fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Izland hegyek

Izland

autós körutazás

12 NAPOS ROADTRIP

Izlandon

Izland időjárása egyik pillanatban káprázatos, a másikban katasztrófális. Izland drága. Izland unalmas… legalábbis azoknak, akik nem lelkesednek a természeti szépségekért. Mindenki más számára azonban már néhány itt töltött nap is életre szóló kalandot jelent, annyira különleges, az egész világon páratlan élményt nyújt a Tűz és Jég országának bebarangolása. Ha időnk és pénztárcánk engedi, a legteljesebb képet izlandi autós körutazás során kaphatjuk, hiszen így akár öt percenként megállhatunk a természet nagyságán ámulni.

Az izlandi roadtrip során ifjúsági szállásokat és vendégházakat veszünk igénybe a napok végén , melyek remek ár-érték aránnyal várják az utazókat. Ezekben gyakran a folyosón található a fürdőszoba, de ezt leszámítva minden igényt kielégítenek. Lehetőség van a közös konyhát is igénybe venni, így fogunk tudni főzni magunknak vagy az egész csapat számára.

1. nap

Utazás Izlandra, bérautó átvétele, Reykjanes-félsziget, Kék Lagúna

Utazás Izlandra közvetlen járattal, majd a bérelt autó átvétele a repülőtéren. A nap hátralévő fedezzük fel a Reykjanes-félszigetet és az itt található Kleifarvatn tavat, melynek partján a népszerű Trónok harca egyes jeleneteit forgatták. Ne hagyjuk ki a közeli Kék Lagúnát sem, mely különleges és kötelező izlandi élménnyel kecsegtet. Előzetes foglalás szükséges, ehhez keresse fel a hivatalos weboldalat, vagy kérje utazási szakértőink segítségét!

Szállás a fővárosban, Reykjavíkban.

2. nap

Reykjavík városnézés

Következzen remek hangulatú és végtelenül menő Reykjavík felfedezése! A város a világ legészakibb fővárosa, ennek megfelelően nyáron is érdemes réteges (és vízálló) öltözködésre készülni!

A legfontosabb látvonalók: Bessastaðir (a köztársasági elnök rezidenciája), a régi kikötő a bálnalesre induló hajókkal, az ikonikus Hallgrímskirkja remek kilátással, az ország parlamentje (Alþingi), a jelentéktelen kinézetű városháza (Rádhus), az izgalmas Harpa üvegpalota, a világtörténelmi jelentőségű Höfði-ház, Nemzeti Múzeum, és a Perlan kilátója a külvárosban. Az éjszakát újra Reykjavíkban töltjük.

3. nap

Arany Háromszög, Geysir, Gullfoss-vízesés

Mai program izland legnépszerűbb természeti csodáit magában foglaló Arany Háromszög látnivalóinak a felfedezése: Þingvallavatn tava, a geológiai és történelmi szempontból is kihagyhatatlan Þingvellir Nemzeti Park, látható törésvonalakkal és az izlandi állam kialakulásának színhelyével; a Kerið vulkán; Skálholt temploma, mely a “semmi közepén” található, a középkorban mégis az ország vallási központja volt; a hőforrás által táplált Laugarvatn; Geysir területe számos aktív gejzírrel; az óriás Gullfoss-vízesés. Szállás itt, az Arany Háromszögben.

4. nap

Dél-Izland felfedezése, Vík

Folytatjuk izlandi autós körutazásunkat Dél-Izland gyönyörű tájain. A nedves élményt garantáló Seljalandsfoss-vízesés után felfedezhetjük az Eyjafjallajökull vulkánt, mely 2010-ben megbénította fél Európa légi közlekedését; az ikonikus Skógafoss-vízesést, valamint a közeli Skógar múzeumot és skanzent az izlandi történelem kultúra érdekességeivel. Szállás a tengerparti szikláiról és fekete homokos partjairól híres Vík-i régióban. Ne merészkedjünk a hullámok közelébe!

5. nap

Kirándulás Vík környékén

Kirándulási lehetőségek Vík környékén: Dyrhólaey látványos sziklája és világítótornya, a fotósok álmát jelentő éjfekete Reynisfara tengerpart, a híres Sólheimasandur-i repülőroncs, Vestmannaeyjar szigetcsoport. Szállás ma este is Vík környékén.

6. nap

Skaftafell, Jökulsarlón, Höfn

Irány tovább észak felé! A Skaftafell Nemzeti Parkban érdemes megnézni a Skaftafellsjökull-gleccsert, majd még mindig az 1-es úton, megnézhetjük a XIV. századi, fűvel borított fatemplomot az apró Hof településen. A hatalmas Vatnajökull jégmező déli oldalán haladva a Jökulsarlón-tó mellet vezet utunk. Itt a belföldi jégmezőből leszakadó darabok úsznak az óceánig remek látványt nyújtva. Akár órákon keresztül nézheti itt az ember az élet komótos folyását teljes nyugalomban, unatkozás nélkül. Esti szállás Höfn környékén.

7. nap

Keleti fjordok

A hetedik napon a drámai szépségű keleti fjordokat járjuk be. Válasszuk a már jól bevált 1-es utat, megállhatunk a Hvalnes világítótoronynál, Djúpivogurban, az Ós és Breiðdalsvík közötti földnyelvnél, Stöðvarfjörðurban vagy a "francia" falunak is nevezett Faskrúðsfjörðurban is. Az út ezen részén nagyon figyelnünk kell, hogy ne esteledjen ránk váratlanul, annyi szépség, annyi szín és forma vár ránk, hogy legszívesebben minden sarkon megállnánk fotózni és ámuldozni. Szállás Kelet-Izland központjában, Egilsstaðirban.

8. nap

Észak-Izland, Húsavík, Goðafoss-vízesés

Utazzunk tovább nyugat felé a Mývatn-tóhoz, ahol meglátogathatjuk a Majmok bolygójában is szereplő Námafjall Hverir geotermikus területet. Délután bálnalesre indulhatunk az északi Húsavík kikötőjéből. Ahogy a reykjavíki, úgy az itteni bálnaleseken való részvételt is érdemes megfontolni, ha hajlamosak vagyunk a tengeri betegségre. Ez az óceán, ahol zord időjárással és masszív hullámokkal találkozhatunk kifutás után.

Szállás a második legnagyobb izlandi városban, a 9. században alapított 19 ezres Akureyriben, amely a 60 km hosszú Eyjafjördur fjord végén található. Úton Akureyri felé érdemes megállni és hosszan időzni az elképesztő Goðafoss-vízesésnél, melyet a helyiek ezer éve az “Istenek vízeséséként” emlegetnek. A kapcsolódó legendát felkeresése előtt érdemes a Wikipédia hasábjain elolvasni.

9. nap

Akureyri városnézés, Nyugati fjordok

Délelőttöt szánjuk Akureyri felfedezésére, majd induljunk a távoli Vestfirðir régióba, azaz a nyugati fjordokhoz. A nyugati fjordok lesz izlandi roadtripünk csúcspontja, habár mire idáig elérünk, ez egyenesen lehetetlennek fog tűnni. Nincsenek szavak a természeti szépségre, mely itt fogad minket, ezért nem is szaporítjuk feleslegesen a szót: a nyugati fjordokat saját szemünkkel is látni kell. Éjszakázás Hólmavík településnél.

10. nap

Nyugati fjordok kirándulás, Dynjandi-vízesés

Feddezzük fel a fjordokat autóval, valásszunk a számos látványos túraútvonal közül. Szállás Hólmavík településnél. A beágyazott kép a Dynjandi-vízesés túraútvonalának végén készült fantasztikus környezetben.

11. nap

Snafellsjökull, Reykjavík

Az utolsó teljes napon a Snafellsjökull Nemzeti Park felfedezését ajánljuk. Szállás a fővárosban vagy annak környékén.

12. nap

Keflavík, Budapest

A délelőtt folyamán leadjuk bérelt autónkat a reptéren, majd utazás Budapestre közvetlen repülőjárattal.
Valley City

Aktuális árakkal és személyre szabott ajánlattal e-mailben jelentkezünk: