fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Dubai - a legek városa

Aki a modern Ezeregyéjszaka meséibe vágyik, annak tökéletes célpont lesz Dubai. A látvány magáért beszél. A Kelet New York-jának hívják. Az egymás mellett sorakozó modernebbnél modernebb építmények, luxus szállodák, és az egzotikum keveredése egy olyan csodás világot alkot, mely miatt lassan mondhatjuk Dubai a világ nyolcadik csodája. A mérhetetlen gazdagság, luxus, modern kreativitás és a mindig nyüzsgő város szórakozott hangulata mindenkit elvarázsol. Dubai egyik jelszava: Mindent a vendégért! S ezt olyan komolyan gondolják, hogy akár még a tengervizet is képesek lehűteni, ha az túl meleg, vagy épp sípályát építenek a sivatag kellős közepén azoknak, akik síelni szeretnének egy kicsit a nyaralás alatt. Itt nincs olyan, hogy valami lehetetlen. Ezek után ki ne szeretne egyszer itt turista lenni?

Ez a több mint 1,5 milliós város nem hiába kapta meg a legek jelzőjét. Egy-két képre ránézve teljesen eláll a lélegzete az embernek, hiszen szinte lehetetlenség, hogy a sivatag közepén egy ilyen ultramodern csoda teremjen. A város néhány évtized alatt vált az egyik legfejlettebb, turisták által igen kedvelt utazási célponttá. A város igen tiszta és mindazok ellenére, hogy kozmopolita jellege van biztonságos, és a benne élő emberek igen barátságosak a turistákkal. Dubai az Egyesült Arab Emirátusok második legnagyobb városa, mindemellett a fővárosa, kereskedelmi és szabadidős központja. A Perzsa-öböl partján található.

Néhány információval segítjük kedves utasainkat, hogy megtudják, miért is érdemes ebbe a csodavárosba utazni.

Napozzon a fehér homokos Jumeirah beach tengerparton, szórakozzon az aquaparkban, nézze meg az állatkert egzotikus lakóit, vagy golfozzon az egyik gyönyörű klubban. Élvezze a luxust… és szórakozzon! Számtalan bár és éjszakai klub várja a turistákat. Éttermek, kávézók különleges szolgáltatásai nyűgöznek le bennünket, európai turistákat.

Itt nincs olyan, hogy lehetetlen…

A határtalan emberi képzelőerő és a kemény munka dicső gyümölcse a „The Palm Jumeirah” elnevezésű mesterséges szigetcsoport, mely olyan, mint egy úszó pálmafa a tengeren és a „The World” szintén mesterséges szigetcsoport, mely az űrből nézve a világot mutatja be nekünk. Tehát, aki mondjuk Dubai-ban jár és honvágya vagy, akár Magyarországra is „ellátogathat”. A pálmafa mintázatú szigeten luxusszállodákat, bevásárló-és szórakozató központokat találunk a villák, házak és irodaépületek mellett. A világot másoló szigeteken jobbára ismert sztárokkal és milliárdos üzletemberekkel találkozhatunk, illetve az ő luxusvilláikat csodálhatjuk meg.

De térjünk vissza Dubai-ba. A város valójában két részből áll: az északi Deirából és a déli Dubaiból. A két városrészt két híd és egy alagút köti össze. A városnézést kezdje például az uralkodó egykori lakhelyében, a Dubai Múzeumban. De érdekes látványt nyújt a World Trade Center. Az utóbbi tetejéről káprázatos a kilátás. Dubai üzleti negyedében modern épületek és felhőkarcolók sorakoznak egymás mellett.

Keresse meg a Nagymecsetet! Az alig tíz éves épületet azonban csak kívülről tekintheti meg. Ide, ugyanúgy, mint a Jumeirah Mecsetbe, vagy az Iráni Mecsetbe, csak iszlám hívők léphetnek be. Majd sétáljon el a Bastakiya-negyedbe. Az ódon városrészben lencsevégre kaphatja Dubai egykori jellegzetességeit, az ún. "széltornyos házakat". A városnézéshez kipróbálja ki a vízitaxit (abra) is! Egy órás út alatt rengetek régi és új, ódon és modern látnivalót csodálhat meg.

Szinte kötelező program a vásárlás. Keresse meg a piacot (souq vagy souk)! A deirai piac igazi labirintus a nyugati turisták számára. Ennek ellenére logikus a felépítésük: a különböző mesterségek különböző területeken árulják a portékájukat. Így megtalálhatja a fűszerárusok bódító soukját, ahol a tömjén- és rózsaillat Önt is megbabonázza. Hagyja, hogy elkápráztassa az aranyművesek csillogó piaca! Engedjen a színes kelmék varázsának a textilárusok soukjában, és vegyen egy szőnyeget a nappaliba! Ha kitalál a piac útvesztőjéből, és még vásárolni szeretne, nyugodtan keressen egy bevásárlóközpontot. Az árak kedvezőek, a minőség garantált.

A helyi gasztronómiára a közel-keleti konyhák ízvilága jellemző. Kóstolja meg a humuszt (a rizzsel töltött szőlőlevél), és a shawarnát (valójában gyros). Helyi specialitásnak számít a matchbous (fűszeres bárányhús rizzsel), és a hareis (zsenge bárány párolt búzával). Desszertnek egyen például rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot…

Főbb tudnivalók

Hivatalos nyelv: arab, de már az emberek nagy része beszél angolul is, hiszen lassan ez a nyelv teljesen átveszi a kereskedelemben az arab helyét

Beszélt nyelv: francia, olasz, német, hindi, urdu, tagalog, malayalang, farsi, pashtu

Hivatalos fizetőeszköz: Egyesült Arab Emirátusi Dirham (AED, DHS), de fizethetünk Amerikai dollárral is, azt is elfogadják

Domborzat, éghajlat

Az emirátus domborzata is elképesztően változatos. A Hajar-hegység sziklái között datolyaligeteket keltettek életre a természetes vízforrások. De pár kilométerrel később már a sivatag dűnéi között utazhat egyik oázistól a másikig. Gyalog, autóval, de akár teveháton is indulhat safarira. A lényeg, hogy jól érezze magát. És ha ahhoz van kedve, feküdjön ki a fehér homokos tiszta tengerpartra, élvezze a napsütést, a buja szellőket és az édes semmittevést. Vallja be őszintén, hogy szívesen csinálná ezt egész évben…az időtől meg nem kell félni, hiszen a közhiedelemmel szemben nem tüzes forróság van itt, hanem kellemes idő. Csapadékra nem igen kell számítani, hiszen néhányszor esik csak. A hőmérséklet 10 és 48 fok között van, ezért leginkább az őszi, téli és a tavaszi hónapokban érdemes ide látogatni, kivéve azoknak, akik bírják a 40 fok feletti hőmérsékletet.

Történelem

A fém és üveg épületek láttán nem is gondolná, hogy az Emirátus körülbelül száz évvel ezelőtt még a beduin törzsek és gyöngyhalászok lakóhelye volt. A kereskedelemből meggazdagodott ország ma a hagyományos arab és a modern nyugati világ keveréke. A poros utcájú, kis falvaktól a fényűző metropoliszokig bármit megtalálunk.

De kezdjük inkább az elején…

Az 1830-as évek elején egy 800 tagú Bani Yas névre hallgató törzs telepedett meg a folyó torkolatánál. Ennek és a Maktoum család erős vezetésének köszönhetően hamarosan a tengeri kereskedelem egyik központjává vált. A XX. században már igen sikeres kikötő volt, a lakosság fele pedig külföldi. Az 1950-es években Rashid bin Saeed Al Maktoum uralkodó egy igen költséges ötlettel állt elő, hogy a folyó iszaposodását megállítsa, terve annyira sikeres volt, hogy azután még több hajó és ezáltal rakomány érkezett Dubaiba. A sikerszéria csak ezután kezdődött. 1966-ban olajat találtak. Sejk Rashid nem is habozott sokat, a befolyt összeget az infrastruktúra fejlesztésére költötte, így iskolák, kórházak, normális utak és modern kommunikációs eszközöket telepített a városba. Dubai igen látványos fejlődése szinte már természetes volt – erős vezetés, magas színvonalú és modern infrastruktúra, a külföldieknek adómentesség a személyi és vállalati jövedelmekre, és alacsony import fizetési kötelezettségek. 1972-ben jött létre az Egyesült Arab Emirátusok (Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah és Ras Al Khaimah összefogásával). Sejk Zayed, az Egyesült Arab Emirátusok legelső elnöke. Uralkodása alatt a világ egyik leggazdagabb országává tette az Emirátusokat. Az 1990-es években már nem csak a kereskedelmet fejlesztették, hanem a turizmust is, ennek köszönhetően mára már egy igen színvonalas és luxuskörnyezet várja az idelátogatókat.

Beutazási feltételek

Az Egyesült Arab Emirátusokba történő beutazáshoz a magyar állampolgároknak útlevél és vízum használata kötelező. Az útlevélnek az utazás előtt még minimum hat hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumhoz különböző papírok szükségesek:

 • a beutazóért felelősséget vállaló emírségi állampolgár vagy itt bejegyzett vállalat által kiállított garancia levél,
 • az útlevél másolata
 • a repülőgép járatszáma

Egyszerű turistavízum esetében a kiállítást könnyebb, ha utazási irodák vagy szállodák intézik és biztosítják, hiszen így nem nekünk kell rohangálni és különböző papírmunkát végezni.

A vízum megszerzésének időtartama 1-2 hét. Az vízumot ezek után a repülőtérre telepítik, s érkezéskor az útlevélvizsgálat előtt kell felvenni.

A beutazó vízum egy hónapig (30 nap) érvényes, és egy hónapig (30 nap) tartózkodásra szól, mely maximum két alkalommal hosszabbítható.

Azoknak, akik izraeli vízummal is rendelkeznek, feltétlen közölniük kell még a vízumkérés és az út előtt!

Egészségügyi előírások

A beutazáshoz kötelezően előírt védőoltást nem szükséges kapnunk. De! mivel más kontinens, más kultúra és más éghajlat, ezért utazás előtt feltétlen kérje ki háziorvosa tanácsát. Általános oltások javasoltak, mint például:

 • sárgaláz
 • tetanusz
 • tífusz
 • hepatitis A és B ellen.

A város, de az egész ország területén minden ételféleség fogyasztható, azonban csapvíz ivása nem ajánlott, helyette palackozott víz, ásványvíz fogyasztását javasoljuk. Az egészségügyi ellátás színvonala igen magas, bár e szolgáltatás itt rendkívül drága.

Érdekességek

 • Burdzs al-Arab, a világ legelső hétcsillagos szállodája, de hogy a legeket folytassuk, a leghíresebb és a legdrágább is egyben. Tudta, hogy a legolcsóbb apartman ára is 700 dollár felett van éjszakánként? A királyi lakosztály 7000 dollárba kerül, de cserébe fejedelmi pompa és luxus között hajthatjuk álomra a fejünket.
 • Burdzs Dubaj,a világ legmagasabb ember által épített felhőkarcolója.
 • Dubai jelmondata: „Mindent egy helyen!”, ennek úgy próbálnak eleget tenni, hogy a legminimálisabb időn belül felépítenek egy újabb luxusszállodát, vagy akár egy szigetet.
 • Dubaiban a legolcsóbb az arany az egész világon. Az ékszerek többnyire 18, 21 vagy 22 karátos aranyból készülnek. De befektetési céllal akár 24 karátos aranyrudat is vehetünk, többféle méretben.
 • A téli hónapokban teveversenyeket rendeznek Dubaiban? A futamok hangulata egyedi. A tulajdonosok és a teveedzők egymást túlkiabálva biztatják a versenyzőket. Olyan, mint egy falusi vásár.
 • A világ legnagyobb ember által készített kikötője Jebel Alinál található, melyet még Sejk Rashid építtetett ki.
 • Nemzetközi sportesemények, melyek Dubaiban zajlanak: A Dubai Desert Classic , a Dubai Open, az ATP tenisz torna, és a Dubai World Cup (a világ leggazdagabb lovainak versenye).
 • Dubai legnagyobb közúti csomópontja, az Arabian Ranches Interchange, melyet nem is olyan régen építettek. Ez a csomópont igen javítja a város és környéke közlekedési helyzetét.
 • Az Emirates Towers 350 méteres magasságával a Közép-Kelet és Európa legmagasabb irodatornya
 • Aki Dubaiban jár, annak előbb-utóbb feltűnik, hogy az egyik legelfogadottabb közlekedési eszköz a taxi. A sofőrök udvariasak és becsületesek, hiszen kilométeróra alapján dolgoznak. Az alapdíj 3 dirham. A városban vízitaxik is működnek.
 • Igaz, arab világban járunk, de itt nem annyira szigorúak az előírások, mint máshol. Az öltözékünkre főleg akkor vigyázzunk, ha szent helyen, pl. templomba járunk. Alkoholos italokat fogyaszthatunk, de nem közterületen, hiszen azt büntetik.
 • Soha ne üljünk le úgy, hogy a talpunk valaki másfele mutat, ez az arab világban igen nagy sértettséget von maga után.
 • Ramadan idején a nappali órákban közterületen tilos enni, inni, dohányozni.
 • Katonai intézményeket, kormányépületeket, vagy muszlim asszonyokat fotózni nem szabad.