Ipanema és Leblon. Ezek mentén elismert szállodaláncokat, üzleteket és éttermeket találhatunk.

S a kihagyhatatlan program: maga a brazil szórakozás legmagasabb foka a híres Riói Karnevál. 5 napja alatt a legnagyobb szambaiskolák képviselői vonulnak fel a karnevál utcáján, a Sambadronon, a közel félmillió turista előtt, akik ekkortájt látogatnak a városba. Tánc, alkohol, zene és igazi riói hangulat elmaradhatatlan eleme a „világ legnagyobb” ünnepének.

A brazil nők

A brazil nők sokak szerint a világ legszebbjei. Még ha így is van, kis turpisságról azért be kell számolnunk: A maga több tízezer gyakorló plasztikai sebészével Rio a világ szépítő szikéinek fővárosa.

Sao Paulo

brazília utazás olcsó repülőjegy körutazás csoportos utazás rio de janeiro sao paulo copacabana ipanema cukorsüveg hegy megváltó krisztus szobra biztonság brazil vízum közbiztonság amazonas brazíliaváros

Luxus, vendégszeretet, szofizma, és kifinomultság. Sao Paulo-ban ezek mind megvannak. Ez a világváros - az ország leggazdagabbika – mindenkit teljesen elvarázsol. A gazdasági élet, a kultúra, a szórakozás és a gasztronómia központja. Az ország délkeleti részén található Sao Paulo szövetségi állam székhelye. Három folyó medencéjében (Tiete, Pinheiros, Tamanduatei) fekszik. A városban gyönyörű barokk kori épületeket láthatunk, ilyen például a párizsi Opera mintájára épült Theatro Municipal (Városi Színház), az Edificio Copant, és a Museu de Arte de Sao Paulo (Művészetek Múzeuma).

Érdemes felkeresni: Mosteiro da Luz, Pinacoteca, Katedrális (a világ öt legnagyobb gót stílusú temploma közt van), Carmo Planetárium, Itália épület (az 1965-ben felavatott második legmagasabb épület a városban),Municipal Vásárpiac, Avenida Paulista (a város szimbóluma ez a világhíres út), Jaragua Nemzeti Park. Elbűvölő és modern éttermek, privát klubok, és több csillagos szállodák kínálják exkluzív szolgáltatásaikat a vendégeknek. Sao Paulo igazi nagysága és elbűvölő világa az áruházakban és az utcákon található, hiszen itt a leghíresebb tervezők ruhaüzleteivel, drága ékszerekkel, autókkal és pompás italokkal találkozhatunk. A város olyan légkörrel rendelkezik, mely inspiráló, és mely örökké tartó szerelembe ejt bennünket. A rengeteg romantikus vonás, felejthetetlen pillanatokat ígér számunkra. Sao Paulo erős, nagy és szenvedélyes. Mindig történik valami, mindenki csinál valamit, még hétvégén is. A város sohasem alszik. Az emberek kimennek a szabadba, a parkokba és a barátaikkal közösen töltik el az időt. Elmennek vásárolni, könyvet olvasnak, esznek, isznak, s ha leszáll az este, elindul az igazi élet. Egyszóval a brazilok szeretik, ha folyik az élet, szinte fáradhatatlanok. Ezek után, mit is lehetne még mondani a városról. Sao Paulo barátságos világváros, modern, de legfőképpen páratlan.