fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

ÖRMÉNYORSZÁG - GRÚZIA - AZERBAJDZSÁN

14 nap
idén 2 alkalommal

880 300 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Körutazás
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Program szerint
  • ELLÁTÁS
  • Félpanzió
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 629794

Program leírás

Örményország a világ egyik legrégebbi civilizációjának bölcsője, itt halad a selyemút. A Kaukázus méltóságteljes hegyvonulatai, a kolostorok birodalma, a grúz hadiút és Baku, a ,,Kaszpi-tengeri Dubaj" teszi felejthetetlenné körutazásunkat. Kényelmes, mert nem közúton, hanem repülővel kelünk át a még ,,szovjet időkre emlékező" azeri-grúz határon.

Utazás: Bp. - Baku, Kutaiszi - Bp. valamint Baku - Tbiliszi útvonalakon közvetlen járatokkal A körutazáson azeri, örmény és grúz autóbuszokkal.

Elhelyezés: 4*-os szállodák 2 ágyas, fürdőszobás, WC-s szobáiban

Ellátás: félpanzió (reggeli és ebéd vagy vacsora a program szerint)

1. nap: Budapest - Baku
A késő esti órákban elutazás BAKU-ba, Azerbajdzsán fővárosába. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Baku - Tűz temploma - Gobusztan - ,,Iszapfortyogó"
Érkezés a hajnali órákban. Kényelmes reggelit követően kirándulás GOBUSZTAN-ba. A különleges tanúhegyen (kb. 500 hektár) sok ezer sziklarajz található, némelyik több ezeréves. Ezek közül az alkotások közül láthatunk néhányat. Rövid pihenő a különleges természeti képződményeknél, az iszapfortyogóknál. Délután a főváros közelében, SZURAHANI-ban található Tűz templomát keressük fel. Napjainkban szinte alig akad olyan turista, aki azerbajdzsáni utazása során az egykori Zoroaszter-szentélybe, későbbi karavánszerájba ne látogatna el. Vacsora, szállás Bakuban.

3. nap: Baku
BAKU-ról mindenkinek az olaj jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen már az ókorban felfedezték a kiváló minőségű ,,fekete aranyat", amelyet nagy tételben vásároltak, fűtésre, világításra és gyógyászati célokra egyaránt használták. Ismerkedés a főbb nevezetességekkel: az óváros zegzugos utcái, Heydar Aliyev központ, Szűztorony, a tengerparti sétány, Mártírok emlékműve stb. Látogatás a Sirvánsahok palotájában, amely felkerült az UNESCO világörökség listájára is. Vacsora, szállás Bakuban.

4. nap: Baku - Tbiliszi
Délelőtt repülés Bakuból TBILISZI-be, ismerkedés a grúz fővárossal, mely több mint 1500 éves múltra tekint vissza. Az óváros színes homlokzatú házai, templomai lenyűgözik a turistákat. A Metekhi dombon álló, grúz ortodox Szűz Mária Mennybemenetele templom a XIII. században épült, és a Kura folyó felett magasodik. A Chardin a főváros centruma, ahol kávézók, üzletek sora található. Vacsora, szállás Tbilisziben. Vacsora, szállás Tbilisziben.

5. nap: Grúz borvidék - Kakheti - Signagi
Grúzia keleti régiója Kakheti. Az itt található kis város, SIGNAGI népszerű turisztikai célpont, mivel a bortermelő régiónak a szívében helyezkedik el. Festői tájai, pasztell házai, szűk macskaköves utcái teszik kíváncsivá a látogatót. A bor természetesen kapcsolódik a gasztronómiához, így elvárható, hogy mindkettőben részesüljünk. Nem is marad el egyik sem: borkóstolóval egybekötött vacsora. De ne csak a földi gyönyöröknek éljünk, a régió területén élt Szent Nino, Grúzia legnépszerűbb női szentje, aki a III. század végén született és csodatételei a mai Grúzia területén történtek. Nyughelye a Bodbe-i kolostorban található. Szállás Tbilisziben.

6. nap: Ananuri - Mtcheta - Grúz hadi út - Kaukázusi kirándulás
Kirándulás a Kaukázus bércei között. Elsőként a híres ,,Grúz hadi út" mentén fekvő ANANURI épületegyütteséhez, vezet utunk, mely Grúzia egyik legősibb családjának, az Aragvi hercegeknek a rezidenciája volt. Időjárás függvényében továbbutazás kisbusszal a 2.170 m magasságban található Gergeti Szentháromság templomhoz, lenyűgöző völgyeken, erdős tájakon és hágókon keresztül. MCHETA Grúzia egyik legrégibb városa és a világörökség része. A város templomépítészetéről nevezetes. A legősibb templom a Szveti Choveli, amit az első keresztény grúz király felesége építtetett a IV. században. A ma látható épület a XI. századtól bővült és az ország legnagyobb temploma volt az új tbiliszi katedrális megépüléséig. Vacsora, majd irány a szállás Tbilisziben.

7. nap: Tbiliszi - Hagpat kolostor - Szeván-tó - Jereván
Reggeli után utazás az örmény határ irányába. Határátkelést követően örmény autóbusszal folytatjuk utunkat a fővárosba, az ,,Örmény Svájcon" keresztül. HAGPAT kolostora nemcsak egyházi és szellemi központ volt, hanem felsőoktatási intézményként is elismerést vívott ki a XI. század elejétől. Rövid pihenő és fotószünet az Örményország gyöngyszemeként is ismert SZEVÁN-TÓ partján. Vacsora, szállás Jerevánban.

8. nap: Jereván
Ismerkedés Örményország fővárosával, JEREVÁN-nal. A település különleges hangulatát földrajzi fekvésének, természeti adottságainak köszönheti. Az autóbuszos városnézés során sorra vesszük a város legfontosabb nevezetességeit: Parlament, Elnöki Palota, Opera stb. Programunkban a Matenadaran (kézirattár) látogatása is szerepel, ahol az időszámítás előtti időkből származó kéziratokat is őriznek a több tízezer kódex mellett, és jelentős a művészettörténeti gyűjteménye is. A napot a híres Ararat konyak (brandy) kóstolóval egybekötött konyakgyár-látogatással zárjuk az. Vacsora, szállás Jerevánban.

9. nap: Jereván - Khor Virap - Geghard - Garni -Jereván
Reggel az örmény-török határ felé vesszük az irányt, ahol a bibliai Ararat lábánál álló KHOR VIRAP (Mély Verem - kolostor) található. Érdekessége, hogy hajdanán tömlöcként funkcionált. Itt börtönözték be Világosító Szent Gergely apostolt is, minden örmény első pátriárkáját, térítő tevékenysége miatt. Innen gyönyörű kilátás nyílik az Ararát-hegységre, ahol a Biblia szerint Noé bárkája kikötött. Továbbutazás az Azat-folyó völgyébe. GEGHARD-ban a Szent Dárda kolostor templomát keressük fel. A GARNI ERŐD helyén az I. század második felében emelt pogány szentély állt. Korai vacsora Garniban, egy helyi családnál. Szállás Jerevánban.

10. nap: Jereván - Zvartnoc - Hripszime - Ecsmiadzin - Jereván
Reggel látogatás Jerevánban, a Genocídium emlékhelyél. Továbbutazás az Arpa folyó mentén. Első megállónk a világörökség részét képező Zvartnoc templomromja. ECSMIADZINban, Örményország ősi fővárosában a székesegyházat kívülről tekintjük meg, de az ereklyéket tartalmazó múzeumba be is lépünk. A közeli Szt. Hripszime templomát eredetileg azért építették, hogy felülmúlja az Ecsmiadzin katedrálist, de a X. században egy földrengés áldozata lett. Borkóstolóval egybekötött vacsora az örmény borút egyik hangulatos borászatban. Szállás Jerevánban.

11. nap: Sagmosavank kolostor - Aparan - Gyumri - Vardzia
Első látnivalónk a SAGMOSAVANK kolostoregyüttes, melyet Vacse Vacsutjan herceg építtetett. Az ,,Örmény Svájcon" keresztül haladunk az Aragac vidékén. A vulkanikus eredetű hegy 4.000 méter fölé nyúlik. A lejtőjén található APARAN városa, az egykori királyi székhely. Napjainkban a közelében az örmény ábécé betűiből készített park miatt tartanak rövid pihenőt a kirándulók. Gyumri Örményország második városa. Séta a történelmi belvárosban, majd a grúz határ felé vesszük az irányt. Határátkelést és buszcserét követően utunk Vardziába vezet. Vacsora, szállás.

12.nap: Vardzia - Akaltsikhe - Borjomi Park
Reggeli után ismerkedés a XII. században stratégiai fontossággal bíró VARDZIA barlangvárosával. Az Eruseti-hegy 500 m magas sziklafalába kialakított erődítmény 50.000 embernek adott otthon 3.000 barlanglakásban, benne egykoron templom, kincstár, könyvtár is működött. Legfontosabb látnivalója az Elszenderülés temploma. A mélyebb barlangokat alagutak, lépcsők, teraszok, hosszú folyosók kötötték össze. A grúzok, törökök és örmények békés egymás mellett élésének kiváló példáját mutató AKHALTSIKHE város legfőbb nevezetessége a Rabati erőd, melyet eredetileg a XII. században építettek a fekete-tengeri selyemút védelmére. Évszázadok során számtalan csata és ostrom színtere volt. A várat, ami a török időkben kiemelten fontos volt a térségben, többször lerombolták, de nemrégiben felújították, így most teljes pompájában díszeleg. A belsejében palotaépületek, szépen gondozott kertek, szökőkutak, medencék és egy mecset várja a látogatókat, valamint egy régészeti múzeum, i.e. 4. évezredtől látható leletekkel. Délután a BORJOMI PARK-ba látogatunk. A Park forrása, közkedvelt ásványvíz, amelyet mi is megkóstolhatunk. Vacsora, szállás Kutaisziben.

13.nap: Kutaiszi - Prometheus - Martvili kanyon - Kutaiszi
Délelőtt felkeressük Kutaiszi közelében két természeti szépséget, a Prometheus barlangot és a Martvili kanyont. Az utazásunk befejezése KUTAISZI városa. Az UNESCO Világörökségek közé tartozó Bagrati katedrális és a Gelati kolostor méltó befejezése a kaukázusi utazásunknak. Vacsora, majd rövid pihenés a szállodában.

14.nap: Kutaiszi - Budapest
Éjszaka transzfer a repülőtérre, hazautazás. Érkezés Budapestre a kora reggeli órákban.

 

UNESCO Világörökségek:
Azerbajdzsán:
   - Baku óvárosa, és Sirvansah Palota
   - Gobusztáni sziklarajzok
Örményország:
   - Ecsmiadzin és Zvartnoc archeológiai területe
   - Geghard monostora és az Azát-folyó felső szakasza
   - Haghpat kolostor
Grúzia:
   - Mcheta város történelmi emlékei
   - Gelati monostora

Tudnivalók

Kérjük, kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő weboldalát, ahol aktuális információkat talál az utazást érintő országról.  Az oldalon az országba belépéshez szükséges okmányok, beutazási szabályok, vámszabályok és egyéb hasznos tanácsok olvashatóak.

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/azerbajdzsan

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/georgia-gruzia

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ormenyorszag 

Árak

Teljes ár:

880.300 Ft (710.300 Ft + 170.000 Ft (belső repülőjegy, repülőtéri illeték és csomagdíj) májusban
896.900 Ft (726.900 Ft + 170.000 Ft (belső repülőjegy, repülőtéri illeték és csomagdíj) szeptemberben

Egyágyas felár: 236.000 Ft

Szervizdíj / borravaló a helyi partnerek számára: 50 USD

Minimális utaslétszám: 30 fő 

Felár 25-29 fő esetén: 150 USD (helyszínen fizetendő)

Árfolyam: 1 USD = 360 Ft

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervizdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik!

Vízumok:
- Azerbajdzsáni vízum + ügyintézés díja: 20.000 Ft (itthon fizetendő!) Irodánk intézi, ehhez szükséges az útlevél színes, kiváló minőségű scannelt másolata.
- Örményországba és Grúziába magyar állampolgárok részére vízum nem szükséges.

A teljes ár a belépőjegyek árát és a BBP utasbiztosítást is magában foglalja.

Kalkulált csoportos útlemondási biztosítás díja: 3 %

x ÖRMÉNYORSZÁG - GRÚZIA - AZERBAJDZSÁN

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

14 nap
idén 2 alkalommal

880 300 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok