Az USA jelentősen csökkentette a magyar állampolgárok részére kiadott ESTA engedélyek nyújtotta előnyöket. A korább két évről egy évre csökken azok felhasználhatósága, és mindössze egyszeri belépésre jogosít majd a 21$-ért igényelhető elektronikus engedély.

A budapesti amerikai nagykövetség augusztus 1-én kiadott közleménye szerint a változás a közleménnyel egyidőben lép érvénybe.

A változás oka

Az USA a Magyarország által 2011 és 2020 között alkalmazott egyszerűsített honosítási eljárás biztonsági ellenőrzési folyamatait kifogásolta. A program keretében közel egymillió ember szerzett magyar állampolgárságot.

Mi az az ESTA?

Az USA vízummentességi programja (VWP) keretén belül 40 ország állampolgára - köztük Magyarország - utazhat vízum igénylése nélkül utazhat az Amerikai Egyesült Államok területére 90 napot nem meghaladó időtartamra, de az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) nevű beutazási engedély váltása számukra is kötelező. Igénylése a hivatalos oldalon vagy irodánknál.

ESTA engedély szükséges az 50 amerikai állam mellett Puerto Ricora, az Amerikai Virgin-szigetekre, Guamra és az Északi-Mariana-szigetekre is.

Külön, már korábban bevezetett megkötés volt, hogy csak a Magyarország területén született magyar állampolgárok élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az ESTA igénylés (annak elfogadása esetén) összesen 21 USD költségű, és az utazás előtt legalább 72 órával szükséges megkezdeni, tehát a normál vízumigénylésnél olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb folyamat. Az ESTA 90 napnyi beutazásra szól, és alapesetben két évig, többszöri beutazásra érvényes. 

Lerövidített ESTA érvényesség magyar állampolgárok részére

Az amerikai nagykövetség közleménye alapján 2023. augusztus 1-étől a magyar állampolgárok részére kiadott ESTA engedélyek érvényességi ideje két évről egy évre csökken, és ezentúl csupán egyszeri belépésre jogosít majd. A korábban kiadott engedélyek változatlanul, a korábbi feltételek szerint használhatók.

A változtatások visszavonásig maradnak érvényben.