fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Skócia kastély

Skócia

autós körutazás

11 NAPOS ROADTRIP

Skóciában

Skót Felföld, Isle of Skye, fantasztikus kastélyok tavak partjain, hegyek között és tengerparton; hangulatos városkák és nyüzsgő nagyvárosok. Gazdag történelem, szemet gyönyörködtető természet, tökéletesen skót életérzés a “világ végi” Skye szigetén. Glasgow és Edingburgh felfedezése már csak hab skóciai autós körutazásunk tortáján.

Annyi szépség fér ebbe a tizenegy napba, hogy még a Loch Ness szörnyét sem kell megpillantanunk ahhoz, hogy az utazás életre szóló legyen.

1. nap

Glasgow városnézés

Közvetlen járattal utazunk Glasgow-ba a reggeli órákban. A repülőtéren az autó felvétele következik, a bal oldali közlekedés megszokása után irány a belváros, skót roadtripünket az ország legnagyobb városának felfedezésével kezdjük. George Square, Tenement House, Glasgow Katedrális és Nekropolisz, Pollok House és parkja, Provand's Lordship, a látványos Botanikus Kert, Piping Centre, csak hogy néhányat említsünk a város látnivalói közül. Esti szállás itt, Glasgow-ban.

2. nap

Inveraray Castle

Kiadós reggeli útán induljunk útnak a nyugati partvidékre! Utunkon a már festői környezetben meglapuló Inveraray Castle-t és a Loch Awe partján álló Kilchurn Castle romjait látogathatjuk meg.

A lenyűgöző tájairól híres Glencoe-völgyben és a Ben Nevis-hegy környékén túrázva akár heteket is el lehetne tölteni, olyan pazar természeti környezet fogad itt minket. A Ben Newis lábánál található Fort Williamben éjszakázunk.

3. nap

Loch Lochy

Skót autós körutazásunk harmadik napjának reggelén északkelet felé indulunk, a Loch Lochy partján haladunk, majd az apró Invegarry Kastély mellett erős balost véve irányba kerülünk mai úti célunk, Skye szigete felé.

Közúton, öt újabb Loch érintésével érjük el a Belső-Hebridák legnagyobb szigetét, melyre a fantasztikus panorámával szolgáló Skye hídon áthaladva jutunk el. A nap hátralévő részében fedezzük fel a sziget fővárosa, Portree környékét. A hangulatos városka a kikötő színes házaival, az öböllel és a környező hegyekkel várja a lelkes kalandorokat. Két éjszakát töltünk a szigeten.

4. nap

Skye

Az egész napot szánjuk Skye felfedezésére. A sziget Skócia esszenciája, jó utakkal, hangulatos településekkel, és olyan tájjal, hogy legszívesebben minden sarkon megállnánk fényképezni. Ez a tökéletes roadtrip helyszín! Az aktív pihenést előnyben részesítők megmászhatják a sziget déli részének egyik hegycsúcsát, például a szárazföldre és a szigetekre (tiszta időben) csodás panorámát kínáló Bla Bheinn-t.

A sziget északi részén a Kilt Rock szikláit és tengerbe szakadó vízesését, valamint a Dunvegan kastélyt érdemes személyesen is meglátogatni. Ezutóbbi a XI. század óta a MacLeod klán központja, melynek környékén fókákkal is találkozhatunk.

5. nap

Inverness, Loch Ness

Magunk mögött hagyjuk Skye-t, indulás a Skót Felföld fővárosaként ismert Inverness városába. Útközben érdemes megállnunk a Hegylakóból ismerős Eilan Donan kastélynál.

Az út nagy részén a Loch Ness mellett haladunk. Drumnadrochit városkánál Loch Ness múzeumot és ajándéktárgyakat találunk, a közeli Urquhart kastélyromtól pedig a vidék legszebb kilátása fogad minket a tóra és mélyben bújkáló híres szörnyetegére. Két éjszakát töltünk Invernessben.

6. nap

Inverness

Töltsük a napot Inverness és környékének felfedezésével! A legnépszerűbb látnivalók: A városközpont és a Ness-folyó partjának egységes épületei, Inverness Castle, Iverness Múzeum és Művészeti Galéria, Balnain House (“A feldöldi zene otthona”), Bught Floral Hall és a Cawdor kastély.

7. nap

Cairgorms Nemzeti Park

A skót roadtrip hetedik napján a csodálatos Cairgorms Nemzeti Parkon keresztül autózunk Perth-be, ahol két estén át fogunk megszállni. Ne hagyjuk ki útközben a Blair kastélyt és Pitlochry viktoriánus üdülőhelyét sem, ahol többek között meglátogathatjuk a Dunfallandy kőtáblát, Skócia egyik legkisebb whiskey lepárló üzemét, és a híres lazaclétrát. Nem elírás: lazaclétrát.

8. nap

Perth

Délelőtt látogassuk meg Perth legfontosabb látnivalóit, például a Fair Maid's House-ot és a Balhousie Castle-t, vagy a közeli Scone Palace-t. Kötelező megtennünk a valamivel több mint egy órás utat a keleti tengerparton található Dunnottar kastélyig!

Ha időnk engedi, visszafelé a parti utat válasszuk, és álljunk meg Dundeeban, ahol akár kiállított régi hadihajókat is felfedezhetünk - belülről.

9. nap

Edinburgh városnézés

Ébredés és kiadós reggeli után skóciai autós körutazásunk utolsó állomása következik: Edinburgh, ahol az egész napot városnézéssel töltjük. Számtalan érdekes látnivaló közül válogathatunk a fővárosban: Edinburgh Castle, Holyrood Palota és Apátság, New Scottish Parliament, New Town, Royal Mile, Scott Monument, National Gallery of Scotland, Museum of Scotland. Kihagyhatatlan a Calton Hill, ahol csodás emlékművek között sétálva magaslatról gyönyörködhetünk a város panorámájában. Szállás a városban.

10. nap

Rosslyn-kápolna

Délelőtt séta Edinburgban, délután kirándulás Dan Brown-féle Da Vinci Kódból ismert Rosslyn-kápolnához, majd irány Glasgow! A sokak szerint szabadkőműves jelképekkel telezsúfolt kápolna egyike Skócia legfontosabb építészeti emlékeinek, személyes látogatásunk során megismerkedhetünk a “Rosslyn-titok” történetével. Este már a Glasgow-i repülőtér környékén szállunk meg.

11. nap

Glasgow, Budapest

Kora reggelre már csak az autó leadása és a hazautazás maradt hátra. Közvetlen repülőjárattal érkezünk Budapestre.
Valley City

Aktuális árakkal és személyre szabott ajánlattal e-mailben jelentkezünk: