fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

A Balkán ismeretlen szeglete: Albánia és Észak-Macedónia

8 nap
idén 2 alkalommal

494 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Körutazás
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Program szerint
  • ELLÁTÁS
  • leírás szerint
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 625750

Leírás:

?  Érdekes városok, mesés tájak
?  Macedónia legszebb tavát is felkeress ük
?  Programok a különleges Dél-Albániáig
?  Csobbanási lehetőség az Adriai-tengerben

A Balkán még ma is rengeteg felfedezésre váró csodát rejt. Albánia és Észak-Macedónia igazi gyöngyszemeket rejtő helyszínei tárulnak fel az út során.
Dr. Balogh Ádám - Balkán szakértő

Program:

1. NAP: BUDAPEST- TIRANA

Menetrend függvényében várhatóan az esti órákban repü­lés Budapestről Tiranába. Este szállás elfoglalása. A késői érke­zés miatt, ezen a napon nincs vacsora. Budapestről naponta egy repülőgép indul Tiranába. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Amennyiben a repülőgép indulásában változás következne be, akkor a programot (és a vacsorát) ehhez alakítjuk.

2. NAP: KRUJA - DURRES - BERAT

Reggeli után sétát teszünk Krujában a régi piac környékén, majd felsétálunk a hegyre, ahol felkeressük a Szkander bég -, majd a Néprajzi Múzeumot. Ezt követően Durres ősi városába indulunk, amely Albániának tengerészeti szempontjából is az egyik legfon­tosabb települése. Városnézésünket az Amfiteátrummal kezdjük, mely annak idején a Balkán-félszigeten a legnagyobb, 15.000 fő befogadására alkalmas nézőtérrel rendelkezett. Láthatunk itt egy ritka mozaikkal borított falat is, ami a II. századból szárma­zik. Elhagyjuk Durrest és Beratba indulunk. A város központja felé haladva a helyi építészetre jellemző házakat tekinthetünk meg. Meglátogatjuk az itt található várat is, ami egy köves dombra épült 260 méterrel a tenger szintje felett. Falai adnak otthont az Onurfi Múzeumnak, amit szintén meg lehet tekinteni. A város­ban töltött idő alatt több mecsetre és a Gorica hídra is vethetünk néhány pillantást. A napi program végeztével berati szállásunkra megyünk és megvacsorázunk.

3. NAP: BERAT - ELBASAN - OHRID

Megreggelizünk és útnak indulunk Macedónia felé. A határt Elbasannál lépjük át. Dél körül érkezünk Ohridba. A város egy csodaszép tó partján található, mely Világörökség. Körülnézünk az óvárosban, meglátogatjuk a Sámuel Erődöt, melynek 3 km hosszan húzódó falát tizennyolc bástya és négy várkapu tagolja. Egykor a Balkán-félsziget egyik legbevehetetlenebb várának számított. A Szent Szófia a város legszebb ortodox temploma, több mint 1.000 éves. Programunk végeztével elfoglaljuk szállá­sunkat Ohrid városában és megvacsorázunk.

4. NAP: OHRID - SVETI NAUM - KORCA

Reggeli után megtekintjük a Csontok-öblét, melynek külön­legessége, hogy a tóra épült és tulajdonképpen egy skan­zen. Folytatva napi programunkat a Sveti Naum kolostorhoz megyünk fel, ahonnan csodálatos látvány nyílik az Ohridi-tóra, ez remek alkalom fotók készítésére. A bizánci stílusú temp­lom több mint 1000 éves. Érdekesség a szabadon közlekedő pávák látványa. A kolostor megtekintése után visszaindulunk Albániába, és most az ország dél-keleti szegletét látogatjuk meg. Teszünk egy sétát Korcában, a 60.000 lakosú város köz­pontjában, majd szállásunkra megyünk és megvacsorázunk.

5. NAP: KORCA - PERMET - GJIROKASTRA

Reggel Gjirokastra felé indulunk. A városba érve először a Múzeumvárost nézzük meg, ami 2005 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Az egymás fölé épült karakterisztikus házak érdekes tornyokat idéznek. Nagyon különböznek egymás­tól. Egyetlen közös dolog van bennük, az építési kő. Meglátogatjuk a várat, amely teraszként magasodik a város fölé és lehetőséget nyújt arra, hogy a vidéket fentről is megszemléljük. Felkeressük a Nemzeti Hadászati Múzeumot, ahol nagyon sokféle fegyvert tekinthetünk meg, az őskortól kezdve. Ezek érdekessége, hogy Albániában készültek. Éjszakánkat Gjirokastrában töltjük.

6. NAP: BLUE EYE - SARANDA - BUTRINTI - LLOGARA

Reggeli után útnak indulunk, és először megtekintjük a Blue Eye természetes vízforrást, majd Saranda tengerparti városába megyünk, ahol lesz szabadprogram, és lehetőség nyílik egy sétát tenni a tengerparton. A napunk fénypontja Butrint ókori városa lesz. Itt megnézzük a régi amfiteátrumot, Aesculapis templomát, a Keresztelő Kápolnát, amit csodás színes mozai­kokkal dekoráltak, majd sétát teszünk a régi városfal mentén. A régi erőd, ami egy kis múzeumnak is otthont ad, egyike az utolsó háborítatlan területeknek a mediterrán térségben. Este a szállásunk Llogarában lesz, ahol megvacsorázunk, és kipihenjük a nap fáradalmait.

7. NAP: LLOGARA - APOLLONIA - TIRANA

Reggeli után az Albán Riviéra felé indulunk, elhaladunk Lukova, Borsh, Qeparo és Himara csodás kis falvai mellett, majd a Llogara Nemzeti Parkon keresztül folytatjuk utunkat. A busz­ból gyönyörködhetünk a csodás tájban. Délutáni nézelődésün­ket Apolloniában kezdjük, amely Albánia egyik a legismertebb archeológiai látványossága. Itt is megnézzük az Amfiteátrumot és a kolostorkertet, ahol láthatunk egy bizánci stílusú templo­mot is, amely a XIV. században épült. A városban felkeressük többek közt a Mozaik házat, a Szent Mária templomot és a bel­várost. A látványosságok megtekintése után folytatjuk utun­kat északi irányba. Útközben megállunk egy kis csobbanásra az Adriai-tengerben. Este foglaljuk el szállásunkat Tiranában.

8. NAP: TIRANA - BUDAPEST

Reggeli után a főváros felfedezésére indulunk. Sétát teszünk a főutcán, ahol láthatjuk az egyetem épületét, az elnök hiva­tali irodáját és megtekintjük a Művészeti Galériát is. Elsétálunk a Szkander bég térre, ahol a Kultúra Palotája és az Óratorony található. Lefényképezhetjük a XVIII. században épült E'them Bey mecsetet is. Délután lesz lehetőség a szabadprogram alatt étkezésre, egyéni sétára is és ajándékvásárlására. A kora esti órákban visz ki autóbuszunk bennünket a reptérre. Késő este repülés Budapestre.

Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák

Ellátás: Félpanzió

Közlekedés: Repülővel

x A Balkán ismeretlen szeglete: Albánia és Észak-Macedónia

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

8 nap
idén 2 alkalommal

494 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok